Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Contabilitatea provizioanelor pentru operatiuni cu clientela si interbancare

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micContabilitatea provizioanelor pentru operatiuni cu clientela si interbancareSocietatile bancare au obligatia sa ia toate masurile pentru protejarea disponibilitatilor, a depozitelor persoanelor fizice sI juridice pentru limitarea riscului de credit.

Una din caile pe care se poate limita impactul nefavorabil asupra depozitelor il reprezinta constituirea provizioanelor specifice de risc de credit sI dobanda

Provizionul reprezinta in acelasi timp o masura de siguranta pentru starea financiara a bancii.

Protrivit normelor in vigoare3 , societatile bacare au obligatia sa clasifice creditele acordate in cinci grupe, pentru care sunt stabilite sI cotele obligatorii de provizioane, din valoarea creditelor, astfel:

Cota de provizioane

1) Credite standard (avand performante financiare 0%

foarte bune)

2 ) Credite in observatie (avand performante    5 %

bune sI foarte bune insa nu pot mentine

acest nivel in perspectiva indelungata

3) Credite sub standard (performante satisfacatoare    20 %

cu tendinta de inrautatire)   

4) Credite indoielnice ( performanta scazuta 50 %

5) Credite pierdere (performantele indica pierderi) 100 %

Aceasta clasificare se face atat pentru creditele acordate clientelei cat sI pentru cele interbancare. Pe baza acestor evaluari la inchidere de perioada se constituie provizioane. Conturile cu ajutorul carora se tine evidenta provizioanelor sunt diferentiate pentru operatiuni cu clientela sI interbancare, astfel: 291 "Provizioane pentru creante din operatiuni cu clientela" , cont de pasiv, care se detaliaza in doua conturi sintetice de gradul al doilea, astfel:

- 2911 "Provizioane specifice de risc sI credit";

- 2192 "Provizioane specifice de risc sI dobanda

Aceste conturi se crediteaza cu constituirea sI cu cresterea provozioanelor, astfel:

6621 Cheltuieli cu provizioane specifice de risc si credit"

2911 "Provizioane de credit"

6622 Cheltuieli cu provizioane specifice de risc sI dobanda

2912 "Provizioane specifice de risc de dobanda

In cazul in care creantele pentru care au fost constituite sunt recuperate, trecute la pierderi sau in cazul in care dispare ori scade riscul de credit sau de dobanda, provizionul se diminueaza sau se acumuleaza daca a ramas fara obiect, iar aceaste operati se inregistreaza astfel:

2911"Provizioane specifice de risc de credit"

7621"Venituri din provizioane specifice de risc de credit"

2912"Provizioane specifice de risc de dobanda

7622"Venituri din provizioane specifice de risc de dobanda

Diminuarea provizionului se poate produce sI din motive de exceptie, iar diferenta valorica in acest caz se inregistreaza in corespondenta cu contul adecvat, 7732 "Venituri exceptionale din provizioane pentru riscuri sI cheltuieli.

Provizioanele constituite se ajusteaza la inchiderea fiecarui exercitiu, adica se evalueaza riscurile, iar in cazul cresterii lor sau al aparitiei unor noi riscuri, se inregistreaza cresterea sau constituirea de provizioane. SI invers daca se constata disparitia sau diminuarea riscului se micsoreaza

Contul 191 "Provizioane pentru creante din operatiuni interbancare", care se detaliaza in doua conturi sintetice de gradul al doilea;

- 1911" Provizioane specifice de risc de credit";

- 1912 " Provizioane specifice de risc de dobanda" dublate de conturi specifice atat pentru cheltuieli de constituire cat sI pentru venituri din anularea sau diminuarea provizioanelor. La inchiderea de perioada, dupa analizarea creditelor acordate societatile bancare constituie    provizioane de marimea valorica ce rezulta din aplicare ratei provizioanelor, la valoarea creditelor acordate sI a dobanzilor aferente, care se inregistreaza astfel:

6611 "Cheltuielile cu provizioanele specifice"

1911 "Provizioane specifice de risc de credit"3 Normele nr. 3 / 1994 ale Bancii Nationale a RomanieiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 956
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved