Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SEMNALIZAREA LUMINOASA CU TREPTE MULTIPLE DE VITEZA

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic
SEMNALIZAREA LUMINOASA CU TREPTE MULTIPLE DE VITEZA
SECTIUNEA 1

Generalitati

Art. 1.– (1) Semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza - TMV - raspunde cerintelor europene de semnalizare si presemnalizare a mai multor trepte de viteza si realizeaza transmiterea vizuala a urmatoarelor informatii:

a.      semnalizarea de distantare – numarul sectoarelor libere in fata trenului - prin indicatiile unitatilor luminoase utilizand codul de culoare;

b.      semnalizarea de viteza, prin indicatoarele luminoase utilizand codificarea numerica zecimala.

Semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza se refera numai la semnalizarea pentru circulatie. Semnalizarea pentru manevrarea vehiculelor feroviare si triere ramane aceeasi ca la semnalizarea cu doua trepte de viteza.

Acest tip de semnalizare va inlocui, conform regulamentului de exploatare tehnica feroviara, semnalizarea circulatiei cu viteza sporita in abatere care foloseste banda luminoasa orizontala galbena pentru indicarea vitezei de 60 km/h si banda luminoasa orizontala verde pentru indicarea vitezei de 90 km/h.

Art. 2.– In acest capitol se vor utiliza urmatoarele notiuni:

a.      semnalizarea luminoasa cu doua trepte de viteza - semnalizarea luminoasa clasica a caii ferate romane, folosita pentru indicarea vitezei stabilite si a vitezei reduse;

b.      semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza - semnalizarea luminoasa folosita pentru indicarea vitezei stabilite precum si a vitezelor reduse – la nevoie din 10 in 10 km/h;

c.       semnalizarea de distantare se refera la numarul sectoarelor libere in fata trenului – atat pe blocul de linie automat cat si in statie;

d.      blocul de linie automat cu trei indicatii este blocul de linie automat clasic al caii ferate romane care utilizeaza pentru indicarea numarului de sectoare libere in fata trenului, unitati luminoase colorate cu indicatiile de verde, galben sau rosu;

e.      blocul de linie automat cu patru indicatii este blocul de linie automat care utilizeaza pentru indicarea numarului de sectoare libere in fata trenului, unitati luminoase cu indicatiile de verde, verde clipitor, galben sau rosu;

f.        dependenta directa intre statii – situatia in care intre doua statii vecine pe o sectie cu bloc de linie automat nu exista semnale de bloc, caz in care indicatiile semnalelor de iesire ale unei statii prevestesc indicatiile semnalelor de intrare ale statiei vecine.

Art. 3.– Semnalizarea cu trepte multiple de viteza respecta urmatoarele principii:

a. Semnalizarea de distantare si semnalizarea de viteza sunt indicate separat prin unitati luminoase la semnale, respectiv indicatoare.

b. Unitatile luminoase colorate – verde, galben, rosu - sunt utilizate pentru semnalizarea de distantare.

Pentru a mari capacitatea sectiilor de circulatie sau pentru a permite o viteza mai mare de circulatie a trenurilor, se pot folosi indicatii de preavertizare - sistem de semnalizare cu patru indicatii. Indicatia semnalului suplimentar semnifica: 'prevesteste oprirea la semnalul ce urmeaza dupa semnalul urmator ' si este indicata prin verde clipitor.

c.    Cifrele sunt utilizate pentru semnalizarea de viteza.

Reducerea vitezei la un semnal trebuie sa fie presemnalizata la semnalul precedent.

O indicatie de viteza, sub forma de cifre luminoase, nu apare simultan cu indicatia de 'oprire'.

Art. 4. - (1) Semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza utilizeaza, fara modificari, semnalele luminoase de manevra, de triere, indicatoarele si reperele specifice semnalizarii luminoase la calea ferata romana.

Indicatoarele luminoase de viteza sunt amplasate pe catargul semnalelor si dau informatii, astfel:

a.         indicatorul luminos de viteza, montat in partea superioara a catargului semnalului, deasupra unitatilor luminoase; acesta indica viteza maxima de circulatie a trenului permisa la semnalul pe care este amplasat.

b.        indicatorul luminos prevestitor de viteza, montat in partea inferioara a catargului semnalului chiar sub unitatile luminoase; acesta prevesteste viteza maxima de circulatie a trenului permisa la semnalul urmator.

Indicatiile luminoase de chemare, de iesire pe linia din stanga a caii duble banalizate, lipsa distanta de franare, precum si cele ale indicatoarelor de linie si de directie nu sunt figurate distinct in aceste instructiuni, fiind aceleasi ca la semnalizarea cu doua trepte de viteza.

Art. 5. - Daca viteza afisata de indicatorul luminos de viteza la semnal difera de viteza care a fost prevestita de indicatorul luminos prevestitor de viteza al semnalului precedent, aceasta se va considera indicatie dubioasa si se va proceda conform celor aratate la capitolul “Defectarea semnalelor fixe” din Instructia de semnalizare.

Art. 6. - Daca semnalul cu indicatoare luminoase de viteza sau semnalul blocului de linie automat cu patru indicatii este defect sau da indicatie dubioasa se va proceda conform celor aratate la capitolul “Defectarea semnalelor fixe” din Instructia de semnalizare.

Art. 7. - Daca semnalul nu ordona oprirea si indicatorul luminos de viteza este stins, este permisa circulatia dupa semnal cu viteza stabilita.

SECTIUNEA a 2 – a

Utilizarea culorilor in semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza

Art. 8. - Utilizarea culorilor in semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza din statii, in legatura cu circulatia trenurilor este urmatoarea:

a. rosu, ordona oprirea miscarilor de circulatie si de manevra;

b. galben, permite circulatia trenurilor cu viteza afisata de indicatorul luminos de viteza - cu cifre de culoare alba - ordonand reducerea vitezei in vederea opririi la semnalul urmator;

c. verde, permite circulatia trenurilor cu viteza indicata de indicatorul luminos de viteza - cu cifre de culoare alba. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza egala sau mai mare;

d. verde clipitor, permite circulatia trenurilor cu viteza afisata de indicatorul luminos de viteza - cu cifre de culoare alba - ordonand reducerea vitezei in vederea trecerii pe langa semnalul urmator cu viteza prevestita de indicatorul luminos prevestitor de viteza - cu cifre de culoare galbena. Viteza prevestita de indicatorul luminos prevestitor de viteza al semnalului este intotdeauna mai mica decat cea afisata de indicatorul luminos de viteza al aceluiasi semnal.

Exceptie fac semnalele de iesire catre linia curenta inzestrata cu bloc de linie automat si dependenta directa intre statii unde indicatorul luminos prevestitor de viteza este asociat cu culoarea verde a semnalului iar viteza prevestita de indicatorul luminos prevestitor de viteza al semnalului este intotdeauna mai mica sau egala cu cea afisata de indicatorul luminos de viteza al aceluiasi semnal.

Indicatia de verde clipitor - fara indicatii de viteza - la semnalele de intrare, de parcurs sau de iesire de la linia directa, in statiile situate pe sectii cu bloc de linie automat cu patru indicatii, arata ca semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea.

SECTIUNEA a 3 – a

Indicatii luminoase de viteza la semnalizarea cu trepte multiple de viteza

Art. 9. - Indicatoarele luminoase de viteza afiseaza viteza de circulatie permisa - in zeci de kilometri/ora.

Art. 10. - In functie de culoarea cifrelor, indicatoarele luminoase de viteza sunt:

a. indicatorul luminos de viteza, cu cifre de culoare alba, care indica viteza permisa la semnal;

b. indicatorul luminos prevestitor de viteza, cu cifre de culoare galbena, care prevesteste viteza permisa la semnalul urmator.

Art. 11. - Viteza ordonata de indicatorul luminos de viteza este viteza maxima permisa peste schimbatoarele de cale in abatere. Daca nu se specifica altfel in livretul de mers, buletinul de avizare a restrictiilor - BAR sau ordin de circulatie viteza se poate mari numai dupa depasirea cu tot trenul a schimbatoarelor de cale.

Art. 12. - Daca viteza afisata de indicatorul luminos de viteza este de 20 km/h - cifra 2 aprinsa - aceasta viteza nu va fi depasita pe tot parcursul. Parcursul cu viteza de 20 km/h poate sa fie atat pe linie directa cat si in abatere si se sfarseste la un semnal de circulatie “pe oprire” care nu are asigurat drum de alunecare.

SECTIUNEA a 4 – a

Semnale luminoase de intrare sau de parcurs la semnalizarea cu trepte multiple de viteza.

Art. 13. - Semnalele luminoase de intrare sau de parcurs, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, dau una din urmatoarele indicatii:

Fig. 4.1 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren.

Fig. 4.2 Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 4.3    Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 4.4    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza stabilita. Semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea. Indicatia apare numai in statiile situate pe o sectie inzestrata cu bloc de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren

Fig. 4.5    Liber cu viteza redusa afisata de indicatorul luminos de viteza - 2, 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 6 inseamna 60 km/h. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba- viteza permisa la semnal.

Fig. 4.6    Liber cu viteza redusa afisata de indicatorul luminos de viteza - 2, 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza egala sau mai mare.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba- viteza permisa la semnal.

Fig. 4.7 Liber cu viteza redusa afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 6 inseamna 60 km/h. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza - intotdeauna mai mica decat cea a indicatorului de viteza.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren, indicatorul luminos de viteza indica viteza la semnal - cu cifre de culoare alba - iar indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste viteza la semnalul urmator - cu cifre de culoare galbena.

Fig. 4.8    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza redusa - 2, 3, 6, 8, 9 sau 10 - prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza. In figura, 6 inseamna 60 km/h.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren, indicatorul luminos de viteza este stins iar indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste viteza la semnalul urmator - cu cifre de culoare galbena.

SECTIUNEA a 5 – a

Semnale luminoase de iesire sau de ramificatie la semnalizarea cu trepte multiple de viteza.

Art. 14. - Semnalele luminoase de iesire, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, dau indicatii diferite, dupa cum statia este situata pe sectie:

a. inzestrata cu bloc de linie automat avand semnale de bloc intermediare;

b. inzestrata cu instalatie de dependenta directa intre statii, realizata pe principiile blocului de linie automat, la care indicatiile semnalelor de iesire sunt in dependenta cu indicatiile semnalelor de intrare din statia urmatoare;

c. neinzestrata cu bloc de linie automat si fara instalatie de dependenta directa intre statii.

Art. 15. - Semnalele luminoase de iesire, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, pentru statiile situate pe o sectie inzestrata cu bloc de linie automat avand semnale de bloc intermediare dau una din urmatoarele indicatii:

a.    iesire de la linia directa catre blocul de linie automat cu trei indicatii daca semnalul de iesire de la linia directa nu da acces in abatere:

Fig. 5.1 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.2    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 5.3    Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 5.4    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza stabilita. Semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea. Indicatia apare numai daca iesirea se face catre blocul de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren.

b. iesire de la linia directa catre blocul de linie automat cu trei sau cu patru indicatii daca semnalul de iesire de la linia directa da acces si in abatere:

Fig. 5.5 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.6    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 5.7    Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 5.8    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza stabilita. Semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea. Indicatia apare numai daca iesirea se face catre blocul de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren.c. iesire de la linie abatuta sau iesire in abatere de la linia directa:

Fig. 5.9 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.10 Liber cu viteza redusa afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza egala sau mai mare.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza permisa la semnal.

Fig. 5.11    Liber cu viteza redusa afisata de indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza permisa la semnal.

Art. 16. - Semnalele luminoase de iesire, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, pentru statiile situate pe o sectie inzestrata cu bloc de linie automat si dependenta directa intre statii, la care indicatiile semnalelor de iesire sunt in dependenta cu indicatiile semnalelor de intrare din statia urmatoare, dau una din urmatoarele indicatii:

a. iesire de la linia directa catre blocul de linie automat daca semnalul de iesire de la linia directa nu da acces in abatere:

Fig. 5.12 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.13    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 5.14     Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 5.15    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza redusa prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza - 2, 3, 6, 8, 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste - cu cifre de culoare galbena - viteza la semnalul urmator.

Fig. 5.16    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza stabilita. Semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea. Indicatia apare numai daca iesirea se face catre blocul de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren.

b. iesire de la linia directa catre blocul de linie automat cu trei sau cu patru indicatii daca semnalul de iesire de la linia directa da acces si in abatere:

Fig. 5.17 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.18     Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 5.19    Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 5.20    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza redusa prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza - 2, 3, 6, 8, 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste - cu cifre de culoare galbena - viteza la semnalul urmator.

Fig. 5.21    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator indica liber cu viteza stabilita. Semnalul care urmeaza dupa semnalul urmator ordona oprirea. Indicatia apare numai daca iesirea se face catre blocul de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren.

c. iesire de la linie abatuta sau iesire in abatere de la linia directa:

Fig. 5.22 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.23    Liber cu viteza redusa afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza mai mare decat cea afisata la acest semnal.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza permisa la semnal.

Fig. 5.24    Liber cu viteza redusa afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Semnalul urmator ordona oprirea.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza permisa la semnal.

Fig. 5.25    Liber cu viteza afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Semnalul urmator - de intrare in statia vecina - este “pe liber” cu viteza prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza intotdeauna mai mica sau egala cu cea a indicatorului de viteza.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren; indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza la semnal iar indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste - cu cifre de culoare galbena - viteza la semnalul urmator.

Art. 17. - Semnalele luminoase de iesire, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, pentru statiile situate pe o sectie neinzestrata cu bloc de linie automat si fara dependenta directa intre statii dau una din urmatoarele indicatii:

a.          iesire de la linia directa daca semnalul de iesire de la linia directa nu da acces in abatere:

Fig. 5.26 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.27    Liber cu viteza stabilita. Linia curenta este libera.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

b. iesire de la linia directa daca semnalul de iesire de la linia directa da acces si in abatere:

Fig. 5.28 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.29    Liber cu viteza stabilita. Linia curenta este libera.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

c. iesire de la linie abatuta sau iesire in abatere de la linia directa:

Fig. 5.30 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren

Fig. 5.31    Liber cu viteza redusa afisata de catre indicatorul luminos de viteza - 3, 6, 8, 9 sau 10. In figura, 3 inseamna 30 km/h. Linia curenta este libera.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren, iar indicatorul luminos de viteza indica - cu cifre de culoare alba - viteza permisa la semnal.

Art. 18. - Semnalele luminoase de ramificatie, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, dau indicatii diferite, dupa cum ramificatia este situata pe sectie:

a. inzestrata cu bloc de linie automat, la care indicatiile sunt aceleasi cu cele ale semnalelor de intrare;

b. neinzestrata cu bloc de linie automat la care indicatiile sunt aceleasi cu cele ale semnalelor de iesire catre linia curenta neinzestrata cu bloc de linie automat - Fig. 5.28, Fig. 5.29 si Fig. 5.31.

SECTIUNEA a 6 – a

Semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat cu functie de prevestitor.

Art. 19. - Semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat care fac si functia de prevestitor pot sa fie dotate, sau nu, cu unitatea de rosu de rezerva si dau una din urmatoarele indicatii:

Fig. 6.1    Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren.

Fig. 6.2    Liber cu viteza stabilita. ATENTIE! semnalul urmator este “pe oprire”.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.Fig. 6.3    Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator arata viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 6.4    Liber cu viteza stabilita, semnalul urmator este “pe liber” cu viteza prevestita la indicatorul luminos prevestitor de viteza.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren, indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste - cu cifre de culoare galbena - viteza la semnalul urmator.

Fig. 6.5    Liber cu viteza stabilita. Semnalul de intrare este “pe liber” cu viteza stabilita iar semnalul care urmeaza dupa semnalul de intrare este “pe oprire”. Indicatia apare numai daca statia este situata pe o sectie inzestrata cu bloc de linie automat cu patru indicatii.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren

SECTIUNEA a 7 – a

Semnale luminoase prevestitoare la semnalizarea cu trepte multiple de viteza pe linii neinzestrate cu bloc de linie automat

Art. 20. - Semnalul luminos prevestitor pe linii neinzestrate cu bloc de linie automat, la semnalizarea cu trepte multiple de viteza, da una din urmatoarele indicatii:

Fig. 7.1    Liber cu viteza stabilita, semnalul de intrare este “pe liber” cu viteza stabilita.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

Fig. 7.2    Liber cu viteza stabilita, semnalul de intrare este “pe liber” cu viteza prevestita de catre indicatorul luminos prevestitor de viteza cu cifre de culoare galbena.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren, iar indicatorul luminos prevestitor de viteza prevesteste - cu cifre de culoare galbena - viteza permisa la semnalul de intrare.

Fig. 7.3    Liber cu viteza stabilita, semnalul de intrare este “pe oprire”.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

SECTIUNEA a 8 – a

Semnalele repetitoare ale semnalelor de intrare, parcurs sau iesire la semnalizarea cu trepte multiple de viteza

Art. 21. - Repetitoarele semnalelor luminoase de intrare, parcurs sau iesire la semnalizarea cu trepte multiple de viteza dau una din urmatoarele indicatii:

a)      Semnalul luminos urmator este “pe oprire”. Repetitorul are aspectul din Fig. 8.1

b)      Semnalul luminos urmator este “pe liber” cu viteza redusa ordonata de indicatorul luminos de viteza. Repetitorul are aspectul din Fig. 8.2.

c)      Semnalul luminos urmator este “pe liber” cu viteza stabilita iar indicatorul luminos de viteza este stins. Repetitorul are aspectul din Fig. 8.3.

Fig. 8.1    Semnalul urmator este 'pe oprire'.

Ziua si noaptea: - o dunga verticala cu lumina alba care are la capatul de sus o dunga orizontala cu lumina alba, indreptata spre dreapta sensului de mers.

Fig. 8.2 Semnalul urmator este 'pe liber' iar indicatorul luminos de viteza indica viteza redusa.

Ziua si noaptea: - o dunga verticala cu lumina alba, care are la capatul de sus o dunga oblica cu lumina alba, indreptata in jos spre dreapta sensului de mers.

Fig. 8.3 Semnalul urmator este 'pe liber' cu viteza stabilita iar indicatorul luminos de viteza este stins.

Ziua si noaptea: - o dunga verticala cu lumina alba, care are la capatul de sus o dunga oblica cu lumina alba, indreptata in sus spre dreapta sensului de mers.

Nota.

Numarul de puncte luminoase afisate de repetitorul luminos realizat pe tehnologie cu fibra optica este mult mai mare ca in figura.

SECTIUNEA a 9 – a

Indicatia luminoasa de chemare la semnalizarea cu trepte multiple de viteza

Art. 22. - Indicatia luminoasa de chemare la semnalizarea cu trepte multiple de viteza are aceeasi semnificatie cu cea a indicatiei luminoase de chemare de la semnalizarea existenta cu doua trepte de viteza.

SECTIUNEA a 10 – a

Semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat cu patru indicatii.

Art. 23. - Semnalele luminoase de trecere ale blocului de linie automat cu patru indicatii dau urmatoarele indicatii:

Fig. 10.1 Opreste fara a depasi semnalul.

Ziua si noaptea: O lumina rosie, spre tren.

Fig. 10.2 Liber cu viteza stabilita, primul sector de bloc este liber, al doilea este ocupat.

Ziua si noaptea: O lumina galbena, spre tren.

Fig. 10.3     Liber cu viteza stabilita, doua sectoare de bloc sunt libere, al treilea este ocupat.

Ziua si noaptea: O lumina verde clipitoare, spre tren.

Fig. 10.4    Liber cu viteza stabilita, cel putin trei sectoare de bloc sunt libere.

Ziua si noaptea: O lumina verde, spre tren.

SECTIUNEA a 11 – a

Repetitoare luminoase pe blocul de linie automat cu patru indicatii

Art. 24. - Repetitoarele luminoase ale blocului de linie automat cu patru indicatii au acelasi aspect ca si repetitoarele luminoase ale semnalelor luminoase de intrare, de parcurs sau de iesire si dau una dintre urmatoarele indicatii:

a.      Semnalul luminos urmator este “pe oprire”. Indicatia repetitorului are aspectul din Fig. 8.1;

b.      Semnalul luminos urmator este pe verde clipitor concomitent cu prevestirea vitezei reduse la semnalul urmator – Fig. 6.4 - sau pe galben. Indicatia are aspectul din Fig. 8.2

c.    Semnalul luminos urmator este pe verde sau verde clipitor. Indicatia are aspectul din Fig. 8.3

SECTIUNEA a 12 – a

Repere pentru indicarea inceputului sau sfarsitului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza

Art. 25. - Pentru indicarea inceputului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza se prevede un reper special.

Art. 26. - Reperul pentru indicarea inceputului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza este format dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena pe care sunt inscrise cu culoare neagra literele 'TMV' si care are urmatoarea semnificatie:

ATENTIE! - incepe semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza.

Fig. 12.1    Reperul pentru indicarea intrarii pe o sectie de circulatie cu semnale luminoase cu trepte multiple de viteza.

Art. 27. - Reperul pentru indicarea inceputului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza se monteaza la 500 m inaintea primului semnal luminos cu trepte multiple de viteza.

Art. 28. - Pentru indicarea sfarsitului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza se prevede un reper special.

Art. 29. - Reperul pentru indicarea sfarsitului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza este format dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena pe care sunt inscrise cu culoare neagra literele 'TMV', taiate de o linie neagra oblica si care are urmatoarea semnificatie:

ATENTIE! - se sfarseste semnalizarea luminoasa cu trepte multiple de viteza.

Fig.12.2    Reperul pentru indicarea iesirii de pe o sectie de circulatie cu semnale luminoase cu trepte multiple de viteza.

Art. 30. - Reperul pentru indicarea sfarsitului semnalizarii luminoase cu trepte multiple de viteza se monteaza la 500 m dupa ultimul semnal luminos cu trepte multiple de viteza.

SECTIUNEA a 13 – a

Repere pentru indicarea inceputului sau sfarsitului blocului de linie automat cu patru indicatii

Art. 31. - Pentru indicarea inceputului blocului de linie automat cu patru indicatii se prevede un reper special.

Art. 32. - Reperul pentru indicarea inceputului blocului de linie automat cu patru indicatii este format dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena pe care sunt inscrise cu culoare neagra literele 'BLA 4 I' si care are urmatoarea semnificatie:

ATENTIE! - incepe blocul de linie automat cu patru indicatii.

Fig. 13.1     Reperul pentru indicarea inceputului blocului de linie automat cu patru indicatii.

Art. 33. - Reperul pentru indicarea inceputului blocului de linie automat cu patru indicatii se monteaza pe primul semnal luminos de la care incepe semnalizarea pe principiile blocului de linie cu patru indicatii.

Art. 34. - Pentru indicarea sfarsitului blocului de linie automat cu patru indicatii se prevede un reper special.

Art. 35. - Reperul pentru indicarea sfarsitului blocului de linie automat cu patru indicatii este format dintr-o placa dreptunghiulara de culoare galbena pe care sunt inscrise cu culoare neagra literele 'BLA 4 I', taiate de o linie neagra oblica si care are urmatoarea semnificatie:

ATENTIE! - se sfarseste blocul de linie automat cu patru indicatii.

Fig.13.2     Reperul pentru indicarea sfarsitului blocului de linie automat cu patru indicatii.

Art. 36. - Reperul pentru indicarea sfarsitului blocului de linie automat cu patru indicatii se monteaza pe ultimul semnal luminos la care se foloseste semnalizarea pe principiile blocului de linie cu patru indicatii.

Anexa A1

Compunerea semnalelor

A1.1    Semnalul de circulatie - simboluri

- Indicator numeric – cifre de culoare alba - al vitezei reduse dupa semnal - in zeci de km/h.

- Unitate optica - galben.

- Unitate optica - verde.

- Unitate optica - rosu normal aprins.

- Indicator numeric – cifre de culoare galbena - al vitezei reduse dupa semnalul urmator - in zeci de km/h sau o sageata alba cu varful in jos pentru “lipsa distanta de franare”.

- Indicator de linie, directie, lipsa distanta de franare, iesire pe linia din stanga a caii duble.

- Unitate optica - alb lunar.

A1.2    Semnal de circulatie cu indicator luminos de directie.

Indicatia de directie - in acest caz “F” - arata directia in care a fost indrumat trenul.

Indicatorul luminos de directie este montat pe semnalele de la care se ramifica mai multe directii de mers. El este montat sub unitatile luminoase, respectiv sub indicatorul prevestitor de viteza, daca acesta exista.

Indicatorul luminos de directie este un indicator de acelasi tip si format cu cel de viteza si afiseaza prin litere albe directia de mers.

Literele de culoare alba care afiseaza directia apar pe indicator simultan cu indicatia permisiva a semnalului luminos.

A1.3    Semnalul de grup cu indicator de linie

Indicatorul luminos de linie arata cu cifre verzi numarul liniei de la care este permisa circulatia trenului.

Indicatorul de linie este montat sub unitatile luminoase, respectiv sub indicatorul prevestitor de viteza, pe stalpul semnalului luminos cu catarg care deserveste un grup de linii.

Indicatorul de linie este de acelasi tip si format cu indicatorul de viteza si arata cu cifre verzi luminoase numarul liniei de la care a fost executat parcursul.

Semnalele de grup care deservesc mai multe directii de mers au atat indicator de linie cat si indicator de directie, montate impreuna.

Cifrele care indica numarul liniei apar pe indicator in acelasi timp cu indicatia luminoasa permisiva a semnalului.

A1.4    Semnalul de circulatie cu indicatorul “Lipsa distanta de franare”

Indicatorul “Lipsa distanta de franare” arata ca distanta de la semnalul luminos pe care este montat pana la semnalul; urmator este mai scurta decat distanta de franare minima necesara pentru viteza maxima permisa pentru parcursul respectiv si mecanicul de locomotiva trebuie sa ia in scurt timp masurile necesare pentru a opri trenul in fata semnalului urmator care este “pe rosu”.

Indicatorul “Lipsa distanta de franare” este de acelasi tip si format cu cel de viteza si afiseaza atat ziua cat si noaptea o sageata alba luminoasa cu varful in jos.

Sageata alba luminoasa apare in acelasi timp cu indicatia de viteza redusa data de semnalul pe care este montata daca semnalul urmator este “pe oprire”. Daca semnalul urmator este “pe liber” sageata va fi stinsa.

Acest indicator este, de asemenea, montat la semnalele de intrare in statiile la care semnalele de intrare permit intrarea la linii    infundate pentru a distinge aceste parcursuri fata de parcursurile de trecere.

Daca toate intrarile se fac la linii infundate - statie terminus - atunci acest indicator lipseste.

A1.5    Semnalul de circulatie cu indicator de semnalizare a iesirii trenurilor pe linia din stanga a caii duble banalizate.

Pentru a permite iesirea trenurilor pe linia din stanga a caii duble in cazul caii duble cu bloc de linie automat banalizat pe semnalele de iesire este montat un indicator care semnalizeaza iesirea trenurilor pe linia din stanga a caii duble.

Fanta alba luminoasa oblica - stanga sus catre dreapta jos - apare in acelasi timp cu indicatia de liber la semnalul luminos de iesire.

La semnalele care au atat indicatie de directie cat si fanta este permis ca acestea sa fie afisate pe acelasi indicator sau pe indicatoare separate pentru semnalizarea directiei de mers si a iesirii pe linia din stanga a caii duble. Se admite, de asemenea, ca fanta alba luminoasa oblica sa fie realizata la fel ca la semnalizarea cu doua trepte de viteza, folosind o unitate optica normala - Instructia de semnalizare nr. 4, Art. 154

Nota

La restul semnalelor si indicatoarelor simbolizarea este aceeasi cu cea utilizata la semnalizarea cu doua trepte de viteza.

Anexa A2

Semnificatia indicatiilor semnalelor TMVOpreste fara a depasi semnalul! – valabil atat pentru circulatie cat si pentru miscarile de manevra.

t

Liber cu viteza stabilita. Atentie! semnalul urmator ordona oprirea.

Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Liber cu viteza stabilita pe BLA cu patru indicatii sau intr-o statie situata pe o sectie cu BLA cu patru indicatii – semnal de intrare, de parcurs sau de iesire pe linia directa. Semnalul urmator indica galben si daca are indicator de viteza, acesta este stins.

Liber cu viteza redusa aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Atentie! semnalul urmator ordona oprirea.

Liber cu viteza redusa aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Atentie! semnalul urmator ordona oprirea si distanta pana la semnalul urmator este mai mica decat distanta de franare.

Liber cu viteza redusa aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Semnalul urmator este “pe liber” cu aceeasi viteza sau mai mare.

Liber cu viteza stabilita. La semnalul urmator viteza este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza - cu cifre galbene.

Liber cu viteza redusa aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. La semnalul urmator viteza este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza - cu cifre galbene - intotdeauna mai mica decat cea a indicatorului de viteza.

Liber cu viteza redusa aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Urmeaza iesire in linie curenta pe o distanta cu dependenta directa intre statii - fara semnale BLA. La semnalul urmator viteza este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza - cu cifre galbene.

Anexa A3

Diagrama vitezelor

Legenda:

vA – viteza la semnalul A

vB – viteza la semnalul B

v – viteza la semnalul care urmeaza dupa semnalul B

vPA – viteza prevestita la semnalul A - cu cifre galbene

vS – viteza stabilita

vSG – viteza stabilita la indicatia de galben.

vr – viteza redusa de 30 km/h

Observatie: In diagrame s-a considerat ca viteza stabilita este de 160 km/h.

Aspectul semnalului A

Indicatia data de semnalul A

Curba vitezei

Aspectul semnalului B

Opreste fara a depasi semnalul! – valabil atat pentru circulatie cat si pentru miscarile de manevra.

Liber cu viteza stabilita. Atentie! semnalul urmator ordona oprirea.

Liber cu viteza stabilita. Semnalul urmator este “pe liber” cu viteza stabilita.

Liber cu viteza stabilita pe BLA cu patru indicatii sau intr-o statie situata pe o sectie cu BLA cu patru indicatii – semnal de intrare, de parcurs sau de iesire pe linia directa. Semnalul urmator indica galben si daca are indicator de viteza, acesta este stins.

Liber cu viteza vA aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe.

Atentie! semnalul urmator ordona oprirea.

Liber cu viteza redusa vr aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Atentie! semnalul urmator ordona oprirea si distanta pana la semnalul urmator este mai mica decat distanta de franare.

Liber cu viteza vA aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Semnalul urmator este “pe liber” cu aceeasi viteza sau mai mare.

sau

Liber cu viteza stabilita. La semnalul urmator viteza vB este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza vPA - cu cifre galbene.

Liber cu viteza vA aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. La semnalul urmator viteza vB este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza vPA - cu cifre galbene - intotdeauna mai mica decat cea a indicatorului de viteza.

Liber cu viteza redusa vA aratata de indicatorul de viteza - cu cifre albe. Urmeaza iesire in linie curenta pe o distanta cu dependenta directa intre statii - fara semnale BLA. La semnalul urmator viteza vB este cea aratata de indicatorul prevestitor de viteza vPA – cu cifre galbene.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site