Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IMPOZITUL PE SALARII

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micIMPOZITUL PE SALARII

Intreprinderea este obligata sa evidentieze si sa vireze la bugetul statului sumele care reprezinta obligatiile fiscale .In aceasta categorie se incadreaza si impozitul pe salarii care se determina si se varsa de catre platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor care sunt obligati sa retina impozitul aferent veniturilor fiecarei luni , la data efectuarii platii acestor venituri si sa vireze la bugetul de stat impozitul retinut la termenul stabilit pentru ultima plata a drepturilor salariale , efectuata pentru fiecare luna , dar nu mai tarziu de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se cuvin aceste drepturi .

Impozitul pe veniturile din salarii , pentru fiecare luna, se calculeaza si se retine de catre angajatorii care au sediul sau doniciliul in Ronamia la data platii acestor venituri , indiferent de perioada la care se refera .

Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva . Impozitul aferent veniturilor si avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna .

In stabilirea cuantumului impozitului se tine cont de urmatoarele deduceri :

cheltuieli profesionale 250,00.*15% = 37,50.lei

deducere personala de baza 250,00 lei

deduceri personale suplimentare pentru :

=sot / sotie , copii , rude pana la gradul II inclusiv, aflate in intretinere ;

0,5 * deducerea personala de baza (250,00lei)=pentru fiecare persoana ,

= invalizi de gradul I si persoane cu handicap grav ;

1,0 * deducerea personala de baza (250,00. lei )

= invalizi de gradul II si persoane cu handicap accentuat ;

0 ,5 * deducerea personala de baza (250,00.lei )

Suma deducerilor nu poate sa depaseasca de trei ori deducerea personala de baza , acordandu-se in limita venitului realizat .

Plata impozitului pe salarii se efectueaza in ziua in care se elibereaza drepturile salariale ale lunii precedente , dar nu mai tarziu de data de 25 lae lunii , iar documentul de plata este ``ordinul de plata ``.

Evidenta impozitelor pe salarii si altor drepturi similare datorate bugetului se tine cu ajutorul contului 444 ``Impozit pe salarii`` , care este un cont de datorii .

Se crediteaza cu sumele datorate bugetului reprezentand impozitul pe salarii retinut din drepturile banesti cuvenite salariatilor potrivit legii si cu sumele retinute de unitate , reprezentand impozitul datorat de catre colaboratorii unitatii pentru platile efectuate catre acestia .

Se debiteaza cu sumele virate la buget , reprezentand impozitul pe salarii si alte drepturi similare .

Soldul contului reprezinta sumele datorate bugetului .

Dupa revolutie , impunerea cedulara a veniturilor in tara noastra a durat aproape un deceniu , o impunere inechitabila , prin metodologii diferite de a dimensiona baza impozabila pentru fiecare tip de venit , cote distincte de impozare , ce au favotizat pe contribuabilii care obtin venituri din mai multe surse , neglobalizate si , deci , nu au fost afectate de progresivitate . Pe de alta parte , cheltuielili fiscale si sociale privind utilizarea fortei de munca ereau foarte mai .

Datorita costului social si fiscal ridicat , pentru fiecare angajat , firmele au avut tendinta de a se orienta in utilizarea fortei de munca fara forme legale .

Astfel , practica muncii la negru - ca fenomen dublu negativ , asupra protectiei personalului angajat , dar si a demisionarii corecte a economiei subterane - devine curenta .

Impozitul pe salarii , ca impozit direct a reprezentat cel mai important venit la bugetul statului in primii sase ani de dupa revolutie , deoarece erea un impozit sigur , dificil de practicat evaziunea fiscala, daca s-ar fi incheiat legal raporturile de munca intre salariati si angajatori .

Daca analizam legile bugetelor de stat din 1991 - 2000 se observa ca , incepand cu anul 1991 si pana in anul 1996 inclusiv , impozitul pe salarii erea principala sursa de venituri a statului , cu marimi relative cuprinse intre circa 21 % in anlu 1991 si 34 % in anul 1996 , din veniturile totale ale statului .

Cresterea deficitului dugetar , an de an , impune o analiza atenta a veniturilo directe in raport ce cele indirecte .Un pas important in abordarea impozitului global al persoanelor fizice a fost Ordonanta nr. 85 / 1997 , aplicabila cu data de 01 ianuarie 1998 , care include o categorie larga de persoane fizice pentru desfasurarea de activitati bazate pe libera initiative si / sau din practicarea unei profesii libere .

Dupa 1997 , impozitul pe salarii cunoaste o usoara descrestere fata de anul precedent , pentru ca , un an mai tarziu acesta sa fie redus la circa 50 % fata de anul 1996 . Aceasta erea un semnal pozitiv pentru incurajarea fortei de munca , stimularea initiativei , sensibilizarea conducerii firmelor pentru dezvoltarea cifrei de afaceri corelata cu costurile pentru realizarea veniturilor .

Cu toate acestea , ordonanta amintita nu raspunde decat in mica masura la particularitatile activitatilor individuale .

Se impune , astfel , un sistem just si mai echitabil de impunere a veniturilor persoanelor fizice , care sa tina cont de particularitatilesi diversificarea activitatilor individuale , insuficiente tratate de multitudinea actelor legislative anterioare . Mai mult , sistemul de impunera a persoanelor fizice terbuia sa raspunda normelor internationale .

Incepand cu data de 01 ianuarie anul 2000 , veniturile realizate intr-un an fiscal de persoane fizice roamne si starine , care realizeaza venituri in Romania prin intermediul unei baze fixe , se supun impozitului pe venitul anual global .

Impunerea globala a veniturilor persoanelor fizice dechide ,,unda verde`` cerintelor actuale de armonizare cu legislatia tarilor din ,,Uniunea Europeana `` , si raspunde , in mare masura , situatiei economice generale , apropiindu-se in mare masura de principiul constitutional de participare a tuturor cetatenilor la acoperirea cheltuielilor publice , in raport de suma veniturilor impozabile realizate .

Ordonanta , prin continutul sau , aduce un suflu nou reformei fiscale din tara noastra , in procesul de realizare practica a principiilor fiscale , de adaptare la cerintele economiei de piata , cu perspective favorabile dezvoltarii pe trmen mediu si lung .

Impozitarea venitului global al persoanelor fizice in tarile dezvlotate reprezinta o traditie , fiind o forma superioara de prelevere a veniturilor la bugetul statului .

Impozitarea veniturilor nete globale in Romania nu tine cont de starea civila a persoanei , cain tari cum ar fi Franta sau Statele Unite ale Americii,. Este un pas important in reforma fiscala , chiar daca exista critici asupra deducerilor , a grilei de impozitare pe suma maxima la sfarsitul anului , asupra multitudinii regulilor prezentate in sistemul legislativ.

Nu este un sistem perfect , dar poate deveni perfectibil pentru economia romaneasca , precum si a protejarii sociale a persoanelor angajate cu contract individual de munca sau conventie de prestari servicii .

Venitul anual global = venituri nete realizate din Impozabil activitati independente

+ venituri din salarii

+venituridincedareafolosintei bunurilor din tara si starinatate

- pierderi fiscale reportate

- deduceri personale

Veniturile din salarii cuprind atat veniturile in bani , cat si cele in natura , obtinute de persoane fizice ce desfasoara activitati in baza unui contract individual de munca , conventie civila de prestari servicii , pe orice perioada a anului fiscal , inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca , de maternitate si pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani .

Persoanele fizice romane , cu domiciliul in Romania , se supun impunerii anuale atat pentru veniturile din salarii obtinute in tara ,cat si pentru cele din strainatate , acordandu-se creditul fiscal extern .

Persoanele fizice romane , cu domiciliul in Romania ,care , pentru acelasi venit si in decursul aceleasi perioade impozabile , sunt supuse impozitului pe venit atat in tara , cat si in strainatate , au dreptul la credit fiscal estern , daca indeplinesc cumulativ doua conditii.

A - impozitul aferent venitului realizat in strainatate a fost platit direct sau prin retinere la sursa prin documente eliberate de autoriatea fiscala a statului in care s-a realizat venitul ;

B - impozitul datorat si platit in strainatate este de aceeasi natura cu impozitul pe venit din Romania .

Veniturile realizate in strainatate , de persoanele fizice romane cu domiciliul in Ronamia ,trebuie declarate pana la data de 31 martie a anului urmator celui de realizare a venitului .

Totalitatea veniturilor obtinute de salariat , pe fiecare loc de realizare a lor , constituie venitul brut . venitul net se determina diferentiat pentru persoanele fizice care au incheiat contract individual de munca , fata de cei cu contract de prestari servicii .

Astfel , pentru salariatii cu carte de munca -functia de baza - venit net se determina dupa relatia :

VENITUL NET    = venitul brut

- contributia personalului la pensia suplimentara

- contributia personalului la fondul de somaj

- contributia personalului la asigurarile sociale de sanatate

cheltuieli profesionale cu o cota de 15 % din deducerea    personala de baza la acelasi loc de munca

VENITUL ,ce reprezinta baza de calcul pentru impozitul pe salarii , cu titlu de plata anticipata impozitului anual , se determina prin diminuarea venitului net calculat de deducerea personala si deducerile suplimentare dupa formula :

Venitul = venit - deducerea - deducerile

Baza de calcul net personala de baza suplimentarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1028
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved