Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contributia personalului la asigurarile sociale CAS

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micContributia personalului la asigurarile sociale CASDreptul la asigurarile sociale este garantat de stat si se exercita prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, denumit si sistem public.

In sistemul public sunt asigurate persoanele fizice denumite si asigurati.

Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.

In sistemul public sunt asigurate obligatoriu:

- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca;

- persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj, ajutor de integrare profesionala sau alocatie de sprijin, ce se suporta din bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj, denumiti si someri;

- persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie;

- persoanele care desfasoara activitati exclusiv pe baza de conventii civile de prestari servicii si care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin 3 salarii medii brute pe economie.

Persoanele care desfasoara activitati pe baza de conventii civile de prestari servicii au obligatia sa declare angajatorului, pe propria raspundere, daca sunt incadrate cu contract individual de munca la alt angajator.

In sistemul public prestatiile de asigurari sociale reprezinta venit de inlocuire pentru pierderea totala sau partiala a veniturilor profesionale, ca urmare a batranetii, invaliditatii, accidentelor, bolii, maternitatii sau decesului, numite si riscuri asigurate.

In sistemul public sunt contribuabili, dupa caz:

- asiguratii care datoreaza contributii individuale de asigurari sociale;

- angajatorii;

- persoane juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii angajati cu contract individual de munca;

- Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala care administreaza bugetul fondului pentru plata ajutorului de somaj.

Cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca: normale, deosebite sau speciale.

Cotele de contributii de asigurari sociale se aproba anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc.

Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor in conditii deosebite se stabilesc prin hotarare a guvernului, pe baza propunerii comune a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si a Ministerului Sanatatii.

Contributia individuala de asigurari sociale, datorata de asiguratii incadrati pe baza contractului individual de munca sau pe baza de conventie civila de prestari servicii, reprezinta o treime din cota de contributie de asigurari sociale, stabilita anual pentru conditii normale de munca.Contributia de asigurari sociale datorata de angajatori, reprezinta diferenta fata de contributia individuala de asigurari sociale, pana la nivelul cotelor de contributie de asigurari sociale stabilite prin legea anuala a bugetului de stat, in functie de conditiile de munca.

Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, la nivelul cotei stabilite pentru conditiile normale de munca.

Calculul si plata contributiei sociale, datorata de asigurati si de angajatorii acestora, se fac lunar de catre angajatori.

Calculul si plata contributiei de asigurari sociale pentru someri se fac lunar de catre institutia care administreaza bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj.

Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie salariile individuale brute realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca.

Contributia individuala de asigurari sociale, datorata de asigurati se retine integral din salariul sau venitul brut lunar al asiguratului si se vireaza lunar de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia.

Angajatorul calculeaza si vireaza lunar contributia de asigurari sociale de stat, impreuna cu contributiile individuale retinute de la asigurati.

In conformitate cu dispozitiile Ordonantei de urgenta nr. 139/2004 privind modificarea art. 26 alin(1) din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2005 nr. 512/2004(Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1280 din 30/12/2004)

- pentru conditii normale de munca: 31,5 % ;

- pentru conditii deosebite de munca: 36,5 % ;

- pentru conditii speciale de munca: 41,5 % .

Cota contributiei asiguratilor care isi desfasoara activitatea in conditii normale de lucru este de 9,5%. Aceasta se aplica la venitul brut realizat lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca.

Inregistrarea contabila se face astfel:

1. Retinerea contributiei la asigurarile sociale

421 "Personal-remuneratii datorate" = 4311 "Contributia personalului pentru

asigurari sociale"

2. Virarea la bugetul de stat

4311"Contributia personalului pentru = 5121 "Conturi la banci in lei"

asigurari sociale"

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 839
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved