Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

DISPOZITII REFERITOARE LA TRANSPORT, INCARCARE, DESCARCARE SI MANIPULARE A MARFURILOR PERICULOASE

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai micDISPOZITII REFERITOARE LA TRANSPORT, INCARCARE, DESCARCARE SI MANIPULARE

Dispozitii privind transportul in coleteCu exceptia prescriptiilor contrare, coletele pot fi incarcate:

in vehicule acoperite sau containere inchise;

in vehicule sau containere cu prelata;

in vehicule descoperite (fara prelata) sau containere deschise.

Coletele ale caror ambalaje sunt realizate din materiale sensibile la umiditate trebuie incarcate in vehicule sau containere inchise sau cu prelata.

La transportul marfurilor periculoase in colete pot fi aplicate anumite dispozitii speciale. In acest in coloana 16 a tabelului A se va afla una din mentiunile V1 - V14.

Dispozitii la transportul in vrac

O substanta poate fi tranportata in vrac, in vehicule sau containere, decat daca in coloana 17 a tabelului A este indicata o dispozitie speciala identificata prin codul W1 - W17.

Pentru orice transport in vrac trebuie sa se asigure ca nu se poate produce nicio scurgere a continutului.

Dispozitii privind transportul in cisterne

O substanta poate fi transportata in cisterna, daca in coloanele 10 sau 12 ale tabelului A se afla indicat un cod-cisterna.

Vehiculele desemnate prin codurile FL, OX sau AT trebuie utilizate astfel:

atunci cand un vehicul FL este prescris, poate fi utilizat numai un vehicul FL;

atunci cand un vehicul OX este prescris, poate fi utilizat numai un vehicul OX;

atunci cand un vehicul AT este prescris, vehiculele AT, FL si OX pot fi utilizate.

Dispozitii referitoare la incarcare, descarcare si manipulare

La incarcare si descarcare, vehiculul si conducatorul auto trebuie sa indeplineasca dispozitiile in ceea ce priveste siguranta, curatenia si buna functionare a echipamentelor proprii vehiculului.

Incarcarea si descarcarea se vor efectua numai daca vehiculul, echipamentele sale si conducatorul auto satisfac dispozitiile regulamentare. In acest scop se va efectua un control al documentelor si o examinare vizuala a vehiculului si a echipamentelor sale.

Manipulare si fixare

Se interzice conducatorului sau oricarui alt membru al echipajului sa deschida un colet ce contine substante periculoase.

Pe parcursul manipularii este interzis fumatul in vecinatatea vehiculelor sau containerelor si in vehicule sau containere.

In cazul substantelor cu punct de aprindere egal sau mai mic de 61oC, trebuie sa se realizeze o buna conexiune electrica intre sasiul vehiculului, cisterna mobila sau containerul-cisterna si pamant, inainte de incarcarea sau golirea cisternelor.

Coletele vor fi protejate pe timpul transportului prin fixare cu chingi, traverse culisante, suporti reglabili, dispozitive de blocare impotriva alunecarii.

INTERDICTII DE INCARCARE IN COMUN

Coletele prevazute cu etichete de pericol diferite nu trebuie sa fie incarcate in comun in acelasi vehicul sau container, cu exceptia cazului ca incarcarea in comun este autorizata conform tabelului de mai jos:

Etichete nr.

+ l

A, B,C

Vezi 7.5.2.2

d

b

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

a

b

b

b

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

aX

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

7A, B, C

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

a

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

b

a

b

c

b

b

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X Incarcare in comun autorizata.

a Incarcare in comun autorizata pentru substantele si obiectele 1.4 S.

b Incarcare in comun autorizata pentru substantele apartinand clasei 1 si dispozitivele de salvare apartinand clasei 9 (nr. ONU 2990 si

c Incarcare in comun autorizata intre generatoarele de gaz pentru sacii gonflabili sau modulele de saci gonflabili sau retractoarele centurilor de siguranta din Divizia 1.4, grupa de compatibilitate G (Nr. ONU 0503) si generatoarele de gaz pentru sacii gonflabili sau modulele de saci gonflabili sau retractoarele centurilor de siguranta din clasa 9 (Nr. ONU 3268).

d Incarcare in comun autorizata intre explozivii de mina (cu exceptia Nr. ONU 0083, explozivii de mina (de impuscare) de tip C) si nitratul de amoniu si nitratii organici din clasa 5.1 (Nr. ONU 1942 si 2067), cu conditia ca ansamblul sa fie considerat ca exploziv de mina din clasa 1, in scopuri de placardare, separare, umplere si incarcare la sarcina maxima permisa.

Coletele ce contin substante sau obiecte apartinand clasei 1, prevazute cu etichete corespunzatoare nr. 1, 1.4, 1.5 sau 1.6, dar care apartin unor grupe de compatibilitate diferite, vor fi incarcate in comun numai daca acest lucru este autorizat conform urmatorului tabel:

Grupa de compatibilitate

A

B

C

D

E

F

G

H

J

L

N

S

A

X

B

X

a

X

C

X

X

X

X

b, c

X

D

a

X

X

X

X

b, c

X

EX

X

X

X

b,c

X

F

X

X

G

X

X

X

X

X

H

X

X

J

X

X

L

d

N

b, c

b,c

b, c

b

X

S

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X Incarcare in comun autorizata.

a Coletele care contin obiectele atribuite grupei de compatibilitate B si cele care contin substante si obiecte atribuite grupei de compatibilitate D pot sa fie incarcate in comun pe acelasi vehicul sau container, cu conditia ca ele sa fie separate astfel incat sa impiedice orice transmisie a detonarii obiectelor din grupa de compatibilitate B la substantele sau obiectele din grupa de compatibilitate D. Separarea trebuie asigurata prin utilizarea de compartimente separate sau prin plasarea uneia sau a doua tipuri de explozivi intr-un sistem special de retinere. Orice metoda de separare trebuie aprobata de autoritatea competenta.

b Categorii diferite de obiecte din diviziunea 1.6, grupa de compatibilitate N, nu pot sa fie transportate impreuna in calitate de obiecte din diviziunea 1.6, grupa de compatibilitate N, decat daca s-a demonstrat prin incercare sau prin analogie ca nu exista riscuri suplimentare de detonare prin influenta intre respectivele obiecte. Altminteri, ele trebuie tratate ca apartinand diviziunii de risc 1.1.

c Atunci cand obiectele din grupa de compatibilitate N sunt transportate cu substante sau obiecte din grupele de compatibilitate C, D sau E, obiectele din grupa de compatibilitate N trebuie considerate ca avand caracteristicile din grupa de compatibilitate D.

d Coletele care contin substante si obiecte din grupa de compatibilitate L pot fi incarcate in comun in acelasi vehicul sau container cu coletele continand acelasi tip de substante sau obiecte din aceeasi grupa de compatibilitate.

SEPARAREA MARFURILOR PERICULOASE

Coletele, precum si ambalajele goale, necuratate prevazute cu etichete conform modelelor 6.1 sau 6.2 si cele prevazute cu etichete conform modelului nr. 9 ce contin substante cu nr. ONU 2212, 2315, 2590, 3151, 3152 sau 3245 nu trebuie sa fie stivuite sau incarcate in imediata apropiere a coletelor ce contin resturi alimentare, alte obiecte de consum sau alimente pentru animale.

Atunci cand situatia o impune, se pot afla in imediata apropiere numai cu conditia separarii a celor cu etichetele 6.1, 6.2 si 9, astfel:

prin pereti separatori plini;

prin colete care nu sunt prevazute cu etichete conform modelelor 6.1, 6.2 sau 9;

printr-un spatiu de cel putin 0,8 m.

De asemenea, coletele mai sus mentionate sunt prevazute cu un ambalaj suplimentar sau sunt complet acoperite (cu o folie, un carton de acoperire sau alte masuri).

LIMITAREA CANTITATILOR TRANSPORTATE

Limitari referitoare la substantele si obiectele explozive

Masa neta totala, in kg, de substanta exploziva care poate fi transportata intr-o unitate de transport, este limitata conform indicatiilor urmatorului tabel:

Unitate de transport

Diviziune

si

Ambalaje goale, necuratate

Grupa de compatibilitate

1.1A

Alta decat 1.1A

Alta decat 1.4S

1.4S

EX / II

nelimitat

nelimitat

EX / III

nelimitat

nelimitat

Limitari referitoare la peroxizi organici si substante autoreactive

Peroxizii organici (clasa 5.2) si substantele autoreactive (clasa 4.1) pot fi transportate in limita datelor din urmatorul tabel:

Peroxid organic sau substanta autoreactiva

Substanta de tipul B fara reglarea temperaturii

Substanta de tipul C fara reglarea temperaturii

Substanta de tipul D, E sau F fara reglarea temperaturii

Substanta de tipul B cu reglarea temperaturii

Substanta de tipul C cu reglarea temperaturii

Substanta de tipul D, E sau F cu reglarea temperaturii

Cantitate maxima pe unitatea de transport

1000 kg a

000 kg

20.000 kg

1000 kg b

5000 kg c

20.000 kg

a = 5000 kg, daca spatiul de incarcare este ventilat prin partea de sus si unitatea de transport este izolata printr-un material rezistent la caldura;

b = 5000 kg, daca unitatea de tranport este izolata printr-un material rezistent la caldura;

c = 000 kg, daca unitatea de transport este izolata printr-un material rezistent la caldura.

In cazul in care substantele sunt incarcate in comun in aceeasi unitate de transport, limitele de mai sus nu trebuie sa fie depasite, iar continutul total nu trebuie sa depaseasca 20.000 kg.

CURATAREA DUPA DESCARCARE

Vehiculele sau containerele care au transportat in vrac substante periculoase trebuie, inainte de orice reincarcare, sa fie curatate in mod corespunzator.

Nu este necesara curatarea atunci cand vehiculul sau containerul sunt incarcate cu aceleasi substante periculoase ca si cele care au constituit incarcarea precedenta.

Dupa descarcarea unui vehicul sau a unui container care au transportat marfuri periculoase ambalate, daca se constata ca ambalajele au lasat sa se scurga o parte din continutul lor, vehiculul sau containerul trebuie curatate.

Daca curatarea nu poate fi efectuata pe loc, vehiculul sau containerul trebuie transportate, in conditii de siguranta catre locul cel mai apropiat unde poate avea loc curatarea.

PROCEDURI DE EXPEDIERE

Utilizarea supraambalajelor

Supraambalajele trebuie sa poarte numarul ONU precedat de literele "UN" si etichetele pentru fiecare substanta periculoasa aflata in supraambalaj cu exceptia cazului in care marcajele si etichetele reprezentative ale tuturor substantelor periculoase continute in supraambalaj sunt vizibile.

Atunci cand acelasi marcaj sau eticheta este necesara pentru colete diferite, acestea pot fi aplicate o singura data.

Supraambalajele ce contin:

colete cu lichide ale caror dispozitive de inchidere nu sunt vizibile din exterior;

colete ce contin recipiente cu un ventil;

colete ce contin gaze lichefiate refrigerate;

trebuie sa poarte pe doua laturi opuse eticheta conforma modelului Nr.11.

Ambalajele, cisternele, vehiculele si containerele pentru transportul in vrac, goale, necuratate, ce au continut substante periculoase din diferite clase, in afara clasei 7, trebuie marcate si etichetate ca si cum ar fi fost pline.

Cisternele si RMV utilizate pentru transportul substantelor radioactive nu trebuie sa fie folosite pentru depozitarea sau transportul altor substante decat daca acestea au fost decontaminate astfel incat nivelul de activitate sa fie mai mic de 0,4 Bq/cm2 pentru emitatorii beta si gamma si emitatorii alfa de toxicitate slaba si de 0,04 Bq/cm2 pentru toti emitatorii alfa.

Marcare si etichetare

Pentru fiecare colet trebuie sa apara, numarul ONU precedat de literele "UN".

In cazul obiectelor neambalate, marca trebuie sa figureze pe obiect si pe dispozitivul sau de manipulare, stocare sau lansare.

Marcajele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie perfect vizibile si lizibile;

sa poata fi expuse intemperiilor fara vreo degradare considerabila.

Ambalajele de siguranta trebuie sa poarte si marca "AMBALAJ DE SIGURANTA".

Recipientele mari pentru transportul in vrac, cu o capacitate mai mare de 450 litri trebuie sa poarte marcile pe doua laturi opuse.

Pentru fiecare marfa periculoasa, ADR prescrie o eticheta specifica ce se aplica pe colete, ambalaje, vehicule.

Etichetele trebuie puse intr-un loc vizibil si au urmatoarele scopuri:

faciliteaza identificarea marfurilor;

ofera informatii utile pentru manipulare si incarcare in comun.

In cazul coletelor cu forme neregulate sau prea mici, eticheta poate fi atasata fem de colet. Recipientele mari pentru transportul in vrac cu o capacitate mai mare de 450 litri trebuie sa poarte etichete pe doua laturi opuse.

Toate etichetele, cu exceptia etichetei conform modelului Nr. 11, trebuie sa aiba forma unui romb de dimensiuni minime de 100 mm x 100 mm.

Eticheta conform modelului Nr. 11 are forma unui dreptunghi de format normal A5 (148 x 210 mm).

Functie de dimensiunile coletului, etichetele pot avea dimensiuni reduse cu conditia de a ramane perfect vizibile.

Etichetele sunt de diferite culori (albe, portocalii, albastre, verzi sau rosii) si contin un simbol care sugereaza pericolul clasei.

Ele sunt de asemenea impartite in doua jumatati:

jumatatea superioara este pentru simbol;

jumatatea inferioara este pentru: text, numarul clasei sau diviziunii.

Modele de etichete

PERICOL DIN CLASA 1

Substante si obiecte explozibile

(No 1)

Diviziunile 1.1, 1.2 si 1.3

Semn conventional (bomba exploziva): negru pe fond portocaliu; cifra "1" in coltul inferior.

   

(No 1.4) (No 1.5) (No 1.6)

Diviziunea 1.4 Diviziunea 1.5 Diviziunea 1.6

Cifre negre pe fond portocaliu. Ele trebuie sa masoare cca 30 mm inaltime si 5 mm grosime (pentru o eticheta de 100 mm x 100 mm); cifra "1" in coltul inferior.

** Indicarea diviziunii - se va lasa in alb daca proprietatile explozive constituie un risc subsidiar.

* Indicarea grupei de compatibilitate - se va lasa in alb daca proprietatile explozive constituie un risc subsidiar.

PERICOL DIN CLASA 2

Gaz

(No 2.1)Gaze inflamabile

Semn conventional (flacara): negru sau alb pe fond rosu; cifra "2" in coltul inferior

(No 2.2)

Gaze neinflamabile, netoxice

Semn conventional (butelie cu gaz): negru sau alb pe fond verde; cifra "2" in coltul inferior

(No 2.3)

Gaze toxice

Semn conventional (cap de mort): negru pe fond alb; cifra "2" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 3

Lichide inflamabile

(No 3)

Semn conventional (flacara): negru sau alb pe fond rosu; cifra "3" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 4.1

Substante solide inflamabile, substante autoreactive si substante explozibile desensibilizate

(No 4.1)

Semn conventional (flacara): negru pe fond alb, sapte benzi verticale rosii; cifra "4" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 4.2

Substante inflamabile in mod spontan

(No 4.2)

Semn conventional (flacara): negru pe fond alb (jumatatea superioara) si rosu (jumatatea inferioara); cifra "4" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 4.3

Substante care, in contact cu apa degaja gaze inflamabile

   

(No 4.3)

Semn conventional (flacara): negru sau alb pe fond albastru; cifra "4" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 5.1

Substante comburante

(No 5.1)

Semn conventional (flacara deasupra unui cerc): negru pe fond galben; cifra "5.1" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 5.2


Peroxizi organici

(No 5.2)

Simbol (flacara): negru sau alb;

Fond: jumatatea superioara - rosu, jumatatea inferioara - galben;

Cifra "5.2" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 6.1

Substante toxice

(No 6.1)

Semn conventional (cap de mort): negru pe fond alb; cifra "6" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 6.2

Substante infectioase

(No 6.2)

Jumatatea inferioara a etichetei poate purta mentiunile: "SUBSTANTE INFECTIOASE" si "IN CAZ DE DEFECTIUNE SAU DE SCURGERE, SE AVERTIZEAZA IMEDIAT AUTORITATILE DE SANATATE PUBLICA"

Semn conventional (trei cornuri suprapuse peste un cerc) si mentiunile negre pe fond alb; cifra "6" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 7

Substante radioactive

(No 7A)

Categoria I - Alb

Semn conventional (trefla): negru pe fond alb;

Text (obligatoriu): cu negru in jumatatea inferioara a etichetei:

"RADIOACTIV"

"CONTINUT"

"ACTIVITATE"

Cuvantul "RADIOACTIVITATE" trebuie sa fie urmat de o bara verticala rosie; cifra "7" in coltul inferior.

(No 7B) (No 7C)

Categoria II - Galben Categoria III - Galben

Semn conventional (trefla): negru pe fond galben cu margine alba (jumatatea superioara) si alb (jumatatea inferioara);

Text (obligatoriu): in jumatatea inferioara a etichetei:"RADIOACTIV"

"CONTINUT"

"ACTIVITATE"

Intr-o casuta cu margine neagra: "INDICE DE TRANSPORT"

Cuvantul "RADIOACTIVITATE" trebuie sa fie urmat de doua bare verticale rosii; de trei bare verticale rosii; cifra "7" in coltul inferior.

(No 7E)

Substante fisionabile din clasa 7 fond alb;

Text (obligatoriu): cu negru in partea superioara a etichetei: "FISIONABIL"

Intr-o casuta conturata cu negru in partea inferioara a etichetei "INDICE DE SECURITATE - CRITICITATE"; cifra "7" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 8

Substante corosive

(No 8)

Semn conventional (lichide varsate din doua eprubete care ataca mana si un metal): negru pe fond alb (jumatatea superioara); si negru cu margine alba (jumatatea inferioara); cifra "8" in coltul inferior.

PERICOL DIN CLASA 9

Diverse substante si obiecte periculoase

(No 9)

Semn conventional (sapte linii verticale in jumatatea superioara): negru pe fond alb; cifra "9" subliniata, in coltul inferior.

(No 11)

Doua sageti negre pe fond alb sau pe un fond contrastant adecvat.

Placardare si semnalizare

Placardarea

Toate vehiculele care transporta marfuri periculoase trebuie sa poarte placi-eticheta care trebuie sa corespunda etichetelor prescrise in coloana 5 din tabelul A.

Cu exceptia placii-eticheta pentru clasa 7, o placa-eticheta trebuie:

sa aiba dimensiunide 250 mm pe 250 mm, cu o bordura de aceeasi culoare ca si semnul conventional;

sa corespunda etichetei pentru substanta periculoasa respectivain ceea ce priveste culoarea si semnul conventional;

sa poarte numarul sau cifrele, respectiv litera grupei de compatibilitate.

Pentru clasa 1, grupele de compatibilitate nu vor fi indicate pe placile-eticheta daca unitatea de transport contine substante sau obiecte ce apartin mai multor grupe de compatibilitate. In acest caz unitatea de transport trebuie sa poarte placa-eticheta pentru substanta cea mai periculoasa, ordinea fiind urmatoarea:

(cea mai periculoasa), 1.5, 1.2, 1.3, 1.6, 1.4 (cea mai putin periculoasa).

Pentru clasa 7, placa-eticheta de risc primar trebuie sa fie conform modelului 7D.

(Nr. 7D)

Semn conventional (trefla): negru; fond: jumatatea superioara galbena, cu bordura alba, jumatatea inferioara alba;

Cuvantul 'RADIOACTIV' sau, in locul acestuia, daca este prescris, numarul ONU corespunzator trebuie sa figureze in jumatatea inferioara; cifra '7' in coltul inferior

Aceasta placa-eticheta nu este obligatorie pentru vehiculele sau containerele ce transporta colete exceptate si nici pentru containerele mici.

Placile-eticheta care nu au legatura cu substantele periuloase transportate sau cu resturi ale acestora, trebuie scoase sau acoperite.

Vehiculele goale, necuratate, trebuie sa poarte in continuare placile-etichete necesare pentru incarcatura precedenta.

Placardarea vehiculelor pentru transportul in vrac, a vehiculelor-cisterne, vehiculelor-baterie si vehiculelor cu cisterne demontabile

Placile-etichete trebuie aplicate pe cele doua parti laterale si pe spatele vehiculului.

Atunci cand vehiculul cisterna transporta doua sau mai multe substante periculoase diferite, placile-eticheta adecvate trebuie sa fie aplicate pe doua laturi corespunzator compartimentelor respective si o placa-eticheta din fiecare model la partea din spate a vehiculului.

In cazul unei semiremorci-cisterna separate de vehiculul tractor, placile-eticheta se vor aplica si pe partea din fata a semiremorcii

Placardarea vehiculelor care transporta numai colete

Vehiculele incarcate cu colete ce contin substante sau obiecte din clasa 1 (altele decat cele din Diviziunea 1.4. grupa de compatibilitate S) sau substante radioactive din clasa 7, trebuie sa poarte placi-etichete pe cele doua laturi si pe partea din spate a vehiculului.

Vehiculele care transporta colete ce contin substante periculoase din alte clase decat clasele 1 si 7 ce urmeaza sa fie incarcate la bordul unei nave pentru transport maritim, placile eticheta trebuie aplicate pe cele doua laturi si pe partea din spate a vehiculului. Ele pot ramane aplicate si dupa o traversare maritima

Placardarea containerelor, CGEM, containerelor-cisterna si cisterne mobile

Placile-eticheta trebuie aplicate pe toate cele patru laturi.

Cand containerele-cisterna sau cisternele mobile au mai multe compartimente si transporta doua sau mai multe substante periculoase diferite, placile-eticheta adecvate se aplica pe cele doua laturi, corespunzator compartimentelor respective, si o placa-eticheta, corespunzator fiecarui compartiment la cele doua extremitati.

Placardarea vehiculelor care transporta containere, CGEM, containere-cisterna sau cisterne mobile

Daca placile-eticheta aplicate pe container CGEM, container-cisterna sau cisterne mobile nu sunt vizibile din exteriorul vehiculului, aceleasi placi-etichete vor fi aplicate pe cele doua parti laterale si in spatele vehiculului.

Daca placile-eticheta sunt vizibile din exteriorul vehiculului, nu este necesara aplicarea de placi-eticheta pe vehiculul transportator.

Semnalizarea portocalie

Unitatile de transport ce transporta substante periculoase trebuie sa poarte doua placi rectangulare de culoare portocalie reflectorizanta.

Panourile portocalii reflectorizante trebuie sa aiba o baza de 40 cm si o inaltime de cel putin 30 cm si o bordura neagra de 15 mm.

Dimensiunile pot fi scazute pana la 30 cm pentru baza, 12 cm pentru inaltime si 10 mm bordura neagra.

Panourile portocalii pot fi simple sau cu numere, astfel:

la partea superioara numarul de identificare a pericolului;

la partea inferioara numarul ONU.

Cele doua numere sunt separate printr-o linie neagra orizontala de 15 mm ce traverseaza panoul la jumatatea inaltimii. Numerele trebuie sa ramana vizibile dupa un incendiu cu durata de 15 min.

Panourile portocalii care nu au legatura cu substantele periculoase transportate sau cu resturi din aceste substante, trebuie sa fie scoase sau acoperite.

Panourile trebuie fixate la partea din fata si la partea din spate a unitatii de transport, perpendicular pe axa longitudinala a acestuia. Ele trebuie sa fie perfect vizibile.

Vehiculele cisterna sau unitatile de transport ce contin una sau mai multe cisterne ce transporta substante periculoase trebuie, in plus, sa poarte pe partile laterale ale fiecarei cisterne sau compartiment al cisternei, panouri de culoare portocalie prevazute cu numarul de identificare a pericolului si numarul ONU prescrise in coloanele (20) si respectiv (1) ale tabelului A pentru fiecare substanta transportata in cisterna sau compartimentul cisternei.

Daca se transporta substante periculoase cu Nr. ONU 1202, 1203 sau 1223 sau carburant pentru aviatie clasificat la nr. 1268 sau 1863 nu mai este necesara aplicarea panourilor pe partile laterale cu conditia ca panourile fixate in partea din fata si spate sa poarte numarul de identificare a pericolului si nr. ONU corespunzatoare pentru substanta cea mai periculoasa transportata (substanta cu cel mai scazut punct de aprindere).

Unitatile de transport si containerele ce transporta substante periculoase solide in vrac, vor purta pe extremitati panou de culoare portocalie simplu, iar pe partile laterale panouri portocalii prevazute cu nr. de identificare a pericolului si nr. ONU corespunzator.

Panourile de pe partile laterale pot lipsi daca panourile portocalii fixate la partea din fata si la partea din spate, au trecute numarul de identificare a pericolului si nr. ONU al substantei transportata.

Exemplu de placa de culoare portocalie cu numarul de identificare a pericolului si numarul ONU

Numarul de identificare a pericolului (2 sau 3 cifre, precedate, daca este cazul, de litera X, a se vedea 5.3.2.3)

Numarul    ONU (4 cifre)

 


Fond portocaliu.

Bordura, linie orizontala si cifre negre, grosime: 15 mm.

Semnificatia numerelor de identificare a pericolului

Numarul de identificare a pericolului are in alcatuire doua sau trei cifre ce indica urmatoarele pericole:

- emanatie de gaze

- inflamabilitatea substantelor lichide si a gazelor sau substantelor lichide ce se auto-incalzesc

- inflamabilitatea substantelor solide sau a substantelor solide ce se auto-incalzesc

- comburant (favorizeaza incendiul)

- toxicitate sau pericol de infectie

- radioactivitate

- corosivitate

- pericol de reactie violenta spontana

Cand o cifra se repeta, acest lucru semnifica identificarea pericolului.

Ex: 33 lichid foarte inflamabil

55 substanta foarte comburanta

66 substanta foarte toxica

88 substanta foarte corosiva

886 substanta foarte corosiva si toxica

Urmatoarele combinatii de cifre au o semnificatie speciala:

gaz lichefiat, refrigerat, asfixiant

substanta lichida inflamabila ce reactioneaza cu apa, degajand gaze inflamabile

substanta lichida piroforica

substanta lichida inflamabila, toxica, ce reactioneaza cu apa emitand gaze inflamabile

substanta lichida inflamabila, corosiva, ce reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta solida ce reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta solida inflamabila, care, la o temperatura ridicata se gaseste in stare topita

substanta solida inflamabila si toxica care, la o temperatura ridicata, se gaseste in stare topita

substanta solida toxica, ce reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta solida corosiva, ce reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

peroxid organic inflamabil

substanta infectioasa

substanta toxica lichida, ce reactioneaza cu apa, degajand gaze inflamabile

substanta toxica solida, ce reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta corosiva lichida, care reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta corosiva solida, care reactioneaza cu apa degajand gaze inflamabile

substanta periculoasa din punct de vedere al mediului inconjurator, substante periculoase diverse

substante periculoase diverse transportate la cald

Atunci cand pericolul prezentat de o substanta poate fi indicat suficient printr-o singura cifra, respectiva cifra este urmata de un zero.

Atunci cand numarul de identificare a pericolului este precedat de litera "X", aceasta indica faptul ca substanta reactioneaza periculos cu apa.

Marcaje pentru substantele transportate la cald

Pentru substantele transportate la cald, cand este indicat in coloana (6) a tabelului A, vehiculele trebuie sa poarte pe partile laterale si pe partea din spate o marca de forma triunghiulara ale carei laturi au dimensiunea de cel putin 25 cm si care trebuie sa fie reprezentata cu rosu:

In cazul containerelor, marca se va plasa pe toate cele laturi.

Marcaje pentru vehiculele, containerele ce au suferit un tratament de fumigatie

In acest caz, un semnal de atentionare trebuie plasat intr-un loc unde va putea fi vazut de catre persoanele ce incearca sa patrunda in interior. Semnalul de atentionare trebuie sa fie de forma dreptunghiulara, lungime 300 mm si inaltime 250 mm.

Inscriptiile trebuie sa fie negre pe fond alb, iar literele trebuie sa fie de cel putin 25 mm.

Semnal de atentionare pentru utilajele de transport supuse fumigatiei


DOCUMENTE LA BORD

In plus fata de documentele prevazute de alte reglementari, la bordul unitatii de transport trebuie sa se afle urmatoarele documente:

documentul de transport care sa acopere toate substantele periculoase transportate;

certificatul de ambalare a containerului, daca este cazul;

dispozitii scrise referitoare la toate substantele periculoase transportate;

certificatul de agreare emis de catre ARR sau autorizatia emisa de CNCAN;

certificatul de formare al conducatorului auto, specific tipului de transport efectuat.

Documentul de transport

Documentul de transport trebuie sa fie completat cu urmatoarele informatii:

numarul ONU, precedat de litera "UN";

denumirea oficiala a substantei, cmpletata cu numele tehnic;

numerele de model de eticheta care figureaza in coloana (5) a tabelului A. Daca sunt mai multe numere, numerele ce urmeaza primului vor fi indicate in paranteze; in cazul marfurilor radioactive cifra 7, iar in cazul substantelor si obiectelor din clasa 1 se va trece codul mentionat in coloana (3b) a tabelului A

grupa de ambalare;

numarul si descrierea coletelor;

cantitatea totala din substanta periculoasa exprimata in volum sau in masa bruta sau in masa neta. In cazul exceptiilor referitoare la cantitatile transportate pe unitatea de transport, cantitatea totala de substante periculoase din fiecare categorie de transport trebuie sa fie indicata in documentul de transport

numele si adresa expeditorului;

numele si adresa destinatarului;

o declaratie conform dispozitiilor fiecarui acord particular.

Exemplu de descriere de substante periculoase:

"UN 1098 ALCOOL ALILIC, 6.1(3),I"

Daca sunt transportate deseuri continand substante periculoase, numarul ONU si denumirea oficiala a substantei trebuie precedate de cuvantul "DESEU".

Exemplu: "DESEU, 1230 METANOL, 3, II"

Pentru transportul substantelor periculoase in cantitati limitate, nu este necesara nicio informatie in documentul de transport.

In cazul exceptiilor referitoare la cantitatile transportate pe unitatea de transport, documentul de transport trebuie sa poarte indicatia:

"Transport ce nu depaseste limitele liber prescrise la 1.1.3.6".

Cand substantele periculoase sunt transportate in ambalaj de siguranta, cuvintele "AMBALAJ DE SIGURANTA" trebuie adaugate dupa descrierea substatelor in documentul de transport.

Pentru ambalajele goale, necuratate, care contin reziduuri de substante periculoasealtele decat cele din clasa 7, in documentul de transport trebuie sa apara mentiunea "AMBALAJ GOL", "RECIPIENT GOL", "IBC GOL" sau "AMBALAJ MARE GOL".

In cazul vehiculelor, containerelor goale necuratate, descrierea de mai sus trebuie urmata de cuvintele "Ultima substanta incarcata", precum si de numarul ONU precedat de literele "UN" si de denumirea oficiala de transport completata de denumirea tehnica, grupa de ambalare (daca este cazul).

Exemplu: "VEHICUL - CISTERNA GOL, ULTIMA SUBSTANTA INCARCATA: UN 1017 CLOR"

Atunci cand cisternele goale, necuratate sunt transportate catre cel mai apropiat loc adecvat unde curatarea sau repararea poate avea loc, documentul de transport contine mentiunea:

"Transport conform 4.3.2.4.3" sau "Transport conform 7.5.1".

In cazul unui transport intr-un lant de transport ce comporta un parcurs maritim sau aerian, documentul de transport trebuie sa poarte mentiunea: "Transport conform 1.1.4.2.2".

In cazul utilizarii cisternelor mobile agreate pentru transporturile maritime, documentul de transport va contine mentiunea:

"Transport conform 1.1.4.3".

Transportul RMV dupa data de expirare a validitatii ultimei incercari periodice sau a ultimei inspectii periodice se va face cu urmatoarea mentiune in documentul de transport:

"Transport conform 4.1.2.2".

Substantele transportate la cald la care denumirea oficiala de transport nu indica faptul ca este cazul unei substante transportate la cald (de exemplu prin prezenta termenilor TOPITA sau TRANSPORT LA CALD) documentul de transport trebuie sa poarte mentiunea: "CU TEMPERATURA INALTA".

In cazul transportului de substante stabilizate prin reglarea temperaturii, daca termenul "STABILIZAT" face parte din denumirea oficiala de transport, temperatura de reglare si temperatura critica trebuie sa fie mentionate in documentul de transport, astfel:

"TEMPERATURA DE REGLARE: _ _ _ oC

TEMPERATURA CRITICA :_ _ _ oC"

Pentru transportul Nr. ONU 3359 utilaj sub fumigatie, documentul de transport trebuie sa indice data fumigatiei, tipul si cantitatea de agenti de fumigatie utilizati.

Documentul de transport contine de asemenea informatii suplimentare sau speciale obligatorii pentru anumite clase, astfel:

dispozitii speciale pentru clasa 1;

dispozitii speciale pentru clasa 2;

dispozitii suplimentare referitoare la substantele autoreactive apartinand clase 4.1 si peroxizii organici apartinand clasei 5.2;

dispozitii suplimentare referitoare la clasa 6.2;

dispozitii speciale referitoare la clasa 7.

Mentiunile din documentul de transport se vor redacta in limba oficiala a tarii expeditorului si in plus in engleza, franceza sau germana in cazul transporturilor internationale de substante periculoase.

Atunci cand o substanta periculoasa nu poate fi incarcata in totalitate pe o singura unitate de transport, se vor redacta cel putin atatea documente distincte sau atatea copii ale documentului unic, cate incarcari se fac pe unitatile de transport.

Pentru substantele periculoase care nu pot fi incarcate in comun in acelasi vehicul sau container se vor redacta documente de transport distincte.

Atunci cand anumite substante nu sunt supuse prescriptiilor ADR, dar care datorita naturii dinamice a substantelor transportul poate face obiectul unui control in timpul parcursului, expeditorul poate inscrie pe documentul de transport o declaratie, cum ar fi:

"Aceste substante nu apartin clasei . "

Certificatul de incarcare a containerului

Daca un transport de substante periculoase intr-un container mare precede un parcurs maritim, trebuie furnizat un certificat de incarcare a containerului impreuna cu documentul de transport.

Un document unic poate indeplini functia documentului de transport si al certificatului de incarcare pentru container. In caz contrar trebuie furnizate ambele documente.

Daca un document unic trebuie sa indeplineasca rolul acestor documente, va fi suficient sa se insereze in documentul de transport o declaratie ce indica faptul ca containerul a fost incarcat conform reglementarilor aplicabile, precum si identificarea persoanei responsabile cu certificatul de incarcare a containerului.

Atunci cand coletele ce contin substante periculoase sunt ambalate sau incarcate intr-un container sau vehicul pentru transport maritim, persoanele responsabile cu incarcarea containerului sau vehiculului trebuie sa furnizeze un 'certificat de incarcare pentru container/vehicul' care sa indice numarul sau numerele de identificare ale containerului sau vehiculului si care sa ateste faptul ca operatia a fost executata conform urmatoarelor conditii:

Containerul sau vehiculul a fost curat si uscat si aparent capabil sa fie incarcat cu marfuri;

Coletele care necesita separarea conform dispozitiilor de separare aplicabile, nu au fost ambalate impreuna pe sau intr-un container/vehicul (cu exceptia cazului in care autoritatea competenta si-a dat acordul in conformitate cu 7.2.2.3 (din Codul IMDG)); 

Toate ambalajele au fost inspectate exterior pentru a observa toate defectele si au fost incarcate numai coletele aflate in stare buna;

Butoaiele au fost fixate in pozitia verticala, cu exceptia cazului in care autoritatea competenta a autorizat o alta pozitie si toate marfurile au fost incarcate corect si atunci cand este necesar, au fost fixate corespunzator cu materiale de siguranta adecvate, tinand seama de modul de transport prevazut;

In cazul marfurilor periculoase transportate in vrac, incarcatura a fost repartizata in mod uniform in container sau vehicul.

Un document unic poate indeplini functia documentului de transport prescris la 5.4.1 si al certificatului de incarcare pentru container prevazut mai sus; in caz contrar, trebuie furnizate ambele documente. Daca un document unic trebuie sa indeplineasca rolul acestor doua documente, va fi suficient in acest scop sa se insereze in documentul de transport o declaratie care indica faptul ca incarcarea containerului a fost efectuata conform reglementarilor de tip aplicabile, cu identificarea persoanei responsabile pentru certificatul de incarcare a containerului.

Certificatul de incarcare a containerului nu este cerut pentru cisternele mobile, containerele-cisterna sau CGEM.

Instructiuni scrise

In vederea prevenirii oricarui accident sau incident ce ar putea surveni in cursul transportului, trebuie remise conducatorului auto indicatii scrise ce precizeaza informatii privind marfa periculoasa transortata, precum si masurile pe care trebuie sa le aplice soferul in caz de accident sau incident. Aceste indicatii sunt furnizate de catre expeditor si remise conducatorului auto cel mai tarziu atunci cand substantele periculoase sunt incarcate pe vehicul.

Informatiile asupra continutului acestor indicatii trebuie comunicate transportatorului cel mai tarziu atunci cand este dat ordinul de transport spre a-i permite sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca personalul implicat cunoaste indicatiile si le poate executa corect, iar ca echipamentul necesar se gaseste la bordul vehiculului.

Aceste indicatii se pastreaza in cabina conducatorului auto intr-o maniera care sa permita identificarea lor cu usurinta.

In cazul incarcarii in comun a marfurilor ambalate incluzand substante periculoase apartinand unor clase diferite ce prezinta aceleasi pericole, informatiile scrise se pot limita la o singura indicatie pentru fiecare clasa sau substante periculoase de la bordul vehiculului, iar numele substantelor si nr.ONU aferente nu vor fi mentionate in indicatii.

Instructiunile scrise se redacteaza conform urmatorului model:

INCARCARE:

denumirea oficiala a substantei, nr. ONU;

clasa;

descrierea substantei (starea fizica, indicarea oricarei colorari, miros, etc).

NATURA PERICOLULUI:

pericol principal;

pericole suplimentare, pericole pentru mediul inconjurator;

comportament in caz de incendiu sau incalzire;

mentionarea faptului ca substantele reactioneaza cu apa, daca este cazul.

PROTECTIA INDIVIDUALA:

indicarea echipamentului de protectie individuala destinat conducatorului auto.

MASURI DE ORDIN GENERAL CE TREBUIE LUATE DE CATRE CONDUCATORUL AUTO:

oprirea motorului;

interzicerea fumatului si producerea de flacara descoperita;

semnalizarea si prevenirea celorlalti participanti la trafic, a trecatorilor;

informarea publicului asupra riscului si sfatuirea de a ramane in partea de unde sufla vantul;

anuntarea politiei si a pompierilor cat mai curand posibil.

MASURI SUPLIMENTARE SI/SAU SPECIALE CE TREBUIE LUATE DE CATRE CONDUCATORUL AUTO:

lista de echipamente necesare conducatorului auto pentru a executa masurile suplimentare;

toti conducatorii auto trebuie instruiti si formati pentru a lua masurile suplimentare in caz de scurgere sau deversare minora, cu conditia ca masurile sa poata fi luate fara risc;

masurile speciale recomandate de expeditor necesita o formare adecvata a conducatorului auto; vor fi date indicatiile adecvate, precum si lista materialului necesar aplicarii de masuri speciale;

INCENDIU:

Conducatorii auto sunt instruiti sa intervina in caz de incendiu limitat pe vehicul; ei nu trebuie sa intervina in caz de incendiu limitat pe vehicul; ei nu trebuie sa intervina in caz de incendiu ce implica incarcatura.

PRIM AJUTOR:

Instruirea conducatorului auto privind masurile ce le va lua in caz de contact cu substanta transportata.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3791
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved