Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA TVA-ULUI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA TVA-ULUI

TVA-ul reprezinta un important impozit indirect suportat de consumatorul final si achitat la bugetul de stat de catre intreprinderile vanzatoare de produse sau prestatoare de servicii. Valoarea adaugata se calculeaza ca o diferenta intre valoarea bunurilor produse sau a serviciilor prestate de catre o unitatea economica si cea a bunurilor si serviciilor utilizate pentru realizarea lor, denumite cosumuri intermediare. In cadrul procesului de productie al bunurilor materiale, unitatea economica efectueaza achizitii, platind furnizorul odata cu pretul de achizitie si cota de TVA - 19%, denumita TVA deductibil. In situatia vanzarilor de produse sau a prestarii de produse catre clienti, toate unitatile platitioare de TVA se gaseste iar in situatia de furnizor, incasand alaturi de valoarea de livrare a bunurilor si TVA aferent de 19%, ce poarta denumirea de TVA colectat si de aici rezulta:daca totalul TVA-ului colectat in cursul lunii este mai mare decat totalul TVA-ului deductibil in cursul lunii, diferenta rezultata va reprezenta TVA de plata la bugetul de stat

daca totalul TVA-ului colectat este mai mic (situatia inversa), diferenta rezultata o va reprezenta TVA de recuperat de la bugetul de stat

Alte documente utilizate pentru calculul TVA: in cursul lunii sunt inregistrate si contabilizate documente cum ar fi factura fiscala, chitanta fiscala, bonul fiscal si altele, jurnalul pentru cumparari (prin totalizarea acestuia rezulta totalul TVA-ului deductibil), jurnalul pentru vanzari.

Conturi utilizate:

4426 "TVA deductibil"

4427 "TVA colectat"

4428 "TVA neexigibil"

4423 "TVA de plata"

4424 "TVA de recuperat"

Primul cont 4426 "TVA deductibila", dupa continutul economic este un cont de creanta, este de activ, si cu ajutorul lui se tine evidenta TVA-ului inscris pe facturile de achizitii. Se debiteaza in cursul lunii cu TVA-ul incris pe facurile furnizorilor si se crediteaza la sfarsitul lunii in corespondenta cu 4427 "TVA colectat". Nu prezinta sold nici la inceput nici la sfarsit.

Contul 4427 "TVA colectat" este un cont de datorii pe termen scurt, este de pasiv. Cu ajutorul acestui cont se realizeaza evidenta sumelor datorate de unitatea patrimoniala catre bugetul de stat reprezentand TVA aferenta vanzarii de bunuri materiale, prestarilor de servicii, sau executarilor de lucrari. Se crediteaza cu sumele reprezentand TVA-ul inscris pe facturile de livrari de bunuri materiale. Se debiteaza la sfarsitul lunii prin inchiderea lui prin contul 4426, si de asemena 4423 TVA de plata. Nu prezinta sold.Contul 4423 "TVA de plata" este cont de datorii pe termen scurs. Este cont de pasiv. Se crediteaza numai la sfarsitul lunii cu sumele reprezentand diferentele dintre TVA colectata mai mare, adica rulajul creditor, si TVA deductibila mai mica, adica rulaj creditor. Se debiteaza cu platile facute catre bugetul de stat si eventualele penalitati. Soldul este creditor si reflecta TVA exigibila la plata, datorata bugetului de stat.

Contul 4424 "TVA de recuperat" este cont de creanta, ca atare este cont de activ. Se debiteaza la sfarsitul lunii cu sumele reprezentand diferentele dintre TVA deductibila mai mare - rulajul debitor, si TVA colectata mai mica - rulajul creditor. Se crediteaza cu sumele reprezentand TVA incasate de la bugetul statului pe baza cererilor depuse de rambursare sau cu TVA-ul de recuperat, compensata in lunile urmatoare cu TVA de plata. Soldul este debitor si reflecta TVA de recuperat de la bugetul statului.

Contul 4428 "TVA neexigibila" este un cont bifunctional. Functioneaza ca un cont de activ cand exprima creante privind TVA, in cazul cumpararilor de bunuri de servicii cu plata in rate sau cand acestea nu sunt insotite de facturile furnizorilor. Functioneaza ca un cont de pasiv cand exprima datorii pe termen scurt privind TVA in cazul vanzarilor de bunuri si servicii cu plata in rate sau cand acestea nu sunt insotite de facturi, precum si in cazul unitatilor comerciale cu amanuntul pentru inregistrarea stocurilor de marfuri incluse in pretul de vanzare cu amanuntul. Se crediteaza cu sumele prezentand TVA neexigibila aferenta vanzarilor (cand nu se pot intocmi facturi), marfurilor existente in stoc in cadrul unitatilor cu amanuntul, precum si cu TVA devenita exigibila. Se crediteaza cu TVA devenita exigibila in cursul perioadei precum si cu TVA neexigibila aferenta achizitiilor de bunuri, lucrari sau servicii. Soldul acestui cont poate fi fie creditor, in situatia cand exprima datorii nexigibile privind TVA, fie debitor, atunci cand exprima creantele neexigibile privind TVA.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2349
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved