Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Descrierea unui port din punct de vedere fizic

Navigatie

+ Font mai mare | - Font mai micDescrierea unui port din punct de vedere fizic

Toti autorii care au incercat sa dea o definitie a unui port comercial au constatat ca nu exista o formula elaborata si care sa dea satisfactii. In lucrarea sa "Porturi maritime" (1989), R.Rezenthel arata ca, in codul francez al porturilor maritime nu se da o definitie. Doar Conventia de la Geneva din 9 decembrie 1993 despre statul regimului international al porturilor maritime da o definitie: " sunt considerate ca si porturi maritime, porturile frecventate de nave maritime care au ca scop comertul exterior". Aceasta definitie este foarte ambigua pentru ca ea elimina toate porturile fluviale sau pe cele amenajate in lacuri. Alti autori au dat definitii care, de asemenea nu sunt complete.LE CLERE: "Un port este un loc amenajat la coasta pentru a permite navelor sa faca operatii comerciale la adapost si in larg".

A.VIGARIE: "Portul este o arie de contact intre doua domenii, al circulatiei terestre si al circulatiei maritime; Rolul sau este deci de a asigura o solutie de continuitate intre doua scheme de transport, adaptat la trecerea intre doua spatii cu caracteristici diferite".

J.LATTY: "Portul maritim este spatiul care este incarcat continuu sau cu intermitente de mare si in care navele, adapostite de vanturi si valuri, pot fi construite, intretinute, reparate, incarcate si descarcate".

J.GROSDIDIER DE MATONS: "Portul este locul de la coasta special desemnat de autoritatile administrative competente pentru a servi operatiunilor de comert maritim".

R.REZENTHEL concluzioneaza ca: "Portul este o entitate geografica si economica care nu este definit de dreptul pozitiv".

L.BAUDEZ: "Portul este punctul de sosire si plecare al transportului maritim, echipat si organizat pentru asigurarea transbordarii calatorilor si pentru a satisface functiile comerciale care rezulta din aceasta".

J.G.BAUDELAIRE vede in port: "un ansamblu de instalatii construite si exploatate in scopul de a asigura transferul de marfa intre navele maritime si diferitele mijloace de transport terestre: cai ferate, sosele, ape interioare si diverse canale". Dar el adauga ca numai considerentele de natura fizica ale portului nu sunt satisfacatoare. Pentru el portul este, de asemenea, un punct de trecere, multumita caruia tarile carora ii apartin sunt in legatura cu restul lumii si care conduce la legaturi internationale intre tari vecine.Aceasta insiruire de autori care cuprinde doar autori de limba franceza, arata complexitatea acestui studiu si ne face sa ne intrebam daca este util sa dam o definitie portului. Acest subiect este tratat cu o foarte mare atentie. In fond toate definitiile oficiale au implicatii de ordin juridic: asa cum porturile fluviale au fost omise la adunarea Conventiei din 1923, care a impus notiuni esentiale cum ar fi cele de liber acces si drepturi egale. De asemenea, in numeroase porturi regimul de munca al docherilor le-a conferit acestora un monopol asupra anumitor activitati cum ar fi descarcarea si incarcarea navelor. Acest monopol a fost extins si asupra operatiilor de pe cheu si din hangare. Pentru a usura munca dificila a docherilor, numeroase firme, in ultimii ani au introdus instalatii care sa efectueze activitati portuare complementare cum sunt cele de distributie a marfurilor. Totusi au facut, de asemenea, zone portuare clasice apartinand domeniului public conduse de autoritatile portuare, in scopul de a putea recruta personal propriu (beneficiind prin acest fapt de ambiguitatea legislatiei in vigoare).

Intelegand prin aceasta vis--vis de considerentele precedente ca trebuie sa existe mare prudenta cand se da definitia unui port, intr-un act oficial. Din contra, daca dorim sa punem in valoare toata puterea economica a unui complex portuar, pentru a sensibiliza in final factorii de decizie, guvernantii tinand cont de introducerile recente unde s-au proiectat activitati si servicii in zona portuara, se poate adopta definitia urmatoare a ceea ce numim, intr-un sens mai larg portul: "un port este o entitate geografica si economica avand nume specific situat la malul marii, al unui fluviu sau lac, unde trag navele si unde se efectueaza transferul de marfuri si pasageri de pe mijloacele de transport - pe unul terestru si unde instalatiile pot fi amplasate pe uscat sau pe apa, pentru a face servicii complementare cerute de nave, marfuri si utilizatorii lor, pentru a contribui la buna desfasurare a operatiilor de transport si la dezvoltarea comertului international, a industriei si in general a economiilor tarilor aflate in zona de influenta a porturilor."

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2242
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved