Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Evacuarea navei

Navigatie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Evacuarea navei

1. Abandonul navei - ultima solutie

Abandonarea navei se efectueaza in urma unei coliziuni, cand exista riscul unei scufundari rapide, sau in momentul in care lupta pentru vitalitate nu da rezultate si nava nu mai poate fi salvata, existand riscul iminent al exploziei sau scufundarii (rasturnarii).



De regula nava ofera totusi cele mai mari sanse de salvare, iar abandonul nu va fi ales decat daca alte masuri de pastrare a ei au esuat. Nava nu se abandoneaza daca se mentine pe linia de plutire sau este esuata si nu exista pericolul de scufundare, indiferent de natura si gravitatea avariilor suferite.

Trebuie retinut ca ordinul de abandon al navei vine numai de la comandantul navei, sau de la inlocuitorul acestuia, in situatia in care comandantul este in imposibilitatea de a-si exercita functia, cu sau fara consultarea consiliului de bord.

In cazul in care exista indicii ca lupta pentru vitalitatea navei nu da rezultatele scontate si ca exista pericolul scufundarii acesteia intr-o perioada de timp definita, comandantul va convoca consiliul de bord stabilind:

- masurile de pregatire a echipajului pentru abandonarea navei;

- abandonarea navei;

- directia in care se va deplasa echipajul imbarcat pe diferitele mijloace de salvare.

Ordinul de pregatire a echipajului pentru abandonarea navei se transmite prin sefii de servicii, luadu-se masuri deosebite pentru prevenirea si combaterea panicii .

2. Pregatirea personalului pentru abandonul navei

Imediat ce este posibil dupa ambarcare, echipajul trebuie sa dobandeasca cunostinte privind:

prevederile rolului de apel si indatoririle lor;

localizarea si modul de folosire a echipamentului (mijloacelor) de salvare;

localizarea si modul de folosire a mijloacelor de lupta contra incendiilor;

traseele de evacuare si echipamentele.

Posturile de adunare trebuie sa fie usor accesibile dinspre incaperile de locuit si zonele de lucru. Coridoarele, scarile si iesirile care conduc la posturile de adunare si posturile de imbarcare vor fi iluminate.

Se va prevedea o scara de imbarcare pentru fiecare post de lansare sau pentru fiecare doua posturi de lansare alaturate. Scara trebuie sa aiba o lungime care sa ajunga de la punte la linia de plutire cand nava se afla la pescajul minim in conditii nefavorabile de asieta si cu o inclinare transversala de cel putin 15.

Se va actiona de o asemenea maniera, luandu-se - daca este posibil - masuri deosebite pentru prevenirea panicii intre membrii de echipaj sau pasagerii aflati la bord si de combatere a acesteia.

Comandantul va manevra nava, in masura posibilului, astfel incat sa iasa din zona de raspandire a combustibilului deversat (daca este cazul), dupa care se va stopa nava sau se va merge cu viteza redusa, pe vreme rea avandu-se in vedere sa se creeze un adapost barcii care se lanseaza sau, pe rand in ambele borduri.

Se vor folosi mijloacele de semnalizare pentru a atrage atentia navelor din jur ca nava proprie se afla intr-o situatie critica. Ziua se vor folosi de regula rachete si semnale fumigene, iar noaptea facle si petarde.

Se recomanda ca pe timpul folosirii bandulelor pentru darea remorcilor sa se opreasca motorul pentru a evita luarea lor in elice.

Seful electrician verifica functionarea grupului electrogen de avarie, opreste motoarele auxiliare sau grupul de avarie numai in caz de dispozitii speciale primite de la comandant.

Ofiterul de cart punte va determina cu precizie pozitia navei (coordonate, directia si distanta pana la tarmul catre care se vor indrepta barcile), ruta cea mai apropiata de navigatie si va nota in registrul ofiterului de cart presiunea atmosferica, deriva de curent, informatii referitoare la curenti, pozitia unor insule, etc. Coordonatele navei vor fi introduse in statia de lansare automata a semnalului de pericol, sau va fi declansat semnalul echivalent al sistemului Inmarsat.

Prin seful statiei radio, comandantul va transmite mesajul de pericol, comunicand: numele navei, pavilionul, pozitia exacta a navei, drumul si viteza navei, pericolul la care este expusa nava, cererea de ajutor sau de salvare a echipajului, drumul ce va fi luat de barcile de salvare, dupa abandonarea navei, precum si alte informatii considerate relevante pentru salvarea echipajului. Transmiterea acestui mesaj se face inainte de abandonarea navei.

Impreuna cu ofiterul de cart, comandantul va pune pe harta pozitia navelor care au raspuns la mesaj in momentul sosirii acestora. Comandantul va stabili concret caror nave le solicita asistenta, comunicandu-le daca echipajul va fi la bord sau in barcile de salvare, daca barcile raman in zona sau se vor deplasa si pe ce directie.

Ofiterii de cart la punte, masina si statie radar vor pregati pentru a fi luate in barca documentele navei si ale echipajului, materiale si instrumentele prevazute de rolul de abandon.

Se vor pregati saci impermeabili cu alimente uscate, greu alterabile, care vor fi adusi la locul de coborare in barci, aceste alimente fiind luate numai in masura in care exista spatii disponibile, fara a impiedica ocuparea locurilor de catre echipaj. Echipajul va bea apa pe saturate, si de asemenea se pot servi gustari reci sau chiar masa daca timpul permite.

Personalul stabilit prin rol va pregati barcile pentru lansare (in primul rand va pregati barcile din bordul opus canarisirii). Daca inclinarea navei se apropie de 20, vor fi lansate barcile din bordul opus inclinarii si legate la mijlocul navei, sub vant.

Seful barcii va informa secundul daca barca este echipata conform normelor, dupa verificarea amarajul statiilor radio, a materialului pirotehnic, alimentelor, medicamentelor si executarea inventarului. Apoi, conform hotararii comandantului, barcile vor fi lansate la apa si aduse sun vant, unde vor fi legate la centrul navei astfel incat inaltimea de coborare sa fie cat mai mica.

Daca este necesar, comandatul poate dispune lansarea la apa a unei sau mai multor plute gonflabile, care vor fi legate la pupa barcilor; la plutele ramase pe punte se vor desface chingile de legare pe cavaleti.

In continuare prezentam un exemplu de rol de apel, care ilustreaza atributiile membrilor de echipaj pentru abandonul navei si lansarea barcilor de salvare:

Comandantul navei conduce actiunile prevazute in acest rol prin sefii sai de servicii.

La dispozitia comandantului se afla ofiterul de cart punte cu administratia

ROL DE ABANDON

ALARMA: minim 7 semnale sonore scurte urmate de un semnal sonor lung (. . . . . . . - )

INSTRUCTIUNI GENERALE

BARCA 1

Loc

ATRIBUTII

BARCA 2

Loc

La auzul semnalului:

FUNCTIA

nr.

FUNCTIA



nr.

"Abandonati Nava"

Capitan secund

Sef barca, conduce operatiunea

Ofiter cu navigatia

minim 7 semnale sonore scurte urmate de un semnal lung, transmise repetat, puneti-va vesta de

Sef timonier

Sef echipa, impreuna cu marinarul de pe punte lanseaza scara, elibereaza siguranta gruielor, primes, primeste de la barca socarul prova si il leaga; seful echipei lanseaza barca la nivelul puntii barcilor.

Sef echipaj

salvare si daca nu

Marinar 3

Aj. mecanic

aveti sarcini speciale prevazute de rol, prezentati-va la locul

Timonier 1

In barca, pun dupurile, desfac atarnatorii, trec chingile peste barca, dau la nava socarul prova;

Raporteaza sefului echipei actiunile indeplinite.

Timonier 2

de adunare de pe puntea barcilor purtind

Marinar 1

Marinar 2

Imbracamintea adecvata. Ramineti pe

Ofiter mecanic

cart 04-08

Verifica motorul (drezina) si existenta trusei de scule

Ofiter mecanic

cart 08-12

loc, raspundeti la verificarea prezentei si indepliniti corect si rapid ordinele sefului barcii. Fiti pregatiti



Restul echipajului se prezinta la barca si la ordinul sefului barcii se urca in barca si ocupa locul numerotat si stabilit lui de catre conducerea navei si de care a luat cunostinta la exercitiile de roluri

sa inlocuiti la ordinul acestuia, orice persoana din echipa de lansare a barcii. La ordinul sefului barcii, urcati-va in barca in ordinea stabilita si ocupati-va locul prevazut in rolul de mai sus.

AMPLASAREA ECHIPAMENTULUI:

Vestele de salvare - in fiecare cabina, in timonerie si postul central de comanda masini.

Colaci de salvare - pe toate puntile

Transponderele - pe puntea de comanda in ambele borduri

Aruncatoare de bandula - in timonerie

Paturi - in cabine si magazia ospatarului

Instructiuni privind lansarea barcilor la apa

Lansarea barcilor de salvare se executa la primirea ordinului "Abandonati nava!", "Pregatiti pentru abandonarea navei!" sau "Pregatiti barca pentru lansare!" dat de comandantul navei sau din dispozitia acestuia, de ofiterul de cart pe nava.

Lansarea barcii de salvare se face in doua etape:

a) pregatirea - de la primirea ordinului pana la coborarea barcii la nivelul puntii;

b) coborarea - urcarea personalului, coborarea barcii la apa si desfacerea palancurilor.

Durata totala a lansarii se nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Seful echipei de lansare se subordoneaza sefului barcii.

La sosirea echipei de lansare, seful acesteia ordona "Pregatiti barca pentru lansare!", dupa care se executa urmatoarele manevre:

- pe punte - seful echipei conduce operatiunea si impreuna cu marinarul de punte verifica functionarea luminilor si le orienteaza corect (noaptea);

- elibereaza siguranta gruielor;

- primeste de la barca barbeta prova decuplabila si o volteaza pe puntea navei in locul stabilit;

- desface balustrada;

- lanseaza scara de imbarcare;

- desface pontilul de sustinere de sub barca (daca exista).

- in barca  - marinarii pun dopurile la valvulele de drebaj;

- dau pe punte barbeta prova legata de dispozitivul de decuplare;

- barbeta pupa se da la nava si se leaga la ordinul sefului barcii atunci cand nava are inertie inapoi sau exista val de pupa;

- desfac atarnatorii;

- trec chingile peste barca;

- pun echeea la post (daca este cazul);

- raporteaza sefului de echipa fiecare actiune indeplinita.

- ofiterul mecani verifica nivelul combustibilului, a uleiului si daca sunt la post trusa de scule pentru interventii si instructiunile de pornire a motorului;

- lanseaza de proba motorul la turatie mica, cu potul pus pentru a reduce zgomotul, dupa care il opreste;

- la barcile cu drezina, verifica functionarea acesteia.

Seful de echipa verifica efectuarea acestor activitati, dupa care raporteaza sefului barcii: "Barca este pregatita!". La ordinul sefului barcii "Coborati barca la nivelul puntii!", seful de echipa actioneaza frana si permite coborarea barcii pana la nivelul puntii barcilor, astfel incat dispozitivul de apropiere sa fie intins, iar barca la 20 - 40 cm de bordaj.

Daca o barca nu poate fi coborata, se inverseaza sensul curentului si se lanseaza mecanic. In caz de nereusita, seful barcii raporteaza comandantului si ordona prezentarea la o barca disponibila, intrand in subordinea sefului acelei barci, impreuna cu echipajul barcii sale.

Cand nava este stopata sau are inertie minima, comandantul navei, direct sau prin ofiterul de cart, ordona "Lansati barca!". La primirea acestui ordin, seful barcii ordona "Urcati in barca!", permitand urcarea numai a celor stabiliti prin rol si/ sau ordin. La prova barcii se urca marinarul care a actionat de pe punte. Urcarea in barca si ocuparea locurilor numerotate se face prin prova barcii si trebuie sa dureze maxim 3 minute.

Dupa ocuparea locurilor, seful barcii ordona " Porniti motorul, desfaceti dispozitivele de apropiere", la care ofiterul mecanic lanseaza motorul la turatie mica , iar marinarii prova si pupa desfac sau taie legaturile dispozitivelor de apropiere. Seful barcii verifica daca nava se mai deplaseaza prin apa si in caz afirmativ ordona ca barbeta respectiva sa fie bine intinsa pe timpul coborarii.

Apoi seful de barca ordona "Coborati barca!". Seful echipei anunta "Atentie, cobor barca!" si ationeaza frana pana in momentul in care barca se aseaza normal pe apa intre doua valuri. Pe masura ce barca coboara marinarii fileaza usor barbetele prova si pupa, tinandu-le intinse.

Seful barcii ordona "Desfaceti palancurile!". Timonierul actioneaza maneta pentru declansarea simultana a celor doua palancuri. In lipsa acestui dispozitiv, marinarii prova si pupadelanseaza palancurile in momentul in care barca este pe creasta valului, functie de inertia navei sau de curent, pentru evitarea rasturnarii barcii.

La ordinul sefului barcii "Coborati in barca!", seful echipei de lansare, si, daca este cazul, alte persoane ramase la bord coboara in barca pe scara de imbarcare, pe atarnatori sau prin aruncarea in apa.

La ordinul sefului de barca "Mola pupa!", "Mola prova!", marinarii din barca decupleaza (taie) mai intai barbeta pupa si apoi pe cea prova, la deplasarea inainte, si invers la deplasarea inapoi.

Seful barcii ordona nominal "Marinari puneti scara de urcare in bordul si ajutati la urcarea la bord a celor din apa!". Dupa urcarea in barca a tuturor persoanelor, seful barcii ordona "Mars inainte/ inapoi!". Ofiterul mecanic cupleaza elicea in sensul ordonat, dupa care se pune carma in afara pentru a se indeparta de nava in sensul invers deplasarii acesteia, in vant sau in curent, pana la o distanta de siguranta. Ajunsi la aceasta distanta se ia legatura cu celelalte barci si se face o ultima verificare a prezentei echipajului navei.

Daca in apropiere sunt plute gonflabile umflate, cu sau fara persoane, acestea vor fi luate la remorca de barci. In functie de situatie, pot fi parasite dupa ce s-au ridicat alimentele, apa si toate obiectele de inventar.



Dupa urcarea in barca a comandantului sau a secundului, seful de barca ii preda conda.

4. Lista obiectelor suplimentare, in afara celor stabilite prin conventie si norme de registru, care trebuie salvate in caz de incendiu

Lista cu obiectele suplimentare recomandate sa fie imbarcate din inventarul navei:

Jurnalul de bord;

Jurnalul de masini;

Jurnalul radiotelegrafic;

Registrul ofiterului de cart;

Harta locului si harta cu litoralul cel mai apropiat;

Plotinguri pentru latitudinea naufragiului;

Cartea pilot si cartea farurilor din zona;

Creioane, guma, ghera de compas, echere de navigatie;

Efemerida, tablele de calcul astronomic, nautice si azimutale;

Cronometrul, caietul cu starea absoluta a cronometrului;

Sextant, secundometru;

Banda inregistratorului de drum;

Binocluri;

Radiograma cu starea vremii, ultima prevedere meteo, diagrama barografului;

Descrierea pestilor otravitori;

Rachete cu aruncatoare de bandula nefolosite;

Baterii pentru lanterne;

Stampila navei;

Cargoplanul, documentele de stivuire si amaraj.

Lista cu alimentele recomandate sa fie luate din cambuza:

  1. Conserve, carne, sunca, salam;
  2. Conserve ce se consuma reci;
  3. Compoturi, dulceturi, rahat, ciocolata;
  4. Pesmeti, biscuiti;
  5. Lamai, fructe tari;
  6. Apa minerala.

5. Indatoririle echipajului fata de pasageri

Aceste indatoriri deriva tot din Conventia SOLAS, care precizeaza ca rolul de apel trebuie sa indice obligatiile atribuite membrilor echipajului privind pasagerii, in caz de urgenta. Aceste obligatii trebuie sa cuprinda:

avertizarea pasagerilor;

verificarea ca ei poarta imbracaminte corespunzatoare si ca si-au pus corect vesta de salvare;

adunarea pasagerilor la locurile de adunare;

mentinerea ordinii pe culoare si pe scari si supravegherea pretutindeni a deplasarii pasagerilor;

verificarea ca ambarcatiunile de salvare au fost dotate cu paturi.

5. Abandonul navei - complicatii

La efectuarea exercitiilor si antrenamentelor de rol de abandon se va avea in vederea pregatirea echipajului si pentru situatii cum ar fi:

unele ambarcatiuni de salvare nu pot fi lansate - in cazul in care gruiul nu pleaca cu barca datorita inclinarii maxime sau din alte motive, barca poate fi lansata din vinci, inversand sensul de rotire al acestuia, pentru a slabi sarmele, putand fi apoi astfel derulate. Daca barca totusi nu pleaca, ea va fi complet eliberata din chingi, dispozitivele de apropiere, palancuri si apoi impinsa la apa, unde va fi recuperata sau se va recupera cel putin inventarul acesteia.

absenta luminii;

absenta personalului desemnat sa efectueze lansarea ambarcatiunilor.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1866
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved