Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

SIGURANTA LA BORDUL NAVEI

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai micPREVENIREA SI STINGEREA INCENDIILOR

Aceasta activitate, la bordul navei, se organizeaza in conformitate cu legislatia in vigoare. In scopul prevenirii, la bordul navei, nu se utilizeaza flacari deschise iar lucrarile ce se executa pe nava, care necesita operatiuni de sudura, se fac cu aprobarea sefului mecanic. Asemenea lucrari nu se fac in apropierea gurilor de ventilatie si a compartimentelor in care exista materiale inflamabile, decat numai dupa ce au fost luate toate masurile de siguranta. In compartimentele navei, inclusiv magazii, nu se utilizeaza iluminatul cu flacara deschisa. In magaziile si compartimentele inchise trebuie controlata temperatura, iar in cazul in care se constata o crestere apreciabila se vor lua masuri de aerisire si racire.Deschiderile tancurilor de combustibil, valvulele si tubulaturile trebuie sa fie etans asigurate, cu exceptia gurilor de aerisire sau preaplin prevazute prin constructie.

Produsele combustibile, lichide sau solide, trebuie depozitate in locuri special amenajate, cele lichide in recipiente compatibili, iar compartimentele trebuie sa fie prevazute cu sisteme de aerisire. Prin constructie, astfel de compartimente sunt amplasate departe de sursele de aprindere. Pentru evitarea producerii incendiilor trebuie evacuata apa din santina, ori de cate ori aceasta exista si contine diferite hidrocarburi.

La navele care transporta produse petroliere se dispun masuri speciale in legatura cu utilizarea sculelor de lucru cum sunt ciocane, dalti care trebuie sa fie din bronz, hublourile si alte deschideri trebuie sa fie acoperite cu site metalice.

Mijloacele electrice de iluminat trebuie sa fie prevazute cu ecrane de protectie iar in cazul marfurilor periculoase cu filtre antideflagrante. Pe timpul incarcarii si descarcarii tot personalul de la bord este obligat sa respecte neconditionat instructiunile instituite pentru astfel de situatii. La navele care transporta marfuri periculoase se iau masuri suplimentare de prevenire a incendiilor.

In scopul prevenirii incendiilor circuitele electrice trebuie protejate cu sigurante standardizate si avand caracteristicile indicate de constructor.

La bordul navei pastrarea materialelor de curatenie mai ales cele imbibate cu petrol, se face in containere speciale sau se evacueaza peste bord. Pastrarea materialelor combustibile lichide in vase descoperite este interzisa. Lasarea sub tensiune a aparatelor electrice nesupravegheate, in special a celor de incalzire este interzisa.

Orice persoana de la bord care observa ca s-a declansat un incendiu trebuie sa anunte in timpul cel mai scurt ofiterul de cart/garda si in limita posibilului sa localizeze incendiul sau sa incerce sa-l combata. Secundul conduce lupta pentru stingerea incendiului pe toata nava cu exceptia compartimentului de masini, unde raspunderea revine sefului mecanic. In lipsa acestuia atributiunile revin ofiterului de garda.

PREVENIREA POLUARII MEDIULUI MARIN

Protectia mediului marin si respectarea legislatiei nationale si internationale este o obligatie fundamentala a tuturor persoanelor imbarcate. Navele trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

regulile de prevenire a poluarii;

regulile pentru controlul poluarii cu substante nocive sau daunatoare;

regulile pentru prevenirea poluarii cu ape uzate;

regulile pentru prevenirea poluarii cu gunoaie.

Reziduurile de hidrocarburi nu pot fi deversate in mare.

Navele sub incidenta Conventiei trebuie sa tina la bord un jurnal de evidenta a hidrocarburilor pe care il completeaza pentru fiecare operatiune privind colectarea si predarea reziduurilor. Acest jurnal se pastreaza la bord trei ani dupa ce s-a epuizat, comandantul avand obligatia sa elibereze copii dupa acest jurnal autoritatilor la cerere. Orice comandant care are nava implicata intr-un act de poluare are obligatia sa raporteze fara intarziere prin mijloacele cele mai rapide, detalii in legatura cu actul, armatorului dar si autoritatilor portuare cele mai apropiate.

PREVENIREA ACCIDENTELOR DE MUNCA

Aceasta activitate se organizeaza conform normelor specifice de protectie a muncii in activitatile de la bordul navei. Comandantul navei si sefii de servicii sunt obligati in timpul lucrarilor pe care acestia le executa la bord si implicit pentru toate persoanele ce au acces la bord (docheri, prestatori de servicii, vizitatori). Capitanul secund este obligat sa verifice starea instalatiilor de ridicare a greutatilor si cu seful mecanic sa ia masurile de rigoare in cazul constatarii unor defectiuni. La prima deschidere a magaziilor, secundul va urmari ca seful de echipaj sa verifice starea scarilor de acces in magazii, sigurantele minginiilor ce raman a post, gurile de rujat, precum si alte deschideri in punti, cu care ocazie va dispune masurile corespunzatoare pentru inlaturarea cauzelor unor accidente.

Pe timpul operatiunilor este interzisa stationarea persoanelor sub greutatile suspendate, in calea paramelor sau a lanturilor de ancora.

Persoanele care lucreaza in arborada sau la inaltime trebuie sa fie asigurate cu centura de siguranta.

Pregatirea din punct de vedere al protectiei muncii se face astfel:

pregatirea generala teoretica 8h.Pregatirea generala practica 8h.

Pregatirea speciala la bordul navei cel putin 1h o data pe luna.

Pregatirea specifica fiecarei lucrari dupa caz.

Instruirea se consemneaza intr-o fisa care este un tipizat pe sistem national. Si in care trebuie inscrise articolele ce au fost prelucrate (in conformitate cu normativele nationale).

ROLUL DE ECHIPAJ AL NAVEI

Are 2 intelesuri:

- documentul in care se inregistreaza fiecare membru al echipajului de catre capitanie la cererea scrisa a armatorului, care pe timpul cat nava stationeaza se afla la capitanie, iar pe timpul voiajului la bord.

- structura organizatorica a echipajului pentru a interveni in diferite situatii in cadrul organizarii in rol de incendiu, de gaura de apa, de om la apa, de abandon, rolul complex (cand apar combinatii de accidente si inlaturarea efectelor trebuie facuta simultan).

Un rol trebuie sa cuprinda urmatoarele parti:

denumirea rolului;

semnalul de alarma sonora;

numele participantilor pe functie, posturile si functiile care le au in rol;

sarcinile pe fiecare participant constand din aducerea materialelor si actionarea cu materialul;

Extras din rol pentru fiecare membru din echipaj se afiseaza in cabina la pat.

In cadrul rolului se are in vedere cuprinderea intregului echipaj, inclusiv a pasagerilor. Membrii echipajului indeplinesc sarcini iar pasagerii respecta instructiunile stabilite pe timpul desfasurarii rolului.

Copii dupa tabelele de rol se afiseaza pe baza unui program care cuprinde:

apelul de chemare;

verificarea prezentei;

starea in care este echipat;

se verifica daca s-a adus materialul, daca vestele de salvare s-au imbracat corect.

Pentru rolul de abandon se prevede intreg echipajul cu anumite restrictii pentru anumite functii dar functiile care nu actioneaza in cadrul rolului si se ocupa de exploatarea navei in continuare, in caz de abandon, au prevazute locuri in barca.

Exercitiile de rol se consemneaza in jurnalul de bord, inclusiv rezultatele.

PROCEDURI IN SITUATII DE SINISTRU

Comandantul navei are una din principalele obligatii sa asigure siguranta navigatiei prin mentinerea la zi a informatiilor in legatura cu:prezenta gheturilor sau a epavelor;

posibilitatea unei furtuni tropicale;

intalnirea temperaturilor sub punctul de inghet asociate cu vanturi puternice care provoaca masive acumulari de gheata pe suprastructura si posibilitatea intalnirii unor vanturi de peste 10˚ Bf cu care ocazie, pe langa masurile necesare navei proprii sa transmita mesaje destinate statiilor de coasta si navelor din zona. O masura preventiva pentru nava proprie o constituie schimbarea de drum care sa permita indepartarea de zona periculoasa.

Comandantul navei care primeste un semnal, din orice sursa, de la o nava sau un avion din care rezulta ca este in pericol, este obligat sa se indeparteze cu toata viteza in ajutorul pers. si salvarea bunurilor. Daca din motive rezonabile, in special privind siguranta navei si echipajului propriu, nu poate duce la indeplinire aceasta obligatie va consemna in jurnalul de bord primirea mesajului si motivul pentru care nu i-a dat ajut.

Comandantul navei in primejdie, dupa ce se va consulta cu comandantii navelor care se indreapta spre locul pericolului, are obligatia sa se pronunte asupra navei pe care o prefera, iar celelalte sunt scutite de respectarea obligatiei.

In situatia in care nava proprie este inclusa intr-un grup de nave care cauta, fiecare nava este obligata sa respecte dispozitiile date de coordonator.

Devierea navei proprii de la drumul initial pentru asistenta, cautare si salvare se mentioneaza in jurnalul de bord.

In urma unui abordaj, daca starea tehnica a navei proprii este corespunzatoare cerintelor de flotabilitate si navigabilitate are obligatia sa asigure asistenta si salvare celeilalte nave care s-ar afla in pericol, iar parasirea locului fara consimtamant este interzisa si este infractiune.

In urma producerii unui sinistru, indiferent de cauza comandantul navei este obligat sa depuna toate eforturile pentru mentinerea flotabilitatii navei, sa indrepte nava catre uscat daca situatia o impune sau sa esueze in afara unui senal navigabil pentru a nu bloca circulatia, intrarea/iesirea dintr-un port.

In acelasi timp trebuie sa-si anunte armatorul, navlositorul si proprietarul marfii despre situatie. Odata cu intrarea in port sau cu contactul pe care il stabileste cu autoritatile sub jurisdictia carora se afla locul esuarii comandantul va depune un protest de mare.

Abandonarea navei este masura extrema ordonata de comandant atunci cand nava se scufunda. Nici una din persoanele de la bord nu are permisiunea sa paraseasca nava inainte de a se da ordinul de abandon.

Parasirea navei trebuie sa se faca daca la bord exista pasageri, in ordinea: femei si copii, batrani si barbati.

Pentru echipaj: personal nebrevetat, ofiteri, comandant.

La abandonarea navei vor trebui salvate, in masura in care imprejurarile permit, jurnalul de bord, de masini, al statiei radio, precum si alte acte si valori ale navei, marfurilor si personalului imbarcat.

Echipajul navei trebuie sa cunoasca normele de ordine si disciplina la bord, sa le aplice si sa le respecte; trebuie sa fie gata pentru a indeplini sarcinile de serviciu si mai ales cele legate de siguranta. Nerespectarea normelor de ordine si disciplina, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala sau infractionala. Comandantul navei are obligatia sa sanctioneze orice persoana in cauza prin avertisment, retinerea in cabina, interzicerea de a parasi nava, iar in cazul infractiunii sa o predea autoritatii portuare. Fiecare navigator este obligat sa respecte prevederile legii privitoare la ordinea publica, prevenirea poluarii, regimul de trecere al frontierei de stat, legile vamale si sanitare atat in tara cat si in strainatate. Comandantul si sefii de servicii sunt obligati sa ia masuri pentru ca navigatorii sa cunoasca normele pe care sunt obligati sa le respecte. In toate cazurile de contraventie sau infractiune, comandantul este obligat sa informeze armatorul, agentul navei si clubul de asigurare pentru raspundere civila pentru rezolvarea operativa a situatiei astfel incat sa nu se inregistreze intarzieri.

Ori de cate ori se constata contraventii sau infractiuni de catre autoritati in strainatate, armatorul, pe langa informarea celor in drept va trebui sa ia masuri pentru remediere.

ACCESUL PERSOANELOR LA BORD

Accesul persoanelor la bord, in afara membrilor echipajului, este permisa cu aprobarea comandantului in cazul in care nu sunt legitimate prin atributiuni care privesc nava. La bord au acces persoanele imputernicite cu supravegherea si controlul navigatiei din Inspectoratul navigatiei si Capitaniile de Port, personalul apartinand societatilor armatoare, pilotii, personalul care supravegheaza zona de frontiera cat si orice alta persoana care presteaza o munca pentru nava (docheri, echipe de reparatii etc.).In unele porturi, conform uzului local, la bord au acces cu stationare prin rotatie, politisti, vamesi, paznici. Acestia din urma se incadreaza in drepturi, asemenea membrilor echipajului, de hrana si cazare. Orice membru al echipajului care observa persoane care incearca sa intre fraudulos la bord, sau cu forta trebuie aduse la cunostinta comandantului care la randul sau anunta autoritatile portuare, atat in tara cat si in strainatate. Persoanele venite la bord in control sau in alt interes de serviciu se prezinta la comandantul navei, sau in lipsa acestuia la inlocuitor, sau la ofiterul de garda, caruia ii comunica scopul venirii la bord iar of. de garda are obligatia sa-l insoteasca si sa-l dea in primirea persoanei cu care pretinde ca are probleme de serviciu de rezolvat.

Persoanele care vin cu scop de control, la terminarea acestuia sunt obligate sa coboare de la bord, dupa ce au consemnat rezultatele controlului, dupa caz intr-un proces verbal sau in registrul de scara, sub semnatura, ocazie cu care inscrie si ora efectuarii controlului. La plecarea navei, toate persoanele ce nu fac parte din personalul imbarcat vor trebui sa coboare, iar daca in timpul marsului sunt gasite persoane straine acestea vor fi declarate si predate autoritatilor in primul port de escala, comandantul avand obligatia sa-l informeze pe armator imediat dupa constatarea prezentei unor astfel de persoane la bord cat si dupa predarea lor.

In timpul stationarii navei la ancora, in rada sau pe fluvii, permisiunea de a pleca de la bord se acorda la max. jumatate din echipaj pe servicii si functii astfel incat sa se poata executa orice manevra ceruta de imprejurari (comandantul si seful mecanic secund, capitanul si seful mecanic). Atunci cand coboara de la bord membrul de echipaj trebuie sa fie pregatit cu privire la specificul normelor locale.

Ora de inapoiere la bord a echipajului se stabileste de comandant in raport cu prevederile legilor locale si programul navei. Daca la intoarcerea din oras un membru de echipaj considera ca are unele constatari care ar trebui comunicate comandantului sau aduse la cunostinta celorlalti membrii le va transmite comandantului cu toate amanuntele de care dispune. La bordul navei este interzisa introducerea urmatoarelor materiale:

arme de orice fel, munitii si alte echipamente militare fara aprobarea organelor competente;

materii si materiale explozive sau radioactive;

stupefiante sau droguri cu exceptia celor destinate pentru farmacia navei;

bauturi alcoolice;

animale vii;

seminte de plante;

marfuri pentru care se cer anumite acte legale.

Se interzice scoaterea de la bord a urmatoarelor materiale: arme munitii, echipamente militare fara aprobarea organelor competente.

REZOLVAREA LA BORD A PROPUNERILOR, SESIZARILOR, RECLAMATIILOR

Este de competenta comandantului. Orice membru al echipajului are dreptul sa se adreseze prin secund, verbal sau scris, cu problemele personale si sa ceara solutionarea acestora.

Comandantul este obligat sa examineze si sa clarifice in limita competentei cu operativitate maxima, potrivit legilor tarii, toate problemele. El raspunde de obiectivitatea cercetarilor efectuate si justetea raspunsurilor. El dispune capitanului secund, care dupa caz impreuna cu seful de serviciu implicat sa cerceteze situatia si sa intocmeasca un raport din care sa rezulte eventual si masurile ce se impun. Pentru problemele care depasesc competenta comandantului, indruma personalul imbarcat sa se adreseze organelor competente.

Capitanul secund raspunde de primirea, evidenta si urmarirea solutionarii propunerilor. El tine evidenta comandantului. Pe baza indicatiilor primite de la acesta efectueaza sesizarea si urmareste solutionarea. Ca urmare a acceptarii raportului si a propunerilor comunica raspunsul catre petent. Sefii de servicii si secundul efectueaza cercetarile si ca urmare intocmesc un raport si trag concluzii. Daca situatia se petrece la bordul unei nave de pasageri sarcinile secundului revin ofiterului intendent de la bord. Scrisorile primite de comandant trebuie solutionate la fata locului si de regula trebuie semnate.

In toate cazurile persoana la care se refera scrisoarea trebuie ascultata. In nici un caz nu se va da spre solutionare si cercetare o scrisoare persoanei la care se refera.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3369
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved