Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


POLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micPOLITICI CONTABILE SI NOTE EXPLICATIVE

Consideratii generale : Conform IAS 1-Prezentarea situatiilor financiare, sectiunea politicilor contabile din notele la situatiile financiare trebuie sa descrie urmatoarele:a) baza (bazele) de evaluare utilizate la intocmirea situatiilor financiare;

b) fiecare politica contabila specifica necesara pentru o intelegere corespunzatoare a situatiilor financiare;

Politicile contabile pe care o intreprindere le-ar putea avea in vedere cuprind, dar nu se limiteaza la, urmatoarele:

-recunoasterea veniturilor din activitatile curente;

-principiile de consolidare, inclusiv in ceea ce priveste filialele si intreprinderile asociate;

-combinarile de intreprinderi;

-asocierile din participatie;

-recunoasterea si amortizarea activelor corporale si necorporale;

-capitalizarea costurilor indatorarii si a altor cheltuieli;

-contractele de constructie;

-investitiile imobiliare;

-instrumentele si investitiile financiare;

-operatiunile de leasing;

-costurile de cercetare si dezvoltare;

-stocurile;

-impozitele, inclusiv impozitele amanate;

-provizioanele;

-costurile cu beneficiile de pensionare datorate angajatilor;

-conversia valutara si acoperirea riscului valutar;

-definirea segmentelor de activitate si a zonelor geografice si baza de alocare a costurilor pe segmente;

-definirea numerarului si a echivalentelor de numerar;

-contabilitatea de inflatie;

-subventiile guvernamentale.

In reglementarile conabile din Romania, situatia financiara destinata politicilor contabile este cunoscuta sub denumirea de Principii,politici si metode contabile. Ea prezinta abaterile de la principiile contabile si schimbarea metodelor de evaluare (natura, motivele, evaluarea efectului asupra patrimoniului, a rezultatului si a pozitiei financiare); tratamentele contabile alternative (efectele generate si valoare acestora la costul istoric, baza de evaluare adoptata, ajustarile efectuate in vederea tratamentului co,tabil alternativ, infuenta asupra rezultatului, continutul, limitele si modalitatiile de aplicare)suma dobanziilor incluse in costul de productie al activelor imobilizate si circulante cu ciclu lung de fabricatie.

Notele explicative contin informatii suplimentare, relevante pentru utilizatori, in ceea ce priveste pozitia financiara si rezultatele obtinute. Notele la situatiile financiare ale unei intreprinderi trebuie sa:-prezinte informatii despre bazele de intocmire a situatiilor financiare si despre politicile contabile specifice selectionate si aplicate pentru tranzactii si evenimente semnificative;

-prezinte informatiile cerute de Standardele Internationale de Contabilitate care nu sunt prezentate in alta parte in situatiile financiare;

-ofere informatii suplimentare care nu sunt prezentate in situatiile financiare, dar care sunt necesare pentru o prezentare fidela.

Toate elementele semnificative din bilant, cont de profit si pierdere, situatia fluxurilor de trezorerie si situatia modificarilor capitalurilor proprii trebie insotite de trimiteri la notele explicative ce se refera la acel element.

In notele explicative trebuie incluse informatii cu prvire la: numele intreprinderii care face raportarea, faptul ca situatiile financiare sunt proprii intreprinderii si nu grupului, data la care s-au incheiat situatiile financiare si perioada la care se refera, moneda in care sunt intocite precum si modul de exprimare (lei, mii lei etc.). Pe langa aceste informatii se mai    prezinta date ce vin in completarea bilantului, contului de profit si pirdere, detalii privind salarizarea administratorilor si directorilor, detalii privind salariatii.

Avand in vedere o analiza comparativa intre prima parte a O.M.F.P. nr 1.752/2006 si O.M.F.P. nr. 94/2001 / O.M.F.P. nr. 306/2007 putem face urmatoarele observatii in legatura cu continutul notelor explicative:

Informatiile care trebuie prezentate in notele explicative s-au dezvoltat. Dintre acestea in continuare sunt prezentate cateva exemple de informatii necesare a fi mentionate,in notele explicative ale situatiilor financiare, in mod suplimentar fata de prevederile legale anterioare:

- Denumirea si sediul social al entitatii care intocmeste situatii financiare anuale consolidate;

- Locul de unde pot fi obtinute copii ale situatiilor financiare anuale consolidate, cu conditia ca acestea sa fie disponibile;Standardul International de Contabilitate IAS 1 - "Prezentarea situatiilor financiare"

Standardul International de Contabilitate IAS 1 - "Prezentarea situatiilor financiare"
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1791
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved