Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


MIJLOACE FIXE

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micMIJLOACE FIXE


Setari initiale


Lansarea modulului de mijloace fixe se face din meniul de documente:si se introduce un cod pentru utilizator si o parola (de obicei utilizator=1 si parola=1):

Inainte de definirea mijloacelor fixe trebuie facute cateva verificari:

sa existe contul 6583, definit cu sintetic 6583;

sa existe definite cel putin 2 centre de cost:

o       cu analitic 'MF^^^^^^^^';

o       unul cu sintetic 6811 si tip centru 0; altul cu sintetic 0 si tip centru 1;


sa fie definite sectii


Definire mijloc fix


Definirea mijloacelor fixe se face din:


In partea de jos a ecranului de definire se afla cateva butoane.


Orice definirea a unui nou mijloc fix se incepe prin apasarea butonului "Add", care va deschide un ecran nou. Se vor introduce date in primele 4 fereste:


In fereastra "Detalii generale" se vor completa urmatoarele campuri:


numarul de inventar;

numarul de bucati (daca sunt mai multe mijloace fixe cu aceleasi caracteristici, se poate trece numarul total al lor, programul generand numere de inventar pentru fiecare);

denumire mijloc fix;

detalii;

cod operatie (se alege din lista operatia corespunzatoare);

centrul de cost de tip 0 (in campul COSTCODE);

localizare (aici se va deschide o lista cu sectiile definite);divizia;

centrul de cost de tip 1 (in campul COSTCODE1);

filiala;

data garantie.
In fereastra "Detalii cumparare" se trec date aferente facturii de cumparare:


- numarul de document;

- numele furnizorului;

- data cumpararii;

- valoarea in lei;

- moneda de reevaluare;

- cursul de reevaluare;

- se completeaza automat valoarea in valuta daca se face click in acest camp;

- valoarea initiala in lei si in valuta.

Tot din aceasta fereastra se poate tipari un NIR, apeland butonul "RaportNIR".


In fereastra "Detalii amortizare" se trec date despre modul de amortizare:


daca este vorba despre un mijloc fix nou achizitionat, la data cumpararii se lasa data completata automat de program;

daca este vorba de un mijloc fix amortizat partial, se va completa data ultimei luni amortizate.
se va apasa butonul cautare grupa (atat pentru grupa lei cat si pentru grupa valuta) si se va cauta dupa numele mijlocului fix sau dupa grupa in care trebuie sa fie clasat. Dupa ce se trece grupul de litere dupa care se doreste cautarea, se apasa "Afiseaza rezultat". Va apare o lista din care se va selecta grupa dorita si se va apasa butonul OK.


in acest moment se vor completa automat si campurile aferente numarului de luni de amortizat, pentru sistemul romanesc sau US GAAP;

se alege metoda de amortizare dorita si pentru lei si pentru valuta;

la numarul de luni ramase, pentru sistemul romanesc sau GAAP:

o       se va completa automat campul, in cazul unui mijloc fix nou achizitionat;

o       se va trece numarul de luni ramase de amortizat, pentru ambele metode, pentru mijloace fize amortizate partial;

se va completa valoarea in lei si in valuta ramasa de amortizat:

o       automat, in cazul unui mijloc fix nou achizitionat;

o       manual, pentru mijloace fize amortizate partial;

valoarea deductibila in lei si valuta se va completa doar in cazul in care se doreste reducerea cu 20% a valorii mijloacelor fixe nou achizitionate;


In ferestra "Detalii contabilitate" se completeaza conturile aferente inregistrarilor contabile. In momentul in care se face click in fiecare camp pentru conturi, va fi afisata o lista cu conturile corespunzatoare si se va alege contul dorit prin apasarea pe butonul cu <

.


Dupa completarea tuturor campurilor cu conturi se va completa si campul de tip de tranzactie aferent achizitiei de mijloace fixe si procentul cotei de TVA. Aceste informatii sunt necesare pentru inregistrarea achizitiei si in contabilitate.Definitivarea inregistrarii unui mijloc fix se face prin apasarea butonului "Update". Daca au ramas campuri necompletate, va fi afisata o lista cu aceste campuri (de exemplu

)

Iesirea din meniul de introducere mijloace fixe se face prin butonul "Close".


Datele aferente unui mijloc fix pot fi modificate iar pentru salvarea eventualelor modificari se apasa butonul "Update".


Un mijloc fix gresit introdus sau pentru care nu s-a inchis calculul amortizarii (a se vedea capitolul aferent calculului amortizarii) se poate sterge apeland butonul "Delete". Daca s-a inchis cel putin o luna pentru un anumit mijloc fix, acest buton nu mai este activ, deci mijlocul fix nu mai poate fi sters.


Amortizarea unui mijloc fix se poate imparti pe mai multe centre de cost. Definirea procentelor pe aceste centre se face apeland butonul "Centri de cost" - "Add". Salvarea definitiei se face prin "Update", modificarea prin "Edit" iar stergerea prin "Delete".
Cautarea unui mijloc fix definit se face cu ajutorul butonului "Cautare", Se poate cauta dupa ID-ul mijlocului fix, dupa un grup de caractere din numele mijlocului fix sau dupa numarul de inventar, apasand butonul "Rezultat". Daca mijlocul fix cautat se regaseste in lista, se selecteaza printr-un dublu-click.
Nomenclatoare diverse


In meniul Date - Grupe si Grupe valuta se introduc grupe noi sau se modifica cele existente.

Introducerea unei grupe noi se poate face face prin butonul "Add" si completarea campurilor de mai jos.Grupele pot fi modificate ("Edit") sau sterse ("Delete").


Din meniul Date - Miscari interne se pot modifica centrii de cost, localizarea, divizia si filiala.
Se incepe prin "Add", se cauta mijlocul fix, se modifica datele necesare, se completeaza data si numarul documentului care sta la baza acestei modificari si se alege un cod de operatie corespunzator. Modificarile se salveaza prin "Update".


Lista operatiunilor contabile care pot fi facute cu mijloacele fixe se gaseste in urmatoarea cale: Date - Operatiuni contabile. Pot fi adaugate operatiuni noi ("Add"), pot fi modificate denumirile ("Edit"), pot fi sterse ("Delete") sau pot fi cautate ("Cauta").
Sectiile se definesc, modifica sau se sterg din Date - Sectii.Din meniul Date - Tranzactii suplimentare se pot face corectii de valoare (adaugari, diminuari sau conservari).Se incepe prin "Add", se cauta mijlocul fix, se completeaza numarul si data documentului pe baza caruia se face aceasta tranzactie, se alege operatia aferenta, se alege Debit (pentru crestere de valoare) sau Credit (pentru diminuare de valoare), se completeaza suma in lei, contul corespunzator, suma in valuta, diverse observatii. Se salveaza prin "Update".


Lichidari


Lichidarile de mijloace fixe se fac prin Date - Lichidari.


Se incepe prin "Add", se cauta mijlocul fix, se completeaza numarul si data documentului pe baza caruia se face aceasta tranzactie, la D/C se alege 0-debit sau 1-credit), se completeaza valoarea in lei sau in valuta, se alege codul operatiei si se da "Update".

Calculul amortizariiIn meniul Calcul - Calcul luna se trece data la care se doreste calcularea amortizarilor (intotdeauna va fi o data mai mare decat data ultimei inchideri). Nu se pot recalcula amortizarile pentru perioadele pentru care a fost inchis calculul.


Inchiderea calculului amortizarilor se face din Calcul - Inchidere luna. Atentie: Pentru lunile pentru care a fost data inchiderea, nu se mai poate face calculul amortizarii.


Inregistrarile contabile aferente achizitiilor, amortizarilor si diverselor modificari la mijloacele fixe se vad in Contabilitate - Note contabile.Se alege perioadaEmiterea acestor inregistrari in notele contabile din Wizcount se face din Contabilitate - Import Wizcount:

Rapoarte


Rapoartele care pot fi emise din meniul de mijloace fixe sunt:

intrari mijloace fixe;

suplimentare valoare mijloc fix;

iesiri MF;

intrari MF;

fisa mijloc fix;

balanta mijloacelor fixe;

lista de inventariere;

registrul numerelor de inventar.


In rapoarte se pot face selectii dupa numar de inventar, nume mijloc fix, grupa, centru de cost, data; pot fi facute sortari si totaluri dupa diverse campuri.


Exemplu de setari necesare pentru emiterea unei balante de mijloace fixe, cu valoare initiala, pentru un anumit mijloc fix:


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2080
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved