Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Metode de calcul ale amortizarii

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micMetode de calcul ale amortizarii

1 Metoda liniaraSistemul liniar consta in repartizarea uniforma a valorii de intrare a mijloacelor fixe diminuata cu valoarea reziduala pe toata durata de functionare stabilita in zile si ani.Acesta este sistemul de amortisment de " drept comun" ,adica metoda fiscala normala, prin care imobilizarile pot fii amortizate integral.

Metoda presupune calcularea amortizarii pe an (A), denumita si anuitate sau dotatie dupa relatia: A = valoarea de intrare (Vi) (origine) n ( durata) iar procentuala k = 100 n.

Nal = norma de amortizare liniara ; Dn -durata de utilizare

Nal = 1/ Dn

An = Vi * Nal

Avand in vedere necesitatea includerii cheltuielilor cu amortizarea in rezultatele fiecarei perioade contabile ( lunar ) se impune determinarea amortizarii lunare conform relatiei:

Al = Aa / 12 sau Al = (Vi * Nal ) /12

Din relatile precedente rezulta ca indiferent de productia realizata sau de intensitatea cu care sunt utilizate imobilizarile, cheltuielile cu amortizarea vor fi aceleasi de la o perioada contabila la alta.

Amortizarea se calculeaza la valoarea de intrare a mijloacelor fixe de la data punerii in folosinta a acesteia.

Prima anuitate este redusa proportional cu timpul de utilizare efectiva (in zile) ,iar ultima este stabilita astfel incat totalul amortizarii sa fie egala cu valoarea de origine.

Amortizarea liniara este clasica , traditionala si simpla ,fiind cea mai folosita datorita uniformitatii cheltuielilor exercitiului si a costurilor in timp.Prezinta avantajul ca atenueaza tendinta unitatii patrimoniale de eludare a fiscalitatii, insa nu tine seama de influenta progresului tehnic, respectiv uzura morala.

Ea se poate aplica la imobilizari de natura imobilelor, mobilierului, animale, plantatii .

Sistemul liniar constituie baza de calcul a celorlalte sisteme de amortizare .
Utilizarea regimului de amortizare liniara se aproba de Consiliul de Administratie al agentului economic, respectiv de responsabilul cu gestiunea patrimoniului.

2 Metoda degresiva

Regimul de amortizare degresiv este considerat unul din sistemele derogatorii de amortizare a imobilizarilor deoarece permite inregistrarea unei amortizari mai mari in primii ani de utilizare a activului iar pe masura ce aceasta se apropie de sfarsitul duratei de viata utile amortizarea descreste.

Valoarea amortizarii se determina in functie de cota de amortizare degresiva calculata prin multiplicarea cotelor medii de amortizare liniara cu coeficienti prevazuti de legislatie si anume:

pentru mijloacele fixe cu durata normala de utilizare cuprinsa intre 2-5 ani, inclusiv

pentru mijloacele fixe cu durata normala de utilizare cuprinsa intre 5-10 ani, inclusiv

pentru mijloacele fixe cu durata normala de utilizare mai mare de 10 ani.

Se obtin astfel cotele de amortizare degresiva corespunzatoare.

Regimul de amortizare degresiv se poate aplica in doua variante: in prima varianta (AD1) se calculeaza amortizarea fara influenta uzurii morale, iar in a doua varianta (AD2) amortizarea se calculeaza cu influenta uzurii morale.

a) Calcularea amortizarii anuale, dupa metoda amortizarii degresive, in prima varianta (AD1) ,fata de regimul de amortizare liniara se face diferit si anume:

- amortizarea anuala, pentru primul an de functionare, se calculeaza aplicand cota de amortizare degresiva corespunzaroare la valoarea de intrare a mijlocului fix.

- amortizarea anuala pentru urmatorii ani de utilizare, se calculeaza aplicand aceeasi cota de amortizare degresiva la valoarea ramasa de recuperat, pana in anul de utilizare in care amortizarea anuala rezultata este egala sau mai mica cu amortizarea determinata prin impartirea valorii ramase de recuperat la numarul de ani de utilizare care au mai ramas. Din acel an si pana la expirarea duratei de utilizare se trece la aplicarea amortizarii liniare, iar amortizarea medie anuala se obtine prin impartirea valorii ramase de recuperat la numarul de ani ramasi.

b) Calcularea amortizarii anuale ,dupa metoda amortizarii degresive, in a doua varianta (AD2), reflecta si uzura morala care, spre deosebire de prima varianta , permite amortizarea valorii de intrare a mijloacelor fixe intr-o perioada de timp mai mica decat durata normala de utilizare, diferenta in ani reprezentand influenta uzurii morale.

Pentru mijloacele fixe care au o durata normala de utilizare pana la 5 ani nu se calculeaza influenta uzurii morale , amortizarea medie anuala stabilindu-se in functie de numarul de ani de utilizare in regim degresiv si numarul de ani de utilizare in regimul liniar.

Calcularea amortizarii medii anuale in regim degresiv, in a doua varianta , presupune determinarea duratei de utilizare aferenta uzurii morale.Pentru determinarea acesteia trebuie mai intai stabilita durata de utilizare in cadrul careia se realizeaza amortizarea integrala ,atat cea degresiva cat si cea liniara.

Marimea duratelor de utilizare in regimul de amortizare degresiva si regim de amortizare liniara, este influentata de efectul uzurii morale, in sensul reducerii primei durate si majorarii celei de-a doua, exprimata in ani .In aceasta situatie, durata de amortizare cu amortizare degresiva, in varianta a doua,este mai mica decat in varianta intai, iar durata de utilizare cu amortizare liniara este mai mare in varianta a doua decat in prima .

Cotele medii de amortizare conform legislatiei sunt:

-pentru regimul de amortizare liniara 10%

-pentru regimul de amortizare degresiva 20%

3 Metoda accelerata

Consta in:

- calcularea unei amortizari anuale de pana la 50% din valoarea de intrare a mijloacelor fixe la data intrarii acestora in patrimoniul societatii.

- restul amortizarii se include in cheltuieli in exercitiile urmatoare , dupa regimul liniar cotele stabilindu-se prin raportarea organului teritorial al Ministerului Finantelor in care agentii economici trebuie sa depuna o documentatie de fundamentare, pe baza careia se stabileste un punctaj in functie de care se elibereaza aprobarea .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2878
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved