Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Principiile contabile

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiile contabile

Notiunea de principiu este reprezentata de diferite reguli care trebuie respectate in cadrul unui proces pentru a se obtine rezultate pe o, baza unitara, avand astlel posibilitatea realizarii de judecati de valoare si obtinerea de concluzii pertinente.Aceste principii fac referire stricta la obiectul contabilitatii, in sensul ca prin situatiile financiare, aceasta disciplina trebuie sa prezinte fidel imaginea patrimoniului si a rezultatelor.

Notiunea de imagine fidela se bazeaza pe urmatoarele principii fundamentale:

a. sinceritate - care presupune aplicarea cu buna-credinta si profesionalism a cadrului legislativ si normativ in functie de cunoasterea pe care responsabilii contabili trebuie sa o aiba in legatura cu acest proces;

b. regularitate - care presupune ca informatia contabila sa fie conforma cu cadrul legislativ si normativ in vigoare la un moment dat.

De aici se deduce urmatoarea ecuatie de echilibru:

Imaginea fidela = sinceritate + regularitate

Pe langa aceste principii fundamentale disciplinei contabilitate, functionarea si realizarea obiectului acesteia trebuie sa respecte si urmatoarele principii curente de lucru in procesul de prelucrare a tranzactiilor realizate de catre entitatea economica:

a. principiul independentei exercitiilor financiare;

b. principiul prudentei;

c. principiul cuantificarii monetare;

d. principiul noncompensarii;

e. principiul prevalentei economicului asupra juridicului;

f. principiul continuitatii activitatii;

g. principiul permanentei metodelor;

h. principiul importantei

i. principiul intangibilitatii bilantului de deschidere.

Aceste principii sunt intr-un numar mai mare in literatura de specialitate, dar profesionistul contabil trebuie sa aplice numai principiile care reglementeaza conceptual tranzactiile proprii ale entitatii economice. Pentru a se asigura ca toate principiile contabile necesare specificului activitatii economice au fost aplicate, profesionistul contabil trebuie sa ia in seama faptul ca intreprinnderea trebuie sa raspunda principiului imaginii fidele a patrimoniului si performantei financiare a entitatii economice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1319
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved