Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Agentii economici din turism si particularitatile activitatii lor

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAgentii economici din turism si particularitatile activitatii lor

Turismul este un sector de activitate cu profil complex, un agregat de servicii si activitati, cu implicatii multiple in toate ramurile vietii nationale. Apare evident in acest caz, turismul, ca sector de activitate social economic, nu poate fi limitat exclusiv la activitatea unui singur departament guvernamental.Organizarea si desfasurarea activitatii turistice implica participarea unei diversitati de agenti economici. Acestia pot fi atat persoane juridice, (cu capital privat, de stat sau mixt; cu capital strain sau asociatii familiale) cat si persoane fizice (prestatorii de servicii specifice).

In functie de natura activitatii desfasurate, agentii economici din turism se impart in:

a) agenti prestatori directi de servicii turistice

b) agentii cu rol intermediar intre prestatorii directi de servicii turistice si turisti

Agentii prestatori de servicii turistice desfasoara o mare diversitate de activitati economice, care pot avea in totalitate un caracter turistic sau numai partial, complexitatea acestora fiind data de multitudinea motivatiilor ce stau la baza deplasarii.

Din categoria prestatorilor directi de servicii, in totalitate turistice, se regasesc :

-prestatorii de servicii de transport turistic

-prestatorii de servicii hoteliere si servirea mesei

-prestatorii de servicii de tratament in statiunile balneo-turistice

-prestatorii de servicii de agrement

-prestatorii de servicii complementare ( servicii de asigurari, de vize, rezervari, inchirieri )

Agentii economici cu activitate turistica partiala pot fi:

-intreprinderi furnizoare de gaze, electricitate

-intreprinderi de telecomunicatii

-unitati financiar-bancare

-unitati de asistenta medicala

Agentiile de turism cu rol de intermediar intre agentii prestatori direct de servicii si turistii, se pot clasifica astfel:

- agentii tour operatoare, specializate numai in organizarea aranjamentelor, pe care le comercializeaza pe baza de contracte prin intermediul unor agentii detailiste

- agentii de turism cu activitate de vanzare a aranjamentelor organizate de agentiile tour operatoare

- agentii cu activitate mixta, de tour operatori, si de vanzare directa catre turisti a aranjamentelor proprii sau ale unor tour operatori.

Spre deosebire de agentiile de voiaj, tour operatorii sunt intreprinderi de mari dimensiuni, puternic concentrate pe plan national si international. Specializarea tour operatorilor ,,in fabricarea"voiajelor forfetare , ii diferentieaza de agentiile de voiaj, care nu intervin decat in comercializarea produselor turistice.

Tour-operatorii au statutul de agentie de voiaj, dar si cel de societate, care,,fabrica si vinde"forfetare, functionand atat ca engrosisti de servicii turistice, cat si ca agentii de voiaj detailiste.

Ca tour-operatori pot functiona si liniile aeriene, (care ofera servicii de transport aerian si cazare hoteliera) dar si companiile maritime(ofera croaziera si cazare).In timp, unii dintre tour operatori au fost absorbiti de catre companiile mari cu activitate diversa, altii au consolidat relatiile cu liniile aeriene charter particulare sau cu lanturile hoteliere.

Toate acestea au fost realizate pentru ca tour operatorii sa-si intareasca pozitia pe piata si pentru a se putea dezvolta.

Agentia de turism, prin rolul si volumul de activitate, pe care il detine in procesul distributiei, se detaseaza ca unul dintre cei mai importanti intermediari in turism. Ea detine frecvent monopolul vanzarii pentru ca are doua mari avantaje, fata de alte forme de distributie ale produselor turistice:

- protectia aproape totala a consumatorilor de turism

- garantiile financiare acordate atat turistilor, cat si prestatorilor

Chiar daca pentru multe tari, in special cele din Europa, agentia de turism joaca un rol important in distributia produselor turistice, nici celelalte mijloace de comercializare nu sunt de neglijat si sunt din ce in ce mai prezente pe piata.

Astfel, vanzarea prin corespondenta s-a dezvoltat spectaculos inca din anii `70, in special in Elvetia si Germania. Succesul vanzarii prin corespondenta s-a explicat cel putin prin actiunea conjugata a trei factori:

● calitatea foarte buna a cataloagelor si brosurilor de prezentare a destinatiilor turistice

asocierea cu vanzarea bunurilor de larg consum in cadrul acelorasi cataloage

crearea, mentinerea si extinderea unui important fisier de adrese

Acest sistem reprezinta in prezent un principal mod de comercializare in special a vacantelor pentru turistii de varsta a 3-a in Statele Unite si Marea Britanie.

O alta modalitate de vanzare a produselor turistice, care s-a dezvoltat mai intai an Elvetia pentru ca apoi sa se extinda in Marea Britanie si Germania reprezinta vanzarea prin telefon. Acest tip de vanzare este insotita adesea de gratuitatea apelurilor telefonice. Dupa apelul telefonic, potentialul client primeste fie o corespondenta detaliata despre oferta, fie vizita unui agent de vanzari.

O forma a vanzarii prin telefon este vanzarea ,,din usa in usa", practicata si de firmele care vand carti, enciclopedii sau asigurari. In aceeasi masura sunt practicate pe piata turistica vanzarile de produse turistice prin intermediul magazinelor de diferite tipuri, prin intermediul sindicatelor, comitetelor de intreprinderi, cluburilor si asociatiilor sau prin retele de unitati ale transporturilor.

Internetul constituie in prezent un important canal de ditributie pentru produsele turistice, condus in timp real prin computer un adevarat ,,substitut"pentru agentiile de voiaj. Daca vanzarea online va fi utilizata pe scara larga, costurile de distributie se vor reduce drastic. Ofertantii vor avea posibilitatea sa elimine una dintre cele mai importante componente ale costului de distributie al voiajelor: costul fortei de munca pentru persoanele care vin in contact direct cu clientii.

In prezent, agentia de turism, se confrunta deci cu o puternica concurenta care face ca aceasta sa piarda treptat rolul central detinut anterior in comercializarea produselor turistice. Astfel ticketingul electronic, internetul, noii distribuitori, integrarea marilor grupuri sunt doar cativa factori de risc ce ameninta activitatea agentiilor de turism.

Concurenta noilor distribuitori in general asociata cu tehnologii noi legata de sistemele computerizate evidentiaza un punct slab al agentiei de turism care in mod normal nu are aceasta capacitate de organizare sau miscare de capital si interese.

Dezvoltarea retelelor computerizate si distributia electronica prin amploarea sistemelor de reserve computerizata (C.R.S.) si a sistemelor globale de distributie (G.D.S.), de la inceputul anilor `70 a determinat schimbari importante in cadrul industriei turismului devenind element central in strategia si mixul de distributie.

Agentiile de turism trebuie sa se adapteze rapid la aceste schimbari si sa le accepte pentru a imbunatati distributia propriilor produse turistice. Daca acestea se vor adapta la noile tehnologii, dovezile actuale indicand ca cele mai multe agentii o vor face, internetul nu va deveni un substitute al agentiilor de turism, ci mai degraba un instrument utilizat de toti distribuitorii de produse turistice, pentru a satisface cerintele clientilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5451
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved