Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Asociatia Drumetilor din Muntii Iubiti ai Romaniei

Turism+ Font mai mare | - Font mai micAsociatia Drumetilor din Muntii Iubiti ai Romaniei

In urma unor neintelegeri ivite in sinul conducerii Turing-Clubului Romaniei, un grup de membri a parasit aceasta asociatie. La 29 iunie 1929[1]

, la cabana Padina din Bucegi, a avut loc o adunare de constituire a unei noi grupari turistice, careia i s-a dat numele Asociatia Drumetilor din Muntii Iubiti ai Romaniei , pe scurt, A.D.M.I.R. Initiatorii - doctor Gheorghe Dumitrescu, inginer Ion Nistorescu, farmacist Toma Ciumetti si inginer Gheorghe Mihailescu - s-au intrunit apoi, la 14 iulie in acelasi an, pentru a organiza asociatia, intocmind un act constitutiv si un statut si pentru a alege un comitet. La noua asociatie au mai aderat vechi membri ai S.T.R., ca farmacistul Gabriel Dimitriu si profesorul Ion Nicolaescu-Bugheanu, cum si unii membri ai T.C.R.: profesorul Ion Antonescu, arhitectul Mircea Chernbach. Comitetul ales a fost alcatuit din: presedinte - doctor Gheorghe Dumitrescu; vicepresedinti - Toma Ciumetti si Mihai P. Florescu; casier - Maria Gh. Dumitrescu; secretar general - Ion Nistorescu; membri - Ana Gatej (Sinaia), Serghie Popescu (Pietrosita), C. Emanoil, Gheorghe Murnu, Emil David (Iasi), Iorgu Arsenie (Rimnicu Vilcea), Mircea Chernbach, C. A. Orasanu, Gheorghe Mihailescu si Athanasie Grozea. Conform actului constitutiv scopurile asociatiei erau: drumetie si carpatism, sporturi de iarna (schi, bob, saniuta, skeleton, patinaj), canotaj si inot, calarie, trageri la tinta si "sectiuni de cultura generala'. Dupa cum se vede, initial s-a stabilit un program amplu, care, insa, la scurt timp, s-a limitat numai la alpinism. Primul statut a fost intocmit o data cu infiintarea asociatiei; in adunarea generala din 31 martie 1935 s-a votat cel de al doilea statut . In aprilie 1935, A.D.M.I.R. a aderat la Federatia Societatilor de Turism din Romania.

Ascensiuni. Primele realizari au fost, desigur, excursiile individuale si in grup, in special in Bucegi si Piatra Craiului, care s-au inmultit dupa 1935. In 1939, Titi Ionescu si cu Franz Bauschke, cei mai buni cataratori ai A.D.M.I.R.-ului au efectuat in Piatra Craiuiui citeva premiere de dificultate mica, unele discutabile, dat fiind ca brasovenii, zarnestenii si cei din Risnov urcasera unele din ele, fara insa a le consemna undeva. Noi, totusi, le mentionam pe ale celor doi: 2 iulie 1939

- Umerii Pietrei Craiului, grad II B (Titi Ionescu cap de coarda, secund Franz Bauschke)[5]; 6 iulie - Hornul inchis, Briul Cioringa Mare, grad II A (Titi Ionescu, Franz Bauschke); 14 iulie - Coltii Gemeni, grad II A (Titi Ionescu, Ion Ionescu Dunareanu); 14 iulie - muchia Timbalului Mic, grad II A (aceeasi echipa); 18 iulie

- Canionul din Cioringa Marc, grad III A (aceeasi echipa); 25 iulie - Acul Crapaturii (traseul clasic), grad III A (Titi Ionescu, Franz Bauschke).

Constituiri de sectii: 25 iunie 1931 - sectia Cimpina, desfiintata la 15 iunie 1932; septembrie 1931 - sectia Cimpulung-Muscel, cea mai puternica (conducatorii ei: farmacistul Gabriel Dimitriu, profesorul I. Nicolaescu-Bugheanu si profesor I. Antonescu erau bine cunoscuti din activitatea depusa in cadrul S.T.R.); 15 septembrie 1934 - sectia Ploiesti (sub conducerea lui Emil Colceag, un pasionat al muntelui); 31 martie 1935 - sectia Bucuresti (sub conducerea lui Emilian Iliescu, desfiintata la 8 mai 1938); 12 mai 1936 - sectia Pitesti (conducatoare Alexandrina Mircea); 24 octombrie 1937 - sectia Fagaras (conducator - profesorul Gh. Serban).

Case de adapost: 25 septembrie 1932 - inaugurarea casei Radu Negru din Piatra Craiului, reconstruita de sectia Cimpulung-Muscel din ramasitele fostei case a S.T.R.; 8 iulie 1934 - inaugurarea refugiului Zanoaga, amenajat de sectia Cimpulung (a ars in 1935); 12 mai 1935 - avocatul Anton Negulici a pus la dispozitia A.D.M.I.R.-ului, casa lui de la Voina, Muscel, numita cabana Voina; 20 iulie 1937 - C.A.P.S. a inchiriat A.D.M.I.R.-ului o casa la Cumpana judetul Arges, numita Vlad Tepes; 1 noiembrie 1937 - s-au dat in folosinta doua camere la casa Babele, casa care a fost terminata in ani urmatori; 13 august 1939 - s-a pus piatra fundamentala a refugiului de la lacul Ezer.

Marcaje: A.D.M.I.R. a efectuat o serie de marcaje in masivul Piatra Craiului si in partea de sud a Muntilor Fagarasului.

Publicatii. In 1933, gruparea alpina a editat, sub egida asociatiei A.D.M.I.R., revista Buletinul alpin, anul I, numerele l-2, 3 si 4. Dupa constituirea Clubului Alpin Roman, editarea buletinului a fost continuata de acesta in anii 1934-1937. Intre anii 1938-1940, acelasi buletin a fost editat din nou de catre A.D.M.I.R. Asociatia A.D.M.I.R. a mai editat un Buletin informativ, din martie 1937, lunar, pina in februarie 1938. Sub egida asociatiei s-au mai tiparit si doua harti, care insa nu au corespuns cerintelor.

La adunarea generala din 29 aprilie 1934, primul presedinte, doctorul Gheorghe Dumitrescu, si-a depus mandatul, fiind proclamat presedinte de onoare. In locul lui, adunarea a ales ca presedinte activ pe Ion Udriste-Olt, sub a carui conducere asociatia a capatat un suflu nou de viata care a dus la realizarile mentionate mai sus.Intimplator, unul din noi (N.B.) a asistat la aceasta adunare.

A se vedea fotografia cabanei Padina purtind aceasta emblema.

Gabriel Dimitriu a fost membru fondator al T.C.R. si membru in primul comitet al acestei asociatii.

Cf. Buletinul alpin - A.D.M.I.R., anul VII-1939, nr. 2-4 p. 10.

Cf. Walter Kargel, Trasee alpine in Carpati, Bucuresti, 1976 si Buletinul alpin-A.D.M.I.R., anul VII-1939, nr. 2-4 si anul VIII-1940, nr. 1.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1669
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved