Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PRINCIPIILE CONTABILITATII

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



PRINCIPIILE CONTABILITATII



Pentru ca cifrele sa fie reale, faptele evaluate corect, iar imaginea asupra unitatii economico-sociala fidela, trebuie respectate o serie de principii si anume:

1.Principiul continuitatii activitatii

Potrivit acestuia se presupune ca unitatea patrimoniala isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in stare de lichidare sau de reducere sensibila a activitatii.   

2.Principiul necompensarii

Determina evitarea pierderii de informatii.Conform lui nu se compenseaza doua miscari in sens opus, in acelasi cont; nu se compenseaza o cheltuiala cu un venit; nu se compenseaza o crestere cu o diminuare de valoare si nici un post de activ cu unul de pasiv.

3.Principiul intangibilitati bilantului de deschidere

Pentru exercitiu dat, o unitate economica-sociala nu poate intocmi oficial si public decat un singur bilant. El este purtatorul legitim al unitatii asupra punctelor de vedere privind criteriul de evaluare, metoda folosita, etc. Datele bilantului de inchidere a exercitiului devin date ale bilantului de deschidere pentru exercitiul urmator. Rezulta identitatea situatiei la sfarsitul unui exercitiu si inceputul celui urmator.

4.Principiul independentei exercitiilor

Timpul este impartit in perioade egale, numite exercitii, care sunt, in principiu, riguros independente unele de altele. Aceste perioade sunt de 12 luni; la sfarsitul fiecareia se stabilesc rezultatele financiare, iar la sfarsitul celei de-a 12a se procedeaza la inchiderea exercitiului.

Potrivit acestui principiu, cheltuielile si veniturile aferente activitatii unitatii patrimoniale se delimiteaza in timp. Deci ele se trec la rezultatul exercitului financiar la care se refera.

5.Principiul permanentei metodelor

Se refera la aplicarea acelorasi metode, reguli si procedee in cursul unui exercitiu. Presupune in acelasi timp, prezentarea contului de rezultate si a bilantului sub aceeasi forma, dupa aceeasi tehnica si criterii de evaluare. Permanenta metodelor permite comparatii intre exercitii.

6.Principiul prudentei

Este legat de functia juridica a contabilitatii. Intre doua eventualitati posibile se inregistreaza cea favorabila, rezultand o diminuare a rezultatului. Diminuarile de valori trebuie inregistrate cand apar ca probabilitati pentru viitor, in schimb cresterile de valori nu se inregistreaza pana nu devin certe si definitive prin obiectul si suma lor.

7.Principiul sinceritatii

Deoarece o activitate absoluta nu este posibila, contabilitatea trebuie sa respecte sinceritatea: probitatea inventarului material, evaluarea, conformitatea documentelor publicate si a conturilor, claritatea, actualitatea in estimarea activelor la inchiderea exercitiului.

8.Principiul costului istoric

Orice valoare economica in contabilitate este bazata pe costul de intrare consemnat in documentele justificative.

9.Principiul prevalentei ecomomicului asupra juridicului

,,Informatiile prezentate in situatiile financiare trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiilor ,nu numai forma lor juridica,,Acest principiu caracterizeaza sistemul de contabilitate anglo-saxon.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 708
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved