Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Organizarea si contabilizarea capitalurilor

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micOrganizarea si contabilizarea capitalurilor

 1. Continutul si structura capitalurilor

Indiferent de forma si tipul de organizare, fiecare intreprindere in momentul infiitarii isi constituie capital ca prima,sursa de finantare si element important al patrimoniului.In principal exista doua mari categorii de capital: • Capitalurile proprii - se constituie din aportul proprietarilor sau din surse proprii.In mod concret capitalurile proprii sunt formate din capital social,primele legate de capital,rezervele primare-legale, rezervele din reevaluarea activelor,rezultatul exercitiului current si rezultatul din exercitiile precedente.
 • Capitalul atras/strain - reprezentat de sursele financiare straine furnizate pe termen mediu sau lung.In mod concret este vorba de imprumuturile bancare pe termen mediu si lung, imprumuturile din emisiunea de obligatiuni, alte imprumuturi precum si dobanzile aferente acestora.
 1. Obiectivele si factorii de organizare

Contabilitatea firmei raspunde la urmatoarele obiective privind capitalul:

  • Cunoasterea marimii capitalului social
  • Cunoasterea obligatiilor firmei fata de actionari sau asociati (acordatori de capital)
  • Valorificarea capitalului prin plasamente rentabile
  • Cunoasterea imprumuturilor din credite bancare si dobanzile aferente
 1. Documente de evidenta operativa

Primul document in care este mentionat capitalulu social al firmei,structura, precum si numarul actionarilor sau asociatilor este contractul de societate.

Pe baza acestuia este eliberat certificatul de inmatriculare de la Registrul comertului,iar pe baza acestui certificate, directia finantelor publice elibereaza Codul fiscal.Pentru depunerea sumelor - aport la capitalul social, documentul se numeste foaie de varsamant.

In cazul aporturilor in bunuri, documentul este Procesul Verbal de Predare-Primire.

Evidenta operative si nominala a capitalului social pe fiecare asociat sau actionar se realizeaza cu ajutorul Registrului Actionarilor,unde se mentioneaza valoarea nominala a capitalului social pe fiecare asociat sau actionar.

 1. Evaluarea capitalului

Capitalul social al unei firme este impartit in actiuni (SA) sau in parti sociale (SRL).Aceste fractiuni de capital au o valoare de referinta denumita valoare, deci:

(SA) - nr actiuni * valoarea nominala

(SRL) - nr pati sociale * valoarea nominala

Actiunile sunt titluri negociabile, de aceea pe langa valoarea nominala ele au si o valoare de piata, adica o valoare rezultata in urma negocierii la bursa de valori.Este practice valoarea reala a unei actiuni care apare in urma cererii si ofertei si care se numeste "cotatie".

O alta valoare a unei actiuni este valoarea patrimoniala, denumita si valoare bilantiera (valoare matematica -contabila).Ea se obtine prin 2 modalitati:

 • Se imparte activul net contabil la nr de titluri.prin active net intelegandu-se diferenta intre activul patrimonial si datoriile firmei
 • Impartind situatia neta la nr de titluri.prin situatie neta se intelege relatia capitalurilor proprii - activul fictive.

CONTABILITATEA CAPITALULUI SOCIAL

In structura capitalurilor proprii, capiatlul social are un character contabil si se constituie la infiitarea firmei prin aducerea de aporturi in bani sau natura de catre asociati sau actionari.In mod concret exista 2 faze de aducere a capitalului social:

Ø      Subscrierea capitalului social (nevarsat)

Ø      Varsarea capitalului social (varsat)

Capitalul social subscris nevarsat este capitalul pe care fondatorii/ prorietarii firmei s-au angajat prin contractul de societate sa-l puna la dispozitia firmei. Capitalul social subscris nevarsat devine subscris varsat prin punerea efectiva la disponibilitatea firmei.

Contabilitatea capitalului social se realizeaza efectiv cu ajutorul contului 101 "capital social". Rolul si misiunea acestui cont este de a tine evidenta capitalului subscris nevarsat , dar si de a controla varsarea efectiva a acestuia, de aceea acest cont este structurat in doua conturi sintetice de gradul II.Corespunzator celor doua momente ale subscrierii (1011 KSN) si momentul varsarii (1012 KSV).Ambele conturi sunt de pasiv, respective de surse proprii.

Contul "1011 KSN" inregistreaza, urmareste si controleaza capitalul social subscris de catre actionari sau asociati, prin urmare acest cont se crediteaza in momentul constituirii firmei cu KSN in momentul in care intra in corespondenta cu debitul contului 456.

I.           Subscrierea

456 = 1011 110 000

II. Aducerea de aporturi

* in natura : 212 = 456 100 000

* in numerar : 5121 = 456 10 000

III.     Varsarea capitalului social

1011 = 1012 110 000

Contul "1012 KSV" - are rolul de a inregistra, urmarii si controla virarea capitalului social precum si urmarirea sau reducerea acestuia;prin urmare acest cont se va credita pe masura depunerii aporturilor, moment in care se debiteaza contul 1011 (KSN), acest cont 1012 se mai crediteaza in urma majorarii capitalului social prin incorporarea rezervelor in capita (capitalizarea rezervelor): 106 = 1012

Se mai crediteaza in momentul profiturilor

121 = 1012

Profitul de anul trecut se capitalizeaza

117 = 1012

Se debiteaza in momentul reducerii capitalului social in urmatoarea situatie:

v     Retragere : 1012 = 456

Toate operatiile de majorari sau reduceri a capitalului social sunt hotarate de AGA.Acestea se fac doar din contul 1012

= acoperirea pierderii ex current

= coperirea pierderii ex precedent

Soldul creditor al 1012 reprezinta capitalul social subscris varsat al firmei.Controlul modului de varsare a capitalului social se face aplicand 2 relatii:

SFC al 101 => SFC 1011 + SFC 1012, in momentul varsarii integrale

SFC 1011 = SFC 1012 => SFC 1011 = 0Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 913
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved