Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea operatiunilor care se efectueaza la retragerea sau excluderea asociatilor

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea operatiunilor care se efectueaza la retragerea sau excluderea asociatilor

Aspecte generaleBunurile economice aduse de actionari sau asociati ca aport la capitalul social devin proprietatea societatii, constituind patrimoniul societatii, independent de acela al actionarilor sau asociatilor. Actionarii sau asociatii nu mai au un drept real asupra patrimoniului societatii, 1ci eventual un drept de creanta in calitatea lor de actionari sau asociati. In cazul lichidarii societatii ei nu mai pot revendica in natura bunurile aduse ca aport ci numi o suma proportionala cu aportul in natura.

Actele de conducere, de administrare, de gestionare sunt indeplinite de reprezentantii legali ai societatii comerciale si nu de asociati sau actionari. Actionand in numele societatii comerciale, acesti reprezentanti nu-si angajeaza patrimoniul propriu, ci pe cel al societatii, raspunderea materiala revenind acesteia.

Activitatea societatii, prin reprezentantii legali ai acesteia, genereaza drepturi si obligatii care pot conduce fie la dezvoltarea, fie la diminuarea capitalurilor proprii. Profitul se repartizeaza intre actionari sau asociati iar pierderea se suporta de acestia.

2. Cadrul juridic al excluderii si retragerii asociatilor

Excluderea

Conform Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata si modificata, poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:

a)     asociatul care pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

b)    asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;

c)     asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori asociatul care, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, intrebuinteaza capitalul, bunurile sau creditul societatii in folosul sau sau in acela al unei alte persoane, este asociat intr-o alta societate cu raspundere nelimitata concurenta sau avand acelasi obiect de activitate;

d)    asociatul care face operatiuni in contul lui sau al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator, fara consimtamantul celorlalti asociati;

e)     asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat. Cand excluderea se cere de catre un asociat, se va cita societatea si asociatul parat.

Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea patrimoniului social cuvenit. El ramane obligat fata de terti pentru operatiunile efectuate de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere. Asociatul exclus este obligat sa suporte si consecintele operatiunilor in curs de executare.

Retragerea

In cazul societatilor in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatile cu raspundere limitata, asociatul se poate retrage din societate in urmatoarele situatii:

a)     in cazurile prevazute in actul constitutiv;

b)    cu acordul tuturor celorlalti asociati;

c)     in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive economice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

Drepturile cuvenite asociatului retras pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

3. Operatiuni efectuate cu ocazia excluderii sau retragerii asociatilor dintr-o societate comerciala

Potrivit precizarilor aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1223 din 12 iunie 1998, cu prilejul excluderii sau retragerii asociatilor din cadrul societatilor comerciale, se efectueaza urmatoarele operatiuni:

Stabilirea valorii imobilizarilor, a stocurilor (care nu poate fi mai mica decat valoarea ramasa nearmonizata, respectiv valoarea de inregistrare), a creantelor si datoriilor care se preiau de asociatul retras conform hotararii adunarii generale a asociatilor, actului aditional autentificat si hotararii judecatoresti;

Determinarea activului net pe baza bilantului contabil intocmit sau pe baza balantei de verificare;

Efectuarea partajului activului net al societatii comerciale, in vederea stabilirii partii ce se cuvine asociatilor care se retrag. Acest partaj se face in functie de:

a)     prevederile statutului sau ale contractului de societate;

b)    hotararea adunarii generale a asociatilor;

c)     cotele de participare la capitalul social.

REZUMAT

Modulul 1. "Contabilitatea modificarilor patrimoniale" este structurat pe doua unitati si anume: a) Unitatea 1. "Piata informatiei contabile" si b) Unitatea 2. "Contabilitatea modificarilor patrimoniale".

Unitatea 1. "Piata informatiei contabile" cuprinde in general definirea conceptelor care vor fi utilizate in celelalte unitati, concepte de baza ale contabilitatii aprofundate cum ar fi de exemplu: sistem informational economic, normarea si normalizarea contabila, imaginea fidela etc. Totodata, in aceasta unitate sunt prezentati utilizatorii informatiei contabile (managerii, investitorii, furnizorii, clientii, creditorii financiari, personalul, guvernul, publicul si instantele judecatoresti) si producatorii acestor informatii reprezentati de profesionistii contabili. In finalul unitatii sunt prezentate calitatile (inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si comparabilitatea) si limitele (oportunitatea, echilibru avantaje-costuri, echilibru intre caracteristicile calitative si imaginea fidela) informatiilor contabile.

Unitatea 2. "Contabilitatea modificarilor patrimoniale" descrie o serie de tipuri de operatiuni economice care modifica patrimoniul unitatilor economice, cum ar fi de exemplu operatiuni de fuziuni, divizari, achizitionari, grupari, dizolvari si lichidari de intreprinderi precum si retrageri de asociati precum si modul in care sunt reflectate aceste tipuri de operatiuni cu ajutorul contabilitatii.

TEME DE AUTOEVALUARE

Definiti contabilitatea

Prezentati producatorii informatiilor contabile

Prezentati utilizatorii informatiilor contabile

Explicati conceptele de normare si normalizare

Enumerati si descrieti calitatile informatiilor contabile

Enumerati si descrieti limitele informatiilor contabile

Reflectati in contabilitate operatiunile de fuziune (atat fuziune creare cat si in situatia in care S.C. "ALFA" este absorbanta) intre doua societati comerciale "ALFA" si "BETA" stiind ca ele au urmatoarea situatie:

Elemente

Societatea ALFA

Societatea BETA

Cheltuieli de constituire

valoare contabila

amortizare

Cheltuieli de dezvoltare

valoare contabila

amortizare

Fond comercial

Terenuri

Constructii

valoare contabila

amortizare

Instalatii tehnice

valoare contabila

amortizare

Titluri de participare

TOTAL active imobilizate

Materii prime

valoare contabila

provizioane

Marfuri

valoare contabila

provizioane

Clienti

valoare contabila

provizioane

Casa

Conturi la banci in lei

TOTAL active circulante

Cheltuieli inregistrate in avans

Furnizori

Credite bancare pe termen scurt

Personal - salarii datorate

Contributia unitatii la asigurarile sociale

Contributia personalului la asigurarile sociale

Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate

Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate

Contributia unitatii la fondul de somaj

Contributia personalului la fondul de somaj

Impozitul pe profit

TVA de plata

Total datorii ce trebuie platite intr-o perioada de pana la un an

Active circulante nete

Total active minus datorii curente

Furnizori de imobilizari

Credite bancare pe termen lung

Total datorii ce trebuie platite intr-o perioada mai mare de un an

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli (pentru litigii)

Subventii pentru investitii

Capital social

Rezerve legale

Profit nerepartizat

TOTAL capitaluri proprii

In baza situatiei prezentate la S.C. "BETA" la pct. 7 sa se reflecte in contabilitate operatiunile de lichidare ale societatii respective presupunand ca activele sunt vandute la valori contabile.

In baza situatiei prezentate la S.C. "ALFA" la pct. 7 sa se reflecte in contabilitate retragerea unui asociat care detine 10% din capitalul social al acestei societati.

BIBLIOGRAFIE

M. Capron, Contabilitatea in perspectiva. Traducere de Sorin Nicolae, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994, pag. 21 - 71.

Bernard Colasse, Contabilitate generala, (traducere de N. Tabara), Editia a 4-a, Editura Moldova, 1995, pag. 29 - 90.

N.Feleaga, I.Ionascu, Tratat de contabilitate financiara, vol.II, Editura Economica, Bucuresti, 1998, 565 - 651.

D. Matis, Contabilitatea operatiilor speciale, Ed. Intelcredo, Deva, 2003, pag. 5 - 247.

I.Oprean, D. Matis s.a. Bazele contabilitatii, Editia a IV-a, Editura Intelcredo, Deva, 2001, pag. 5 - 42.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1207
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved