CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
Contabilitatea rezervelor
Rezervele sunt considerate surse asimilate celor proprii, deci forma de manifestare a capitalurilor proprii, reprezentand beneficii capitalizate insa, spre deosebire de acestea, nu sunt generatoare de dividende. In principiu, rezervele au rolul de a proteja capitalul social, fiind posibil ca unele dintre acestea sa se foloseasca pentru acoperirea unor pierderi sau pentru majorarea capitalului social, dar numai in conditiile hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor sau asociatilor.
Dupa modul de constituire si utilizare, rezervele sunt reflectate cu ajutorul contului
106 "Rezerve", structurandu-se astfel:
1061 "Rezerve legale"
1062 "Rezerve pentru actiuni proprii"
1063 "Rezerve statutare sau contractuale"
1064 "Alte rezerve"
a. Rezervele legale - conform Legii nr. 31/1990, republicata, rezervele legale se formeaza prin prelevarea, in fiecare an, din beneficiile brute ale societatii, a cel putin 5% pentru constituirea rezervelor legale, pana cand acestea vor atinge minim a cincea parte din capitalul social. De asemenea, prin Legea societatilor comerciale se prevede ca, daca rezerva legala constituita s-a micsorat, indiferent din ce motive, ea va fi completata in aceleasi conditii in care s-a constituit initial.
Contabilizarea constituirii rezervei legale, din profitul brut, in limitele precizate mai sus, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale"
-------- ----- ------ ----------
Acoperirea pierderilor din exercitiile precedente conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Rezerve legale" = 117 "Rezultatul reportat"
-------- ----- ------ ----------
Acoperirea pierderilor din exercitiul financiar expirat, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Rezerve legale" = 121 "Profit si pierdere"
-------- ----- ------ ----------
In cazul operatiunilor de constituire si utilizare a rezervelor legale la microintreprinderi, in locul contului 1061 "Rezerve legale", se utilizeaza contul 106 "Rezerve".
b. Rezerve pentru actiuni proprii
Actiunile proprii pot fi dobandite de catre o societate pe actiuni numai in baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor. Se pot dobandi propriile actiuni numai in procent de 10% din valoarea actiunilor proprii, pentru o perioada de cel mult 18 luni de la data publicarii hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor in M. Of. al Romaniei, si numai in cazul in care capitalul social subscris este integral varsat. Plata actiunilor dobandite se poate face numai din beneficiile distribuibile si din rezervele societatii, cu exceptia rezervelor legale, inscrise in ultimul bilant intocmit de societatea in cauza. Daca actiunile proprii dobandite de catre societatea pe actiuni se inscriu in activul bilantului, se trece, in pasiv, o rezerva indisponibila de aceeasi marime care va fi mentinuta pana la anularea sau cesionarea acestor actiuni.
In legatura cu actiunile proprii dobandite societatea comerciala in cauza trebuie sa inscrie, obligatoriu, in Raportul de gestiune motivele care au determinat dobandirea acestor actiuni, numarul lor si valoarea nominala si fractiunea de capital pe care o reprezinta. Actiunile proprii dobandite nu dau drept la dividende, fiind suspendate si de la dreptul de vot in adunarile generale ale societatii in cauza, iar daca dobandirea lor nu a respectat prevederile legale ele trebuie instrainate in termen de cel mult un an de la dobandire, iar daca aceasta nu are loc, ele trebuie anulate, societatea comerciala fiind obligata sa procedeze la reducerea corespunzatoare a capitalului social.
Contabilitatea rezervelor pentru actiunile proprii dobandite se conduce cu ajutorul contului 502 "Actiuni proprii", iar a rezervelor constituite pentru aceste actiuni cu contul 1062 "Rezerve pentru actiuni proprii".
In contabilitate, in legatura cu actiunile proprii dobandite se pot face urmatoarele inregistrari contabile:
w contabilizarea actiunilor proprii la valoarea de achizitie a acestora, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Actiuni proprii" = %
5121 "Conturi la banci in lei"
5311 "Casa in lei"
-------- ----- ------ ----------
w contabilizarea rezervei indisponibile aferente valorii actiunilor proprii dobandite, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Repartizarea profitului" = 1062 "Rezerve pentru actiuni proprii"
w contabilizarea inchiderii contului de repartizare a profitului dupa aprobarea adunarii generale a actionarilor in exercitiul financiar urmator, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului"
-------- ----- ------ ----------
w contabilizarea diminuarii rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, daca constituirea rezervei indisponibile s-a facut pe seama altor rezerve, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
% = 129 "Repartizarea profitului"
"Rezerve statutare sau contractuale"
"Alte rezerve"
-------- ----- ------ ----------
w contabilizarea cedarii actiunilor proprii dobandite, prin vanzarea prin casieria unitatii, la o valoare mai mica decat valoarea nominala a acestora, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
% = 502 "Actiuni proprii"
"Casa in lei"
6642 "Pierderi privind investitiile
financiare pe termen scurt cedate
-------- ----- ------ ----------
w contabilizarea cedarii actiunilor proprii dobandite, prin incasarea prin banci, la o valoare mai mare decat valoarea nominala a acestora, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Conturi la banci in lei" = %
502 "Actiuni proprii"
7642 "Castiguri din investitii financiare pe termen scurt cedate"
-------- ----- ------ ----------
In cazul micointreprinderilor, in locul contului 6642 "Pierderi privind investitiile financiare pe termen scurt cedate" se poate utiliza contul 664 "Cheltuieli privind investitiile financiare cedate", iar in locul contului 7642 "Castiguri din investitii financiare pe termen scurt cedate" se poate utiliza contul 764 "Venituri din investitii financiare cedate".
w Contabilizarea disponibilizarii rezervei pentru actiuni proprii ca urmare a anularii sau cedarii lor, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Rezerve pentru actiuni proprii" = 117 "Rezultatul reportat"
-------- ----- ------ ----------
In cazul societatilor comerciale care aplica O.M.F.P. nr. 94/2001, in locul contului 117 "Rezultatul reportat", utilizeaza contul 1171 "Rezultatul reportat reprezentand profitul nerepartizat, respectiv pierderea neacoperita".
c. Rezerve statutare sau contractuale
Constituirea acestor rezerve se face pe seama profitului net, daca sunt prevazute in actul constitutiv al societatii comerciale si daca adunarea generala a actionarilor sau asociatilor decide aceasta. Utilizarea rezervelor statutare sau contractuale se poate face pentru acoperirea pierderilor, majorarea capitalului social sau in alte scopuri hotarate de adunarea generala a actionarilor sau a asociatilor. Contabilitatea constituirii si utilizarii rezervelor statutare se conduce cu contul 1063 "Rezerve statutare sau contractuale", fiind posibile urmatoarele inregistrari contabile:
w Contabilizarea constituirii rezervelor statutare, din beneficiile nete, conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Repartizarea profitului" = 1063 "Rezerve statutare sau
contractuale"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizarea folosirii rezervelor statutare pentru a acoperi pierderile reportate sau ale exercitiului financiar incheiat, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Rezerve statutare sau = %
contractuale" 117 "Rezultatul reportat"
121 "Profit si pierdere"
-------- ----- ------ ----------
d. Alte rezerve
Societatile comerciale pot constitui alte rezerve pe seama profiturilor nete, a primelor legate de capital, ori a profitului nerepartizat din exercitiile financiare precedente sau pe seama diferentelor dintre valoarea titlurilor primite si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, respectiv a terenurilor, care fac obiectul participarii in natura la capitalul social al altei persoane juridice. Utilizarea altor rezerve are loc numai in baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau a asociatilor si se poate face pentru majorarea capitalului social, acoperirea pierderilor realizate in exercitiile financiare precedente, acoperirea diferentelor dintre valoarea titlurilor de participare retrase sau cedate si valoarea neamortizata a mijloacelor fixe sau a terenurilor care au constituit obiectul participarii in natura la capitalul social al altor persoane juridice, ori in alte scopuri hotarate de catre AGA.
Contabilitatea constituirii si utilizarii altor rezerve se conduce cu ajutorul contului 1068 "Alte rezerve". In contabilitate, in legatura cu alte rezerve, sunt posibile urmatoarele inregistrari:
w Contabilizarea constituirii altor rezerve pe seama profiturilor nete, conform hotararii AGA, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Repartizarea profitului" = 1068 "Alte rezerve"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizarea inchiderii contului de repartizare a profitului dupa aprobarea
AGA in exercitiul financiar urmator:
x -------- ----- ------ ----------
"Profit si pierdere" = 129 "Repartizarea profitului"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizarea constituirii altor rezerve pe seama primelor legate de capital, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
% = 1068 "Alte rezerve"
"Prime de emisiune"
"Prime de fuziune"
"Prime de aport"
1044 "Prima de conversie a
obligatiunilor in actiuni"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizat constituirea altor rezerve pe seama profitului reportat aferent exercitiilor precedente se face, conform inregistrarii:
x -------- ----- ------ ----------
117 "Rezultatul reportat" = 1068 "Alte rezerve"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizat diferente dintre valoarea titlurilor de participare primite si valoarea neamortizata a imobilizarilor corporale operate, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
% = 1068 "Alte rezerve"
261 "Titluri de participare detinute
la filiale din cadrul grupului"
262 "Titluri de participare detinute
la societati din afara grupului"
263 "Imobilizari financiare sub forma
de interese de participare"
265 "Alte titluri imobilizate"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizarea acoperirii pierderilor ale exercitiului incheiat pe seama altor rezerve pe seama hotararii AGA, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Alte rezerve" = 121 "Profit si pierdere"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizarea acoperirii pierderilor reportate din exercitiile precedente, conform hotararii AGA, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Alte rezerve" = 117 "Rezultatul reportat"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizat utilizarea altor rezerve pentru majorarea capitalului social, conform hotararii AGA, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Alte rezerve" = 1012 "Capital subscris varsat"
-------- ----- ------ ----------
w Contabilizat diferenta dintre valoarea titlurilor dobandite si valoarea neamortizata a imobilizarilor corporale aduse ca aport la capitalul social al altor societati si scoase din evidenta imobilizarilor financiare, se inregistreaza:
x -------- ----- ------ ----------
"Alte rezerve" = %
261 "Titluri de participare detinute la filiale din cadrul grupului"
262 "Titluri de participare detinute la societati din afara grupului"
263 "Imobilizari financiare sub forma de interese de participare"
265 "Alte titluri imobilizate"
-------- ----- ------ ----------
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1974
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved