Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Analiza modului de prezentare a regiunii Maramures in ghidurile romanesti

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAnaliza modului de prezentare a regiunii Maramures in ghidurile romanestiPentru realizarea acestei teme, am consultat trei ghiduri turistice, toate cuprindeau fotografii si imagini cu si despre judetul Maramures.

Inainte de toate as incepe prin a cita din George Calinescu:

'' Fiecare punct geografic isi are sensul lui. In a descoperi acest sens consta toata odihna spiritului. Muntele de pilda, inspira simtiri grandioase. Cand vezi vaile si campiile intinzandu-se la picioarele tale,drumurile serpuind ori in linie dreapta,satele presarate de-a lungul lor,ai sentimentul unei tari.'' la fel as spune eu este si Tara Maramuresului pentru ca la ea regasim toate aceste elemente.

Cele trei ghiduri pe care le-am consultat, atat cel dedicat Maramuresului cat si cel al Romaniei din care am citit doar partea ce cuprindea descrierea Maramuresului, analizau amanuntit lucrurile specifice fiecarei zone, localitate sau sat. Aceste ghiduri se adreseaza si au fost scrise atat pentru cei care nu cunosc zona Maramuresului cat si pentru cei care o cunosc si cu toate acestea Maramuresul prezinta un loc plin de promisiuni. In unul din ghiduri ( Mariana Pascaru, (2008), Romania - ghid turistic din cadrul colectiei Mergi si vezi, Edit. AdLibri), autoarea textului spunea: '' E de recomandat sa renunti la orice fel de prejudecati daca veniti pentru prima data aici si sa va lasati in voia surprizelor. Daca vi se pare ca o cunoasteti veti fi uimiti cate va mai raman de aflat. ''

Lucrarile consultate apar sub forma unor ghiduri turistice, fara a ignora insa unele semnificatii de ordin stiintific.

Dupa parerea mea preocuparea principala a fost de a da cititorului o imagine sumara asupra fiecarui oras mai mare sau mai mic, a acelor sate,locuri care sunt cele mai vizitate areale turistice,a fiecarei indeletniciri din cadrul Maramuresului. De altfel aceste lucrari nu reprezinta doar carti cu un imens cumul de informatii ci sunt pigmentate cu numeroase fotografii care ajuta cititorul (turistul)nu doar sa-si imagineze ci si sa-si imprime acele informatii si sa-si doreasca sa ajunga in Maramures.

Totodata informatia nu este introdusa clasic ci apare sub forma unei invitatii facute turistului '' Va invitam sa descoperiti civilizatia lemnului din Maramures, spectacolul muntilor romanesti, splendorile sale citadine si cate altele. Ceva ne spune ca veti reveni ca sa le mai vedeti o data ''.

Daca as face o comparatie intre aceste trei ghiduri as spune ca:

In Mariana Pascaru, (2008), Romania - ghid turistic din cadrul colectiei Mergi si vezi, Edit. AdLibri, Bucuresti, sunt prezentate toate regiunile Romaniei,luand de aici doar regiunea Maramuresului si citind-o am observat ca aceasta este prezentata astfel:

- avem o introducere facuta printr-o doina din batrani ,'' tara veche cu oameni fara pereche'' apoi se face o descriere a satelor morosene si ne informeaza ca acestea an de an sunt invadate de turisti straini cat si romani, aflati in cautarea atmosferei arhaice si pitoresti a vremurilor de odinioara. Toti vor sa vada maiestrele porti, biserici maramuresene din lemn, sa asiste la vechile sarbatori, precum Tanjeaua de pe Mara, Ruptul Sterpelor, sa bea horinca, sa manance slana de doua degete sa admire costumele populare a satenilor si sa se plimbe cu mocanita sau sa ajunga la Cimitirul vesel din Sapanta.

Pe de alta parte ghidul : Florin Andreescu, (2002), Romania - Maramures, Edit. AdLibri, Bucuresti, face pe prima pagina a acestuia o descriere destul de literara folosind o multime de epitete, comparatii, realizand parca un tablou rupt probabil din vreo descriere de-al lui Nicolae Balcescu, accentuand cele mai importante lucruri ce sunt de facut in Maramures, obiective care sunt de vazut si nu uita sa afirme ca Maramuresului i s-a spus pana nu demult ,'' tara lemnului''.

Incheie prezentarea prin: '' O calatorie in tinutul Maramuresului inseamna o superba aventura in Imparatia Pitorescului. Spectacolul este de-a dreptul fscinant.'' In acelasi timp acest ghid pune la dispozitia turistului pagini scrise atat in engleza cat si in franceza,este clar ca se adreseaza atat turistilor romani cat si straini. Dupa aceasta prezentare facuta la inceput, urmeaza o serie de imagini cu diferite peisaje sau momente surprinse din viata de zi cu zi, obiceiuri,traditii ale maramuresenilor, foarte pe scurt explicate,doar printr-o singura propozitie sau uneori fraza, lasand cititorul sa interpreteze talcurile acestora. Din punctul meu de vedere, Maramuresul este unul dintre acele putine spatii care pastreaza profunzimile, simplitatea, savoarea unei lumi arhaice, demult disparute in alte parti. Trebuie sa spunem insa ca Maramuresul risca in ultima vreme sa-si uite trecutul,sa-l acopere cu luciul civilizatiei si al tehnologiilor moderne.

Astfel, ne intrebam cu ingrijorare: Ce va pierde Maramuresul din bogatia sa patriarhala, ce va castiga din alinierea la cerintele mileniului trei?
Acest album surprinde cu acuitate franturi din traditiile si obiceiurile morosenilor, scene din viata lor de zi cu zi, atmosfera de sarbatoare.

Cel de-al treilea ghid: Petru Goja, (2008), Maramures - ghid turistic, Edit. AdLibri, Bucuresti, din cadrul colectiei Mergi si vezi, Acest ghid abordeaza tinutul Maramuresului dintr-o perspectiva inedita, oferindu-ne informatii detaliate despre acele lucruri care dau farmecul satelor insirate de-a lungul vailor Mara, Iza, Cosau, Viseu si Tisa, ne ofera informatii cu privire la originea cuvantului '' Maramures'', de la descrierea si coordonatele geografice pana la vestigii istorice, circuite turistice care cuprind atat trasee cat si obiective turistice ce pot fi vizitate cat si gastronomia maramureseana si baza de cazare.

Maramuresul este prezentat in aceasta lucrare ca fiind o tara cu locuri pline de farmec, privelisti fascinante si oameni dintr-o bucata.

Nu ne ajunge o viata intreaga sa-i epuizam minunatiile.

Dupa parerea mea acest ghid a fost conceput pentru toti cei care pornind sa-i bata cararile, multi dintre ''noi'' turisti fiind tentati - din lipsa de timp,din neatentie - sa trecem cu privirea peste mut prea multe lucruri care par la prima vedere '' neinteresante''.

Circuitul turistic propus in acest ghid incearca sa acopere in intregime zona prezentata. Traseele propuse poarta turistul prin toate punctele de interes: orase, sate, carari de munte, forme naturale deosebite ale regiunii respective,oferind informatii relevante despre cadrul geografic, despre obiectivele istorice, despre arhitectura specifica locului,despre oamenii de aici si traditiile lor.

Pentru a avea o imagine bine inchegata asupra acestor lucrari as incerca sa evidentiez cateva aspecte cu privire la acestea:

- Este un fapt cunoscut ca aproape toate orasele Romaniei se afla in mod inevitabil in calea principalelor drumuri, in acelasi timp cai de intensa circulatie turistica. In al treilea ghid apar planurile acelor orase din Maramures care sunt frecvent introduse in circuitul turistic si care prezinta unele particularitati in dezvoltarea proprie si in relatiile cu zona inconjuratoare.

- textele succinte ce insotesc fotografiile, nu isi propun sa fie niste micromonografii ale locurilor prezentate si nici nu incearca sa explice toate obiceiurile cu lux de amanunte. Ele reprezinta doar o incercare de a da un minim de informatii, o carte de vizita a Maramuresului cuprinzand pozitia geografica ( cu unele aspecte referitoare la clima in special a statiunilor balneoclimaterice si a localitatilor mai importante ), momente istorice existente in spatiul respectiv,precum si profilul economic si cultural actual. Obiectivele turistice principale sunt de asemenea prezentate si subliniate in text.

- nelipsite din texte sunt regionalismele cu ajutorul carora se creeaza si se mentine acel spirit tipic maramuresean.

- in acelasi timp exista un subiectivism ce se poate observa inca din primele randuri tiparite pe primele pagini ale lucrarilor.

- unele fotografii sunt viu colorate cele reprezentand mai ales portul popular,sau surprinzand momente din viata maramuresenilor,altele sunt parca sterse de trecerea timpului.

As spune eu, adesea din fotografii curge o lumina stranie ascunsa in fiecare anotimp.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1447
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved