Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea stocurilor si a productiei in curs de executie


Evidenta stocurilor si a productiei in curs de executie se tine cu ajutorul conturilor din Clasa III,care au aceeasi functiune cu cele din contabilitatea financiara a agentilor economici.
Contabilitatea deconturilor cu tertii


Evidenata se tine cu ajutorul conturilor din Clasa IV,din care fac parte urmatoarele grupe de conturi:40”Furnizori si conturi asimilate”,41”Clienti si conturi asimilate”,42”Personal si conturi asimilate”,43”Asigurari sociale,protectia sociala si conturi asimilate”,44”Bugetul statului,bugetul local,bugetul asigurarilor sociale de stat si conturi asimilate”,45”Deconturi cu Comunitatea Europeana privind fondurile nerambursabile”(PHARE,ISPA,SAPARD,etc),46”Debitori si creditori diversi, debitori si creditori diversi ai bugetelor”,47”Conturi de regularizare si asimilari”,48”Deconturi” si 49”Ajustari pentru deprecierea creantelor”.

Conturile functioneaza la fel ca cele din contabilitatea financiara a agentilor economici.


Contabilitatea operatiunilor prin conturi deschise la tezoneria statului si la bancile comerciale


Evidenata se tine cu ajutorul urmatoarelor grupe de conturi:50”Investitii pe termen scurt”,51”Conturi la trezoneria statului si la banci”,52”Disponibil al bugetelor”,53”Casa si alte valori”,54”Acreditive”,55”Disponibil din fonduri cu destinatie speciala”,56”Disponibil al institutiilor publice si activitatiilor finantate integral sau partial din venituri proprii”,57”Disponibil din veniturile fondurilor speciale”,58”Viramente interne” si 59”Ajustari pentru pierderea de valoare a conturilor de trezonerie”.


Contabilitatea operatiunilor privind cheltuielile institutiilor publice


Se tine cu ajutorol conturilor din clasa VI,grupate pe feluri de cheltuieli dupa natura lor.

Functionarea conturilor este similara cu cea a conturilor de cheltuieli din contabilitatea financiara a agentilor economici.

Operatiunile evidentiate in creditul conturilor de cheltuieli se pot inregistra in debitul acestor conturi in rosu,daca e cazul.


Contabilitatea veniturilor si finantarilor


Se tine cu ajutorul conturilor din clasa VII din care fac parte urmatoarele grupe de conturi”70”Venituri din activitati economice”,71”Venituri din alte activitati operationale”,72”Venituri din productia de active fixe”,73”Venituri fiscale”,74”Contributii de asigurari”,75”Venituri nefiscale”,76”Venituri financiare”,77”Finantari,subventii,transferuri,alocatii bugetare cu destinatii speciale,fonduri cu destinatii speciale”,78”Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierderi de valoare” si grupa 79”Venituri extraordinare”.


Grupa 70” Venituri din activitati economice” cuprinde urmatoarele conturi:

-701”Venituri din vanzarea produselor finite”

-702”Venituri din vanzarea semifabricatelor”

-703 ”Venituri din vanzarea semifabricatelor”

-704” Venituri din lucrari executate si servicii prestate”

-705” Venituri din studii si cercetari”

-706” Venituri din chirii”

-707” Venituri din vanzarea marfurilor”

-708” Venituri din activitati diverse”

-709”Variatia stocurilor”


Grupa 71” Venituri din alte activitati operationale” cuprinde urmatoarele conturi:

-714”Venituri din creante reactivate si debitorio diversi”

-719”Alte venituri operationale”


Contul 714”Venituri din creante reactivate si debitorii diversi” este cont de pasiv.

Se crediteaza cu venituri realizate,constand in debite sau creante reactivate prin debitul urmatoarelor conturi:

>411”Clienti”,cu valoarea creantelor reactivate

>461”Debitori”,cu valoarea debitelor reactivate

>483”Deconturi din operatiuni in participatie”,cu veniturile primite prin transfer din operatiuni in participare.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei,cu veniturile incorporate in contul de rezultat patrimonial prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial” si cu veniturile realizate sin operatii in participatie transferate coparticipantilor,conform contractului de asociere,prin creditul contului 483” Deconturi din operatiuni in participatie”.

La sfarsitul perioadei,contul nu prezinta sold.


Contul 719” Alte venituri operationale”,cont de pasiv,care inregistreaza veniturile realizate din alte surse decat cele pentru care s-au creat structuri distincte de venituri operationale.

Se crediteaza cu veniturile realizate prin debitul conturilor:

>361”Animale si pasari”,cu valoarea animalelor si pasarilor constatate plus la inventar

>401”Furnizori”,cu valoarea datoriilor prescrise sau anulate,pentru institutiile publice finantate integral din venituri proprii

>428”Alte datorii si creante in legatura cu personalul”,cu sumele datorate de personal(debite din salarii,sporuri necuvenite,avansuri nejustificate) in situatia in care acestea constituie venituri ale institutiei,precum si cu imputatiile de recuperat de la personal,la valoarea contabila a bunului imputat,in situatia in care constituie venituri ale institutiei.

>462”Creditori”,cu valoarea datoriilor prescrise sau anulate

>512” Conturi la banci”,531”Casa”,560” Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”,561” Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”,562” Disponibil al activitatiilor finantate din venituri proprii”,cu sumele incasate reprezentand alte venituri operationale.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei cu veniturile incorporate in contul de rezultat patrimonial prin creditul contului 121” Rezultatul patrimonial”


Grupa 72” Venituri din productia de active fixe” cuprinde urmataorele conturi:

>721”Venituri din productia de active fixe necorporale”

>722”Venituri din productia de active fixe corporale”


Contul 721”Venituri din productia de active fixe necorporale” este cont de pasiv,care se crediteaza in cursul lunii cu venituriile din productia de active fixe necorporale prin debitul conturilor:

>203”Cheltuieli de dezvoltare”,cu valoarea lucrarilor si proiectelor de dezvoltare efectuate pe cont propriu

>205”Concesiuni,brevete,licente,marci comerciale drepturi si active similare” ci cele realizate pe cont propriu

>208”Alte active fixe necorporale”,cu valoarea altor active fixe necorporale realizate pe cont propriu

>233”active fixe necorporale in curs de executie”,cu valoarea activelor fixe necorporale in curs de executie realizate pe cont propriu

Se debiteaza prin creditul contului 121” Rezultatul patrimonial”,la sfarsitul perioadei,cu totalul creditelor al contului in vederea inchiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial,precum si cu veniturile realizate din operatii in participare transferate coparticipantilor,conform contractului de asociere prin debitul contului 483”Deconturi cu operatiuni in participatie”.La sfrasitul perioadei,contul nu pezinta sold.


Contul 722” Venituri din productia de active fixe corporale”,care tine evidenta veniturilor obtinute din productia de active fixe corporale,este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile realizate in cursul lunii din productia de active fixe corporale,prin debitul contului 211”Terenuri si amenajari de terenuri”,cu valoarea amenajarilor la terenuri realizate pe cont propriu,212”Constructii”,ci valoarea constructiilor realizate din productie proprie,213”Instalatii tehnice,mijoloace de transport,animale si plantatii”,214”Mobilier,aparatura birotica,echipamente de protectie a valorii umane si materiale si alte active fixe corporale”,realizate din productia proprie,231”Active fixe corporale in curs de executie,realizate din productia proprie,483”Deconturi din operatii in participare”,cu veniturile primite prin transfer din operatii in participare”.

Se debiteaza,la sfarsitul perioadei cu veniturile incorporate in contul de rezultat patrimonial prin creditul contului 121” Rezultatul patrimonial” si prin 483”” cu venituri transferate coparticipantilor coform contractului de asociere.La sfarsitul perioadei,contul nu prezinta sold.


Grupa 73”Venituri fiscale” cuprinde urmatoarele conturi:

>730”Impozite pe venit,profit si castiguri din capital de la persoane juridice”

>731” Impozite pe venit,profit si castiguri din capital de la persoane fizice”

>732”Alte impozite pe venit,profit si castiguri din capital”

>733”Impozit pe salarii”

>734”Impozite si taxe pe proprietate”

>735” Impozite si taxe pe bunuri si servicii”

>736”Impozit pe comertul exterior si tranzactiile internationale”

>739”Alte impozite si taxe fiscale”


Contul 768”Alte venituri financiare”,cont de pasiv,care tine evidenta veniturilor financiare altele decat cele pentru care s-au creeat conturi distincte.

Se crediteaza cu veniturile realizate prin debitul contului 461”Debitori”,cu alte venituri financiare datorate de debitori.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”.

La sfarsitul perioadei contul nu prezinta sold.


Grupa 77”Finantari,subventii,transferuri,alocatii bugetare cu destinatie speciala si fonduri cu destinatie speciala”,cuprinde urmatoarele conturi:

-770”Finantarea de la buget”

-771”Finantarea in baza unor acte normative speciale”

-772”Venituri din subventii”

-773” Venituri din alocatii bugetare cu destinatie speciala”

-774”Finantarea de la fonduri externe nerambursabile”

-776”Fonduri cu destinatie speciala”

-778”Venituri din cofinantarea de la buget aferenta programelor/proiectelor,finantate din fonduri externe nerambursabile”

-779”Venituri din bunuri si servicii primite cu titlu gratuit”

Functionarea conturilor 770”Finantarea de la buget” si 772”Venituri din subventii” au fost prezentate anterior,la capitolul privind executia bugetara.


Contul 771”Finantarea in baza unor acte normative speciale

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor datorate si neachitate diversilor furnizori de bunuri si servicii,care au intrat in actiunea de stingere a unor obligatii bugetare prin compensare,potrivit legii.Este cont de pasiv.

Se crediteaza cu sumele datorate si neachitate diversilor furnizori de bunuri si servicii,care au intrat in actiunea de stingere a unor obligatii bugetare prin compensare,potrivit legii,prin debitul conturilor 401”Furnizori” si 404”Furnizorii de active fixe”.

Se debiteaza ,la sfarsitul perioadei,prin creditul contului de rezultat patrimonial,pentru inchidere.

Soldul creditor al contului,inainte de inchidere,reprezinta totalul finantarilor in baza unor acte normative speciale efectuate.


Contul 773”Venituri din alocatii bugetare cu destinatie speciala”, este cont de pasiv


Se crediteaza cu veniturile incasate in contul de disponibil al institutiilor publice sub forma alocatiilor bugetare cu destinatie speciala.(Ex:finantarea complementara la institutiile de invatamant superior de stat pentru:burse,protectia sociala a studentilor,investitii,reparatii capitale,granturi de cercetare stiintifica,etc).

Contul se crediteaza prin debitul contului 551”Disponibil din alocatii bugetare cu destinatie speciala”.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei,pentru inchidere,prin creditul contul 121”Rezultatul patrimonial”.La safarsitul perioadei,contul 773” Venituri din alocatii bugetare cu destinatie speciala”nu prezinta sold.


Contul 774”Finantarea din fonduri externe nerambursabile”

Cu ajutorul acestui cont institutiile publice-beneficiari finali tin evidenta fondurilor externe nerambursabile,Este cont de pasiv.

Se crediteaza cu contributia financiara nerambursabila prin debitul urmatoarelor conturi:

-208”Alte active fixe necorporale”,cu valoarea altor active fixe necorporale intrate in patrimoniu institutiie publice,platite din fonduri externe nerambursabile de catre Agentiile/Autoritatile de implementare;

-211”Terenuri si amenajari la terenuri”,cu valoarea acestora platite din fonduri externe nerambursabile de catre Agentiile/Autoritatile de implementare;

-213”Instalatii tehnice,mijloace de transport,animale si plantatii”;

-214”Mobilier,aparatura birotica,echipamente de protectie a valorii umane si materiale si alte active fixe corporale”;

-231”Active fixe corporale in curs de executie”;

-233”Active fixe necorporale in curs de executie”,cu valoarea acestora platite din fonduri externe nerambursabile de catre Agentiile/Autoritatile de implementare;

-458”Sume de primit de la Agentiilor/Autoritatilor de implementare”,cu sumele de primit reprezentand fonduri externe nerambursabile,pe baza cererilor de fonduri;

-515”Disponibil din fonduri externe nerambursabile”,cu sumele intrate in contul special de disponibil in valuta al institutiilor publice care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile;

-628”Alte cheltuieli cu servicii executate de terti”,cu valoarea serviciilor finantate din fonduri externe nerambursabile achitate de catre Agentiile/Autoritatile de implementare la beneficiarii finali.

Se debiteaza,la sfarsitul perioadei,in vederea inchiderii,prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”

Soldul creditor al contului,inaintea operatiunii de inchidere,reprezinta contributia financiara nerambursabila primita.

Contul 774” Finantarea din fonduri externe nerambursabile”se detaileaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

-7741”Finantarea din fondul exterior nerambursabil in bani”

-7742” Finantarea din fondul exterior nerambursabil in natura”.


Contul 776”Fonduri cu destinatie speciala”,cont de pasiv,cu ajutorul caruia se tine evidenta veniturilor fondurilor cu destinatie speciala.

Contabilitatea analitica se dezvolta pe fiecare fond in parte.

Se crediteaza cu veniturile cu destinatie speciala prin debitul urmatoarelor conturi:

-461Debitori”,cu drepturile constatate,cuvenite fondurilor cu destinatie speciala,in baza declaratiilor fizice si juridice care au obligatia legala de a contribui la aceste fonduri;

-550”Disponibil din fonduri cu destinatie speciala”,cu sumele incasate in contul de disponibil;

Se debiteaza la sfarsitul perioadei prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”.

La sfarsitul anului contul nu prezinta sold.


Contul 778”Venituri din cofinantarea de la buget aferenta programelor/proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile”,este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile realizate din cofinantarea de la buget aferenta programelor/proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile prin debitul contului558”Disponibil din cofinantarea de la buget aferenta programelor/proiectelor finantate din fondurile externe nerambursabile”.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial” pentru inchidere.La safrsitul perioadei contul nu prezinta sold.


Contul 779”Venituri din bunuri si servicii primite cu titlu gratuit”,este cont de pasiv.

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din donatii si sponsorizari primite de institutia publica sub forma de bunuri,bunuri primite prin transfer,servicii primite cu titlu gratuit prin debitul urmatoarelor conturi:

-203”Cheltuieli de dezvoltare”

-205”Concesiuni,brevete,licente,marci comerciale,drepturi si active similare”

-208”Alte active fixe necorporale”

-211” Terenuri si amenajari la terenuri”

-212” Constructii”

-213” Instalatii tehnice,mijloace de transport,animale si plantatii”

-214” Mobilier,aparatura birotica,echipamente de protectie a valorii umane si materiale si alte active fixe corporale”

-301”Materii prime”

-302”Materiale consumabile”

-303”Materiale de natura obiectelor de inventar”

-304”Materiale rezerva de stat si mobilizare”

-305”Ambalaje rezerva de stat si mobilizare”

-309”Alte stocuri”

-361”Animale si pasari”

-371”Marfuri”

-381”Ambalaje”

-628”Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial” pentru inchidere.La sfarsitul perioadei nu prezinta sold.


Grupa 78Venituri din provizioane si ajustari pentru deprecierea sau pierderea de valoare”,cuprinde urmatoarele conturi:

-781”Venituri din provizioane si ajustari pentru deprecierea activelor operationale”

-786”Venituri financiare din ajustari pentru pierdere de valoare”.

Contul 781 ”Venituri din provizioane si ajustari pentru deprecierea activelor operationale”

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din diminuarea sau anularea provizioanelor si ajustarilor pentru deprecierea activelor fixe necorporale,a activelor fixe corporale,a activelor fixe in curs de executie,a stocurilor si creantelor.Este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile realizate in cursul perioadei prin debitul conturilor care evidentiaza provizioanele care se diminueaza sau se anuleaza(151”Provizioane”,290” Ajustari pentru deprecierea activelor fixe necorporale” ,291” Ajustari pentru deprecierea activelor fixe corporale”,293”Ajustari pentru deprecierea activelor fixe in curs de executie”,391”Ajustari pentru deprecierea materiilor prime”,392” Ajustari pentru deprecierea materialelor”,393” Ajustari pentru deprecierea productiei in curs de executie”,394” Ajustari pentru deprecierea produselor”,395” Ajustari pentru deprecierea stocurilor aflate la terti”,396” Ajustari pentru deprecierea animalelor”,397” Ajustari pentru deprecierea marfurilor”,398” Ajustari pentru deprecierea ambalajelor”,483”Deconturi din operatii in participare”,491” ” Ajustari pentru deprecierea creantelor-clienti”,496” ” Ajustari pentru deprecierea creantelor-debitori”,497” Ajustari pentru deprecierea creantelor bugetare”).

Se debiteaza la sfarsitul perioadei,cu veniturile incorporate in contul de rezultat patrimonial prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”.

La sfarsitul perioadei contul nu prezinta sold.


Contul 781 „Venituri din provizioane si ajustari pentru depreciere privind activele operationale” se detaileaza pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II:

-7812”Venituri din provizioane”

-7813”Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor fixe”

-7814”Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante”


Contul 786” Venituri financiare din ajustari pentru pierderea de valoare”,este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile financiare realizate din ajustari pentru pierderea de valoare prin debitul urmatoarelor conturi.

-296”Ajustari pentru pierderea de valoare a activelor financiare”

-483” Deconturi din operatiuni in participatie”

-595”Ajustari pentru pierderea de valoare a obligatiunilor emise si rascumparate”

Se debiteaza la sfarsitul perioadei, cu veniturile incorporate in rezultatul patrimonial prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”.

La sfarsitul perioadei contul nu prezinta sold.

Se detaileaza pe urmatoarele conturi sintetice de gardul II:

-7863”Venituri din ajustari pentru piederea de valoare a activelor financiare”

-7864”Venituri din ajustari pentru piederea de valoare a activelor circulante”


Grupa 79”Venituri extraordinare”,cuprinde urmatoarele conturi:

-790”Venituri din despagubiri din asigurari”

-791”Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului”


Contul 790”Venituri din despagubiri din asigurari”,tine evident veniturilor extraordinare din despagubiri obtinute din asigurarea bunurilor distruse in urma calamitatilor.Este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile realizate din despagubiri obtinute din asigurarea bunurilor distruse de calamitati prin debitul conturilor:

-483”Deconturi din operatiuni in participatie”,cu veniturile primite prin transfer din operatiuni in participatie;

-560”Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii”;

-561”Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii”;

-562” Disponibil al activitatiilor finantate din venituri proprii”,cu veniturile din despagubiri incasate in cont,dupa caz.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei,cu veniturile incorporate in rezultatul patrimonial prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”si prin creditul contului 483”Deconturi din operatiuni in participatie”,cu veniturile realizate transferate coparticipantilor,conform contractului de asociere.

La sfarsitul perioadei contul nu prezinta sold.


Contul 791”Venituri din valorificarea unor bunuri ale statului”, este cont de pasiv.

Se crediteaza cu veniturile realizate din vanzarea unor bunuri ale statului prin debitul urmatoarelor conturi:

-301”Materii prime”,cu valoarear materilor prime rezultate din dezmembrarea unor active fixe;

-302”Materiale consumabile”,cu valoarea materialelor consumabile rezultate din dezmembrarea unor active fixe;

-309”Alte stocuri” cu valoarea altor stocuri rezultate din dezmembrare unor active fixe;

-461”Debitori”,cu valoarea activelor fixe corporale si necorporale vandute;

-520”Disponibil al bugetului de stat la trezoneria statului”,cu sumele incasate in contul de disponibil,reprezentand incasari din venituri din valorificarea unor bunuri ale statului.

Se debiteaza la sfarsitul perioadei,cu venituri incasate in contul de rezultat patrimonial prin creditul contului 121”Rezultatul patrimonial”.

La sfarsitul perioadei contul nu prezinta sold.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 264
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved