Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Prezentarea generala a imobilizarilor

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micPrezentarea generala a imobilizarilor

Activele imobilizate sunt reprezentate de bunuri si valori destinate sa serveasca o perioada mai indelungata in activitatea firmei, care nu se consuma la prima utilizare. Ele sunt grupate in contabilitate pe patru categorii:imobilizari necorporale

imobilizari corporale

imobilizari in curs

imobilizari financiare

Contabilitatea imobilizarilor se realizeaza prin intermediul conturilor din clasa 2 " Conturi de imobilizari " .

Un activ necorporal este un activ identificabil nemonetar , fara suport material si detinut pentru utilizare in procesul de productie sau furnizare de bunuri si servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative.

Un activ necorporal trebuie recunoscut in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica si costul activului poate fi evaluat in mod credibil. Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar catre persoana juridica. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale persoanei juridice.

In cadrul imobilizarilor necorporale se cuprind :

cheltuieli de constituire

cheltuieli de dezvoltare

concesiuni, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si valori similare

fond comercial

alte imobilizari necorporale .

Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice ( taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, cheltuieli de prospectare a pietei, de publicitate si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice ).

Dezvoltarea este aplicarea rezultatelor cercetarii sau a altor cunostinte in scopul realizarii de produse sau servicii noi sau imbunatatite substantial, inaintea stabilirii productiei de serie sau utilizarii.

Concesiunile, brevetele, licentele, marcile, drepturile si alte valori similare, aportate , achizitionate sau dobandite pe alte cai se inregistreaza in conturile de imobilizari necorporale la valoarea de aport ( justa ), costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.

Fondul comercial apare de regula la consolidare si reprezinta diferenta dintre costul de achizitie si valoarea justa, la data tranzactiei, a partii din activele nete achizitionate de catre o persoana juridica.

In cadrul altor imobilizari necorporale se inregistreaza programele informatice create de unitate sau achizitionate de la terti, pentru necesitatile proprii de utilizare, precum si alte imobilizari necorporale.

Imobilizarile necorporale in curs reprezinta imobilizarile necorporale neterminate pana la sfarsitul perioadei, evaluate la costul de productie, respectiv costul de achizitie.

Imobilizarile necorporale se reflecta in contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 2 , grupa 20 " Imobilizari necorporale " .

Un activ corporal[2] trebuie recunoscut in bilant daca se estimeaza ca va genera beneficii economice pentru persoana juridica, si costul activului poate fi evaluat in mod credibil.

Imobilizarile corporale sunt active care:

sunt detinute de o persoana juridica pentru a fi utilizate in productia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative

sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an

au valoare mai mare decat limita prevazuta de reglementarile legale in vigoare

Imobilizarile corporale cuprind:

terenuri si amenajari de terenuri

constructii

instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii

echipamente tehnologice ( masini , utilaje si instalatii de lucru)

aparate si instalatii de masurare , control si reglare

mijloace de transportanimale si plantatii

mobilier , aparatura birotica , echipamente de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale .

In cadrul imobilizarilor corporale sunt evidentiate in mod distinct imobilizarile in curs.

Imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza in contabilitate in functie de natura contractului de leasing.

Terenurile, pot fi evidentiate in contabilitatea analitica a unitatii patrimoniale, pe grupe cum ar fi: terenuri agricole si silvice, terenuri fara constructii, terenuri cu zacaminte, terenuri cu constructii.

La intrarea in patrimoniu, terenurile se inregistreaza in contabilitate in functie de clasele de calitate, suprafata, amplasare si / sau alte criterii legale, la costul de achizitie sau la valoarea de aport, dupa caz. De regula, terenurile nu sunt supuse amortizarii ci doar investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor, lacurilor , baltilor si alte lucrari similare sunt supuse amortizarii.

Amenajarile de terenuri reprezinta investitii efectuate de firma pentru punerea in valoare a terenurilor, lacurilor, baltilor, iazurilor si alte lucrari similare. Amenajarile de terenuri se pot efectua cu forte proprii firmei sau de catre terti. Se amortizeaza pe o perioada de maximum 10 ani.

Mijloacele fixe se caracterizeaza prin aceea ca participa la mai multe cicluri de fabricatie, isi pastreaza de regula forma fizica initiala si isi transmit treptat valoarea lor sub forma de amortizare, asupra produselor obtinute, lucrarilor executate, serviciilor prestate sau asupra altor activitati desfasurate.

Se considera mijloc fix obiectul singular sau complexul de obiecte ce se utilizeaza ca atare si indeplineste cumulativ doua conditii:

are o valoare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului ( 424/25.04.2001) . Aceasta valoare poate fi actualizata anual , in functie de indicele de inflatie . In prezent , aceasta limita este de 15.000.000 ROL ( 1.500 RON ) , conform prevederilor art. 6 ,alin. 1 din H.G. nr. 1553 / 18.12.2003 ( publicata in M.O. nr. 21 / 12.01.2004).

are durata normala de utilizare mai mare de un an , conform hotararii Guvernului ( 964 / 23.12.1998).

Pentru obiectele care sunt folosite in loturi, seturi sau formeaza un singur corp, incadrarea lor ca mijloace fixe are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set.

Importanta mijloacelor fixe este vazuta de unii specialisti in domeniu ca "reprezentand principala forma de materializare a avutiei nationale , fiind un adevarat motor al dezvoltarii unei societati" .

Contabilitatea mijloacelor fixe trebuie sa asigure evidenta permanenta a existentei, miscarii precum si calculul amortizarii si a provizioanelor constituite pentru deprecierea acestora. Potrivit legii, din ianuarie 1999, contabilitatea mijloacelor fixe se tine pe urmatoarele categorii:[4]

constructii

echipamente tehnologice ( masini, utilaje si instalatii de lucru )

aparate si instalatii de masurare, control si reglare

mijloace de transport

animale de munca si plantatii

mobilier si aparatura birotica

echipamente de protectie a valorilor umane si materiale

alte active

Imobilizarile corporale sunt evidentiate in contabilitate prin intermediul conturilor din grupa 21 " Imobilizari corporale ".

Imobilizarile in curs sunt reprezentate de investitiile neterminate, aflate in curs de executie la finele exercitiului. Contabilitatea acestora se tine cu ajutorul conturilor din grupa 23 " Imobilizari in curs ", respectiv cele aferente imobilizarilor corporale fiind 231, 232.OMFP nr.306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene

OMFP nr.306/2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene

Dr. Stefan Popa " Amortizarea capitalului " Bucuresti , Editura Tribuna Economica , 2001 , pag.14

IAS 17
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1020
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved