Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analiza activitǎtii agentiei turistice TRAVEL U Group

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza activitǎtii agentiei turistice

TRAVEL U Group1 Clientii agentiei si contractele incheiate

Cererea turistica este alcatuita din ansamblul persoanelor care isi manifesta dorinta de a se deplasa periodic si temporar in afara resedintei proprii si de a beneficia de serviciile turistice, pentru alte motive decat prestarea unor activitati remunerate la locul de destinatie. Ea exprima un cerc de nevoi de ordin superior, ceea ce face ca ea sa fie extrem de elastica fata de actiunea factorilor de influenta.

Clientii agentiei sunt reprezentati de turisti romani care vor sa-si petreaca concediile in Romania si nu numai. Exista bineinteles si categoria business, adica acei turisti care apeleaza la serviciile agentiei in principal pentru bilete de avion ori organizare de conferinte si evenimente.

Serviciile agentiei sunt foarte accesibile din punct de vedere al tarifelor practicate si se adapteaza cerintelor fiecarui client, acesta beneficiind de oferte personalizate.

Numarul turistilor in perioada analizata in aceasta lucrare, 2005 - 2007, a fost crescator in aceasta perioada.

Politica unui tarif scazut, promovarea ofertelor speciale si investirea in noii angajati pentru specializare au atras noi clienti, care au si ramas fideli brand-ului TRAVEL U.

Un capitol destul de important il constituie relatiile contractuale care se realizeaza in baza unei analize atente a relatiei cu partenerii, eliminandu-se la nevoie unii parteneri, adaugandu-se altii, in functie de rezultatele obtinute Contractarea si activitatea pe baza de contract se desfasoara in 3 faze distincte, realizate si urmarite cu atentie de catre agentia de turism:

faza precontractuala;

faza contractuala;

derularea contractului.

Toate fazele isi au importanta lor si trebuie urmarite si aplicate cu maxima atentie. Pregatirea temeinica pentru contract asigura succesul deplin al realizarii prevederilor contractuale.

Printre tipurile de contracte incheiate de agentie se numara: in principal contractele cu companii pentru organizarea de evenimente (teambuilding, conferinte, incentiv-uri, expozitii) contracte pentru organizarea concediilor de odihna, de prestari servicii pentru turism, privind turismul international, pentru organizarea de calatorii turistice, de prestatii turistice, etc.

2. Indicatori ai cererii turistice

Pentru a tine sub control situatia agentie si a identifica punctele forte si slabe ale acesteia, managementul foloseste instrumentul operational fundamental reprezentat de un sistem de indicatori economico-financiari. Acestia se pot grupa in:

indicatori ai resurselor (materiale, financiare, umane)

indicatori ai consumului de resurse (cheltuieli)

indicatori de rezultate (efecte)

indicatori de eficienta (obtinuti prin compararea efortului depus cu efectul generat).

Fluctuatia numarului de turisti in perioada analizata, 2005 - 2007, se evidentiaza in tabelul de mai jos. Din datele preluate de la agentia TRAVEL U reiese urmatoarea evolutie:

Tabel 1. Dinamica numǎrului de turisti pentru turismul de vacante ai agentiei TRAVEL U

Anii

Numar turisti

Modificari absolute

Modificari relative

t/1

t/t-1

IBL

IBF

RBL

RBF

Sursa : Statistici ale agentiei

In ceea ce priveste mutatiile structurale, acestea sunt stabilite pe departamente, dar si pe perioadele turistice in care vizitarea inregistreaza cote maxime:

Tabel 2. Structura numǎrului de turisti pe departamentul Turism Intern si Extern

Anii

Numar turisti

Turism Extern

Turism Intern

Anii

Structura departamentelor

Turism Extern

Turism Intern

Sursa : Statistici ale agentiei

in tabelul de mai sus se observǎ o tendinta crescatoare a numǎrului de turisti care preferǎ destinatii in afara tarii. In cadrul departamentului de turism intern se observa o    stagnare in anii 2005 si 2004 si apoi o crestere mica in anul 2007.

Figura 1- Structura numǎrului de Figura 2- Structura numǎrului de

turisti in anul 2005 turisti in anul 2006

Figura 3- Structura numǎrului de turisti in anul 2007

Turismul extern a devenit unul dintre cele mai importante departamente deoarece agentia promoveaza foarte mult serviciile destinate acestui departament.Agentia are foarte multe contracte cu parteneri din alte tarii fiind foarte bien pregatita in a satisface orice fel de cerinta .

Se oserva o crestere a numarului de turisti acest numar fiind influentat de contracatele semnate cu diferite coorporatii, contracte care se refera si la cererile individuale, nu numai la turismul in scop de afaceri

Cunoscandu-se repartitia anuala a turistilor pe tari de destinatie, putem defini dinamica acestui indicator, dupa cum urmeaza:

Tabel 3 - Modificari absolute ale numarului turistilor pe tari in perioada 2004 - 2007

Deparatmente

Nr. Turisti

Modificari absolute (Δ)

Δ i/1

Δ i/i-1

2005

2006

2007

2005

2006

2007

2005

2006

2007

Turism Extern

2490

2930

3606

-

440

1116

-

440

676

Turism Intern

902

1061

1329

-

159

427

-

159

268

Sursa : Statistici ale agentiei

in tabelul de mai sus se poate observa cǎ in anul 2005 numǎrul turistilor care au ales sǎ isi petreacǎ vacanta in strainǎtate este foarte redus. Numǎrul maxim al turistilor

s-a inregistrat in anul 2007, cei mai multi turisti optand sǎ plece in Turcia . Cele mai cǎutate destinatii turistice si care au inceput deja sǎ inregistreze cresteri in intervalul 2005-2007 sunt Turcia, Spania si Portugalia.

Destinatiile care au inceput sǎ-si piardǎ din interesul turistilor, acestea inregistrand scǎderi ale numǎrului de turisti in perioada 2005 - 2007 sunt Grecia si Bulgaria.

Table 4 - Modificǎri absolute pe segmentul evenimente in cadrul departamentelor Turism    Intern si Extern

Numar evenimente

Turism Intern

Turism Extern

Baza fixa

Turism Intern

Turism Extern

Baza in lant

Turism Intern

Turism Extern

Sursa : Statistici ale agentiei

Cel mai scǎzut nivel al numǎrului de a fost in anul 2005. Evenimente care au cel mai mare numǎr de turisti sunt incentiv-urile.Oservam in 2007 cel mai ridiat numǎr    de 208 evenimente pe departamentul de Turism Intern.

Cel mai mic numar de evenimente este intalnit in departamentul de Turism Extern acesta avand 54 in anul 2005 si 82 in anul 2007.

in tabelul de mai sus se observǎ cǎ in anul 2006, Turismul Intern a inregistrat cel mai mic numǎr de evenimente, iar in anul 2007, Turismul Extern a inregistrat cel mai mare numǎr de evenimente. in 2006 Turismul Extern inregistreazǎ o crestere semnificativǎ, datoritǎ dorintei clientilor de a investi in noi destinatii. Acest lucru fiind arǎtat si de numǎrul foarte mic inregistrat de Turismul Intern in acelasi an.

Tabel 6. - Indicatori relativi pe segmentul evenimente

Numar evenimente

Turism Intern

Turism Extern

IBL

Turism Intern

Turism Extern

IBF

Turism Intern

Turism Extern

Sursa : Statistici ale agentiei

in tabelul de mai sus se observa tendinta in crestere a numǎrului de evenimente pe departamentul Turism Extern.

Tabel 8. - Modificǎri relative in segmentul evenimente

Numar evenimente

Turism Intern

Turism Extern

RBL

Turism Intern

Turism Extern

RBF

Turism Intern

Turism Extern

Sursa : Statistici ale agentiei

TRAVEL U pune la dispozitia clientilor o gama variata de programe turistice interne si internationale si servicii auxiliare. in graficele de mai jos sunt trecute evenimentele pe tipuri de turism.

Din grafice se observǎ cǎ agentia se bazeazǎ foarte mult pe departamentul de Turism Intern. Acest departament inregistrand un numar mare de evenimente.


Figura 5. - Numǎr de turisti pe tipuri Figura 6.- Numǎr de turisti pe tipuri

de turism in anul 2005 de turism in anul 2006

Figura 8. - Numǎr de turisti pe tipuri

de turism in anul 2007

Se observǎ cǎ in anul 2004 si in anul 2005 turismul de tipul evenimente pe departamentul turism extern a fost principala sursa de venit a agentiei. Acest departament inregistreaza un numar mare de evenimente, fatǎ de departamentul de turism extern care inregistreazǎ un numar mic de evenimente. De aici deducem faptul cǎ se preferǎ ofertele turismul intern cand vine vorba de evenimente.

Analiza indicatorilor spcifici inregistrati in departamentul evenimente

Atragerea de evenimente internationale spre a fi gazduite si organizate in Romania este o directie ce ar trebui urmarita prioritar in preocuparile privind promovarea turismului romanesc. Organizarea de reuniuni aduce mari beneficii atat pentru imaginea tarii pe plan mondial, cat si pentru agentii economici locali

Implicati in procesul de organizare a acestora. Beneficiile in plan material inseamna cresterea incasarilor, profit mai mare prin grad sporit de ocupare si utilizare a infrastructurii de cazare si de reuniuni, crearea si asigurarea de locuri de munca, atragerea participantilor si ca turisti in alte perioade ale anului, taxe si impozite incasate la bugetul de stat, cresterea volumului de vanzari in alte sectoare comerciale.

Tabel 10. Structura numǎrului de evenimente pe forme alte turismului intern

Teambuilding

Incentiv

Conferinte

Expozitii

Total

Teambuilding

Incentiv

Conferinte

Expozitii

Sursa : Statistici ale agentiei

in cadrul formei de turism evenimente agentia TRAVEL U organizeazǎ in mod deosebit urmatoarele tipuri de evenimente : teambuilding-uri, incentiv-uri, conferinte si expozitii. Datoritǎ contractelor cu companii mari agentia se ocupǎ in principal de incentiv-uri si teambuilding-uri.

Figura 7. - Evenimente desfǎsurate in anul 2005

Figura 7. - Evenimente desfǎsurate in anul 2006

Figura 7. - Evenimente desfǎsurate in anul 2007

in anii 2005 si 2006    incentiv-urile au fost principala formǎ de evenimente pe care companiile au ales-o pentru angajatii sǎi. Teamuilding-urile au fost pe locul doi in preferintele companiilor.

Numǎrul de evenimente pe segmentul teambuliding si incentiv este in crestere si in anii 2006 si 2007. Numǎrul turistilor care au participat la conferintele intre 2005-2007 oscileazǎ ; nivelul minim de turisti fiind inregistrat in anul 2005, iar nivelul maxim fiind inregistrat in anul 2007.

Numǎrul minim al turistilor care au participat la expozitii s-a inregistrat in anul 2007, iar numǎrul maxim de turisti fiind in anul 2005.

Din punct de vedere structural, evenimentele se repartizeaza si dupa cele doua mari

sezoane - vara si iarna, astfel:

Tabel 11. - Structura evenimentelor pe sezoane

Vara

Turism extern

Turism intern

Total

Iarna

Turism extern

Turism intern

Total

Restul anului

Turism extern

Turism intern

Total

Susa : Statistici ale agentiei

Figura 7. - Evenimente structurate pe sezoane in perioada 2005-2007

Din distributia pe sezoane putem observa ca pe timpul verii se inregistreaza cel mai mic numar de evenimente, acesta variind intre cota minima de 37 de evenimente inregistrate in anul 2005 si cota maxima de 45 evenimente inregistrate in anul 2007. La o distanta considerabila se afla sezonul rece, care inregistreaza cote cuprinse intre 112 si 132. Restul perioadei anului turistic inregistreaza cote semnificative in comparatie cu perioada de vara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1171
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved