Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IMATI SOFTWARE - Modul SALARII (Manual de utilizare)

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micIMATI SOFTWARE

Modul SALARII (Manual de utilizare)0. Generalitati

Cap.1. INSTALAREA PROGRAMULUI

Cap.2 Modulul de monitorizare

Cap.3 Salarii

Cap.4 Elemente de operare in baza de date

Cap.5 Repararea bazei de date

Cap.6 Operatii curente

Cap.7 Noutati

0. Generalitati

Modulul de Salarii raspunde celor mai exigente cerinte, putand rula atat pentru societati mari ce utilizeaza un sistem complex de calcul al salariului si folosesc rapoarte complexe privind salariile, cat si pentru societati mici si mijlocii ce utilizeaza un sistem de calcul mai simplificat al salariilor si utilizeaza rapoarte mai simple.

Modulul foloseste algoritmi de calcul al salariului care respecta toate normele legale in vigoare.

Astfel, se permite calcularea salariilor atat pentru angajatii permanenti, cat si pentru colaboratori. Flexibilitatea deosebita a acestui modul permite calculul salariului in trei moduri : regie, acord, fix.

a) Salariul "in regie' se foloseste atunci cand angajatului i s-a stabilit un salariu de baza lunar fix, indiferent de numarul de ore lucratoare din luna respectiva. In consecinta, in acest caz, in lunile cu un numar mai mare de ore lucratoare se obtine un salariu orar mai mic decat in lunile cu mai putine ore lucratoare.

b) Salariul 'in acord' se foloseste atunci cand angajatului i s-a stabilit un salariu orar fix, negociat pentru un anumit numar de ore lucratoare pe luna. Astfel, salariatul va avea un salariu lunar variabil, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

c) Salariul 'fix' este cazul cand angajatului i se stabileste un salariu lunar avand o valoare fixa, indiferent de numarul de ore lucratoare din luna si indiferent de numarul de ore efectiv lucrate. Acesta este intalnit mai ales in cazul colaboratorilor, care sunt platiti pentru a efectua o lucrare si nu conteaza in cat timp au realizat-o. Pontajul nu trebuie introdus in acest caz.

Pentru a raspunde unui numar cat mai variat de cazuri intalnite in practica, valoarea salariului negociat poate fi de urmatoarele tipuri : BRUT si NET.

Programul permite, de asemenea introducerea de prime, penalizari, sporuri, retineri precum si a sumelor nete avansate.

In urma calculului salariului lucrarea permite tiparirea unor situatii foarte complexe privind statele de salarii (avand mai multe formate), a unei situatii generale privind sume centralizate la nivelul intregii societati.

Cap.1. INSTALAREA PROGRAMULUI

Programul este proiectat in Access 2000. Pentru a putea fi rulat este necesar ca pe calculatorul respectiv sa existe ori Access 2000 ori Office2000 Runtime. CD-ul de instalare contine Runtime-ul (o parte a Office 2000 necesara pentru rularea aplicatiilor), care va fi instalat numai daca pe calculator nu se afla deja instalat Access 2000. Folderul de instalare a Runtime-ului recomandam sa fie Run2000 pentru a nu exista conflicte intre acest produs si o eventuala versiune diferita de Office existenta pe calculator.

Dupa (eventual) instalarea Runtime-ului (setup.exe din Runtime), se va instala programul propriu-zis, apeland setup.exe de pe CD, din folderul CNTxxx. In timpul instalarii, daca programul de instalare sesizeaza existenta anumitor fisiere deja pe calculator si intreaba daca se doreste pastrarea lor. E indicat sa le pastrati pe cele existente, deci sa dati Keep.

Daca instalarea se face cu cheie HASP e necesar sa fie instalat si driver-ul cheii HASP. Acesta se afla pe CD in folderul DRVHASPxx. Pentru a fi instalat se apeleaza programul instal.bat. De asemeni, e necesar sa se copieze fisierul cnt.dll de pe CD in folderul imaticnt. Dupa instalarea driverului cheii se poate monta cheia HASP.

Dupa instalarea programului in Windows (95,NT, 2000 etc.) programul instalat se va regasi in sectiunea "Programs" cu numele grupului alocat la instalare ( IMATI ), iar in interiorul sau icon-urile IMATI CONTABILITATE, HELP CONTABILITATE si TOOLS CONTABILITATE.

Cap.2. Modulul de monitorizare

Dupa apelul icon-ului IMATI SALARII programul va incarca mai intai un ecran cu ajutorul caruia poate fi monitorizat lucrul cu aplicatia . Acest ecran are urmatoarea forma:

In partea dreapta se gasesc informatiile referitoare la adresa bazei de date conectate : Unitatea conectata sau computerul conectat reprezinta numele computerului asa cum este vazut prin reteaua existenta (Network Neighborhood sau echivalent) de forma ttnume computertnume harddisct sau unitatea logica alocata prin operatia de mapare (ex. F). Computerele care pot fi accesate vor fi incarcate in tabela care se deschide la apelul optiunii Computer din meniul aflat in partea superioara a ecranului. Aici se incarca toate computerele din retea pe care se afla instalat programul IMATI SALARII si pe care se doreste accesul la date.

Pentru conectarea pe alta unitate logica sau alt computer se va selecta elementul dorit din una din listele aflate in sectiunea 'Parametri de conectare' : Unitate sau Selectie computer.Apoi se selecteaza societatea dorita din lista de societati care va aparea automat in Selectati firma, precum si anul si luna pe care se doreste lucrul, apasand apoi pe butonul CONECTARE.

In partea stanga se afla butoanele : START, CONECTARE, SALVARE, RESTAURARE, ADAUGARE, STERGERE, IESIRE.

Butonul ADAUGARE permite adaugarea unei noi societati in baza de date. Teoretic numarul de societati cu care se poate lucra este nelimitat, practic el depinde de spatiul liber de pe harddisc. La apasarea butonului utilizatorului i se cere sa introduca un nume generic al societatii, nume ce trebuie sa fie format din maxim 6 caractere alfanumerice, fara spatii, caractere speciale sau delimitatoare. Cu acest nume societatea va fi recunoscuta si apelata de lucrare. Numele de aici este unic si NU POATE FI MODIFICAT. In continuare se poate introduce o descriere a societatii. Introducerea acestei descrieri este optionala, ea folosind doar la eventuala recunoastere mai rapida a societatii de catre utilizator la selectare.

Dupa adaugarea societatilor poate incepe lucrul efectiv astfel : se selecteaza societatea dorita in campul "Selectati firma", se selecteaza anul (campul "Selectati anul") si apoi se conecteaza cu ajutorul butonului CONECTARE. Conectarea reprezinta alegerea unei societati ca societate de lucru. Numele societatii si al anului conectate apare in campul "Firma conectata:", respectiv "Anul conectat:". Aceasta conectare ramane activa permanent, (chiar daca se iese din program si se revine) pana la conectarea unei alte societati. Daca se doreste lucrul cu societatea conectata se va apasa in continuare pe butonul START care activeaza meniul principal al modulului de Salarii, meniu ce va fi descris in capitolul urmator. Daca se doreste lucrul cu o alta societate aceasta va fi mai intai conectata cum am aratat mai sus si apoi se apasa pe butonul START. La primul apel al butonului START pentru o societate nou introdusa in baza de date programul cere anul de lucru si luna de pornire, pe care le va seta in configurarea generala.

Daca din diverse motive se doreste stergerea unei societati se va proceda in felul urmator: Se va avea grija ca societatea sa nu mai fie conectata, conectand alta societate. Se selecteaza in campul "Selectati firma" numele societatii de sters si apoi se apasa butonul STERGERE.

Atentie! Prin stergerea unei societati din baza de date toate informatiile privitoare la aceasta vor fi iremediabil pierdute, de aceea programul mai intreaba o data de siguranta daca doriti intr-adevar sa stergeti respectiva societate. In cazul unui raspuns afirmativ societatea va fi stearsa din baza de date.

Butonul RESTRUCTURARE serveste la adaptarea bazei de date existente la un moment dat la o versiune superioara a programului. Se apeleaza numai daca la program s-a instalat un upgrade de versiune. Programul 'stie' daca trebuie data Restructurare si nu permite intrarea pe butonul START decat daca baza de date este compatibila cu versiunea de program.

Butonul SALVARE - Cu ajutorul acestei optiuni se pot salva datele pe harddisk si optional si pe o disketa.

La selectia optiunii, dupa ce utilizatorul confirma intentia de a salva datele, programul creeaza un fisier cu numele: <nume soc.>VG.A<XX> unde <nume soc> este numele prescurtat (maxim 6 litere) care i-a fost atribuit la crearea societatii, iar XX sunt ultimele cifre ale anului contabil.

Dupa crearea acestui fisier, programul cere utilizatorului sa introduca numele unitatii pe care se face salvarea de siguranta (se va introduce 'A: ' sau 'B:' dupa disketa pe care se salveaza datele se afla in unitatea A sau B sau ). Programul va copia fisierul creat de pe harddisk pe disketa aflata in unitatea specificata.

Daca nu s-a introdus corect numele unitatii sau nu este spatiu suficient pe disketa sau in timpul salvarii se ivesc erori programul afiseaza mesaje corespunzatoare de atentionare.

Daca nu se doreste si salvarea pe disketa a datelor se fisierul ramane creat doar pe harddisk.

Va recomandam sa efectuati periodic aceste salvari pe disketa pentru a evita pierderi accidentale de date.

Atentie! Nu folositi diskete defecte pentru ca e posibil ca salvarile sa nu fie utilizabile. Daca in cursul operatiei de salvare apar mesaje de eroare, eliminati cauzele mesajelor si reluati operatia de salvare.

Fisierul de salvare contine toate datele lunilor unui an. De exemplu, daca se face o salvare in luna a cincea anul 2003, aceasta va contine inclusiv lunile anterioare, de la prima luna din anul 2003 in care s-au introdus date .

Butonul RESTAURARE - Cu ajutorul acestei optiuni se pot restaura datele salvate anterior pe harddisk si eventual pe disketa.

La operatia de restaurare se sterg datele curente din fisiere si se inlocuiesc cu datele lunii care se restaureaza, de aceea daca datele lunii curente sunt importante si nu au fost salvate dupa ultimele modificari, salvati luna curenta inaintea restaurarii altei luni pentru ca altfel nu veti mai putea reveni niciodata la datele initiale.

La apelul acestei optiuni programul cere introducerea unitatii de pe care se face restaurarea (A,B,C). Deoarece la salvare fisierul se creeaza si pe harddisk intotdeauna va recomandam sa folositi unitatea harddiskului (de obicei C) la restaurare pentru ca operatia sa decurga mai rapid.

Folositi restaurarea de pe A sau B daca salvarea de pe harddisk nu e utilizabila. Daca operatia de restaurare nu reuseste e posibil ca unele sau toate fisierele lucrarii sa nu contina date sau sa contina date incorecte, de aceea trebuie reluata operatia. Restaurarea poate esua daca disketa de pe care se restaureaza datele are defecte fizice. Daca fisierul ce contine salvarea datelor nu exista pe harddisk sau disketa, programul afiseaza un mesaj de avertizare.

Iesirea din lucrare se face apasand pe butonul "IESIRE".

Capitolul 3. Descrierea functionarii modulului

Meniul principal al modulului de Salarii este urmatorul :

Config.

Nomencl.

Setari

Pontaj

Calc.salarii

Situatii

Note

Utilitare

Mod.luna

Legislatie

Exit

Pentru a selecta o optiune de meniu se procedeaza astfel :

i) cu tastatura : Se apasa F10 si apoi ne pozitionam folosind sagetile pe respectiva optiune si tastam Enter. Sau se apasa Alt+litera subliniata a optiunii de meniu dorite

ii) cu mouse-ul : pozitionam mouse-ul pe optiunea dorita si apasam pe butonul din stanga al mouse-ului.

Config.

Este optiunea de configurare. Este o optiune foarte importanta, de corectitudinea completarii ei depinzand functionarea intregului modul. La selectarea optiunii apare urmatorul submeniu :

Societate

Date angajator

Generale

Ordine plata

Societate

Contine urmatoarele campuri:

*Cod societate, *Denumire societate, *Luna, *Anul.

Doar campul *Denumire societate poate fi introdus direct (sau modificat), celelalte fiind gestionate de program, aici permitandu-se numai vizualizarea lor. In campul *Denumire societate se va introduce numele complet al societatii, asa cum trebuie sa apara in antetele tuturor rapoartelor generate de lucrare.

Date angajator

Contine campurile corespunzatoare fisierului REPFISC.TXT din Ordinul Ministrului finantelor din 08.10.1999 referitor la fisele fiscale prevazute de Ordonanta Guvernului nr.73/1999 privind impozitul pe venit, astfel :

*Cod angajator (in cazul societatilor - de care ne ocupam - va fi codul fiscal iar in cazul angajatorilor persoane fizice va fi codul numeric personal);

Angajator persoana juridica (cod fiscal) sau persoana fizica (cod numeric personal) : se va bifa optiunea ;

*Denumire angajator : va fi preluat automat de catre program din campul corespunzator al optiunii de meniu descrisa anterior , Configurare societate.

*Nume* si *Prenume* : s-ar completa daca angajatorul ar fi persoana fizica.

*Localitate, *Judet, *Strada, *Nr, *Cod postal, *Bloc, *Scara, *Etaj, *Ap, *Sector

Generale

Contine date generale ale lucrarii si anume :

*Anul* si *Luna curenta*;

*Luna de afisat* : in cazul in care se doreste vizualizarea unei luni anterioare lunii contabile curente, aceasta se va bifa si din acest moment avem acces la datele lunii selectate, din toate punctele de vedere.

ATENTIE ! DUPA INCHEIEREA UNEI LUNI, TRECEREA LA LUNA URMATOARE NU SE FACE PRINTR-O SIMPLA BIFA IN CASUTA RESPECTIVA CI SE APELEAZA OPTIUNEA 'Mod.luna' DIN MENIUL PRINCIPAL.

Cand anul conectat este 2004 pe ecran se gasesc urmatoarele informatii:

*Coeficient de deducere personala de baza : 1

*Deducerea personala de baza : 2.000.000 lei

*Deducerea personala de baza anuala : 2.100.000 lei (este utilizata la Regularizare)

*Coeficient maxim de deducere suplimentara : 2.5

*Procent de cheltuieli profesionale : 15

Cand anul conectat este 2005 pe ecran,in locul datelor de mai sus, se regasesc urmatoarele informatii:

Valori de referinta privind deducerea personala: sunt incarcate valorile de referinta pentru calculul deducerii personale pentru venituri intre 10.000.000 lei si 30.000.000 lei : (de la 2.500.000 lei pana la 6.500.000 lei).

*Coeficient de calcul al avansului* Se introduce ca procent si se foloseste in cazul apelarii optiunii de calcul automat al avansului, asa cum va fi descrisa mai tarziu.

*Procent ore noapte* este initial incarcat cu valoarea 25 si reprezinta procentul suplimentar calculat pentru orele de noapte efectuate. Este folosit numai in cadrul pontajului detaliat.

*Procent ore suplimentare p1%*;

*Procent ore suplimentare p2%*;

Sunt incarcate initial cu valorile de 100, respectiv 200 si sunt folosite in cadrul pontajului detaliat pentru calculul orelor suplimentare platite cu p1%, respectiv p2% din valoarea salariului orar.

*Numarul de ore luate in calcul pentru salariul calculat in cazul lucrului in acord* completati aceasta valoare cu numarul de ore luate ca baza de calcul la salariile in acord in cadrul firmei respective.

Urmatoarea sectiune a configurarilor generale contine anumite valori si procente legale in vigoare si anume:

*Salariul minim pe economie* egal cu 3.100.000 lei la 1 ian.2005;

*Salariul mediu brut pe economie* egal cu 9.211.000 lei la 1 ian.2005;

*Cota de contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajatori, initiata care trebuie introdusa in functie de codul CAEN al angajatorului .

*Procent CAS* pentru cele trei grupe de munca (41.5, 36.5 respectiv 31.5 valabile la 1 ian.2005);

*Cota de contributie individuala de asigurari sociale : 9.5 %;

* Numarul de salarii medii brute pe economie folosit la stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a CAS prevazut de art.23 si 24 din legea 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare: 5

*Contributie fond sanatate platita de angajator (procent aplicat fondului de salarii angajati) : 7 % ;

*Contributie fond sanatate platita de angajator (procent aplicat fondului de salarii colaboratori) : 7 % ;

*Procent fond sanatate platita de asigurati cu carte de munca : 6.5 % ;

*Procent fond sanatate platita de asigurati cu conventie civila : 6.5 % ;

*Procent fond somaj din fondul de salarii : 3 %

*Procent fond somaj retinut angajatilor : 1%;

*Procent fond camera de munca : 0.75%;

Toate procentele initializate de program cu valorile aratate mai sus pot fi modificate de catre utilizator daca se modifica legea.

Tot in acest ecran sunt propuse conturi contabile necesare generarii notelor de contabilitate. Aceste conturi pot fi modificate conform planului de conturi adoptat de fiecare societate.

Ordine de plata

Cu ajutorul acestei optiuni se pot incarca informatiile legate de completarea ordinelor de plata catre buget (Obiectul platii, Banca, Contul, Codul). Informatiile sunt utilizate de program la lista numita 'Impozite', pag.3, unde sunt centralizate toate sumele de plata pe ordine de plata.

Nomencl. (Nomenclatoare)

Contine nomenclatoarele generale necesare lucrarii de salarii.

La selectarea optiunii apare urmatorul submeniu :

Nomenclator personal angajat

Nomenclator colaboratori

Loc.munca

Tipuri de pontaje

Sporuri

Indemnizatii

Retineri

Case asigurari

Functii

Meserii

Departamente

Functii

Reprezinta nomenclatorul de functii. Fiecarei functii i se asociaza un cod si o denumire. Legatura intre un angajat si denumirea functiei sale se face prin codul functiei. Utilizarea acestui nomenclator este optionala, nefiind obligatoriu sa fie specificata functia fiecarui angajat. In cazul in care se doreste introducerea acestor functii nu putem atribui angajatilor o functie al carei cod nu se gaseste in acest nomenclator.

Loc.munca

Reprezinta nomenclatorul de locuri de munca (departamente, servicii, colective). Fiecarui loc de munca i se asociaza un cod si o denumire. Legatura intre un angajat si denumirea locului sau de munca se face prin cod. In cazul in care dorim introducerea acestor locuri de munca lucrarea nu permite decat utilizarea codurilor existente in acest nomenclator.

Toate listele vor fi grupate pe locuri de munca, avand si totalurile pe locuri de munca.

Fiecare loc de munca are atasate anumite conturi contabile, care pot fi modificate in functie de planul de conturi al fiecarei societati. Acestea servesc la generarea notelor contabile.

Locurile de munca pot fi, la randul lor, grupate dupa un anumit criteriu dinainte stabilit, campul de grupare fiind *Departament. Acesta se valideaza in nomenclatorul de departamente.

Departamente

Este nomenclatorul de departamente, utilizat optional, la gruparea locurilor de munca dupa un anumit criteriu (amplasare, gen de activitate, etc.). Campurile prezente sunt:

*Cod departament : numeric , permite valori de la 0 la 255;

* Nume departament : alfanumeric, poate contine maxim 20 de caractere;

Retineri

Este un nomenclator ce contine tipurile de retineri din salariul net al angajatilor.

Informatiile continute in acest nomenclator sunt : *Codul si *Denumirea.

Primele 8 coduri din acest nomenclator sunt evidentiate separat in statul 14-5-1 si in fluturasul nr. 6. Ele pot fi modificate ca denumiri in functie de necesitatile proprii dar recomandam sa nu fie modificate codurile acestor retineri. Restul retinerilor sunt cumulate in campul Alte retineri.

Sporuri

Este un nomenclator ce contine tipurile de sporuri, codificate.

In nomenclatorul de sporuri sunt incluse urmatoarele informatii :

*Cod* - reprezinta codul sporului, prin care sporul este recunoscut de program.

*Denumire* - reprezinta denumirea sporului. Poate fi modificata.

Se pot adauga sporuri noi, cu incarcarea corespunzatoare a campurilor de mai sus.

Ca si in cazul retinerilor, primele 8 sporuri sunt evidentiate separat in statul 14-5-1 si in fluturasul nr.6.

Indemnizatii

Reprezinta sume suplimentare care intra in calculul salariului tarifar (i.e. daca exista spor de vechime acesta se va aplica la salariul de baza brut negociat plus totalul indemnizatiilor).

Campurile sunt :

*Cod : numeric intre 0 si 255;

*Denumire : alfanumeric, maxim 10 caractere;

Tipuri de pontaje

Este un nomenclator foarte important, de corectitudinea incarcarii si utilizarii lui depinzand corectitudinea situatiilor obtinute.

Campurile existente sunt :

*Cod pontaj : alfanumeric, maxim 5 caractere;

*Denumire : alfanumeric maxim 65 caractere;

*Tip : tipul de pontaj, care poate fi :

L - ore lucrate efectiv;

CM - incapacitate temporara de lucru;

CO - concediu de odihna;

CFP - concediu fara plata;

*Procent acordat : procentul acordat din salariul brut negociat ;

*CASS platit din CAS : camp de un caracter care stabileste daca suma virata la fondul asigurarilor de sanatate se retine din CAS (D-se retine; N-nu se retine);

*Mod de calcul al CASS : acest camp se incarca daca *Tip = CM. El va fi egal cu numarul de salarii minime pe economie la care se aplica precentul de CASS (6.5 %). In 2005 procentul legal este 2.

Pentru utilizatorii mai vechi de program se apasa pe Actualizare nomenclator.

Meserii

Nomenclatorul de meserii se completeaza daca se doreste obtinerea statului de plata grupat pe meserii;

*Cod meserie : numeric intre 0 si 255;

*Denumire meserie : alfanumeric, max 25 caractere;

Case de asigurari

Contine casele de asigurari la care sunt arondati salariatii societatii. Pentru fiecare angajat se va completa codul casei de asigurari in Nomenclatorul de Personal, respectiv de Colaboratori

*Cod Casa Asigurari : numeric intre 0 si 255;

*Denumire Casa Asigurari : alfanumeric, max 40 caractere;

Completarea acestor informatii permite emiterea declaratiilor catre casele de asigurari si a fisierelor de raportare separat pe fiecare casa de asigurari.

Nomenclator personal angajat

Contine datele generale ale angajatilor cu carte de munca. Este primul loc in care se completeaza un nou angajat la introducerea sa in baza de date. Campurile care se completeaza in mod obligatoriu sunt urmatoarele:

*Cod numeric personal : numeric, max.13 caractere, cel din actul de identitate;

*Nume : alfanumeric, max. 40 caractere;

*Prenume : alfanumeric, max. 40 caractere;

*Data angajarii in societate : camp data, reprezina data la care salariatul s-a angajat in societate;

*Cod casa de asigurari : numeric, intre 0 si 255, se valideaza in nomenclatorul de case de asigurari

*Cont card : alfanumeric , maxim 11 caractere; reprezinta numarul de cont de pe contul de card, in ipoteza ca transferul banilor se face pe card electronic. Optiunea e valabila pentru cont deschis la BCR, BRD sau unicredit, in momentul de fata.

*Marca : numeric pana la 32767 ; un cod intern (optional) care poate fi dat angajatului;

Lista privind CM si CO. La aparitia unui concediu de tip medical sau a unui CO acesta se poate incarca aici. La concediile medicale prin incarcarea datei de referinta programul stie sa calculeze media din arhiva pana la data de referinta. Daca se incarca un concediu 'initial' si apoi unul 'in continuare', la data de referinta a concediului 'in continuare' se incarca data de inceput a concediului 'initial'.

*Poz : pozitia (se incrementeaza automat);

*Cod : cod pontaj ; se selecteaza din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

*Tip : se preia automat tipul din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

*Procent (%) : se preia automat tipul din nomenclatorul de tipuri de pontaje;

*Data de inceput : data de inceput a concediului;

*Data de sfarsit : data de sfarsit a concediului;

*Data de referinta : data de inceput a concediului initial (referinta pentru arhiva);

Nomenclator colaboratori

Contine datele generale ale angajatilor cu conventie civila avand urmatoarele campuri :

*Cod numeric personal : numeric, max.13 cifre, cel din actul de identitate;

*Nume : alfanumeric, max.40;

*Prenume : alfanumeric, max.40;

*Localitate : alfanumeric, max.30 char;

*Judet : judetul in care se afla adresa;

*Strada

*Nr

*Cod postal

*Bloc

*Scara

*Etaj

*Ap

*Sector

*Data angajarii : data angajarii in societate;

*Data incetarii activitatii : data incetarii activitatii din societate;

*Casa de asigurari : codul casei de asigurari la care este arondat;

Setari

Cuprinde urmatorul submeniu:

Personal SetariPontaj

Colaboratori SetariPontaj

Personal

Colaboratori 1a

Grila imp.lunara

Grila imp.anuala

Nomenclator personal angajat

Nomenclator colaboratori

Fisa Fiscala 1 (FF1) Angajati

Fisa Fiscala 2 (FF2) Colaboratori

Zile lucratoare

Arhiva venituri brute realizate

Grila spor vechime

Grila spor fidelitate,confidentialitate

Vom face descrierea acestor optiuni nu in ordinea din meniu ci in ordinea completarii:

Zile lucratoare : Reprezinta un tabel cu cele 12 luni ale anului in care se specifica in campul *zile lucratoare* numarul zilelor lucratoare ale fiecarei luni in parte, tinand cont de specificul fiecarei societati. La modificarea lunii programul preia pentru luna in care se trece numarul de zile lucratoare din acest tabel si il incarca in campul *Zile lucratoare* de la Personal si Colaboratori.

Recomandam utilizatorului sa incarce la inceputul unui nou an zilele lucratoare pentru fiecare luna pentru ca programul sa poata prelua corect aceste valori. In caz contrar utilizatorul va fi nevoit sa modifice campul *Nr de zile lucratoare* de la Personal si Colaboratori om cu om.

Evident aceasta optiune se foloseste extrem de rar.

Grila imp. Lunara

Reprezinta grila de impozitare lunara valabila in luna respectiva. Daca aceasta grila se modifica, la operatia de modificare de luna se va prelua noua grila in luna urmatoare.

Formatul de introducere al grilei coincide cu formatul prezentat in Monitorul Oficial, astfel :

*Min*, *Max* : pragul minim si pragul maxim intre care se situeaza salariul brut al carui impozit se calculeaza.

*Fix* : Suma fixa din cadrul valorii impozitului;

*Procent* : procentul de impozitare pentru diferenta dintre valoarea salariului brut si limita inferioara a plajei in care se incadreaza respectiva suma bruta. Revine in sarcina utilizatorilor sa actualizeze grila de impozitare conform cu legislatia;

Pentru anul 2005 va exista o singura linie avand forma urmatoare :

Min Max Fix Procent

1.000.000.000 0 16

Grila imp. Anuala

Serveste la operatia de Regularizare. Dar regularizarea se poate face direct in programul IVG atunci nemaifiind necesara introducerea acestei grile in programul IMATI.

Se va incarca grila de impozitare a salariilor conform legii. Formatul de introducere al acesteia coincide cu unul din formatele prezentate in Monitorul Oficial, astfel :

*Min*, *Max* : pragul minim si pragul maxim intre care se situeaza salariul brut al carui impozit se calculeaza.

*Fix* : Suma fixa din cadrul valorii impozitului

*Procent* : procentul de impozitare pentru diferenta dintre valoarea salariului brut si limita inferioara a plajei in care se incadreaza respectiva suma bruta. Revine in sarcina utilizatorilor sa actualizeze grila de impozitare conform cu legislatia.

Pentru a se putea calcula salariile angajatilor cu carte de munca ordinea in care se completeaza informatiile este urmatoarea :

Nomenclator personal angajat

Fisa fiscala 1 (FF1) Angajati

Campurile care apar in ecranul acestei optiuni sunt urmatoarele :

*Codul numeric personal* : codul numeric personal din actul de identitate al angajatului;

*Nume*, *Prenume* : numele si prenumele angajatului;

*Localitate*, *Jud*, *Str*, *Nr*, *Cod postal*, *Bloc*, *Scara*, *Etaj*, *Ap*, *Sector* : se refera la adresa angajatului;

*Data angajarii* : reprezinta data angajarii in societate;

*Data incetarii activitatii* : data la care angajatul, sub o forma sau alta isi inceteaza activitatea in societate.

Campurile *Daca s-a efectuat regularizarea* si *Daca are alte surse supuse impozitului pe venitul global* se exclud reciproc, deci se va bifa unul singur.

Zona deducerilor personale se compune din :

A.Total coeficient deducere rezultat din calcul, cu valorile coeficientilor pentru fiecare luna a anului, obtinute prin adunarea coeficientului deducerii personale de baza (1) cu ceilalti coeficienti incarcati la punctele B si C.

NOU Dupa legislatia in vigoare de la 1 ian.2005 nu mai este nevoie de introducerea coeficientilor si nici de apasarea pe Calcul coeficient.

B. Situatia proprie pentru deducerea suplimentara care include

*Coeficientii de deducere personala suplimentara* rezultati din situatia proprie (invaliditate de gradul I sau II, unde este cazul). In acest caz se bifeaza gradul de invaliditate cu mouse-ul si se completeaza coeficientul de deducere suplimentara la luna incepand cu care intra in vigoare. Programul va completa automat lunile urmatoare cu acelasi coeficient.

C. Situatia persoanelor aflate in intretinere

Se vor cmpleta pe rand persoanele aflate in intretinere, incarcandu-se pentru fiecare urmatoarele informatii:

*Codul numeric personal* din actul de identitate sau din certificatul de nastere;

Calitatea : *Sot/Sotie*, *Copil* sau *Alta* , bifandu-se casuta corespunzatoare;

*Nume*, *Prenume* : numele si prenumele persoanei aflate in intretinere;

Gradul de invaliditate, daca exista, va fi bifat in casuta corespunzatoare;

Coeficientul de deducere suplimentara, conform legii, va fi introdus in dreptul primei luni din care acesta este valabil, programul completand pana la ultima luna acelasi coeficient.

Dupa completarea unei persoane aflate in intretinere, daca se doreste introducerea unei alte persoane aflate in intretinere se va tasta 'Ctrl+' sau 'PageDown' programul permitand atunci introducerea unei noi pozitii.

Dupa ce s-au introdus complet datele unui angajat, inclusiv persoanele aflate in intretinere trebuie apasat butonul (Calcul coef) prin care se calculeaza *Total coeficient de deducere* de la pct.A.

Pentru situatiile de dupa 1 ian.2005 nu mai este nevoie de coeficienti.

Dupa completarea unui angajat pentru a trece la urmatorul se va pozitiona cursorul pe codul numeric personal al angajatului si se va tasta 'Ctrl+' sau 'PageDown'.

Cautarea unui angajat se face utilizand tehnica standard : 'Ctrl F' (v. Elemente de operare in baza de date).

Personal Setari Pontaj

Ecranul este impartit in cateva zone logice si anume :

I) Informatii generale, cu caracter de periodicitate mare. Campurile respective se incarca o data si se modifica mai rar. Acestea sunt :

*Codul numeric personal* : se selecteaza din lista ( sageata dreapta ).

*Nume* : se preia automat din nomenclator ;

*Marca* : se preia automat din nomenclator;

*Cadru didactic : se completeaza numai pentru unitatile de invatamant;

*Are functia de baza : se completeaza cu D sau N dupa cum angajatul are sau nu functia de baza. In functie de acest camp se completeaza la sfarsitul anului FF1 sau FF2; de asemeni, in functie de acest camp se acorda sau nu deduceri personale.

*Tip de contract de munca* : poate fi :

C sau N : contract de munca normal;

T : contract de munca cu timp partial;

P sau D : pensionar;

*Tip contract(Ord.405/23.07.2004) : se completeaza conform explicatiilor din declaratia CAP1 de somaj.

*Salariul brut de incadrare calculat* : se completeaza automat de program la calculul salariilor. Atunci cand salariul de incadrare s-a completat ca suma BRUTA acest camp coincide cu salariul de incadrare.

*Salariul de incadrare* : se trece salariul stabilit in contractul individual de munca.

*Tip salariu* : se selecteaza tipul salariului de incadrare completat la campul anterior. Acesta poate fi BRUT sau NET.

*Are functia de baza* : stabileste daca angajatul are sau nu functia de baza in unitate, pentru a se stabili corect baza de calcul a impozitului pe salariu; aceasta se calculeaza diferit, dupa cum anul contabil este 2003 (cf.Ordonantei 7) sau 2004 (cf.Codului fiscal).

*Salariul negociat in valuta* : se trece in cazul in care s-a stabilit salariul in valuta.

*Valuta salariului negociat* : se selecteaza USD, EUR sau LEI.

*Grupa de munca* : se selecteaza 1 ( conditii speciale de munca ), 2 ( conditii deosebite de munca) sau 3 ( conditii normale de munca ). Fiecare grupa de munca are un corespondent in Configurari -> Generale privind procentul de CAS corespunzator.

*Cod loc munca* : codul locului de munca; se preia din nomenclatorul de locuri de munca;

*Cod functie* : se selecteaza daca s-a introdus nomenclatorul de functii.

*Cod meserie* : se selecteaza daca s-a introdus nomenclatorul de meserii.

*Scutit de impozit* : N (implicit) - nu este scutit de plata impozitului pe salariu; D - este scutit de plata impozitului pe salariu;

*Scutit de plata CASS* : N (implicit) -nu este scutit de plata CASS; D - este scutit de plata CASS.

*Scutit de plata somaj : D-este scutit de plata somajului; N (implicit)-nu este scutit de plata somajului;

*Datorii vechi* : suma datoriilor vechi ale angajatului fata de societate, rezultate din avansuri acordate mai mari decat lichidarea in lunile precedente.

*Datorii calculate* : datorii rezultate in luna curenta;

*Tip salarizare* : R ( regie ) : salariul brut lunar este fix indiferent de zilele lucratoare in luna prin urmare variaza salariul orar;

A ( acord ) : salariul brut orar este fix si variaza salariul lunar in functie de zilele lucratoare; salariul brut negociat se acorda la un anumit numar de ore, incarcat in campul *Nr.ore NORMA / ACORD*;

N ( norma ) : salariul brut lunar este fix pentru timpul de lucru egal cu o norma (e utilizat mai ales in invatamant);

* Nr.ore NORMA / ACORD : se completeaza in cazul salarizarii in acord sau norma cu numarul de ore pentru care se acorda salariul negociat lunar intreg;

*Zile lucratoare in luna* : programul va prelua automat la operatia de modificare a lunii nr. de zile lucratoare daca acestea au fost introduse in Setari-> Zile.lucratoare. La introducerea initiala a unui angajat campul trebuie completat de utilizator.

*Norma zilnica (ore): norma zilnica la care se raporteaza programul zilnic al angajatului (8,7 sau 6 ore); serveste la calculul numarului mediu de asigurati;

*Ore de prog./zi contract normal/partial* : se introduce nr. de ore de program zilnic (8 h la program normal si minim 2 h la program cu timp partial );

*Total ore lucratoare: camp calculat automat, egal cu produsul dintre numarul de zile de lucru din luna si numarul de ore program/zi;

II) Pontajul

Aceste informatii sunt grupate pe ecran in cateva zone :

a)

*Ore 100% : ore suplimentare platite cu aceeasi valoare ca salariul normal; acest procent poate fi modificat in Configurari->Generale; campul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putand fi introdusa la pontajul codificat;

*Ore 200% : ore suplimentare platite dublu; acest procent poate fi modificat in Configurari->Generale; campul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putand fi introdusa la pontajul codificat;

*Ore noapte : ore de noapte, platite cu procentul indicat in Configurari->Generale; campul exista pentru compatibilitatea programului cu versiuni anterioare, informatia putand fi introdusa la pontajul codificat;

*Ore nem. : numarul orelor nemotivate din luna; completarea lor presupune taierea proportionala din salariu. Afecteaza vechimea in munca.

*Ore inv.: numarul de ore de invoire din luna; se taie din salariu dar nu e afectata vechimea salariatului;

*Ore nepl.: ore neplatite: ore neplatite datorita unui concediu fara plata sau angajarii/lichidarii in timpul lunii. Este afectata vechimea, respectiv procentul 1% somaj;

b) Avansuri/Penalizari/Spor vechime

In partea dreapta jos a ecranului puteti introduce urmatoarele informatii :

*C.O. Avans : avans concediu de odihna ;

*C.M. Avans : avans concediu medical ;

*Avans : suma neta acordata la lichidarea I ;

*Prime brute : suma bruta acordata ca prima ; aceasta informatie poate fi incarcata si la Sporuri, avand un cod aferent primei brute;

*Prime Avans : suma acordata in avans reprezentand o prima ;

*Spor vechime* : se introduce procentul acordat pt. sporul de vechime. Acesta se calculeaza la salariul brut negociat plus indemnizatiile, daca este cazul. Este singurul spor care nu poate fi introdus la sectiunea *Sporuri.

*Penalizari (in %) : procent de penalizare aplicat la salariul brut de incadrare ;

c)      Ore pontate/Sume realizate

Se opteaza pentru una din variantele urmatoare si numai aceasta se va completa:

NET coef. 1 : avantajeaza angajatii care au persoane in intretinere ( va rezulta un salariu brut mai mare decat in cazul in care se opteaza pt. *NET* ). Calculeaza brutul pornind de la un salariu net, la calcul netinandu-se cont de deducerile personale suplimentare;

NET : se va introduce salariul net realizat, programul calculand brutul realizat;

NET/ora : se introduce un salariu net orar realizat, nr. de ore lucrate si daca este cazul nr. de ore suplimentare, de concediu medical sau ore de noapte.

Brut realizat : se introduce un salariu brut realizat; se permite si introducerea altor tipuri de pontaje cu exceptia celor de tip L (care presupun ore lucrate). Aici se mai permite introducerea de concedii medicale si de odihna.

Brut : aici se incarca orele din pontaj preluate din Nomenclator->Tipuri de pontaje.

Campurile sunt urmatoarele:

*Cod pontaj: Codul de pontaj preluat din nomenclator;

*Tip: tipul de pontaj - poate fi L (ore lucrate), CO (concediu odihna), CM (concediu medical)

*Proc: procentul de acordare din salariul negociat;

*Ore/zile: numarul de ore pontate cu acest cod de pontaj / echiv.zile;

*Din care ore CAS: numarul de ore platite din BASS; este cel mult egal cu *Ore;

*Din care ore penaliz: orele la care li se aplica o penalizare;

*Poz din lista CM : se incarca (primul !) in cazul in care acest concediu a fost incarcat la Nomenclator personal. Se vor prelua toae datele aferente.

*Gr.munca: grupa de munca, implicit este cea setata in antetul formei, aici se poate introduce o alta grupa de munca daca angajatul lucreaza temporar in alte conditii de munca;

*Valoare bruta: valoarea bruta calculata de program in urma operatiei Calcul salarii;

*Valoare CAS: valoarea bruta platita din BASS; este calculata de program automat;

*Ore CO in avans: ore concediu de odihna platite pentru luna urmatoare;

*Net CO in avans: valoare platita in avans aferenta concediului de odihna;

*Scutit de plata somajului: N (implicit)-suma nu este scutita de plata somajului; D-suma este scutita de plata indemnizatiei pentru fondul de somaj;

*Scutit plata impozitului : se utilizeaza in prezent pentru indemnizatia de maternitare, respectiv cresterea copilului, cf. Art.42 din Codul Fiscal;

*Ore CO in avans : se utilizeaza pentru estimarea valorii CO acordata in avans . Nu influenteaza calculul salariilor ci doar valoarea campului *Net CO in avans;

*Net CO in avans : camp estimat prin incarcarea campului Ore CO in avans;

*Baza calc CM/zi : camp facultativ, incarcat atunci cand codul de pontaj este de tip CM daca utilizatorul doreste ca programul sa nu tina cont de Arhiva de venituri brute realizate din program ci sa o introduca direct aici. Campul se utilizeaza impreuna cu bifa la *Cu baza calc CM;

*Cu baza calc CM : bifa care stabileste daca programul tine cont de campul anterior (*Baza calc CM) la calculul indemnizatiei de incapacitate temporara de munca (bifa activa) sau utilizeaza Arhiva de venituri brute realizate; are importanta numai la pontaj de tip CM;

d) Indemnizatii/Sporuri/Retineri

In partea din stanga, jos exista o portiune de ecran care se modifica dupa cum este apasat butonul de Sporuri, Retineri sau Indemnizatii. Implicit se considera ca e vorba de Sporuri.

Vom descrie fiecare fereastra :

Sporuri :

(vezi si Pontaj -> Sporuri)

*Cod spor: se selecteaza codul sporului din nomenclatorul de sporuri;

*Valoare: valoarea sporului; se completeaza de utilizator, semnificatia campului fiind explicata in functie de campul *Tip spor.

*Tip spor:poate avea valorile urmatoare:

B,S: suma bruta

C: suma aferenta a N ore distribuita si la CO;

D: suma aferenta a N ore nedistribuita la CO;

E: % din sal.orar pt.N ore aplicat si la CO;

L: % din sal.orar pt.N ore distribuit proportional si la CO si la CM;

M: suma aferenta a N ore distribuit proportional la CO si la CM;

N: suma neta;

O: % din salariul orar calculat pentru N ore;

P: % din salariul de baza (brut negociat plus indemnizatii);

Q: % din salariul brut negociat;

T: suma aferenta a N ore distribuita proportional si la CM;

U: % din sal.orar pt.N ore distribuit proportional la CO;

*Nr.ore: se completeaza pentru fiecare din cazurile de mai sus cu valoarea lui N, mai putin pentru tipurile B,S,N,Q.

*Somaj: indica daca la respectivul spor se aplica 1% fond somaj (adica daca e vorba de un spor permanent) - implicit e N;

*CAS: indica daca la respectivul spor se retine CAS personala (9.5%) - implicit e D;

Singurul spor care nu poate fi tratat aici este sporul de vechime.

Retineri

E vorba de retinerile din salariul net, de tipul rate, chirii, popriri, pensie suplimentara, etc.

*Cod retinere : se selecteaza codul retinerii din nomenclatorul de retineri;

*Valoare : se introduce valoarea (suma) retinerii;

Indemnizatii :

Se aplica bugetarilor. Spre deosebire de sporuri, indemnizatiile intra in calculul salariului de incadrare, la care se aplica sporul de vechime.

DE RETINUT : primele opt sporuri ,primele opt retineri si primele opt indemnizatii pot fi evidentiate separat in statele nr 0.. Daca unui angajat i s-au acordat mai mult de opt sporuri sau indemnizatii sau i s-au aplicat mai mult de opt retineri, restul se totalizeaza in campul *Total sporuri, *Total retineri respectiv *Total indemnizatii din statul de plata .

Colaboratori Setari Pontaj

Reprezinta formatul de incarcare/vizualizare/modificare a fisierului de colaboratori. Campurile formatului contin datele generale ale fiecarui colaborator. De corecta incarcare a campurilor acestui format depinde calculul corect al salariului fiecarui colaborator.

Pentru inserarea unui nou colaborator se procedeaza astfel:

i) se apasa combinatia de taste 'Ctrl+' sau utilizand selectorul de inregistrari din partea de jos a formei se va merge pe o inregistrare goala. Programul va crea o inregistrare libera in care va plasa cursorul.

ii) se completeaza campurile inregistrarii libere cu datele noului colaborator.

Pentru stergerea unui colaborator din baza de date se procedeaza astfel:

i) se selecteaza cu cursorul pe inregistrarea de eliminat din baza de date (apasand pe selectorul din stanga inregistrarii) sau se utilizeaza optiunea de selectie din meniul "Editare", sau se apasa combinatia de taste "Ctrl -".

ii) se apasa tasta 'Delete'; programul va afisa pe ecran intrebarea : 'Doriti stergerea inregistrarii ?'

iii) se raspunde apasand butonul 'Yes' in cazul in care se doreste stergerea inregistrarii sau apasand butonul 'No' pentru abandonarea operatiei.

Campurile formei sunt urmatoarele:

*Cod* : Codul numeric personal din actul de identitate.Acest camp nu va fi introdus direct ci va fi preluat cu mouse-ul dintr-un tabel care contine codurile numerice personale introduse anterior in Fisa Fiscala 2.

*Nume* : numele colaboratorului. E preluat automat o data cu codul numeric personal.

*Tip salarizare* : tipul salarizarii :R-regie, A-acord, F-Fix, valori ce pot fi vizualizate (selectate) cu ajutorul mouse-ului apasand pe selectorul din dreapta controlului.Valoarea implicita : F.

*Cod functie*, *Cod loc de munca*, *Salariul negociat*, *Tip salariu*, *Brut negociat calculat*, *Scutit de impozit*, *Zile lucratoare*, *Ore program* : analog campurilor din fisierului de Personal.

Personal

(Acum aceasta optiune poate fi inlocuita cu Personal Setari/Pontaj . Contine numai datele generale ale angajatului, nu si cele referitoare la pontajul lunii.)

Reprezinta formatul de incarcare/vizualizare/modificare a fisierului de personal angajat cu carte de munca. Campurile formatului contin datele generale ale fiecarui angajat.

De corecta incarcare a campurilor acestui format depinde calculul corect al salariului fiecarui angajat.

Pentru inserarea unui nou angajat se procedeaza astfel:

i) se apasa combinatia de taste 'Ctrl +'; programul va crea o inregistrare libera in care va plasa cursorul,

sau folosind "selectorul de inregistrari" de pe linia de jos a formei se merge pe ultima inregistrare si apoi se merge o inregistrare in plus, inregistrare ce se va crea goala.

ii) se completeaza campurile inregistrarii libere cu datele noului angajat.

Pentru stergerea unui angajat din baza de date se procedeaza astfel:

i) se selecteaza cu cursorul inregistrarea de eliminat din baza de date prin apasarea selectorului din stanga inregistrarii (sau se utilizeaza optiunea din meniul "Editare" sau se apasa combinatia "Ctrl -").

ii) se apasa tasta 'Delete' (sau se utilizeaza optionea din meniul "Editare") programul va afisa pe ecran intrebarea : 'Doriti stergerea inregistrarii ?'

iii) se raspunde cu apasarea butonului 'Yes' in cazul in care se doreste stergerea inregistrarii sau 'No' pentru abandonarea operatiei.

Campurile sunt urmatoarele:

*Codul numeric personal* : Reprezinta codul numeric personal al fiecarui angajat.Acest camp nu se introduce direct ci se preia cu mouse-ul dintr-un tabel care contine codurile numerice personale introduse anterior in FF1.

*Nume* : Numele si prenumele angajatului, preluat automat o data cu codul numeric personal.

*Salariul brut negociat calculat* : camp calculat rezultat in urma operatiei de calcul salariu.

Daca salariul negociat introdus in campul urmator este in valoare bruta, acest camp va coincide cu campul *Salariul negociat*. Daca salariul negociat introdus reprezinta valoarea neta atunci in urma calculului rezulta valoarea bruta a salariului, care se incarca in acest camp.

*Salariul negociat* : valoarea salariului negociat prin contractul de munca. Valoarea acestui camp este corelata cu continutul campului *Tip salariu.

*Tip salariu* : Valorile permise ale acestui camp pot fi vizualizate cu ajutorul tastei F1, la apasarea careia va aparea un tabel ce contine valorile : BRUT, NET. Valoarea implicita a acestui camp este BRUT.

Semnificatiile acestor valori sunt urmatoarele:

- BRUT : Valoarea campului *Salariu negociat* reprezinta o valoare bruta lunara;

- NET : Valoarea campului *Salariu negociat* reprezinta o valoare neta lunara;

*Cod loc munca* : este un camp optional si reprezinta codul locului de munca al angajatului. Valorile permise sunt cele incarcate in nomenclatorul de locuri de munca. Vizualizarea acestui nomenclator se poate face apasand selectorul din acest camp. Daca este incarcat acest camp, programul va grupa in cadrul listelor finale angajatii pe locuri de munca, afisand si totalurile partiale aferente fiecarui loc de munca.

*Cod functie* : este un camp optional si reprezinta codul locului de munca al angajatului. Valorile permise sunt cele incarcate in nomenclatorul de locuri de munca. Vizualizarea acestui nomenclator se poate face apasand tasta selectorul din acest camp.

*Grupa de munca* : are ca valori permise 1,2 si 3 (implicit 3) si reprezinta grupa de munca din punct de vedere al procentului de CAS.

*Zile lucratoare in luna* : reprezinta numarul de zile lucratoare din luna respectiva. La modificarea lunii aceasta se va prelua automat din tabela 'Zile lucratoare'. La introducerea unui nou angajat aceasta valoare va trebui introdusa de la tastatura.

*Ore de program pe zi* : reprezinta numarul orelor de program dintr-o zi lucratoare. Uzual, are valoarea 8.

*Spor vechime* : reprezinta sporul de vechime in procente al angajatului. Acest procent se introduce numai daca este cazul.

*Tip salarizare* : poate avea trei valori : R, A, F, implicit R.

R=salarizare in regie; A=salarizare in acord; F=salariu fix.

*Scutit de impozit* : are ca valori posibile D sau N.

*Vechime din anul*, *Luna* : se folosesc pentru calculul vechimii in luni a angajatului. Aceasta valoare este folosita pentru determinarea procentelor legale acordate in cazul C.M. si C.Mat.

*Datorii calculate* : suma neta datorata de catre angajat societatii. Ea apare cu semnul minus. Aceasta situatie poate aparea de exemplu cand angajatul primeste un avans net mare dupa care lipseste de la serviciu si lichidarea calculata rezulta negativa. In acest caz lichidarea va fi trecuta pe stat cu valoarea zero, iar toata valoarea negativa a lichidarii este trecuta in acest camp.

*Datorii vechi* : camp a carei valoare reprezinta suma neta datorata de catre angajat societatii la finele lunii anterioare. Aceasta suma apare scrisa cu semnul minus in cazul in care angajatul datoreaza suma respectiva societatii si semnul plus in caz contrar. Aceasta suma provine din transferul campului *Datorii calculate* din luna anterioara in luna in curs (trecere care se efectueaza automat la 'Modificarea lunii'. Programul permite intrarea pe campul *Datorii vechi* si modificarea manuala a acestei valori.

Pentru a se putea calcula salariile angajatilor cu conventie civila ordinea in care se completeaza informatiile este urmatoarea :

Fisa fiscala 2 (FF2) Colaboratori

Contine datele de identificare ale colaboratorilor astfel:

*Codul numeric personal* : codul numeric personal din actul de identitate al colaboratorului;

*Nume*, *Prenume* : numele si prenumele colaboratorului;

*Localitate*, *Jud*, *Str*, *Nr*, *Cod postal*, *Bloc*, *Scara*, *Etaj*, *Ap*, *Sector* : se refera la adresa angajatului;

*Data angajarii* : reprezinta data inceperii activitatii in societate;

*Data incetarii activitatii* : data la care colaboratorul isi inceteaza activitatea din societate.

Tip venit* : se bifeaza tipul venitului impozabil.

Colaboratori 1 a - vezi 3.3.2 Colaboratori Setari/Pontaj. Este un format mai restrans.

Arhiva ven. brute realizate

Pentru prima luna in care este utilizat programul aceasta arhiva trebuie completata manual daca se doreste calculul unui concediu medical. Lunile urmatoare vor fi preluate automat de catre program. Arhiva serveste in cazul in care un salariat beneficiaza de indemnizatia pt. incapacitate temporara de lucru.

Acest submeniu contine urmatoarele campuri :

*Cod numeric personal* : Codul numeric personal din actul de identitate.

*Numele angajatului* ;

*An* : anul calendaristic;

*Luna* : luna calendaristica;

*Salariul brut realizat* : salariul brut realizat in luna respectiva;

*Cotizant CAS* : implicit DA (D);

*Zile de cotizare* : zilele din luna respectiva in care a cotizat la CAS.

*Salariu mediu brut pe economie valabil in luna respectiva* .

Grila spor vechime

Contine campurile :

*Ani vechime* : se introduce nr. de ani vechime

*Procent spor vechime* : procentul acordat pt. vechime

Grila spor fidelitate, confidentialitate

Contine campurile :

*Ani vechime* : se introduce nr. de ani vechime

*Procent spor fidelitate* : procentul acordat pt. fidelitate

*Pocent spor confidentialitate* : procentul acordat pt. confidentialitate

Pontaj

Optiunea conduce la un submeniu ce contine date ce trebuie actualizate in fiecare luna vezi 3.3.1 Personal setari/pontaj.

-Colaboratori setari/pontaj -> vezi 3.3.2 Colaboratori setari/pontaj.

-Personal pontaj Complex 1 a -> vezi 3.3.1 Personal setari/pontaj.

-Colaboratori

In formatul corespunzator apar urmatoarele campuri :

*Cod*

*Nume*

*Salariu negociat*

*Tip salarizare*Aceste campuri pot fi numai vizualizate, semnificatia lor fiind identica cu a campurilor echivalente din formatul de la Setari.

*Ore efectiv lucrate * : se incarca cu numarul de ore lucrate.

*Premieri* : se incarca cu valoarea primei daca este cazul.

*Garantii* : reprezinta o retinere a unei sume nete, cu semnificatia unei garantii.

*Avans* : avansul net care se acorda eventual colaboratorului.

*Sporuri* : se incarca cu valoarea sporului daca este cazul.

*Loc munca* : se trece locul de munca din nomenclatorul locuri munca.

*Tip de introducere a pontajului* : se bifeaza Brut sau Brut realizat.

-Sporuri

vezi si Personal Setari Pontaj

Este utilizat la completarea sporurilor fiecarui angajat. Ca alternativa mai buna se poate folosi direct zona din setari pontaj detaliat descrisa anterior.

Apare un videoformat multiinregistrare cu urmatorul format :

*Cod num.personal* : Codul numeric personal al angajatului.

*Cod spor* : se incarca cu codul sporului dorit din nomenclatorul de Sporuri.

*Valoare* : valoarea sporului, incarcata de la tastatura, corelata cu continutul campului *Tip spor*.

Daca se doreste introducerea mai multor sporuri la acelasi om se introduc mai multe linii in fisier cu acelasi CNP si cu codurile respective de sporuri.

*Tip spor* - reprezinta tipul sporului astfel :

- Daca acest camp este incarcat cu '%' valoarea sporului se va calcula ca procent din salariul brut obtinut;

- Daca acest camp este incarcat cu "B" , "S" sau nu e incarcat, sporul este considerat ca suma bruta;

- Daca acest camp este incarcat cu 'N' sporul este considerat ca suma neta, programul in acest caz va calcula suma bruta echivalenta a sporului astfel incat salariul net calculat sa fie egal cu suma neta provenita din salariul negociat + valoarea neta a sporului. Pot fi introduse oricate sporuri nete la acelasi om.

Atentie! Sporul net este calculat doar relativ la salariul negociat ! Alte prime sau sporuri brute nu vor fi luate in calcul pentru a rezulta acelasi salariu net !

- Daca acest camp este incarcat cu "O" va trebui incarcat campul *Nr.ore* iar semnificatia campului *Valoare* este de procent din salariul orar. Sporul va fi calculat in felul urmator : salariul orar brut se inmulteste cu numarul de ore incarcat in campul *Nr.ore* si se aplica procentul dat la campul *Valoare*.

- Daca acest camp este incarcat cu "M" va trebui incarcat campul *Nr.ore* iar sporul va fi calculat in felul urmator : campul *Valoare* se imparte la numarul zilelor lucratoare si apoi la numarul orelor de program si se inmulteste cu valoarea incarcata in campul *Nr.ore* .

*Calc.pt.5%* - valori posibile : D sau N. Specificand 'D' in acest camp, programul va calcula 5% (pensia suplimentara) relativ la acest spor . Nu mai e in vigoare. E lasat pentru compatibilitatea cu versiuni mai vechi.

*Calc.pt.1%* - valori posibile : D sau N. Specificand 'D' in acest camp, programul va calcula 1% (fondul de somaj) relativ la acest spor.

Retineri

Este utilizat la completarea retinerilor fiecarui angajat. Ca alternativa mai buna se poate folosi direct zona din pontaj descrisa in cap. Personal Setari Pontaj.

Selectand optiunea apare un format multiinregistrare ce contine campurile :

*Marca* : CNP al angajatului. Din lista de validare atasata campului se poate vizualiza (si eventual selecta si prelua) CNP din fisierul de personal. Nu pot fi introduse marci inexistente in fisierul de personal.

*Tip retinere* : se incarca cu codul retinerii dorite din nomenclatorul de retineri.

*Valoare* : se incarca cu valoarea neta a retinerii. Pentru a introduce mai multe retineri ale aceluiasi angajat se introduc mai multe linii in fisier cu aceeasi marca si cu codurile respective de retineri.

Calc. salarii

Prin apelul optiunii apare un submeniu cu urmatoarele optiuni :

Salarii personal 1 a

Salarii colaboratori 1 a

Avans din brut de incadrare personal 1 a

Avans din brut colaboratori 1 a

REGULARIZARE

REGULARIZARE 2002

Spor vechime, confidentialitate, fidelitate

Salarii personal 1 a

La apelul optiunii se calculeaza salariile tuturor angajatilor cu carte de munca inscrisi in fisierul de personal. De asemeni, programul calculeaza automat toate impozitele, taxele si contributiile de platit de societate catre stat.

Daca in cursul calculului salariului unui angajat apar erori de calcul datorita neconcordantei dintre valorile introduse in Setari si Pontaj sau absenta unor informatii necesare calculului, programul da un mesaj informand despre codul (marca) persoanei la care s-a produs eroarea de calcul, operatorul urmand sa caute inregistrarea codului respectiv, sa corecteze inregistrarea si sa reia operatia de Calcul salariu.

Salarii colaboratori 1 a

La apelul optiunii se calculeaza salariile tuturor colaboratorilor inscrisi in baza de date. De asemeni, programul calculeaza automat toate impozitele si taxele de platit de societate catre stat.

Daca in cursul calculului salariului unui colaborator apar erori de calcul datorita neconcordantei dintre valorile introduse in Setari si Pontaj sau absenta unor informatii necesare calculului, programul da un mesaj, operatorul urmand sa caute inregistrarea codului respectiv, sa corecteze inregistrarea si sa reia operatia de Calcul salariu.

Avans din brut de incadrare personal 1 a

La apelul optiunii sunt calculate sumele de avans la fiecare angajat, conform procentului introdus la Configurari generale. Procentul se aplica la salariul brut negociat, suma rezultata fiind neta. Sumele calculate de program se pot vizualiza la ecranul de pontaj si, eventual, modifica dupa dorinta.

Atentie! la un nou apel al optiunii sumele vor fi suprainscrise cu cele calculate automat de catre program.

Avans din brut colaboratori 1 a

La apelul optiunii sunt calculate sumele de avans la fiecare colaborator, conform procentului introdus la Configurari generale. Procentul se aplica la salariul brut negociat, suma rezultata fiind neta. Sumele calculate de program se pot vizualiza la ecranul de pontaj si, eventual, modifica dupa dorinta.

Atentie! la un nou apel al optiunii sumele vor fi suprainscrise cu cele calculate automat de catre program.

Situatii

Contine urmatorul submeniu :

- Afisare

Liste

FF1/FF2

A11/A12

Somaj

Declaratia de CASS - MO 518/30.08.2001

Raportare catre Casa de Asigurari

Centralizator

Transfer lichidare salarii pe card BCR

Transfer lichidare salarii pe card RAIFFEISEN

Transfer lichidare salarii pe card UNICREDIT

Afisare

Contine vizualizari ale situatiilor finale, rezultate in urma calculului salariilor.

Apare submeniul :

- Personal format 1 a

- Colaboratori 1 a

- Impozite 1 a

- FF1 / Calcul impozit- 2002

- FF2 / Calcul impozit- 2002

- Tiparire FF1, FF2 - 2002

- Export fise fiscale in format electronic

- 2002 - Declaratia A11

- 2002 - Declaratia A12

- 2003 - Declaratia A11

- 2003 - Declaratia A12

- 2003 - Declaratia A11 valabila din Mai 2003

- 2003 - Declaratia A12 valabila din Mai 2003

- Declaratia de somaj HG 1010 - MO 649/17.10.2001

- Declaratia A1 de somaj - Lg 76/2002 + Norme 110 - MO 181/18.03.2002

- Declaratia A2 de somaj - Lg 76/2002 + Norme 110 - MO 181/18.03.2002

- Declaratia de CASS - MO 518/30.08.2001

- Raportare catre Casa de Asigurari

- Transfer lichidare salarii pe card

Personal format 1 a

Apare o forma complexa prin care se pot vizualiza toate sumele rezultate in urma calculului salariului fiecarui angajat.

Colaboratori 1 a

Apare o forma complexa prin care se pot vizualiza sumele rezultate in urma calculului salariului colaboratorilor.

Impozite 1 a

Se vizualizeaza situatia impozitelor, taxelor, contributiilor de platit de societate catre stat precum si alte sume centralizatoare la nivelul societatii. Toate aceste sume se refera la luna curenta.

FF1 / Calcul impozit - 2002

Se pot vizualiza situatiile anuale ale tuturor angajatilor privind drepturile salariale, deducerile personale acordate precum si impozitul pe salariu retinut in fiecare luna din anul curent.

FF2 / Calcul impozit - 2002

Se pot vizualiza situatiile anuale ale tuturor colaboratorilor privind drepturile salariale si impozitul pe salariu retinut in fiecare luna din anul curent.

Tiparire FF1, FF2 - 2002

Se pot tipari fisele fiscale ale tuturor angajatilor si colaboratorilor.

Export fise fiscale in format electronic

Aveti urmatoarele optiuni de a exporta fisele fiscale in format electronic :

a.      2001 - Pe unit. - A - disketa format IVG

b.      2001 - Pe harddisk format IVG

c.      2002 - Pe unit. - A - discheta

d.      2002 - Pe harddisk

2002 - Declaratia A11

Aveti aici declaratia A11 pentru CAS valabila pt. anul 2002.

2002 - Declaratia A12

Aveti declaratia A12 pentru CAS valabila pt. anul 2002.

2003 - Declaratia A11

Contine formularul de declaratie A11 de CAS valabil pt. anul 2003 (prima varianta).

2003 - Declaratia A12

Contine formularul declaratiei A12 de CAS valabil pt. anul 2003 (prima varianta).

2003 - Declaratia A11 valabila din Mai 2003

Contine formularul de declaratie A11 de CAS valabil pt. anul 2003 (varianta valabila incepand cu raportarea lunii aprilie 2003).

2003 - Declaratia A12 valabila din Mai 2003

Contine formularul declaratiei A12 de CAS valabil pt. anul 2003 (varianta valabila incepand cu raportarea lunii aprilie 2003).

Declaratia de somaj - HG 1010-MO 649/17.10.2001

Aveti declaratia privind obligatiile de plata catre bugetul Fondului pt. ajutorul de somaj cf. HG 1010 - MO 649/17.10.2001.

Declaratia A1 de somaj - Lg 76/2002 + Norme 110- MO 181/18.03.2002

Aveti declaratia de somaj pt. fiecare angajat cf. lg.76/2002.

Declaratia A2 de somaj - Lg 76/2002 + Norme 110- MO 181/18.03.2002

Aveti formularul declaratiei de somaj pt. angajator cf. lg.76/2002.

Declaratia de CASS - MO 518/30.08.2001

Aveti formularul declaratiei privind obligatiile de plata la fondul de asigurari de sanatate pe case de asigurari. Se selecteaza casa de asigurari dupa ce in prealabil a fost introdus nomenclatorul de case de asigurari si a fost completat la fiecare angajat codul casei de asigurari.

Raportare catre Casa de Asigurari

Aveti aici raportarea catre casa de asigurari.Se selecteaza casa de asigurari din pop-up. Se utilizeaza pentru raportarea asiguratilor intrati sau iesiti intr-o luna. (Fisierele nu au caracter de generalitate, nefiind acceptate la toate casele de asigurari.)

Transfer lichidare salarii pe card

Puteti inregistra aici cardurile personalului daca utilizati acest tip de acordare a salariilor.

Este realizata compatibilitatea doar cu fisierele bancii BCR.

Liste

Apare submeniul :

Personal

o        Avans

i. Avans

ii Avans b

iii Avans pe meserii

iv Avans pe meserii b

o        State de plata

stat 0

stat 0+pontaj

stat 0 +pontaj pe loc munca

stat 0 +pontaj pe loc munca si meserii

stat 0 totaluri pe sectoare

Statele de tip 0 sunt cele mai complexe state. Aici se regasesc toate informatiile referitoare la sumele de plata, sumele retinute din salariu, realizari, sporuri, retineri, indemnizatii de incapacitate temporara de lucru, concedii de odihna, etc. Difera in general prin modul de grupare a informatiilor si prin evidentierea sau nu a pontajului.

Stat 4

Stat 4 b

Stat 5-A3

Stat 5-A3 centr

Stat 6 vg

Stat 6 vg b

Stat 6 vg b cu centr

Stat 6 vg b cu dep si centr

Stat 6D vg

Stat 8 vg

Stat 9 vg grupat pe meserii

Stat 9 vg grupat pe meserii b

Statele de mai sus sunt mai simple, evidentiindu-se doar anumite informatii in cadrul lor. Toate statele sunt grupate pe locuri de munca, cele cu terminatia b tiparind fiecare loc de munca pe pagina separata. Optiunile care au in denumire "cu centr" se refera la state care au pe ultima pagina centralizatorul general privind toate sumele din stat, inclusiv sumele datorate de unitate catre bugetul de stat si cel de asigurari sociale. Optiunile care au in denumire "cu dep" se refera la state care contin si grupari, respectiv totaluri pe departamente.

Stat prime

Acest stat se refera la primele date in avans salariatilor, incarcate la rubrica *Prime avans din Pontaj.

Stat confidential

Contine doar numele angajatilor, semnatura si totalul pe loc de munca.

o        Fluturasi

- Fluturasi avans

- Fluturasi 6 vg

- Fluturasi 7 vg

- Fluturasi 8 vg

- Fluturasi 9 realizat net

- Fluturasi 9 orar net

- Fluturasi prime

Programul include cateva tipuri de fluturasi, continutul lor fiind asemanator cu cel al diferitelor tipuri de state de plata.

o        State CO,CM

o        C.O : stat concediu de odihna;

o        C.O 1-12 : stat concediu de odihna cu evidentierea sumelor platite in avans la lunile urmatoare;

o        C.M. : stat concediu medical;

o        Totaluri pe meserii : statul de plata contine centralizatorul de sume pe locuri de munca iar in cadrul locurilor de munca centralizatorul pe meserii;

o        Totaluri pe meserii 9vg_1a_break : statul precedent este tiparit cu separator de pagina de la un loc de munca la altul;

o        Totaluri pe departamente: contine centralizatorul sumelor pe departamente.

o        Selectii situatii : prin aceasta optiune e posibila selectia anumitor situatii (state de plata si fluturasi) mai des utilizate, pe un singur loc de munca sau chiar pe un singur angajat.

Colaboratori

Avans

Avans b

Stat

Stat 15-5-1 j

Stat 15-5-1 j b

Stat pe departamente

Fluturasi avans

Fluturasi

Stat centralizator

Stat centralizator pe departamente

Prime

- Impozite pe societate

- Impozite pe departamente

- Arhive

Personal 0

Personal 6

Colaboratori

Cumulat

- FF1 - 2000..2001

- FF1 - Venit global 2000..2001

- FF2 - 2000..2001

- FF2 - Venit global 2000..2001

- Borderou - 2000..2001

Statele respecta codul indicat de ordonanta nr.73 cu modificarile ulterioare. Fiecare lista selectata este afisata pe ecran in modul previzualizare, iar meniul are urmatoarea structura:

- Config.tiparire

- Tiparire

- Iesire

Selectand "Config. tiparire" apare un format prin care se pot seta parametrii de tiparire (este echivalent cu Printer Setup din Windows).

Selectand 'Tiparire' lista se va tipari la imprimanta.

Selectand "Iesire" se revine in meniul principal.

FF1/FF2 -> Se selecteaza din meniu :

*Initializare fise 2004 : dupa ce s-a dat Calcul salarii si se doreste crearea fiselor fiscale acesta este primul pas;

*Regularizare : programul face regularizarea fiselor fiscale pentru angajatii permanenti care au lucrat tot anul si nu au alte surse de venit; pentru angajatii care mai au si alte surse de venit aceasta informatie se incarca in *FF1 Afisare Calcul impozit 2004 si apoi se da Regularizare (dupa ce, in prealabil s-a verificat/introdus grila de impozitare anuala si deducerea personala de baza actualizata).

*FF1 date generale

*FF1 Afisare Calcul impozit 2004

*FF2 Afisare Calcul impozit 2004

*Tiparire FF1 FF2 2004

*Export FF1,FF2 in format electronic : permite crerea fisierelor DBF si scrierea lor pe disketta pentru a putea fi preluate in programul de Fise fiscale de la Administratia financiara pentru verificare.

o        FF1/Calcul impozit-2003

o        FF2/Calcul impozit-2003

o        Tiparire FF1,FF2-2003

o        Export fise fiscale in format electronic

- pe unit.A

- pe harddisc

Optiunile se apeleaza in aceasta ordine. Este indicat sa se verifice fisierele obtinute utilizandu-se programul IVG de la Administratia Financiara.

Situatii -> FF1-> FF2 ->

Submeniul     FF1/Calcul impozit

FF2/Calcul impozit

Tiparire FF1,FF2-2002

Export fise fiscale in format electronic

A11/A12 2005 - A11

Prin selectarea optiunii se incarca pe ecran formatul Anexei A1. Se da (Recalculare) si apoi (Fisier A11.dbf)

2005 - A12

Prin selectarea optiunii se incarca pe ecran formatul Anexei A2. Trebuie incarcate campurile cu nr.declaratiei, data, data lichidarii salariale, etc. De asemeni trebuie incarcat codul CAEN in concordanta cu procentul de fond de accidente si boli profesionale introdus in Configurare->Generale. Se da (Recalculare) si apoi (Fisier A12.dbf)

Este indicat sa verificati fisierele cu programul Veranaxe inainte de a preda disketta la Casa de Pensii pentru a corecta eventuale erori de completare.

-------- ----- ------ --

Somaj -> 2004 Anexa 1 Ord.405/23.07.2004

2004 Anexa 2 Ord.405/23.07.2004

.(versiunile anterioare)

Pentru fiecare din declaratii se apeleaza (Recalculare) si apoi se apasa butonul (Export CAP1.DBF) respectiv (Export CAP2.DBF), specificandu-se unitatea pe care se doreste exportul (implicit disketa A:) si apoi se preiau in programul de declaratii de somaj (DECLSOM).

Declaratia de CASS - MO518/30.08.2001

Situatii -> Declaratia de CASS.

Situatia se da pe fiecare casa de asigurari . Se selecteaza casa de asigurari apoi se da (Recalculare)

Raportare catre Casa de Asigurari -> vezi Situatii->Raportare catre Casa de asigurari

Transfer lichidare salarii pe card -> vezi Situatii -> Transfer lichidare salarii pe card

Note

Dupa ce s-au calculat salariile si s-au completat conturile contabile se pot genera notele contabile. Acestea pot fi separate pe fiecare loc de munca (Generare Note contabile/Loc munca) sau pot fi centralizate (Generare Note contabile centralizate). Dupa cum e nevoie, se va apela una sau alta dintre optiuni. Rezultatul generarii se va vedea utilizand optiunea Vizualizare Note contabile

Atentie! Conturile contabile din notele generate vor fi corelate cu planul de conturi din contabilitate numai la Preluarea notelor in modulul IMATI CONTABILITATE, cand se face verificarea .

Utilitare

Contine un submeniu de utilitare necesare intretinerii lucrarii si de facilitati pentru utilizator.

- Calculator

- Export fise fiscale in format electronic

Calculator

Acesata optiune afiseaza calculatorul Windows-ului.

Atentie! Acest calculator este lansat ca un task suplimentar si deci, daca nu il inchideti in mod explicit el ramane ca task in lucru si dupa inciderea aplicatiei. De asemenea, daca selectati de mai multe ori optiunea "Calculator" si nu veti inchide nici una din ferestrele calculatorului veti lansa tot atatea taskuri in lucru, taskuri ce vor consuma memorie si vor ingreuna lucrul cu aplicatia.

Export fise fiscale in format electronic

Modificare luna : Optiunea se da la trecerea la luna urmatoare, dupa ce, in prealabil a fost salvata luna curenta. Programul initializeaza luna urmatoare, preia datele angajatilor, grila de impozitare si toate informatiile din Configurari->Generale si luna curenta devine luna urmatoare. Daca s-a dat modificarea lunii la luna decembrie atunci programul initializeaza si anul. Pentru a trece la lucru pentru anul urmator e necesar sa reveniti in ecranul de pornire al lucrarii si sa conectati anul urmator.

Legislatie : Optiunea permite vizualizarea legilor care stau la baza crearii programului de salarii. Fiecare lege poate fi selectata si vizualizata utilizand cuvintele de selectie din text.

Exit : Revenirea in ecranul de pornire al programului.

REMARCA : pentru a putea functiona exportul de fisiere in format dbf e necesar ca utilizatorul sa aiba pe calculator instalat programul idapi32. In caz contrar va functiona doar exportul in fisiere text.

Cap.4 Elemente de operare in baza de date

Terminologie folosita:

- A apasa cu mouse-ul pe un element din ecran = a plasa cursorul mouse-ului pe elementul respectiv si apoi se apasa pe butonul stang al mouse-ului.

Intr-o forma cu date deplasarea intre inregistrari se poate face cu ajutorul sagetilor, sau a tastelor:

- <PgDown> Deplasarea o pagina de ecran in jos

- <PgUp> Deplasarea o pagina de ecran in sus

Daca fisierul este in mod editare se mai pot utiliza tastele:

-<Ctrl C> Copierea elementului selectat in clipboard

-<Ctrl V> Copierea din clipboard in campul curent

- <Ctrl+> Crearea unei inregistrari goale

- <Ctrl-> Stergerea unei intregi inregistrari

-<Del> Stergerea elementului selectat (Caracter, Grup de caractere,Continutul unui camp,una sau mai multe inregistrari)

- <Backspace> Stergerea caracterului din stanga cursorului

-<Ctrl '> Copiaza campul echivalent din inregistrarea anterioara

-<Ctrl ;> Pune intr-un camp data data calculatorului

-<Ctrl F> Cauta prin baza de date o secventa de caractere.

Cautarea se poate efectua si dupa un sablon in care un numar indefinit de caractere de orice forma se marcheaza cu semnul *.

Exemplu:

ABC*..cauta in baza de date orice secventa ce incepe cu ABC

*ABC..cauta in baza de date orice secventa ce se termina cu ABC

*ABC*cauta in baza de date secventa ABC indiferent de pozitia in cuvant.

Deplasarea prin inregistrari se poate efectua si cu mouse-ul folosind selectorul de inregistrari din partea din stanga jos a formei.

Astfel, apasand cu mouse-ul butonul de forma :

> se face deplasarea cu o inregistrare in jos

< se face deplasarea cu o inregistrare in sus

> se face deplasarea pe ultima inregistrare din baza de date

< se face deplasarea pe prima inregistrare din baza de date.

Caracterele descrise mai sus se gasescin fiecare ecran de introducere sau afisare a bazei de date, in partea de jos a ecranului intr-un rand de forma:

< < Record x of y > >

unde x reprezinta numarul de ordine al inregistrarii curente iar y reprezinta numarul total al inregistrarilor afisate.

De asemenea, fiecare inregistrare are in partea stanga un selector de inregistrare pe care prin apasare cu butonul puteti selecta inregistrarea (selectorul are forma unui dreptunghi si 'prinde' intreaga inregistrare). Daca doriti selectarea mai multor inregistrari consecutive asezati cursorul mouse-ului pe selectorul primei inregistrari si trageti mouse-ul pana la ultima inregistrare de selectat pastrand butonul mouse-ului apasat, iar in final eliberati butonul.

Pentru activarea cu taste a meniului din partea de sus a unei forme, se apasa F10 sau se apasa Alt + litera subliniata din optiunea de meniu dorita.

In lipsa mouse-ului elementele unei forme se pot activa pe rand apasand tasta <Tab>. In momentul in care un element are focus (este tinta intrarilor de la tastatura) contine activ cursorul sau este inconjurat de o linie punctata (de exemplu cazul butoanelor, radiobutoanelor, sau cutiilor de validare).

Un buton este un element de pe ecran de forma dreptunghiulara si care prin apasare declanseaza o anumita actiune. Are scris in interior functia sa, sau are un desen reprezentativ functiei ce i se asociaza.

Un buton se poate apasa cu mouse-ul sau prin deplasarea focusului pe buton (cu tasta "Tab" si apoi apasand tasta "Enter").

Un set de radiobutoane este reprezentat printr-o serie de cercuri ce au scrise alaturat semnificatia lor. Butonul activ este marcat print-un cerc plin plasat in interiorul sau. Dintr-un grup de radiobutoane nu poate fi activ decat un singur buton la un moment dat.

Cu ajutorul mouse-ului puteti schimba butonul activ apasand pe butonul ce doriti sa-l activati sau cu tastatura plasati focusul pe radiobuton si apoi cu tastele sus sau jos stabiliti ce buton este activ.

O cutie de validare este reprezentata printr-un patrat in care se poate plasa sau nu semnul de validare X. Semnificatia acestui element este validat (cu semnul X in interior) si invalidat (fara semnul de validare in interior).

Schimbarea starii validat / invalidat se poate face cu mouse-ul apasand pe acest element. Cu tastele se plaseaza focusul pe cutie si apoi se apasa tasta blank (spatiu).

Capitolul 5. Repararea bazei de date

In cazul caderilor de tensiune sau in cazul in care se da RESET (soft sau hard) in timpul lucrului cu baza de date pot aparea probleme de functionare a lucrarii, caz in care se afiseaza un mesaj de eroare. In aceasta situatie trebuie reparate fisierele bazei de date.

Exista doua posibilitati de reparare:

1. Din program, intrand in primul ecran (fara sa intrati pe START) selectand in campurile *Selectati firma si respectiv *Selectati anul societatea pe care doriti s-o reparati, cu anul corespunzator si apoi apasand pe butonul (Reparare).

2. Daca nu e posibila intrarea in program, operatia de reparare a fisierelor bazei de date se efectueaza ruland utilitarul "UNELTE SALARII" care repara automat atat baza de date cat si fisierul de program.

Programul de reparare UNELTE se foloseste in cazurile urmatoare :

cand programul principal emite mesaje de eroare de genul 'Baza de date distrusa', nepermitand utilizarea ei, sau cand calculatorul s-a oprit chiar in timp ce lucrati cu programul; UNELTE va face functionala (pe cat posibil) baza de date;

cand utilizatorul a pierdut datele (de exemplu prin restaurarea unei luni neprecedata de salvarea lunii curente, sau prin distrugerea bazei de date); UNELTE va incerca sa recupereze datele eventual auto-salvate de programul principal;

cand nu mai e posibila intrarea in program;

ATENTIE !!! NU folositi in acelasi timp programul principal si UNELTE. Daca sunteti in programul principal si trebuie sa ajungeti in UNELTE, IESITI mai intai din programul principal. Daca sunteti in UNELTE si vi se spune sa reinstalati kit-ul sau sa intrati in programul principal (pentru a verifica datele), IESITI mai intai din UNELTE.

Observatie : Programul UNELTE, ca si programul principal, este dependent de calea (directorul) unde l-ati instalat. Daca il mutati de acolo in alta parte si il lansati ulterior, NU va functiona bine (chiar daca acest lucru nu se vede de prima data).

Este bine ca inainte de lansarea programului UNELTE sa faceti urmatoarele lucruri :

inchideti orice aplicatie;

lansati Start --> Programs --> Accessories --> System Tools --> ScanDisk si verificati discul care contine programul si baza de date, pentru a va asigura ca acel disc este in stare buna;

stergeti eventualele fisiere temporare sau nefolositoare, pentru a elibera cat mai mult spatiu pe disc necesar pentru reparare.

Fiind in Windows, lansati programul UNELTE. Apar urmatoarele optiuni:

(Reparare 0) : executa operatia de reparare a bazei de date si a fisierelor aplicatiei; este o operatie relativ rapida;

(Recuperare) : reface datele societatii conectate din salvarile de siguranta;

Daca ati primit de la programul principal mesaje de genul 'Baza de date distrusa' sau in cazul in care calculatorul s-a oprit (din diverse motive) chiar in timp ce lucrati cu programul, trebuie sa folositi butonul 'REPARARE 0'; UNELTE va incerca sa faca baza de date utilizabila (chiar daca unele din date au fost pierdute). Chiar daca nu ati primit mesajul respectiv este recomandat sa apelati repararea, pentru a fi sigur ca baza de date este in stare buna. Cititi mesajul dat de program pana la sfarsit si respectati toate instructiunile pe care le veti primi.

Daca in schimb la sfarsit, dupa mesaje de atentionare sau de eroare, primiti mesajul :

"Au fost detectate erori! ."

inseamna ca ceva nu a mai putut fi reparat si baza de date este inutilizabila. Si de data

aceasta urmati intocmai instructiunile mesajului pe care il primiti.

Iesiti din UNELTE si intrati in programul principal; daca nu va gasiti datele, trebuie sa

folositi din UNELTE butonul Recuperare. UNELTE va aduce datele din auto-salvare. Facilitatea de auto-salvare inseamna salvarea automata pe disc (de catre programul principal, in anumite conditii) a datelor pe care lucrati la un moment dat, fara a va intreba nimic. NU ar trebui sa va bazati pe aceasta facilitate, ci trebuie sa va salvati datele explicit inainte de schimbarea lunii contabile sau inainte de restaurarea de pe disc. Facilitatea de auto-salvare este prevazuta in program doar ca o masura ultima pentru cazul in care o eroare umana ar duce la pierderea datelor, dar, inca o data, NU va bazati pe ea, fiindca este mai nesigura decat salvarea manuala.

ATENTIE ! Recuperarea sterge datele aflate curent in baza de date inainte de a aduce datele din

salvare. Daca nu v-ati gasit ultimele date introduse, iesiti din programul principal, intrati in

TOOLS si apasati butonul 'Recuperare'. Apare un ecran cu numele societatii conectate, luna

contabila curenta precum si o lista cu fisierele auto-salvate, la care sunt indicate : ziua, luna, anul,

ora salvarii precum si luna + anul contabile de lucru.

Selectati fisierul dorit , apoi apasati pe butonul (Recuperare). (Daca lista e goala

inseamna ca nu exista nici o salvare pe disc si nu puteti recupera nimic prin aceasta metoda.)

Atunci cand s-au adunat prea multe fisiere auto-salvate si acestea ocupa prea mult spatiu pe harddisc aveti posibilitatea sa le stergeti pe rand, selectand cate un fisier si apasand pe butonul

(Stergere).

Capitolul 6. Operatii curente

 1. Initializare aplicatie
 2. Actualizare nomenclatoare
 3. Introducere angajat nou
 4. Modificare grila de impozitare lunara
 5. Operatiuni anuale

a.      Introducere zile lucratoare

b.      Modificare grila de impozitare anuala

c.      Modificarea anului

 1. Exemple de pontaje :
  1. Lucrat normal toata luna
  2. Lucrat normal o parte din luna si CM alta parte din luna
  3. Lucrat normal toata luna si un spor net
  4. Lucrat normal o parte din luna, CM partial si o prima neta
  5. Brut realizat introdus, fara sa se tina cont de pontaj
  6. Brut realizat introdus plus un CM partial
  7. Concediu de ingrijire copil pana la 2 ani

7. Vizualizarea lunilor anterioare

1. Initializare aplicatie -Configurare aplicatie

 • Se introduc datele despre societate - suboptiunile <Societate> si <Date angajator> din optiunea meniului principal <Config.>.
 • Se verifica/ modifica (daca este cazul) parametrii de lucru conform legislatiei -suboptiunea <Generale> din <Config.>: deducerea personala de baza , coef. de deducere, cheltuieli profesionale, salariu minim pe economie, procente de CAS,aj.somaj, etc.
 • Se verifica/modifica conturile contabile folosite pentru inregistarea salariilor, sa coincida cu cele din planul de conturi din contabilitate

Se introduc informatiile necesare completarii ordinelor de plata prin care se vireaza contributiile legale catre buget (Obiectul platii, Banca, Contul, Codul) - suboptiunea <Ordine de plata> .

Actualizare nomenclatoare

Se completeaza nomenclatoarele de functii, locuri de munca, retineri, sporuri, indemnizatii, meserii si case de asigurari in functie de specificul societatii.

Nomenclatorul <Tipuri de pontaje> are inregistrari implicite conform legislatiei, ce pot fi modificate ulterior.

Introducere angajat nou

Prin optiunea <Nomencl.>/ <Nomenclator personal angajat> sau pe optiunea <Setari>/<Nomenclator personal angajat> se introduc obligatoriu:

CNP, Nume, Prenume, data angajarii in societate .

Pe optiunea <Setari>/ <Fisa Fiscala 1> se preiau datele despre personalul nou angajat din optiunea <Nomenclator personal angajat>:CNP, Nume Prenume, apoi adresa si eventualele cazuri de deduceri suplimentare pentru persoane in intretinere; se executa clic pe butonul "calcul coeficient" pentru fiecare angajat introdus.

Nou

- Pentru angajatii dupa 1 ianuarie 2005 nu mai este nevoie de introducerea coeficientilor si nici de Calcul coeficient, deoarece la calculul salariului nu mai intervine acest element. Totusi angajatii trebuie introdusi in FF1, cu persoanele aflate in intretinere (fara coeficienti)

Pentru a introduce datele despre salariul noului angajat se apeleaza optiunea Setari/Pontaj. Aici se introduc atat datele privind salariul negociat cat si pontajul lunii curente. La introducerea unui angajat se completeaza si *Zile lucratoare, *Ore program, urmand ca la trecerea la o luna noua programul sa preia automat din nomenclatorul de Zile lucratoare ale lunii urmatoare.

Modificare grila de impozitare lunara : se face la luna la care se schimba in lege, urmand ca programul sa preia automat grila modificata la lunile urmatoare.

Operatiuni anuale

a.      Introducere zile lucratoare : se face la optiunea Setari -> Zile lucratoare

Programul tine cont de aceste zile la operatia de modificarea a lunii.

b.      Modificare grila de impozitare anuala : serveste la regularizare. Se introduce daca se face regularizarea anuala prin programul IMATI SALARII.

c.      Modificarea anului : Se face automat la modificarea lunii data in decembrie. Este initializat anul urmator. Pentru a lucra cu anul urmator e necesar sa conectati societatea cu anul respectiv. Veti regasi angajatii, fisele lor fiscale si arhiva de venituri brute realizate. Se preia automat ultima grila de impozitare din decembrie. In aceasta faza e bine sa refaceti zilele lucratoare conform calendarului noului an.

Exemple de pontaje :

Pentru fiecare din exemple mai intai se selecteaza din meniu optiunea Personal Setari/Pontaj. Sa presupunem ca introducem pontajul la o luna cu 21 zile lucratoare, deci 168 ore program.

Lucrat normal toata luna

Se incarca tipul de pontaj Brut , la *Cod pontaj se selecteaza L1 (ore lucrate in regim normal) la *Ore se trece 168 (egal cu valoarea din campul *Total ore lucratoare)

Lucrat normal o parte din luna si CM alta parte din luna

Daca numarul de zile de concediu medical este de 12, din care 5 platite din B.A.S.S. pontajul se incarca astfel:

Tip pontaj: Brut

*Cod pontaj : L1 ; *Ore : 72 (restul campurilor nu se completeaza)

*Cod pontaj CM ; *Ore : 96 *Din care ore CAS : 40

Pentru ca programul sa poata calcula media zilnica pe ultimele 6 luni este necesar sa verificati/completati Arhiva veniturilor brute (Setari->Arhiva venituri brute realizate)

coloanele 3, 4, 5.

Lucrat normal toata luna si un spor net

Tip pontaj: Brut

*Cod pontaj : L1; *Ore : 168

La Sporuri se introduce o pozitie selectand codul corespunzator in campul *Cod spor (daca acest spor nu exista in nomenclator se va introduce mai intai), *Valoare : valoarea neta a sporului, *Tip spor : N. Restul campurilor raman pe loc. Nu se poate calcula cu precizie suficienta un spor net la care se aplica procentul de somaj 1%. Astfel de sporuri sunt permanente si e necesar sa fie trecute in cartea de munca in valoare bruta. Deci calculati valoarea neta pornind de la brut, prin incercari succesive.

Lucrat normal o parte din luna (ex.9 zile), CM partial (ex.12 zile) si un spor net de 1.000.000 lei

Tip spor : Brut

*Cod pontaj : L1 ; *Ore : 72 (restul campurilor nu se completeaza)

*Cod pontaj CM ; *Ore : 96 *Din care ore CAS : 40

Sporuri :

*Cod spor : 1 ; *Valoare : 1.000.000 ; *Tip spor : N

Pentru ca programul sa poata calcula media zilnica pe ultimele 6 luni este necesar sa verificati/completati Arhiva veniturilor brute (Setari->Arhiva venituri brute realizate)

coloanele 3, 4, 5.

Brut realizat introdus, fara sa se tina cont de pontaj

Tip spor : Brut realizat

*Brut realizat : valoarea bruta realizata

Brut realizat introdus plus un CM partial (ex.12 zile din care 8 din CAS)

Tip spor : Brut realizat

*Brut realizat : valoarea bruta realizata

In plus

*Cod pontaj : CM ; *Ore : 96 *Din care ore CAS : 40

Concediu de cresterea copilului pana la 2 ani (respectiv 3 ani, daca are handicap)

Pentru persoanele care intra in sistemul public de pensii dupa intrarea in vigoare a OUG 23/2003 se va utiliza codul de pontaj CM5 (respectiv CM6) la care programul va tine cont de media ultimelor 10 luni pana la nasterea copilului pentru calculul mediei zilnice.

Pentru persoanele care anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, utilizatorul va introduce in Nomenclatoare->Tipuri de pontaje un pontaj nou, sa zicem CMB pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si respectiv CMC pentru cresterea copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani. Se vor completa : *Tip : CM, *Procent acordat: 85 % (sau procentul in vigoare la momentul completarii), *CASS platit din CAS : D Aceste tipuri de pontaje au caracteristic faptul ca la utilizarea lor programul tine cont de ultimele 6 luni din arhiva de venituri brute realizate (conform OUG 23/2003) pentru calculul mediei zilnice.

In pontaj se va utiliza tipul Brut iar la completarea propriu-zisa a pontajului se va incarca:

*Cod pontaj : CMB; *Ore : 168 ; *Din care ore CAS : 168;

Vizualizarea lunilor anterioare

Lunile anterioare pot fi afisate daca se intra in Configurari->Generale si se bifeaza luna dorita. Programul va afisa atunci intreaga situatie a acelei luni. Nu este indicat sa se mai apeleze optiunea Calcul salarii deoarece statele au fost deja calculate. Daca se iese din program, la o noua intrare luna afisata va fi din nou luna curenta (nu se pastreaza selectia din Configurari). Aceasta bifa are sens sa se dea numai pentru luni anterioare, evident. Daca se doreste vizualizarea unei luni dintr-un an precedent, mai intai conectati anul si apoi bifati luna dorita.

Capitolul 7 Noutati

I. Modificarea declaratiilor de somaj conform Ordinului 405/23.07.2004.

Pentru aceasta a fost nevoie de un camp suplimentar in Setari->Pontaj , camp numit *Tip contract(Ord.405/23.07.2004) care se coreleaza cu informatiile din campurile *Tip contract munca, *Norma zilnica, *Ore program/zi. De asemeni, in completarea acestui camp trebuie tinut cont daca e vorba sau nu de contract de munca temporara.

Pentru a obtine noile declaratii sunt necesari urmatorii pasi (dupa actualizarea programului si efectuarea operatiei de Restructurare):

1. Completarea campului *Tip contract; programul poate completa automat la Calcul salarii acest camp acolo unde nu e nimic completat, dar el ar mai trebui verificat deoarece in program nu exista si informatiile privind contractele de munca temporara. Dupa o modificare manuala a campului *Tip contract trebuie dat din nou Calcul salarii.

2. Calcul salarii;

3. Situatii -> Somaj -> 2004 Anexa 1., respectiv 2004 Anexa 2.

Recalculare

Export Cap1.DBF, respectiv Cap2.DBF

Dupa exportul in fisiere acestea trebuie verificate cu programul de Declaratii de somaj ver.9.2.41 .

II. Modificarea bazei de calcul a CASS pentru concediile de ingrijire copil, conform Pct.14 al Ordonantei nr. 93/2004 .

Pentru aceasta s-a mai introdus un camp in Nomenclatoare -> Tipuri de pontaje, numit *Mod de calcul al CASS. Acesta poate fi actualizat daca se apasa pe butonul (Actualizare nomenclator).

III. Optiunea Situatii -> Centralizator s-a modificat, putand centraliza acum si declaratiile de somaj din alte societati, nu numai declaratiile de CAS (pentrul cazul societatilor cu mai multe filiale, care trebuie sa depuna declaratiile centralizat).

Calculul Fiselor Fiscale 2004, inclusiv Ordinul 1988/2004 ;

Calculul salariilor conform OUG 138/2004 cu precizarile ulterioare ;

Calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului cf.legislatiei in vigoare in 2005 ;

Declaratiile de CAS conform legislatiei in vigoare, compatibile cu programul veranexe versiunea 11;
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1805
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved