Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PROIECT DE SPECIALITATE - CONTABILITATEA AMORTIZARII

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micLICEUL TEORETIC “MIHAIL SAULESCU” PREDEAL

FILIERA TEHNOLOGICAPROFIL SERVICII

SPECIALIZARE – ACTIVITATI FINANCIARE SI COMERCIALE

PROIECT DE SPECIALITATE

CONTABILITATEA AMORTIZARII

CUPRINSUL LUCRARII

TEMA:CONTABILITATEA AMORTIZARII

ARGUMENT

CAPITOLUL 1.AMORTIZAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE

1. Definitia amortizarii.

2. Conditiile amortizarii

3. Metode de calcul a amortizarii mijloacelor fixe

CAPITOLUL 2 PREZENTAREA TEORETICA A TEMEI “METODE DE

AMORTIZARE A IMOBILIZARILOR CORPORALE”

1. Cadrul legal de desfasurare a unei activitati economice

2. Conditii de desfasurare a activitatii economice

3. Corelarea nivelului imobilizarilor cu volumul productiei fizice si

influenta acesteia asupra situatiei financiare a unitatii.

4. Evidenta financiar –contabila a imobilizarilor corporale rol si

importanta.

CAPITOLUL 3.PREZENTAREA AMORTIZARII IMOBILIZARILOR CORPORALE LA FIRMAHELP“ S.A.

CAPITOLUL 4.PROPUNERI SI CONCLUZII

ANEXE

BIBLIOGRAFI

ARGUMENT

Am ales aceasta tema deoarece am considerat-o ca fiind de o deosebita importanta.

In contextul actual al economiei de piata o unitate economica poate sa obtina rezultate deosebite in conditiile concurentei numai daca produsele finite realizate, lucrarile executate si serviciile prestate sunt de o calitate buna si la un pret acceptabil. Productia destinata vanzarii trebuie sa fie realizata in functie de cerintele pietei.

Dupa 1989 s-a constatat o crestere a cererii de piata pentru produsele moderne, eficiente si de o buna calitate. In acelasi timp populatia dupa aceasta data a avut acces la mult mai multe informatii, lucru care a influentat nivelul cererii. Avand in vedere ca pe piata romana au patruns foarte multe produse straine similare cu cele romanesti, producatorii autohtoni au fost obligati sa acorde o atentie suplimentara calitatii.

Pentru obtinerea de bunuri de calitate superioara care sa se alinieze la standardele internationale este nevoie de materii prime de o buna calitate, mijloace de productie performante si o forta de munca cu un grad de calificare superior. Avand in vedere aceste 3 conditii unitatile economice s-au orientat in utilarea cu mijloace de productie moderne, fiabile cu performante superioare si cu o mare productivitate. Achizitia lor reprezinta un efort financiar pentru fiecare unitate si de aceea operatiile de achizitie trebuie analizate foarte bine inainte de a fi efectuate calculand si efetele financiare pe care le implinea achizitia pe intreaga perioada de amortizare a imobilizarilor.

Calculul si evidenta amortizarii imobilizarilor reprezinta o activitate de maxima importanta realizata de evidenta financiar-contabila din fiecare unitate. Aceasta evidenta este tinuta in orice unitate de compartimentul financiar-contabil care poate prezenta in orice moment situatia investitiilor, sumelor amortizate si a restului de recuperat prin amortizare. Aceste situatii pot fi prezentate la solicitarea conducerii unitatii sau a forurilor competente, iar daca acest lucru nu este solicitat situatiile se intocmesc lunar. Fiecare categorie de imobilizare are un plan propriu de amortizare care trebuie respectat.

Metoda de amortizare a imobilizarilor poate diferii de la o unitate la alta, dar odata stabilita ea va fi utilizata pe intreaga perioada de functionare a unitatii conform principiului contabilitatii metodelor.

Alegerea metodei de amortizare presupune cunoasterea in amanunt a metodelor si alegerea celei mai avantajoase pentru unitate.

Fiecare metoda de amortizare prezinta avantaje si dezavantaje ce trebiue foarte bine analizate inaintea alegerii uneia din ele .

In elaborarea acestui proiect am incercat sa folosesc cat mai multe din cunostintele si notiunile asimilate in perioada liceului , dar si cunostintele dobandite suplimentar prin munca individuala .

Cu toate ca amortizarea prezinta o serie de particularitati de la o unitate la alta si de la o metoda la alta.

In aceasta lucrare am incercat sa prezint cat mai multe elemente cu caracter general.

Lucrarea de fata ma ajuta in acelasi timp sa pun in valoare si abilitatile dobandite in orele de laborator si instruire practica, unde am rezolvat probleme cu caracter aplicativ si studii de caz .

Finalizand aceasta lucrare sper ca am demonstrat nivelul de cunostinte si abilitati de care dispun si ca in activitatea viitoare voi putea sa realizez lucrari de calitate in domeniul pentru care m-am pregatit.

Avand in vedere ca disciplina contabilitate este o disciplina care se adapteaza permanent conditiilor studiul individual este obligatoriu pentru orice lucrator in domeniul financiar-contabil

CAP. 1 AMORTIZAREA

IMOBILIZARILOR CORPORALE

DEFINITIA AMORTIZARII

Amortizarea este un proces financiar de recuperare treptata a valorii activelor imobilizate consumate in procesul economic sau numai ca urmare a detinerii lor in patrimoniu si de constituire , prin acumularea acestor valori , a unui fond de amortizare destinat inlocuirii activelor imobilizate atunci cand exprima durata de viata economica a acestora , sau cand ating limite de uzura fizica si morala .

2. CONDITIILE AMORTIZARII

Amortizarea se desfasoara in timp , in principiu pe intreaga perioada de la intrarea in patrimoniu a activelor imobilizate si pana la casarea acestora . In cazul activelor materiale imobilizate amortizarea are drept fundament deprecierea acestora in procesul functionarii sau nefunctionarii lor .

Cand durata de utilizare este mai mica decat durata de viata economica se tine seama si de valoarea reziduala , care poate avea valori insemnate si care majoreaza sursele de finantare pentru inlocuire . In cazul imprumuturilor are loc un proces de amortizare financiara , care reprezinta rambursarea treptata a creditelor conform angajamentelor asumate .

Procesul de amortizare conduce la reducerea valorii unor posturi din activul sau pasivul bilantului ; in cazul imobilizarilor materiale este vorba de reducerea valorii unor conturi de activ , in timp ce in cazul imprumuturilor , amortizarea acestora are drept efect micsorarea valorii conturilor de pasiv care reflecta datorii ale intreprinderii . Sistemul de amortizare se bazeaza pe faptul ca orice activ material imobilizat are o durata de viata maxima la capatul careia valoarea de exploatare este egala cu zero . Pot fi amortizate activele care se consuma progresiv , in mai multe exercitii financiare , cum este cazul cladirilor , constructiilor , utilajelor , mijloacelor de transport etc.

Amortizarea anuala trebuie sa acopere deprecierea suferita , fara a subevalua sau supraevalua marimea acesteia . Toate intreprinderile au libertatea de a-si alege metoda de amortizare care corespunde cel mai bine specificului activelor materiale si modului de utilizare .

Uzura fizica privata sub aspect tehnic nu poate fi un criteriu suficient pentru determinarea duratei de functionare a activelor materiale imobilizate si a momentului scoaterii lor definitive din functiune ; pentru aceasta este necesar sa avem in vedere si factorul economic , stiut fiind ca mentinerea in functiune a unui activ pe o perioada de timp prea indelungata in raport cu caracteristicile sale , presupune totdeauna cheltuieli suplimentare cu intretinerea si reparatiile care la un moment dat , il pot face nerentabil .

Alaturi de uzarea fizica activele materiale imobilizate sunt supuse de regula unui puternic proces de uzura morala care influenteaza atat asupra valorii cat si asupra duratei de functionare a activelor respective . Fondul de amortizare ce se constituie trebuie sa exprime in convarsitoarea lui majoritate valoarea transferata , ca urmare a uzarii fizice , iar pierderile generale de uzura morala trebuie reduse la maximum .

3. METODE DE CALCUL A AMORTIZARIIMIJLOACELOR FIXE

Amortizarea mijloacelor fixe se face utilizand din urmatoarele regimuri de amotizare:

amortizarea liniara

amotizarea degresiva

amortizarea accelerata

Amortizarea liniara

Prin aceasta metoda valoarea de intrare a mijloacelor fixe este repartizata uniform pe toata durata de utilizare a acestora.

Presupunem existenta a unui mijloc fix cu valoarea de intrare 2000 Ron si durata de utilizare de 5 ani.

                                                                100                              100
1.    Rata anuala a amortizarii = ----- ----- --------- ----- -------  = --------   =   20 %
                                                 durata normata de utilizare         5

2.    Anuitatea amortizarii   = Rata amortizarii    x    Valoarea de intrare    =   20 %    x    2.000    =    400 lei

                                                      valoarea de intrare                         2.000
3.    Amortizarea anuala    =    -------- ----- ------ ---   =   ------------   =   400 Ron
                                                     durata normata de utilizare                 5

4.    Rata lunara de amortizare   =   20 : 12    =   1.666   %

Amortizarea lunara:    2.000    x    1.666%    =     33.32 Ron sau 400 :  12    =    33.32

Amortizarea degresiva

  Consta in multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul din coeficientii urmatori:

1.    1,5    pentru mijloace fixe cu durata normala de utilizare intre 2 si 5 ani

2.    2,0     pentru mijloace fixe cu durata normala de utilizare intre 5 si 10 ani

3.    2,5    pentru mijloace fixe cu durata normala de utilizare mai marede 10 ani

In cadrul acestei metode de amortizare exista doua posibilitati de tratare a problemei:

tinind cont de uzura morala    -    AD2 

fara influenta uzurii morale    -    AD1

Amortizarea degresiva cu influenta uzurii morale    -    AD2

Se iau urmatoarele date:

valoare de intrare 5.000 lei

durata de utilizare 7 ani

cota medie de amortizare in regim liniar  14,286 %

cota medie de amortizare in regim degresiv 14,286 x 2,5 = 35,715 %

durata de utilizare aferenta regimului liniar, recalculata in functie de cota medie anuala de amortizare degresiva 100 : 35,715 % = 3 ani

durata de utilizare pentru amortizare integrala 7 - 3 = 4 ani

in regim de amortizare degresiva 4 - 3 = 1 an (4 de mai sus, 1 din durata de utilizare recalculata)

in regim de amortizare liniara 4 - 1 = 3 ani 

durata de utilizare aferenta uzurii morale pentru care nu se mai calculeaza amortizare 7 - 4 = 3 ani

Perioada

Valoare de amortizat

Cota medie anuala de amortizare degresiva

Amortizare anuala degresiva

Valoare ramasa

anul I

anul II

anul III

anul IV

anul V

Nu se mai calculeaza amortizare

anul VI

anul VII

Amortizarea degresiva fara influenta uzurii morale    -    AD1

Consideram mijlocul fix din exemplul de amortizare liniara.

In aceasta situatie, cota de amortizare in regim degresiv    = 20 x 1,5 = 30% (20 rata anuala a amortizarii in regim liniar) 

Perioada

Calculul amortizarii anuale

Valoarea amortizarii degresive

Valoare ramasa

anul I

2000 x 30 %

anul II

1400 x 30 %

anul III

980 x 30 %

anul IV

anul V

In momentul in care nivelul amortizarii obtinute prin inmultirea cotei de amortizare degresiva cu valoarea ramasa este mai mic sau egal cu amortizarea anuala determinata prin raportul dintre valoarea ramasa si numarul de ani de functionare ramasi, se ia in calcul aceeasi suma, egala pe anii de functionare ramasi.

Amortizarea accelerata

Consta in amortizarea in primul an de exploatare a pina la 50 % din valoarea de intrare a mijlocului fix.

Pentru exercitiile urmatoare valoarea ramasa este trecuta pe cheltuieli in regimul de amortizare liniar.

A se face distinctie intre anul de exploatare si anul calendaristic.

CAP. 2 PREZENTAREA

TEORETICA A TEMEI METODE DE

AMORTIZARE A IMOBILIZARILOR

CORPORALE

CADRUL LEGAL DE DESFASURARE A UNEI ACTIVITATI ECONOMICE

Activitatea economica reprezentand preocuparea societatii noastre, se desfasoara in intreprinderi, care devin astfel utilizatoare de resurse, sursa de bogatie si detinatoare de putere. Intreprinderea poate fi definita ca o entitate economica si sociala in care se produc bunuri si servicii destinate pietei in vederea satisfacerii nevoilor clientilor si realizarii de profit.

Ea este constituita dintr-un grup de persoane organizate potrivit anumitor cerinte economice, juridice si tehnologice care concep si desfasoara procese de munca folosind un anumit capital. O intreprindere indiferent de dimensiune, profil si forma de proprietate nu poate functiona fara existenta resurselor. Intreprinderea are un rol hotarator in dezvoltarea economica a unei tari in determinarea potentialului acesteia deoarece la acest nivel se creaza substanta economica. Infiintarea unei intreprinderi reprezinta un proces complex ce reuneste doua etape:

pregatirea procesului de infiintare

- procesul propriu-zis de infiintare

Cele doua etape de infiintare a intreprinderii se refera la o succesiune de activitati grupate in trei stadii:

nasterea ideii

elaborarea proiectului

declansarea procedurilor pentru inceperea activitatii

Nasterea ideii este un stadiu ce presupune o serie de eforturi de cautare,

cercetare si efectuare a unor analize repetate , cele mai bune surse de idei fiind: mediul profesional , viata cotidiana si priceperea celui care porneste intr-o afacere . De asemenea intreprinzatorul trebuie sa culeaga informatii si poate apela la organisme specializate, poate consulta reviste de specialitate sau poate cumpara un brevet sau o licenta.

Cu ocazia verificarii realismului proectului, creatorul trebuie sa dea dovada de competenta, sa tina cont de cerintele pietei, de mijloacele financiare disponibile, de existenta produsului/serviciului ce fac obiectul de activitate al intreprinderii pe care doreste sa o infiinteze si sa aleaga forma juridica.

Calitatile intreprinzatorilor

Legea 31/1996 prevede ca “in vederea efectuarii de acte de comert, persoale fizice si juridice se pot asocia si constitui societati comerciale ”.

Potrivit articolului 949 din Codul civil “poate contracta orice persoana ce nu este declarata necapabila de lege” sunt incapabili ceea ce inseamna ca nu isi pot exercita drepturile si asuma obligatiile , savarsind acte juridice , minorul care nu a implinit varsta de 14 ani si persoana pusa sub interdictie. Minorul intre 14-18 ani are capacitatea de exercitii si ca urmare actele lui se incheie cu incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorului.

O situatie deosebita o are falitul care desi capabil din punct de vedere juridic pe timpul procedurii falimentului este lipsit de dreptul de a dispune de bunurile sale si prin urmare nu isi poate duce aportul la o noua asociere.

O persoana nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata. Asadar, o astfel de persoana nu ar putea infiinta o noua societate de acelasi tip dar poate participa impreuna cu alte persoane la constituirea altor societati. Sotii au vocatia de a face parte chiar si din aceasi societate comerciala inclusiv in nume colectiv cu conditia ca regimul comunitatii de bunuri sa nu fie afectat.

Potrivit articolului 34 din Decretul nr.31/1954 persoana juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei stabilit de lege, actul de infiintare sau statutul, actul juridic care nu e facut pentru realizarea scopului statutar este nul.

Activitatea economica a unei tari se desfasoara in cadrul diferitelor intreprinderi. Fiecare intreprindere constituie o unitate economica distincta atat fata de intreprinderile care apartin de ramuri economice diferite cat si fata de intreprinderile care apartin de aceiasi ramura sau subramura, intrucat are anumite caracteristici determinate de urmatoarele trasaturi de baza:

unitatea tehnico-productiva

unitatea organizatorico-administrativa

unitatea economico-sociala

Evolutia unei intreprinderi este marcata de cresterea interdependentelor cu mediul in care isi desfasoara activitatea. Intreprinderea ia nastere si se dezvolta in cadrul economiei nationale, iar aceasta se dezvolta in cadrul economiei mondiale. Inteprinderea este un sistem deschis fiind influentata direct de alte intreprinderi si indirect de factorii economici, tehnici, sociali, politici etc. ai mediului in care actioneaza. Astfel intreprinderea preia din mediul extern materii prime, materiale, combustibil, energie, utilaje, forta de munca, tehnologii, informatii, resurse financiare, servicii etc. pe care le utilizeaza in procesele de productie.

Intreprinderea constituie o componenta de baza a mediului in care actioneaza si astfel prin activitatea pe care o desfasoara mediul sau extern.

Activitatea oricarei intreprinderi este influentata direct de organizatii externe cu care intreprinderea are diverse relatii de cooperare, informare, asigurare, finantare, control, evaluare, etc. Principalele organizatii din mediul extern al intreprinderii sunt: clientii, furnizorii, intreprinderile concurente, institutiile bancare, societati de asigurari, Mass-media, Camerele de comert si industrie, institutiile statului.

Intreprinderea se poate clasifica dupa mai multe criterii:

I. Dupa domeniul de activitate se disting

a) intreprinderi comerciale, obiectul lor principal este cumpararea si revanzarea marfurilor in aceeasi stare. De asemenea sunt asimilate acestei categorii si intreprinderile de serviciu (agentia de turism).

b) intreprinderi industriale, unitati care produc si fabrica bunuri plecand de la materile prime si materialele combustibile cumparate (ex: fabricile de mobila, de automobile, de zahar).

c) intreprinderile agricole, care au ca obiect producerea si comercializarea bunurilor, lucrarilor si serviciilor agricole.

II. Dupa natura juridica se disting

a) intreprinderi private, bazate pe proprietatea particulara care la randul lor pot fi:

- intreprinderi individuale ce au la baza proprietatea unei singure persoane numita exploatant.

- intreprinderi societare sau societati comerciale care reunesc aporturile de capital a doua sau mai multe persoane, denumite asociatii.

b) societatile comerciale care apartin in totalitate statului sunt de mai multe feluri:

Societatea in nume colectiv ( SNC )

Societatea in comandita simpla ( SCS )

Societatea in comandita pe actiuni ( SCA )

Societatea pe actiuni ( SA )

Societatea cu raspundere limitata ( SRL )

a) SNC:

Este societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimonial social si cu raspundere nelimitata si solidara a tuturor angajatilor. Totodata partile sociale nu pot fi reprezentate de titluri negociabile.

b) SCS:

Este societatea comerciala ale carei obligatii sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati, in timp ce comanditarii raspund numai pana la limita aportului lor si nu au dreptul sa se amestece in administrarea societatii.

Capitalul social este divizat in parti sociale care nu pot fi cedate de comanditari fara acordul unanim.

c) SCA:

Este societatea comerciala ale carui capital social este impartita in actiuni iar obligatile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati.

Comanditarii sunt obligati numai la plata actiunilor lor.

d)      SA

Este societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social iar asociatii sunt obligati sa raspunda in limita capitalului subscris exprimat in actiuni. Actiunile pot fi transmise liber tertelor persoane ne fiind necesara o autorizatie din partea celorlalti actionari daca contractul de societate nu prevede astfel.

e)      SRL

Reprezinta societatea comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social iar asociatii raspund numai cu cota lor sociala. Partile sociale ale asociatilor sunt in principiu netransmisibile altor persoane si nici reprezentate prin titluri negociabile.

III. In functie de marimea intreprinderii aceasta se clasifica in:

a)      micro intreprinderi cu 1-9 salariati.

b)      intreprinderi mici cu 10-49 salariati.

c)      intreprinderi mijlocii cu 50-249 salariati.

d)      intreprinderi mari cu peste 250 salariati.

IV. Un alt criteriu de clasificare utilizat pe scara din ce in ce mai larga in ultimele decenii este apartenenta nationala a firmei. In functie de acest criteriu delimitam intreprinderi:

a) nationale a caror caracterizare esentiala rezida in faptul ca totalitatea bunurilor pe care le poseda se afla integral in proprietatea unei persoane fizice sau juridice din statul respectiv.

b) multinationale caracterizate prin faptul ca unitatile componente isi desfasoara nemijlocit activitatile in cel putin doua tari, fiind proprietatea unui grup economic privat cu caracter international.

c) mixte la a caror constituire participa firme sau persoane fizice atat de stat cat si particulare. Indiferent de criteriile de clasificare prezentate, intreprinderea reprezinta cadrul de organizare a evidentei operative si contabile reprezinta sfera de actiune in limitele careia contabilitatea ia forme depline de organizare si conducere.

Persoanele juridice care organizeaza si conduc contabilitatea sunt denumite in regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii unitatii patrimoniale.

Ele imbraca forma de: regii autonome, societati comerciale, agricole, organizatiile ale cooperatiei mestesugaresti, organizatii ale cooperatiei de consum si credit, Banca Nationala a Romaniei si societati bancare; institutii publice de subordonare centrala sau locala; unitati de asigurari sociale, altele fata de cele de stat; asociatii; fundatii; sindicate; unitati de cultura si alte organizatii obstesti, precum si alte persoane care au dobandit personalitatea juridica.

In ceea ce priveste persoanele fizice acestea constituie unitati patrimoniale numai in masura in care au calitatea de comerciant presteaza activitati independente sau care exercita in mod independent acte de comert si sunt inmatriculate la Oficiul Registrului Comertului potrivit legii.

CONDITII DE DESFASURARE A ACTIVITATII ECONOMICE

O intreprindere indiferent de dimensiune, profil sau forma de proprietate nu poate functiona fara resurse umane. Resursele intreprinderi se caracterizeaza in potentialul material, financiar si uman de care dispune intreprinderea. Produsele si serviciile necesare existentei oamenilor se obtin numai prin combinarea acestor resurse.

Odata infiintata unitatea trebuie sa creeze conditile materiale de desfasurare a activitati conform contractului de asociere, statutului si autorizatiei de functionare.

Dintre conditile materiale se pot mentiona:

Spatiile de desfasurare a activitatilor;

Baza materiala constand in utilaje, echipamente, aparatura, brevete, licente, etc.;

Forta de munca cu o pregatire corespunzatoare domeniului de activitate al firmei;

Materii prime, materiale, combustibil etc. necesare pentru realizarea productiei si vanzarea ei.

Spatile de desfasurare a activitatii pot sa fie sau nu in aceeasi cladire cu

sediul firmei. Ele trebuiesc datate cu toate utilitatile necesare desfasurarii activitatii.

Aceste spatii pot sa fie proprietatea, firmei impreuna cu terenurile aferente sau sa fie inchiriate pe o perioada de timp (de obicei pe mai mult de un an). Cladirile reprezinta o componenta a capitalului fix ce participa la mai multe cicluri de productie, se consuma si isi transmite valoarea asupra produselor sau serviciilor in mod treptat.

2. Baza materiala are un rol extrem de important in realizarea productiei atat din punct de vedere al specificului productiei cat si executarea de lucrari determinand intr-o maniera covarsitoare nivelul calitatii. Utilajul de productie este o componenta a capitalului fix si reprezinta ansamblul masinilor, instalatilor, mijloacelor de transport, aparatelor, uneltelor, echipamentelor si accesoriilor destinate realizarii procesului de productie.

3. Forta de munca reprezinta o componenta de baza a procesului de productie, ea determinand in mare masura nivelul si calitatea productiei finite a lucrarilor executate si serviciilor prestate, in perioada actuala cand Romania se dezvolta.

In conditiile economiei de piata, iar mijloacele de productie au un grad ridicat de tehnicitate, multe dintre ele fiind automatizate si computerizate, este nevoie ca personalul angajat sa aiba un inalt nivel de pregatire pentru domeniul de activitati respectiv utilizand dotarile in mod corespunzator.

De aceea activitatea de selectare si formare a personalului reprezinta un obiectiv important in cadrul activitatii conduceri unitatii.

4. Materii prime, combustibil, furniture si celelalte contribuie de asemeni la realizarea unor productii de lucrari si servicii de calitate. In conditile in care unitatea economica dispune de baza materiala de calitate buna si cu performante superioare cu un personal cu un produs mare de calificare, existenta materiilor, prime de calitate ce va fi prelucrate in cadrul procesului de productie asigura realizarea de bunuri, lucrari si servici de calitate estetice care sa vina in intampinarea cererii de pe piata si la preturi competitive fata de concurenta.

3) CORELAREA NIVELULUI IMOBILIZARILOR CU VOLUMUL PRODUCTIEI FIZICE SI INFLUENTA ACESTEIA ASUPRA SITUATIEI FINANCIARE A UNITATII

Dupa 1989 toti agentii economici atat din sectorul de stat cat si din sectorul particular au avut posibilitatea sa achizitioneze utilaje, instalatii, aparate sau echipamente de calitate superioara si care sa corespunda intr-o mai mare masura necesitatilor lor. Achizitia s-a putut realiza atat la firme din tara cat si din strainatate in functie de profilul de activitate al unitatii, de scopul urmarit de agenti economici dar si de posibilitatiile lui materiale.

Achizitia de imobilizari corporale reprezinta pentru agentii economici un efort financiar deosebit. In multe situatii agentii economici cu toate ca nu are intreaga suma disponibila realizeaza investitia cu ajutorul unor sume atrase ca de ex. creditele bancare pe termen lung sau achizitii in leasing. Decizia este determinata de faptul ca acest efort financiar va fi echilibrat de cantitatea de produse realizate, venituri obtinute si implicid cresterea eficientei.

Achizitile de imobilizati dupa intrarea in patrimoniu sunt supuse procesului amortizarii. Metoda de amortizare este stabilita de fiecare unitate economica in functie de interese, obiective si posibilitati de suportare a cheltuielilor cu amortizare.

In urma punerii in functiune a imobilizarilor corporale performante, productivitatea muncii va creste substantial, cantitatea de produse finite obtinute in unitatea de timp va creste, iar lucrarile executate si servicile prestate isi vor reduce durata de realizare, in acelasi timp numarul de personal necesar se va reduce datorita gradului ridicat de automatizare a imobilizarilor. Materile prime vor fi prelucrate in mod superior, cantitatea de rebuturi sau deseuri scazand in mod considerabil. Produsele finite obtinute vor fi calitativ superioare decat cele obtinute inainte iar pretul unitar se va reduce in acest fel unitatea poate sa-si pastreze locul pe piata pe care a patruns, poate face fata concurentei iar printr-o politica de marketing adecvata poate cuceri noi piete.

Unitatea avand desfacerea asigurata va continua si isi va dezvolta activitatea de productie obtinand venituri substantiale.

O parte din acestea vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor cu amortizari, insa profitul net va fi totusi mult mai mare fata de perioada in care unitatea nu dispune de aceste imobilizari.

EVIDENTA FINANANCIAR-CONTABILA A IMOBILIZARILOR CORPORALE, ROL SI IMPORTANTAActivele imobiliare sau fixe denumite si active pe termen lung, imobilizari sau bunuri imobile cuprind toate acele valori economice de investitie a caror perioada de utilitate si lichiditate este mai mare de un an. Ele alcatuiesc baza si mijloacele de actiune ale intreprinderii.

Ca bunuri economice, activele fixe se caracterizeaza prin durabilitatea lor mai indelungata cat si prin repetata lor participare la circuitul economic.

Functia acestor bunuri este fixata in activitatea economica si sociala a intreprinderii fara ca prin utilitatea lor sa se delimiteze ca bunuri destinate direct comercializarii.

In consecinta ele nu se consuma sau nu se inlocuiesc dupa prima utilizare.

Activele imobilizate se diferentiaza la randul lor in trei grupe:

- imobilizari necorporale

- imobilizari corporale

- imobilizari financiare

Imobilizari corporale: denumite si imobilizari materiale sau fixe, tangibile, sunt acele bunuri cu valoare mare care sunt destinate sa serveasca o perioada indelungata in activitatea unitatii patrimoniale si care nu se consuma la prima utilizare, deci sunt acele bunuri care participa la mai multe cicluri de exploatare si isi transmit treptat valoarea asupra noilor produse obtinute.

In structura imobilizarilor corporale se cuprind doua mari grupe de imobilizari: terenurile si mijloacele fixe (cladirile si constructiile, masini de forta si utilaje energetice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, animale de munca, plantatii, unelte, accesorii de productie si inventar gospodaresc).

In cazul cand bunurile materiale procurate sau create de intreprindere nu sunt terminate ele sunt incluse in categoria imobilizarilor in curs sau investitilor in curs.

Activele imobilizate corporale, cu exceptia terenurilor isi pierd in timp din valoarea lor ca urmare a uzurii determinate de utilitatea lor de actiunea angajatilor, naturii si procesului tehnologic. Constatarea contabila a pierderii de valoare suferita de activele fixe materiale si includerea sa in costuri poarta numele de amortizare.

TERENURILE

Pot fi evidentiate in contabilitate ca terenuri agricole si/sau silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu zacaminte, terenuri cu amenajari si alte terenuri.

La intrarea in patrimoniu terenurile se inregistreaza in contabilitate la valoarea stabilita in conformitate cu legislatia in vigoare, in functie de clasele de fertilitate, suprafata si amplasamentul acestora, la costul de achizitie daca sunt cumparate si valoarea de aport daca sunt aduse ca aport la societate.

De regula terenurile nu sunt supuse amortizarii dar sunt supuse amortizarii investitiilor efectuate pentru amenajarea lacurilor, baltilor, iazurilor si alte lucrari similare. Din punct de vedere al contabilitatii sunt considerate mijloace fixe obiectivul singular sau complexul de obiecte care se utilizeaza ca atare si indeplineste acumulativ doua conditii: au o durata normala de utilizare mai mare de 1 an si o valoare mai mare decat limita stabilita de lege. Cele ce indeplinesc numai una din aceste doua conditii sunt considerate active circulante sub denumirea de obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata.

Structura complexa a mijloacelor fixe a facut necesara gruparea acestora pe categorii cu continut si functionalitate asemanatoare, pe urmatoarele categorii: cladiri, constructii speciale, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare; mijloace de transport; animale de munca; plantatii; unelte de inventar gospodaresc si alte mijloace fixe.

La intrarea in patrimoniu, mijlocele fixe se inregistreaza la valoarea de intrare pentru mijloacele fixe cumparate; costul de productie pentru mijloacele fixe produse in unitatea patrimoniala sau constituite; valoarea actuala prin care se intelege valoarea estimata la inscrierea in activitate tinand seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristicile similare sau apropiate, pentru mijloacele fixe obtinute prin donatii cu titlu gratuit; valoarea de aport acceptata de parti pentru mijloacele fixe intrate in patrimoniu cu ocazia asocierii fuziunii etc. conform contractelor sau statutelor valoarea de reevaluare rezultata in urma reevaluarii unor mijloace fixe conform legii .

Valoarea de intrare se mai numeste si valoare contabila sau valoarea de inventar deoarece la aceasta valoare mijloacele fixe raman inregistrate in patrimoniul intreprinderii.

Aceasta se schimba numai cu ocazia reevaluarilor. Evidenta analitica se tine pe fiecare obiect de evidenta.

Recuperarea valorii mijloacelor fixe se face in mod treptat pe calea amortizarii.

MIJLOACELE FIXE sunt acele mijloace de munca considerate obiect singular sau complex de obiecte ce utilizeaza ca atare si care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- are o valoare de intrare mai mare de 5.000.000

- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Pentru obiectele care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, la incadrarea lor in mijloace fixe se are in vedere valoarea intregului lot sau set.

Acele mijloace de munca care nu indeplinesc acomulativ conditiile de valoare si durata de utilizare sunt considerate active circulante sub denumirea de obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata.

Pentru organizarea rationala a contabilitatii imobilizarilor corporale din orice intreprindere este necesara clasificarea acestora dupa mai multe criterii astfel:

I. in functie de apartenenta la patrimoniul intreprinderi, mijloacele fixe sunt:

- mijloace fixe proprii

- mijloace fixe concesionate

- mijloace fixe inchiriate

Mijloacele fixe propri sunt acelea care apartin de drept proprietarului fiind proprietatea neconditionata a acestuia, evidentiate in conturi separate iar amortizarea acestora se face de catre intreprindere.

Mijloacele fixe concesionate si cele inchiriate sau luate in locatie de gestiune sau acele mijloace aflate temporar in gestiunea intreprinderii si apartinand altor proprietari. Intreprinderea are asupra lor numai drepturi limitate. Amortizarea acestora se face de catre intreprinderea proprietara.

II. Intreprinderi in functie de destinatia pe care o au in cadrul mijloacelor fixe se clasifica in:

- mijloace fixe productive

- mijloace fixe cu destinatie sociala

- mijloace fixe in conservare

Evidenta separata a acestor trei categorii este necesara pentru calcularea unor indicatori de eficienta a folosirii mijloacelor fixe cum sunt:

- rata arhivelor fixe

- rata de imobilizare activelor fixe

- rata capitalului fata de activele fixe

- amortizarea mijloacelor fixe etc.

CAP. 3 PREZENTAREA AMORTIZARII

IMOBILIZARILOR CORPORALE LA FIRMA “HELP“ S.A

In acest capitol voi prezenta situatia la inceputul lunii Ianuarie la firma S.C“ Help “ S.A . Firma a fost infiintata in anul 1999 . Are un capital social de 100.000.000 lei divizat in 20 actiuni , valoarea nominala 5.000.000 lei pe actiune . Aceasta are doi asociati si 16 angajati domeniul de activitate este fabricarea si comercializarea medicamentelor realizate pe baza de extract de plante . Denumirea firmei , sediul social , nivelul capitalului social , numarul de actiuni , valoarea nominala , numarul actionarilor , forma de organizare si toate celelalte elemente sunt prezentate in Statutul societatii conform anexei 1 .

La inceputul anului 2001 unitatea prezinta urmatoarea situatie patrimoniala conform anexei 2 si situatia amortizarilor conform anexei 3 . Metoda amortizarii folosita de firma este metoda liniara . Unitatea detine doua instalatii de tratare a plantelor medicinale P.U 60.000.000 lei amortizate fiecare in proportie de 40% conform graficului de amortizare anexa 4 . Amortizarea este de tip liniar pe o durata de 5 ani . Unitatea mai poseda o instalatie de dozare , incarcare si sigilare a flacoanelor de medicamente in valoare de 80.000.000 lei amortizabila in 8 ani . Ea este amortizata 12,5 % conform anexei 5 .S-a elaborat graficul de esalonare anuala pentru usurinta .Rata lunara aferenta perioadei de amortizare este: 12.000.000 :12 = 1.000.000

OPERATII

I. Unitatea achizitioneaza pe credit comercial o centrifuga in valoare de 40.000.000 lei TVA exclus , in data de 05/01/2001 conform facturii fiscale nr 12/05.01.2001 emisa de firma S.C “ ELECTRIC “ S.A .

a)      achizitia

P + C 47.600.000 % = 404 47.600.000

4426 A + D = 40.000.000 2121

2121 A + D 7.600.000 4426

II .Se vinde una din instalatiile de tratare a plantelor medicinale la pretul de 40.000.000 lei , T.VA. exclus cu incasarea prin CCB la 15 zile lucratoare , comision bancar 0,1 % conform facturii fiscale 23/07.01.2001.

a)      livrarea

461 A + D 47.600.000 461 = % 47.600.000

772 P + C = 772 40.000.000

4427 P + C 4427 7.600.000

b)      scoaterea din patrimoniu

2122 A - C 60.000.000 % = 2122 60.000.000

2812 P - D = 24.000.000 2812

6721 A - C 36.000.000 6721

III. Se primeste in data de 10.01.2001 o donatie de la firma SC “MINERVA “ SA. constand intr-un utilaj tehnologic la pretul pietei 20.000.000 lei conform procesului varbal de donatie . El se amortizeaza liniar in 2 ani .

a) 2121 A + D

131 P + C 20.000.000 2121 = 131 20.000.000

IV .Se doneaza in data de 12.01.2001 un motostivuitor de 10.000.000 lei firmei SC“NUBIRA” SRL ,amortizat integral conform procesului verbal de donatie si notei contabile nr. 01.01.2001.

a) scoaterea din gestiune

2812 P - D

2122 A - C 10.000.000 2812 = 2122 10.00.000

b) inregistrare TVA colectata

635 A + D

4427 P + C 1.900.000. 635 = 4427 1.900.000.

IV.Se primeste un credit comercial pe termen scurt in valoare de 23.800.000 cu care se achizitioneaza o instalatie de masurare a concentratiei , achizitionata conform facturii fiscale 412 /14.01.2001 de la firma SC.”BIOTERA ” SA.

a)achizitia cu plata furnizorului prin credit pe termen scurt

5191 P + C 23.800.000 % = 5191 23.800.000

2123 A + D = 20.000.000 212

4426 A + D 3.800.000 4426

VI. In urma unui incendiu din data de 16.01.2001 se distruge un calculator in valoare de 40.000.000 lei , amortizat 50% . El se scoate din patrimoniu conform procesului verbal de constatare si notei contabile nr. 02/16.01.2001.

a) scoaterea din evidenta

2126 A - C 40.000.000 % = 2126 40.000.000

2816 P - D = 20.000.000 2816

6871 A + D 20.000.000 6871

VII. In urma unei inventarieri din data de 18.01.2001 pentru schimbarea gestionarului se constata un minus de o imprimanta in valoare de 6.500.000 lei amortizata 75%. Vinovat este gasit gestionarul Popa Ion pentru care pretul de imputare conform procesului verbal de imputatie este 3.000.000 lei . Suma se va achita la caserie in 8 zile .

a)imputarea

4282 P - D 3.570.000 4282 = % 3.570.000

758 P + C = 758 3.000.000

4427 P + C 4427 570.000

b)scoaterea din patrimoniu

2126 A - C 6.500.000 % = 2126 6.500.000

2816 P - D = 4.875.000 2816

6721 A + D 1.625.000 6721

VIII. Incasarea conform ordinului de plata nr. 18/22.01.2001 de la firma SC”HERBAL”SA

a)incasarea

5121 A + D 47.600.000 % = 461 47.600.000

461 A - C = 47.552.400 5121

627 A + D 47.600 627

IX. In data de 25.01.2001se inregistreaza rata de amortizare aferenta instalatiei de tratare conform notei contabile nr. 45/25.01.2001.

a)amortizarea aferenta instalatiei de tratare

666 A + D

2813 P + C 1.000.000. 666 = 2831 1.000.000.

X. In data de 26.01.2001 se incaseaza imputatia de la Popa Ion prin caserie conform Registrului de casa nr. 21/26.01.2001.

a) incasarea

4282 A - C

5311 A + D 3.570.000 5311 = 4282 3.570.000

XI. In data de 26.01.2001 se inregistreaza rata de amortizare aferenta instalatiei de dozare , incarcare si sigilare conform notei contabile nr.47/26.01.2001.

a) amortizarea aferenta instalatiei de dozare , incarcare si sigilare

666 A + D

2813 P + C 833.330 666 = 2813 833.330

XII .In urma reevaluaridin data de 27.01.2001a unui mijloc de transport inregistrat la valoarea de intrare 40.000.000.lei amortizat 30%. El este reevaluat cu 50% conform notei contabile nr. 49/27.01.2001.

Valuarea amortizata 40.000.000 x 30% = 12.000.000

Valuarea neamortizata 40.000.000 – 12.000.000 = 28.000.000.

Reevaluarea 28.000.000 x 50% = 14.000.000.

Valuarea totala actuala neamortizata 28.000.000. + 14.000.000 =42.000.000   

Valuarea totala a mijlocului de transport

a)inregistrarea diferentei din reevaluare

2124 A + D

105 P + C 14.000.000 2124 = 105 14.000.000

XIII. Se inregistreaza in data de 30.01.2001 conform notelor contabile nr. 50/30.01.2001 anexa 16, si nr. 51/30.01.2001 anexa 17, o amortizare de 2.000.000.aferenta unei cladiri anexe realizata prin donatie de o firma specializata .

a)inregistrare amortizare

6811 A + D

2811 P + C 2.000.000 6811 = 2811 2.000.000

b) trecerea pe venituri a cotei partii din subventii

131 P - D

772 P + C 2.000.000. 131 = 772 2.000.000.

XIV. In data de 31.01.2001se inregistreaza inchiderea conturilor de cheltuieli conform notei contabile nr. 52./31.01.2001.

121 B/P - D 63.405.930 121 = % 63.405.930

627 A - C 6721 37.625.000

635 A - C 627 47.600

6871 A - C = 635 1.900.000

6721 A - C 6871 20.000.000

666 A - C 666 1.833.330

6811 A - C 6811 2.000.000

XV. In data de 31.01.2001 se inregistreaza inchiderea conturilor de venituri conform notei contabile nr. 53/31.01.2000.

121 B/P + C 45.000.000 % = 121

772 P - D = 42.000.000 772

758 P - D 3.000.000 758

XIV. In data de 31.01.2001 se inregistreaza inchiderea conturilor de TVA.conform notei contabile nr. 54/31.01.2001.

4427 P - D 11.400.000 %= 4426 11.400.000

4426 A - C 10.070.000 4427

4424 P - D 1.330.000 4424

CAP. 4. CONCLUZII SI PROPUNERI

Dupa cum reiese din prezentarea teoretica si din desfasurarea activitatii de evidentiare a amortizarii la studiul de caz prezantat pe firma SC.”HELP”SA se constata ca amortizarea imobilizarilor corporale necesita un volum mare de munca si o atentie deosebita . Din prezentarea partii aplicative s-a desprins necesitatea obiectiva evidentierii pe fiecare imobilizare corporale a situatiei amortizarii .

Acest lucru este necesar datorita faptului ca unitatiile economice in general ca si unitatea prezentata mai sus desfasoara o activitate de investitie in mod permanent . Aceste investitii trebuiesc recuperate in timp pentru a da posibilitatea agentului economic sa utilizeze sumele astfel obtinute in noi investitii .

Daca pana in anul 1989 evidenta financiar – contabila a amortizarilor se desfasura preponderat manual fapt ce genera un volum mare de minca si un personal numeros , dupa acest an s-a trecut la utilizarea tehnicii de calcul , la automatizarea si informatizarea . Introducerea tehnicii moderne in evidenta financiar - contabila a avut efecte benefice reducand volumul de munca al angajatilor , reducerea uzurii intelectuale , evitarea erorii de calcul si inregistrare , iar din punct de vedere al unitatii reducerea numarului de personal . Utilizarea tehnicii de calcul moderne mai creeaza avantajul obtinerii intr-un timp foarte scurt de situatii complexe ce pot oferii date importante atat conducerii unitatii cat si organelor externe abilitate .Ca o tendinta actuala se constata orientarea agentilor economici catre reducerea duratei de amortizare a imobilizarilor , acest lucru fiind o consecinta a progresului tehnic actual .

Fata de toate cele prezantate sper ca am reusit sa conving ca evidenta amortizarii imobilizarilor corporale reprezinta o piatra dev incercare pentru orice lucrator in domeniul financiar-contabil.

ANEXA 1

S-a cerut autentificarea urmatorului act :

STATUTUL

Societatii comerciale”HELP” SA

Prezentul statut a fost intocmit in mod liber intre domnii : DUMITRESCU NICU ,cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti str.Drumul Gazarului nr.5,bl.A4, sc.3, et.2,ap.93,sector 4,avand B.I. seria DH nr.496320 eliberat de circa 14 politie la data de 15 august 1991 si NICOLAE GEORGE, cetatean roman cu domiciliul in Bucuresti str.Mariuca,nr.4,bl.121,sc.2,et.2,ap.69,sector4,avand B.I.seria RT nr.020151 eliberat de circa 15 politie la data de 23 martie 2002.

CAP. 1-Denumirea , forma juridica , sediul , obiectul de activitate .

Durata societatii comerciale .

Art . 1 Denumirea societatii este “HELP ” SA.

Toate documentele societatii comerciale anunturile , facturile , publicatiile , emanand de la societate trebuie sa cuprinda : denumirea societatii urmata de initialele SA. Sediul si numarul de inregistrare in Registrul Comertului .

Art . 2 Forma juridica a societatii : este o societate comerciala pe actiuni (SA.)

Aceasta isi desfasoara activitatea conform prevederilor prezentului statut , Legii nr . 31/1990 ,ale Codului Comercial Roman , ale Codului Civil Roman si ale tuturor actelor normative ce reglementeaza activitatea societatilor comerciale .

Art . 3 Sediul socistatii comerciale este in Bucuresti , str .Aleea Bran , nr.5 , bl. 93 , sc. 1, ap .4 ,sector 4.

Societatea comreciala poate infiinta filiale , sucursale , agentii , magazine , sau alte asemenea in Bucuresti si in alte localitatii din tara sau strainatate , conform obiectului de activitate stabilit in prezentul statut .

Art . 4 –Obiectul de activitate al societatii comerciale este :

- producerea si comercializarea de medicamente pe baza de extract de plante

sarvicii in domeniul transportului de marfuri cu mijloace proprii sau inchiriate atat pe plan intern cat si intrenational .

activitati de editura si multiplicare , xerox , tipografie .

Art . – Durata de functionare a societatii comerciale este de 5 ani din momentul inregistrarii sale la Registrul Comertului . Durata de functionare a societatii poate fii prelungita prin hotararea asociatilor .

CAP. 2- Capitalul social si constituirea acestuia

Art. 6 – Capitalul social este fixat la suma de 100.000.000 (una suta milioane lei) constand numai in numerar .

Capitatul social subscris se varsa in intregime la data constituirii societatii.

Capitalul social se divide in 20(douazeci) parti sociale egale a 5.000.000(cinci milioane )lei fiecare aportul fiind al celor doi asociati astfel:DUMITRESCU NICU 40% si NICOLAE GEORGE 60% .

Bunurile ce vor fi aduse eventual ca aport in societate devin proprietatea acestora .

Marirea sau micsorarea capitalului social se poate efectua de asociati potrivit dispozitiilor Legii 31/1990.

Art .7- Actiunile pot fi transmise succesorilor legali si tertilor.

Transmiterea actiunilor trebuie inscrisa in Registrul Comertului si in registrul societatii , care se pastreaza la sediul societatii .Ea are efect fata de terti numai in momentul incrierii ei in Registrul Comertului.

Actiunile nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile.

CAP 3- Drepturile si obligatiile asociatilor.

Art . 8- Drepturile asociatilor

Asiciatii au dreptul asupra tuturor beneficiilor societatii ca si asupra cotei partii ce le revin din activul social ramas dupa dizolvarea societatii.Ei audreptul de a distribui beneficiile societatii ca si cotele partii ce revin din activul social ramas dupa dizolvarea societatii.

Asociatii au dreptul de a transmita actiunile in conformitate cu prevederile prezentului statut si alte drepturi prevazuta de lege.

Art. 9-Obligatiile asociatilor

Asociatii se obliga sa sustina activitatea societati prin orce fel de interventii la autoritatile competente, organisme de transport , vamale si alte asemenea in vederea facilitarii realizarii obiectului de activitate .Asociatii raspund numai in limita actiunilor , obligatiile societatii comerciale fiind garantate cu patrimoniul ei social.

Patrimoniul social nu poate fi grevat de datorii sau alte obligatii personale ale asociatilor.

Un creditor al asociatilor poate formula pretentii numai asupra benaficiului societatii cei revina sau asupra cotei partii cuvenite acesteia, la lichidarea societatii , efectuate in conditiile prezentului statut.

CAP . 4 – Organizarea si functionarea societatii

Art .10-Conducerea si administrarea societatii

Societatea comerciala este condusa de asociati care vor avea urmatoarele atributiuni:

aproba si modifica documentele constitutive ale societatii si hotaraste in privinta transformarii formei juridice a societatii comerciale ;

hotarasc asupra majorarii sau diminuarii capitalului social ;

stabilesc structura organizatorica, schema de personal a societatii si numarul de posturi;

apobsa sau modifica bilantul si contul de beneficii si pierderi ;

schimba sau modifica obiectul de activitate ;

aproba sau modifica programul de activitate si bugetul de beneficii si cheltuieli ale societatii;

contracteaza imprumuturi bancare si acordarea de garantii ;

dispun asupra utilizarii fondului de rezerva;

dispun cu privire la fuzionarea , divizarea , dizolvarea si lichidarea societatii;

pot inlocui administratorii , le poate modifica remuneratia , ii poate descarca de activitate si ii poate revoca ;

dispun cu privire la executarea de reparatii capitale si realizarea de investitii noi ;

dispun cu privire la actionarea in justitie si urmarirea unui administrator sau alt salariat pentru daune cauzate societatii ;

hotarasc cu privire la marirea numarului de membrii asociati (se pot asocia si cu alte persoane) ;

stabilesc si modifica competentele si raspunderile administratorilor ;

hotarasc cu privire la angajarea, salarizarea si activitatea personalului societatii ;

hotarasc cu privire la participarea societatii comerciale in calitate de actionari sau asocaiati la alte societati comerciale ;

hotarasc in orce alte probleme privind societatea ;

Art . 11 –Daca vor considera necesar asociatii vor angaja unul sau mai multi administratori pentru o perioada de timp ce o vor stabilii la momentul respectiv.

Orice document care angajeaza patrimonial societatea comerciala se semneaza de asociati.

Art .12 –Atributiunile stabilite de asociati sunt urmatoarele:

- pastreaza registrele societatii si documentele de constituire a acesteia;

- indeplinesc toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului societatii;

- reprezinta societatea fata de terti si in fata organelor de justitie ;

raspund fata de societate pentru existenta reala a dividendelor platite , existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere , exacta indeplinire a hotararilor asociatilor ;

semnaleaza asociatii cand constata pierderea unei jumatati din capitalul social , pentru reconstituirea capitalului , limitarea lui la suma ramasa sau dizolvarea societatii ;

angajeaza si concediaza personalul societatii si stabileste drepturile si obligatiile acestora ;

stabilesc tactica si strategia de marketing ;

prezinta asociatilor in termen de 60 zile de la inchiderea exercitiului economico- financiar, annual , raportul cu privire la activitatea societatii , bilantul si contul de beneficii si pierderi pe anul precedent , precum si proiectul de program de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul in curs ;

prezinta asociatilor orice act pe care acestia il solicita ;

indeplinesc toate operatiunile privind dizolvarea si lichidarea societatii la cererea asociatilor ;

pregatesc bilantul activitatii societatii si-l prezinta pentru a fi verificat de organele in drept si aprobat de asociati ;

i-au masuri pentru executarea programului de activitate aprobat de asociati ;

rezolva orice alte probleme legate de obiectul de activitate al societatii comerciale , conform dispozitiilor asociatilor    CAP .5 – Evidenta activitatii economico-financiara , conrolul conturilor , angajarea personalului societatii .

Art . 15 –Evidentele societatii , inclusiv bilantul contabil de profit si pierdere , se vor tine in lei.

Valuta se va evidentia in conturi de ordine si evidenta , inregistrarea in evidenta in lei se va efectua la cursul de schimb in vigoare la data operatiunii .Evidenta contabila se organizeaza si se conduce potrivit normelor elaborate de Ministerul Finantelor .

Art .14 – Conturile societatii in lei si valuta se deschid la bancile din Romania.

Alimentarea conturilor se face din aportul la capitalul social subscris , din incasarile societatii in lei sau valuta , din imprumuturi obtinute ,din finantari din tara sau strainatate sau din alte surse atrase .

Art .15 –Controlul activitatii financiare a societatii este exercitat de catre asociati . Bilantul contabil in conturi de profit si pierderi vor fi verificate de organele stabilite de lege .

Art .16 –Schema de organizare si de personal se stabileste de asociati . Angajarea personalului societatii se face de catre asociati pe baza de contract individual de munca in care se va stabilii drepturile si obligatiile personalului fata de societate .

Plata salariilor personalului societatii si celelalte plati asimilate acestora se efectueaza in conformitate cu prevederilor actelor normative .

CAP . 6 –Exercitiul economico - financiar , elaborarea bilantului si contului de beneficii si pierderi , calcularea si repartizarea beneficiilor.

Art .17 –Exercitul economico –financiar incepe in fiecare an la 1 ianuarie si se termina la 31 decembrie .Primul exercitiu va incepe la data constituirii societatii si se va termina la 31 decembrie al aceluiasi an .

Art .18 –Elaborarea bilantului si a contului de beneficii si pierderi

Societatea va tine la zi contabilitatea in perrmanenta pentru operatiunile societatii , va intocmii la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar bilantul si contul de beneficii si pierderi , raportul de activitate al societatii asupra exercitiului terminat si bugetul pe anul viitor .

Bilantul trebuie sa indice in mod clar urmatoarele :

- capitalul social care exista in mod real;

- suma varsamintelor efectuate si cele in intarziere ;

- beneficiile realizate si pierderile ;

Art .19 -Calculul beneficiilor si repartizarea acestora

Beneficiul se stabileste prin bilantul societatii aprobat de asociati .

Beneficiul este calculat prin scaderea din valoarea totala a veniturilor realizate , a cheltuielilor efectuate in alte plati exclusiv fondul de rezerva de 5% din beneficiu . Beneficiul se diminueaza , deasemenea cu impozitul legal si rambursarea creditelor bancare , rezultand un beneficiu net , care se cuvine asociatilor .

In caz de inregistrare de pierderi asociatii vor analiza cauzele si vor lua masurile necesara .

Plata beneficiului trebuie facuta in termen de 60 zile de la data aplicarii bilantului .

Art .20 -Registrele societatii

Societatea comerciala trebuie sa tina urmatoarele registre :

-un registru al asociatilor in care se va inscrie numele , prenumele , domiciliul , capitalul asociatilor ,eventual numele altor asociati ( daca este cazul ) sau orice alte modificari , observatii sau mentiuni cu privire la cele precizate .

-un registru al constatarilor si hotararilor organelor de control .

CAP .7 –Modificarea formei juridice ,dizolvarea si lichidarea societatii

Art .22 –Cazuri de dizolvare a societatii :

- trecerea timpului stabilit pentru durata societatii ;

imposibilitatea realizarii obiectului de activitate ;

reducerea capitalului social sub minimul legal daca asociatii nu decid completarea lui ;

hotatarea asociatilor ;

fuziunea cu alta (alte) societati ;

falimentul ;

Art .23 - Lichidarea societatii

Prin efectul dizolvarii societatea incepe operatiunile de lichidare in vederea reglarii conturilor sale pentru a realiza activul si a lichida pasivul .

Lichidarea se face de una sau mai multe persoane numite de asociati . Din momentul in care lichidatorii intra in functiune nu se mai pot face noi operatiuni comarciale in contul societatii . In caz contrar ei raspund personal si solidar pentru aceste operatiuni .

Lichidatorii au aceleasi responsabilitati ca si administratorii .

Ei sunt obligati de a efectua un inventar impreuna cu administratorii si de a evalua bunurile societatii , de a intocmii un bilant care sa indice situatia reala a activului si pasivului social .

Lichidatorii sunt obligati deasemanea sa primeasca si sa pastreze registrele societatii si sa tina un registru cu toate operatiunile in ordine cronalogica . Acestia isi vor indeplinii mandatul fiind permanent controlati de catre asociati .Lichidatorii i-au toate masurile necesare pentru executarea operatiunilor in curs ale societatii , creantelor acestora , pentru efectuarea altor operatiuni in vederea lichidarii activitatii . Lichidatorii pot reprezenta societatea in fata instantelor judecatoresti .

Sumele rezultate in urma lichidarii vor fi platite in primul rand creditorilor privilegiati , salariile si alte drepturi de personal , impozite si taxe , contributia la asigurarile sociale , rambursarea creditelor , dobanzilor etc. si apoi lichidatorii vor face bilantul fiind al lichidarii .

Bilantul impreuna cu raportul asupra lichidarii se inregistreaza in Registrul Comertului si se publica in Monitorul Oficial .

Dupa terminarea lichidarii , lichidatorii vor cere radierea societatii comerciale din Registrul Comertului .

CAP .8 – Litigiile

Art .24 –Litigiile societatii cu persoane fizice sau juriduice romane sunt de competenta instantelor judecatoresti din Romania .

Litigiile societatii comerciale cu persoane fizice sau juridice straine , nascute din contractele incheiate cu aceste persoane sunt de competenta instantelor judecatoresti alese de parti conform clauzelor contractelor respective si se va judeca dupa legea aleasa de parti in acele contracte .

CAP . 9 – Dispozitii finale

Prezentul statut poate fi modificat sau completat in functie de necesitatile ce pot apare in conformitate cu legislatia in vigoare .

Semnatura asociatilor :

Dumitrescu Nicu ______________

Nicolae George ______________

ANEXA 2

CONTURILE DE ACTIV

2121 2122

SI = 89.423.000 SI=351.802.000 60.000.000

RC=40.000.000 RC=0 RD=.20.000.000 RC=70.000.000

TSD=129.423.000 TSC=0 TSD=371.802.000 TSC=70.000.000

SFD=129.423.000 SFD=301.802.000

2123 2124

SI=100.000.000 SI=674.951.000

14.000.000

RD=20.000.000 RC=0 RD=14.000.000 RC=0

TSD=140.000.000 TSC=0 TSD=688.951.000 TSC=0

SFD=140.000.000 SFD=688.951.000

SI=48.919.000 40.000.000 SI=3.482.000

RD=0 RC=46.500.000 3.570.000

TSD =48.919.000 TSC=46.500.000 RD=7.140.000 RC=0

SFD=2.419.000 TSD=10.622.000 TSC=0

SFC=10.622.000

4426 461

7.600.000 11.400.000 SI=28.000.000 47.600.000

47.600.000

RD=11.400.000 RC=11.400.000 RD=47.600.000 RC=47.600.000

TSC=11.400.000 TSC=11.400.000 TSD=75.600.000 TSC=47.600.000

SFD=O SFD=27.400.000

5121 627

SI=4.952.000 47.600 47.600

RD=47.600 RC=47.600

RD=47.552.400 RC=0 TSD=47.600 TSC=47.600

TSD=52.504.000 TSC=0

SFC=52.504.000    SFD=0

635 666

RD=1.900.000 RC=1.900.000 833.330

TSD=1.900.000 TSC=1.900.000 RD=1.833.330 RC=1.833.330

TSD=1.833.330 TSC=1.833.330

SFD=0 SFD=0RD=37.625.000 RC=37.625.000 RD=2.000.000 RC=2.000.000

TSD=37.625.000 TSC=37.625.000 TSD=2.000.000 TSC=2.000.000

SFD=0    SFD=0

6871 4424

20.000.000 20.000.000 SI=20.000.000

RD=20.000.000 RC=20.000.000 1.330.000

TSD=20.000.000 TSC=20.000.00 RD=1.330.000 RC=0

TSD=21.330.000 TSC=0

SFD=0 SFD=21330000

ANEXA 3

CONTURI DE PASIV

105 121

SI=40.062.000 63.405.930 45.000.000

14.000.000 RD=63.405.930 RC=45.000.000

RD=0 RC=14.000.000 TSD=63.405.930 TSC=45.000.000

TSD=0 TSC=54.062.000 SFC=54.062.000

SFD=18.405.930

131 2811

2.000.000 20.000.000 SI=22.000.000

RD=2.000.000 RC=20.000.000 2.000.000

TSD=2.000.000 TSC=20.000.000 RD=0 RC=2.000.000

TSD=0 TSC=24.000.000

SFC=18.000.000 SFC=24.000.000

SI=104.000.000 SI=100.000.000

RD=34.000.000 RC=0 RD=0 RC=1.833.330

TSD=34.000.000 TSC=0 TSD=0 TSC=101.833.330

SFC=70.000.000 SFC=101.833.330

SI=24.000.000 SI=34.875.000

RD=0 RC=0 20.000.000

TSD=0 TSC=24.000.000 4.875.000

RD=24.875.000 RC=0

SFC=24.000.000 TSD=24.875.000 TSC=34.875.000

SFC=10.000.000

SI=43.625.000 SI=757.900.000.

RD=0 RC=0 47.000.000

TSD=0 TSC=43.625.000 RD=0 RC=47.000.000

TSD=0 TSC=804.900.000

SFC=43.625.000 SFC=804.900.000

SI=200.000.000. 42.000.000 40.000.000

RD=0 RC=23.800.000 RD=42.000.000 RC=42.000.000

TSD=0 TSC=223.800.000 TSD=42.000.000 TSC=42.000.000.

SFC=223.800.000    SFC=0

2.000.000 RD=3.000.000 RC=3.000.000

RD=42.000.000 RC=42.000.000 TSD=3.000.000 TSC=3.000.000

TSD=42.000.000 TSC=42.000.000

SFC=0 SFC=0

ANEXA 4

Graficul de esalonare a amortizarii

pentru instalatia de tratare

Numar rand

An

Luna

Rata de amortizare

TOTAL

ANEXA 5

Graficul de esalonare a amortizarii pentru instalatia

de dozare, incarcare si sigilare I si II

Numar rand

An

Luna

Rata amortizarii

TOTAL

BIBLIOGRAFIE

Capota Valentina – Contabilitate si monografii contabile, ed. Niculescu, coordonatorBucuresti,2005

Isai Violeta – Contabilitate, Manual pentru clasa a XI-a, ed.All Educational, Bucuresti, 2002

Orea Calin – Bazele Contabilitati, ed. National, Bucuresti, 2001 Ristea Mihai

Possler Ladislau – Contabilitatea Intreprinderii – indrumar practic, Lambru Gheorghe editia a VIII-a, ed. Fundatiei Andrei Saguna, Constanta,2006

Ristea Mihai – Cintabilitatea Socetatilor Comerciale, ed. Universitaria Dima Mirela Bucuresti, 2002

OMFP nr. 1752/2005 pentru aprobarea Regulamentarilor contabile prevazute de Directivele Europene aIV-a si aVII-a.

Legea contabilitati nr. 82/1991, republicata, modificata si completata prin O.G. nr.61/2001.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1228
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site