Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Evaluarea stocurilor la momentul intrarii in intreprindere

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micEvaluarea stocurilor la momentul intrarii in intreprindere

Conform legii Contabilitatii, la data intrarii in patrimoniu bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare denumita valoare contabila, care se stabileste diferit in functie de modalitatea de intrare in patrimoniul intreprinderii astfel:a). In cazul intrarii prin achizitie de la furnizori evaluarea se face la costul de achizitie.

Costul de achizitie cuprinde pretul de cumparare, taxele vamale si taxele nerecuperabile (exceptie fac acele taxe ce se recupereaza de la autoritatile fiscale), cheltuieli de transport, manipulare si alte cheltuieli ce pot fi atribuite direct achizitiei.

b). In cazul stocurilor produse in cadrul intreprinderii evaluarea acestora se face la costul de productie.

Costul de productie cuprinde:

cheltuieli directe de productie (materii prime, salarii directe etc.),

cota de cheltuieli indirecte alocate in mod rational, ca fiind legate de fabricarea bunurilor (amortizarea, intretinerea sectiilor si utilajelor, conducerea si administrarea sectiilor, etc.).

Nu se includ in costul de productie urmatoarele cheltuieli: cheltuieli indirecte fixe nealocate, pierderi de materiale, manopera sau alte costuri de productie inregistrate peste limitele normale admise, cheltuieli de depozitare dupa ce productia a fost incheiata, cheltuielile administrative care nu au contribuit la aducerea stocurilor la locul si in forma prezentata, cheltuieli de desfacere.

In cadrul IAS 2, precizeaza ca pentru determinarea costurilor se pot utiliza urmatoarele doua metode:

Metoda costului standard prin care:

la stabilirea costului stocurilor de produse realizate se iau in consideratie nivelurile normale ale consumurilor de materii prime, materiale, manopera si utilizarea eficienta a capacitatii de productie;

aceste niveluri trebuie revizuite periodic si ajustate in functie de conditiile actuale.

diferentele de pret dintre costul standard si costul de achizitie sau de productie se evidentiaza distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului:

repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite    si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza dupa relatia:

Soldul initial al Diferentele de pret aferente intrarilor

Coeficientul = diferentelor de pret     + in cursul perioadei cumulate de la inceputul anului

Soldul initial al stocurilor Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret

la pret de inregistrare + de inregistrare cumulate de la inceputul anului

Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune (la pretul de inregistrare) iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.

La sfarsitul perioadei soldul conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la cost de achizitie respectiv de productie, dupa caz.

Diferentele de pret astfel stabilite la receptia stocurilor respective se inregistreaza proportional atat asupra valorii bunurilor iesite cat si asupra stocurilor.

Metoda pretului cu amanuntul

Metoda pretului cu amanuntul este utilizata in comertul cu amanuntul la unitatile cu articole numeroase si cu miscare rapida, iar costul bunurilor vandute, este calculat prin deducerea valorii marjei brute (adaosul comercial) din pretul de vanzare al stocurilor.

c). In cazul intrarii de stocuri prin subventionare ca urmare a unor programe guvernamentale valoarea de intrare la evaluare este data de valoarea corespunzatoare subventiilor guvernamentale (IAS 20). Daca subventia guvernamentala este reprezentata de transferul unui activ nemonetar, valoarea de intrare este data de valoarea justa.

Subventiile acordate pentru stocuri sunt recunoscute numai atunci cand exista suficienta siguranta ca intreprinderea va respecta conditiile impuse si ca subventia va fi primita.

In conformitate cu IAS 20, recunoasterea subventiilor se va face pe o baza sistematica ca venit al perioadelor corespunzatoare cheltuielilor pe care aceste subventii le compenseaza.

In bilant subventiile guvernamentale pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea lor justa se prezinta ca venit amanat sau prin deducerea subventiilor din valoarea contabila a activului (IAS 20).

d). Intrari de stocuri prin aporturi in natura la capitalul social, evaluarea se face la valoarea justa tinandu-se seama de pretul pietei, utilitatea, starea si amplasarea stocurilor.

e). Stocurile obtinute cu titlu gratuit se evalueaza la valoarea justa.

3. Problema - Seminar 2

Societatea PERFECT S.R.L. cumpara un spatiu comercial cu suma de 100.000 RON (fara T.V.A.) in vederea comercializarii produselor proprii. Plata se realizeza din disponibilul de la banca. Valoarea de piata a spatiului comercial este de 65.000 RON (fara T.V.A.), restul pana la valoarea cu care s-a achizitionat imobilul reprezinta fondul comercial. Dupa 2 ani se constata o depreciere ireversibila a fondului comercial, fapt pentru care se dispune amortizarea acestui fond si scoaterea lui din evidenta contabila.

Inregistrarile contabile sunt:

a.Inregistrarea achizitionarii spatiului comercial

% = 404 Furnizori de imobilizari 119.000 RON

212 Constructii    65.000 RON

207 Fond comercial    35.000 RON

4426 T.V.A. deductibil    19.000 RON

b.Plata imobilului achizitionat

404 Furnizori de imobilizari = 5121 Conturi la banci in lei 119.000 RON

c.Inregistrarea amortizarii fondului comercial

Amortizarea fondului comercial = Fond comercial = 35.000 RON = 17.500 RON / an

anuala Numar de ani 2 ani

c.1. Amortizarea anuala in primul an

6811 Cheltuieli de exploatare = 2807 Amortizarea fondului 17.500 RON

privind amortizarea imobilizarilor comercial

c.2. Amortizarea anuala in primul an

6811 Cheltuieli de exploatare = 2807 Amortizarea fondului 17.500 RON

privind amortizarea imobilizarilor comercial

d.   Scoaterea din evidenta contabila a fondului comercial

2807 Amortizarea fondului comercial = 207 Fond comercial 35.000 RONPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1029
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved