Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea subventiilor pentru investitii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea subventiilor pentru investitii

Subventiile pentru investitii sau subsidiile de capital reprezinta resursele obtinute de la bugete sau alte intreprinderi interesate in vederea procurarii sau crearii de active imobilizate (in special, echipamente) sau de a finanta activitati pe termen lung (de exemplu, prime de dezvoltare pentru intreprinderile care creeaza noi locuri de munca). De asemenea, sunt asimilate subventiilor pentru investitii activele imobilizate primite cu titlu gratuit prin donatie si cele constatate in plus cu ocazia inventarierii patrimoniului. IAS 20 Contabilitatea subventiilor guvernamentale si prezentate informatiilor legate de asistenta guvernamentala face o clasificare a subventiilor in urmatoarele categorii:Subventiile guvernamentale pentru investitii reprezinta asistenta acordata de guvern sub forma unor transferuri de resurse catre o intreprindere in schimbul respectarii, in trecut sau in prezent, a anumitor conditii referitoare la activitatea de exploatare a acestei societati. Subventiile nu cuprind acele forme de asistenta guvernamentala carora nu li se poate atribui o anumita valoare, precum si acele tranzactii cu guvernul care nu se pot distinge de operatiunile comerciale normale ale intreprinderii.

Totodata, subventiile aferente activelor reprezinta subventii guvernamentale pentru investitii, pentru acordarea carora principala conditie este ca intreprinderea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze intr-un alt fel active pe termen lung. De asemenea, pot exista si conditii secundare care sa restrictioneze tipul sau amplasarea activelor sau perioadele in care acestea urmeaza a fi achizitionate ori detinute.

Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile guvernamentale diferite de cele pentru active.

Imprumuturile nerambursabile sunt imprumuturi al caror creditor se angajeaza sa dispenseze debitorul de rambursarea acestora daca se indeplinesc anumite conditii prestabilite.

Subventiile guvernamentale, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, nu se recunosc pana cand nu exista suficienta siguranta ca:

a) intreprinderea va respecta conditiile acordarii lor;

b) subventiile vor fi primite.

Subventiile guvernamentale trebuie recunoscute ca venit, pe o baza sistematica, de-a lungul perioadelor necesare pentru a le corela cu costurile (cheltuielile) aferente pe care aceste subventii urmeaza a le compensa. Standardul prezinta doua abordari referitoare la tratamentul contabil al subventiilor guvernamentale:

a) o abordare din punctul de vedere al capitalului, sub incidenta careia o subventie este creditata direct interesului actionarilor; si

b) o abordare din punctul de vedere al venitului, sub incidenta careia osubventie este inclusa in venit de-a lungul uneia sau mai multor perioade.

Inregistrarea contabila care intervin in acest caz este:

Subventiile legate de activele amortizabile sunt recunoscute de regula drept venit de-a lungul perioadelor si in proportia in care este recunoscuta amortizarea acelor active.

Tipurile de inregistrari contabile sunt:

a) inregistrarea dreptului de incasare a subventiei:

b) incasarea subventiei:

c) recunoasterea venitului aferent subventiei pe masura amortizarii activului amortizabil:

Subventiile pentru activele neamortizabile se recunosc la venituri de-a lungul perioadelor care confirma costul realizarii obligatiilor de a caror indeplinire a fost conditionata acordarea subventiei.

Subventiile sub forma de compensare a cheltuielilor sau pierderilor aparute intr-o perioada contabila precedenta este recunoscuta drept venit al perioadei in care ea urmeaza a fi incasata, tipul de inregistrare contabila fiind:

445

O subventie guvernamentala care urmeaza a fi primita drept compensatie pentru cheltuieli sau pierderi deja suportate in cursul exercitiului (eliminarea efectelor unor calamitati), fara a exista costuri viitoare aferente, se recunoaste ca venit in perioada in care devine creanta, este inregistrata in grupa veniturilor extraordinare:

Pentru contabilitatea intreprinderii din Romania, s-a adoptat solutia contabilizarii subventiilor in venituri in avans, dar numai temporar, urmand sa fie transferate in cote rationale asupra veniturilor pe masura amortizarii, imobilizarilor finantate sau realizarii activelor imobilizate. Daca subventia a servit la finantarea de imobilizari neamortizabile, cota-parte anuala este determinata raportand suma subventiilor la numarul de ani stabiliti pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in contract. De exemplu, subventia acordata pentru achizitia unui teren poate fi alocata in conditia construirii pe acesta a unui imobil, in consecinta este etalata in timp in raport de durata de viata a imobilului construit.

Subventiile pentru investitii potrivit OMFP nr. 1752/2005 sunt evidentiate cu ajutorul conturilor 131 "Subventii guvernamentale pentru investitii", 132 "Imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii pentru investitii", 133 "Donatii pentru investitii", 134 "Plusuri de inventar de natura imobilizarilor", 138 "Alte sume primite cu caracter de subventii pentru investitii" care se crediteaza cu subventiile de primit sau incasate de la bugetul de stat sau din alte surse pentru finantarea investitiilor, precum si cu valoarea bunurilor de natura activelor imobilizate primite cu titlu gratuit sau constatate in plus la inventariere. In debitul contului se inregistreaza cotele parti din subventii asimilate veniturilor pe masura amortizarii sau realizarii prin vanzare a activelor imobilizate, finantate pe aceasta cale. Soldul creditor reprezinta subventiile pentru investitii delimitate in pasiv ca sursa de finantare a imobilizarilor create pe aceasta cale.

Subventiile se prezinta in bilant fie ca venit amanat (in avans), fie prin deducerea subventiei pentru obtinerea valorii contabile nete a activului, standardul acceptand ambele alternative. Reglementarile contabile din Romania au adoptat prima varianta.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1085
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved