Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Agrementul - componenta de baza a produselor si serviciilor turistice

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAgrementul - componenta de baza a produselor si serviciilor turisticeConceptul de agrement

Componenta importanta a unei oferte turistice atractive, agrementul se constituie ca un element fundamental in satisfacerea nevoilor turistilor, indiferent de motivatia de vacanta sau forma de turism practicata, mai multi chiar indiferent de varsta sau profilul socio-profesional al turistilor. Cererea pentru agrement in timpul vacantei a devenit atat de mare incat aceasta a capatat statut de motivatie turistica propriu-zisa. Ca urmare diversitatea si originalitatea ofertei de agrement pot constitui elemente hotaratoare in atragerea fluxurilor turistice.

Se constata ca principala dimensiune a conceptului de agrement este distractia, placerea, iar orice activitate turistica sau preocupare capabila sa-l deconecteze pe turist se incadreaza in sfera larga a activitatii de agrement.

Agrementul vizeaza in principal :

▪ destinderea si reconfortarea fizica ;

▪ divertismentul si dezvoltarea capacitatilor turistului ;

▪ satisfactia psihica, prin activitati cultural distractive si instructiv-educative ;

▪ amuzamentul, comunicarea si sporirea volumului de cunostinte etc.

Dezvoltarea si diversificarea mijloacelor de agrement vin in intampinarea exigentelor de crestere a atractivitatii statiunilor turistice si au un rol important in cresterea eficientei economice a activitatii turistice dintr-o zona, statiune, complex turistic etc.

Concurenta-competitia stimuleaza procesul de dezvoltare - diversificare - individualizare a ofertei turistice, care poate asigura si/sau prin intermediul activitatii de agrement.

Prin stimularea cresterii circulatiei turistice ( cresterea gradului de atractivitate ) agrementul devine o sursa importanta de incasari, de crestere a eficientei economice a activitatii de turism.

Agrementul poate determina cresterea competivitatii statiunilor turistice prin satisfacerea, la un nivel superior, a nevoilor turistilor ( exemplu : Poiana Brasov/Predeal/Sinaia, comparativ cu celelalte statiuni montane ).

In unele cazuri agrementul se poate transforma in motivatia principala de calatorie, conducand la aparitia unor noi tipuri de vacante, cum ar fi :

▪ vacanta de schi sau de alpinism ;

▪ vacanta de tenis ;

▪ vacanta de iahting sau surfing ;

▪ vacanta de hipism ;

▪ vacanta pentru turism cultural etc.

Strategia de dezvoltare a agrementului trebuie sa aiba in vedere urmatoarele :

▪ profilul, structura si specificul statiunilor ;

▪ motivatiile, aspiratiile si asteptarile turistilor ;

▪ asigurarea implicarii efective a turistului in desfasurarea programelor de divertisment (nu numai ca spectator, ci si ca participant activ ).

Continutul si functiile agrementului

Realizarea scopului fundamental al vacantei - odihna, recreere si distractie, evadarea din cotidian - presupune, intre altele, crearea unui cadru, unei ambiante si deconectare. Totodata, cresterea preocuparilor pentru materializarea deziderentului de odihna activa - caracteristica esentiala a vacantelor in societatea moderna - stimuleaza aparitia si dezvoltarea unor servicii specifice, a celor de agrement.

Avand in vedere definitia data agrementului turistic, se evidentiaza varietatea activitatilor de agrement si multitudinea planurilor pe care actioneaza, dar si faptul ca acesta se constituie intr-un element fundamental pentru satisfacerea nevoilor turistilor, ceea ce ii confera statutul de componenta de baza a prestatiei turistice.

In calitate de componenta de baza a produsului turistic, agrementul indeplineste o serie de functii, acestea fiind diferite in raport cu :

▪ turistul si nevoile sale fizice si psihice ;

▪ organizatorii de vacante ( agenti economici si statiuni ) si problemele lor.

In ceea ce il priveste pe turist, agrementul ( animatia ) are in vedere, in primul rand, satisfacerea nevoilor sale fizice de odihna, destindere, miscare si chiar dezvoltarea capacitatilor sale. In acest sens, sunt stimulate activitatile sportive, cele care pun in miscare organismul ( de la simpla plimbare pana la practicarea unor sporturi complexe ) si instalattiile aferente ( terenuri de sport, trasee pentru drumetie sau alpinism, partii de schi, bazine de inot etc. )

Cea de-a doua latura urmareste reconfortarea psihica a turistului prin relaxare, distractie, crearea unei atmosfere de comunicare, de buna dispozitie, si chiar prin imbogatirea bagajului de cunostinte. Satisfacerea acestor cerinte presupune organizarea activitatilor cultural-distractive si instructiv-educative ( excursii, vizitarea diverselor obiective, participarea la spectacole, concursuri, stimularea creatiei etc. ).

Din perspectiva organizatorilor de turism, agrementul se manifesta, in primul rand, ca un factor de competivitate a statiunilor sau unitatilor, de crestere a atractivitatii acestora prin diferentierea ofertelor. Totodata, el se constituie ca un mijloc de individualizare a produselor si de personalizare a destinatiilor, cu efecte stimulative asupra circulatiei turistice.

 Strategia agrementului  - cum este denumita de specialisti noua viziune in procesul de amenajare turistica a teritoriului - isi propune valorificarea potentialului turistic al fiecarei zone printr-o mai buna planificare de ansamblu si pe termen lung a relatiei om-natura, o dimensionare ponderat-rationala a dotarilor si o adaptare la configuratia spatiilor si peisajelor.

Agrementul turistic ocupa un loc tot mai important in existenta oricarei statiuni, localitati turistice, indiferent de specificul acesteia ( montan, de litoral, balnear ). Dotarile necesare trebuie sa fie in concordanta cu capacitatea de cazare, de transport, a acestora. Functional, in cadrul unei statiuni sau centru turistic, dotarile de agrement se diferentiaza in :

▪ dotari pentru agrement de interior, incluse in spatiile de cazare, alimentatie ;

▪ dotari situate in perimetrul statiunilor ;

▪ dotari in afara statiunilor ( plaje, paduri, agrement nautic etc. )

Pentru ca orice statiune sa fie competitiva, cu larga deschidere spre turismul international, trebuie sa dispuna de o baza tehnico-materiala de agrement complexa si moderna.

Normele de indicatori prezentati joaca un rol important in analizele de perspectiva a statiunilor turistice si ierarhizeaza prioritatile de dezvoltare si determinare a mijloacelor de punere in practica. In functie de dezvoltarea economica generala si a celei turistice, in special, acesti parametri de evaluare pot suferi modificari, ca urmare a nivelului de valorificare a resurselor si a gradului de poluare inregistrat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6386
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved