Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

NAVA - ELEMENTE DE CONSTRUCTIE. COMPARTIMENTE DESCHIDERI IN PUNTE SI BORDAJ

Navigatie+ Font mai mare | - Font mai micNAVA - ELEMENTE DE CONSTRUCTIE. COMPARTIMENTE DESCHIDERI IN PUNTE SI BORDAJ

Corpul navei numit si coca navei, este construit in asa fel incat sa asigure etanseitatea navei, rezistenta la actiunea fortelor naturii si sa asigure spatiile necesare marfii, instalatiilor, combustibililor, personalului de deservire.Corpul se imparte in doua parti mari, osatura si invelisul exterior.

Osatura cuprinde totalitatea elementelor longitudinale si transversale care alcatuiesc structura de rezistenta a navei. Dupa dispunerea si felul in care sunt alcatuite, fata de principalele plane de referinta, osatura se imparte in osatura longitudinala si osatura transversala. Aceasta poate fi confectionata din lemn sau metal in functie de felul si destinatia navei.

Osatura longitudinala este compusa din piese de rezistenta care sunt dispuse longitudinal pe nava. Principalele piese care compun osatura longitudinala sunt: chila, etrava, etamboul, contrachila, carlingile laterale, curentii de punte si de bordaj.

Chila este piesa de rezistenta principala a oricarei nave si este situata in plan diametral, pe fundul ei, intinzandu-se pe toata lungimea ei.

Chilele, in functie de forma si constructie, pot fi de mai multe tipuri:

a)     chila tunel, confectionata din otel laminat de profil dreptunghiular sau patrat, fiind gol in interior;

b)     chila plata, confectionata dintr-o fila de tabla groasa, cu latimea intre 60 si 90 cm, fiind unul din tipurile cele mai folosite la nave;

c)      chila masiva, confectionata din otel masiv, laminat, avand profil dreptunghiular;

Etrava este piesa de rezistenta a extremitatii prova, fiind de fapt prelungirea chilei pana la imbinarea cu puntea principala de la teuga.

Etamboul este piesa de rezistenta de la extremitatea pupa, constituind prelungirea chilei pana la imbinarea cu puntea principala pe duneta.

Contrachila, numita si carlinga centrala este dublura chilei pe toata lungimea ei, in scopul intaririi rezistentei fundului navei.

Carlingele laterale sunt elemente de rezistenta paralele cu carlinga centrala si sunt dispuse pe fundul navei simetric fata de axul ei. Carlingele formeaza o retea de rezistenta a fundului navei impreuna cu varangele pe care le leaga intre ele.

Curentii de bordaj numiti si stringheri, sunt elemente de intarire longitudinale, dispuse de-a lungul bordurilor. Acestia au acelasi rol ca si carlingele laterale, legand coastele intre ele. Stringherul care leaga capetele superioare ale coastelor si se afla la o cota mai inalta decat puntea se numeste murada.

Curentii de punte, ca elemente de rezistenta longitudinala sustin si intaresc puntile, leaga traversele intre ele formand o retea de rezistenta a puntii.

Structura de rezistenta a navei este completata de osatura transversala care este compusa din elemente de rezistenta dispuse paralel cu planul cuplului maestru. Cele mai importante piese componente ale osaturii transversale sunt coastele, varangele si traversele.

Coastele, numite si crevace, sunt elemente de rezistenta transversale fixate la intervale egale numite distante intercostale. Doua coaste continute de acelasi plan transversal, intr-un bord si altul, formeaza un cuplu. Coastele aceluiasi cuplu sunt identice ca forma, simetrice ca asezare fata de planul diametral al navei, ele determinand prin forma lor curbata, forma finala a navei (a corpului navei). Urmarind asezarea lor de la prova la pupa, vom avea cupluri de forme ascutite, numite coaste stelate (forma de V), la prova. Coastele care formeaza partea mediana a navei au forma de U, iar spre pupa formele devin mai rotunjite si se numesc coaste deviate.

Coastele se compun din trei parti principale in functie de imbinarea cu alte elemente:

a)     capatul inferior, care este extremitatea de imbinare cu chila

b)     genunchiul coastei, fiind portiunea curbata in zona care delimiteaza fundul navei de bordaj;

c)      capatul superior, este extremitatea care se afla la imbinarea bordajului cu puntea.

Coastele la nava sunt numerotate de la prova spre pupa, fiecare avand marcat numarul pe puntea principala sau pe prelungirea coastei deasupra puntii principale.

Varangele sunt elemente de rezistenta transversale care imbina capetele inferioare ale coastelor, avand rolul de intarire a legaturii chila-coasta - carlinga si de a da rezistenta mai mare fundului navei.

Traversele ca elemente de rezistenta unesc capetele superioare ale coastelor ce formeaza un cuplu si care impreuna cu curentii de punte, formeaza reteaua de rezistenta pe care se sprijina puntea. Randurile traverselor existente la o nava sunt dictate de numarul de puntii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1370
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved