Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Tehnician in turism - COMERCIALIZAREA PRODUSELOR TURISTICE MONTANE PE VALEA PRAHOVEI

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micGRUP SCOLAR "C.A. ROSETTI" CONSTANTAPROIECT PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE

CALIFICARE PROFESIONALA

TEMA: COMERCIALIZAREA PRODUSELOR TURISTICE MONTANE PE

VALEA PRAHOVEI

SPECIALIZAREA: TEHNICIAN IN TURISM

NIVEL DE CALIFICARE 3

CUPRINS

ARGUMENT

CAPITOLUL I: Valea Prahovei - Prezentare generala, statiuni montane, obiective turistice, cazare si agrement

Valea Prahovei - Prezentare generala.2

Statiunile montane din Valea Prahovei..3

Obiective turistice in Valea Prahovei..6

Valea Prahovei - Cazare si agrement10

CAPITOLUL II: Promovarea si comercializarea pachetelor turistice montane pe Valea Prahovei

2.1. Promovarea turismului si a pachetelor turistice montane in Valea Prahovei11

2.2. Comercializarea pachetelor turistice montane in Valea Prahovei..12

CAPITOLUL III: Concluzii si propuneri

3.1. Concluzii si propuneri..18

3.2. Instructiuni privind sanatatea si securitatea in munca in turism.19

BIBLIOGRAFIE

ANEXE

ARGUMENT

Ca ramura a sectorului tertiar si in acelasi timp ca ramura de interferenta, turismul reprezinta in perioada contemporana o varianta strategica pentru numeroase economii nationale, fiind cunoscute efectele sale benefice in plan economic, social, cultural si, intr-o anumita masura, asupra mediului natural.

In plan social, turismul raspunde unei multitudini de nevoi umane - de odihna, recreere, cunoastere, ingrijire a sanatatii, destindere, imbogatire a orizontului cultural, comunicare, aventura si altele - ceea ce argumenteaza antrenarea unei ponderi ridicate a populatiei la circulatia turistica.

Din acelasi motiv, turismul este considerat un important indicator al calitatii vietii si totodata un mijloc de crestere a acesteia.

In larga paleta a formelor de turism, turismul montan detine un loc aparte; muntele a reprezentat din totdeauna o destinatie preferata pentru refacere, odihna, aventura sau alte nevoi socio - culturale.

In acelasi timp, zona montana a atras atentia investitorilor si organizatorilor de turism, datorita oportunitatilor oferite pentru dezvoltarea unei activitati turistice eficiente, astfel ca se poate vorbi astazi despre existenta, pe plan mondial, a unei oferte complexe, diversificate (pentru toate gusturile si disponibilitatile banesti) si de mare atractivitate.

In Valea Prahovei, turismul montan se inscrie astazi in tendintele manifestate de turismul romanesc in general: transformari structurale generate de trecerea la economia de piata, scadera circulatiei turistice, a calitatii echipamentelor si serviciilor, din lipsa surselor investitionale, dificultati generate de de intarzierea privatizarii, de fiscalitatea impovaratoare, care nu favorizeaza dezvoltarea turismului, de lipsa coerentei cadrului legislativ, de imaginea negativa a Romaniei propagata peste hotare.

Aceste tendinte demonstreaza sensibilitatea turismului la stimulii economico - sociali, la convulsiile conjucturale, iar turismul montan nu face exceptie.

Zona Valea Prahovei reprezinta un important centru turistic, fiind una dintre cele mai cautate destinatii turistice din tara noastra. Acest fapt se datoreaza in primul rand resurselor naturale si antropice, dar si accesibilitatii zonei. Pe Valea Prahovei intalnim statiuni ce functioneaza in tot timpul anului, ceea ce sporeste rolul turismului in economie.

1

CAPITOLUL I: Valea Prahovei - Prezentare generala, statiuni montane, obiective turistice, cazare si agrement

1.1. Valea Prahovei - Prezentare generala

Valea Prahovei este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din Romania. Usor accesibila, atat cu trenul, cat si rutier, la o distanta relativ mica de capitala tarii, este deosebit de frumoasa si dispune de numeroase amenajari turistice.

Situata in partea superioara a judetului Prahova, este dominata de abruptul versantilor de est ai muntilor Bucegi si este compusa dintr-un sirag de statiuni climaterice (Sinaia, Busteni, Azuga - judetul Prahova si Predeal - judetul Brasov).

Valea Prahovei este una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Muntii Carpati, fiind situata in partea de sud-est a Romaniei, in mijlocul Munteniei, in bazinul superior si mijlociu a raului Prahova si o parte a bazinului Ialomitei.Ea se invecineaza la sud-Ilfov, Ialomita; la vest-Dambovita; la nord-Brasov; la est-Buzau (Muntii Bucegi) si are o suprafata: 4.716 km2 (respectiv 2 % din teritoriul tarii). Refieful variat, contine in proportii egale munti, dealuri si campii.Valea Prahovei isi are punctul de origine sub Piatra Mare, formand intre Predeal si Campina unul dintre cele mai impresionante defilee din Romania, lucru accentuat de abruptul stancos al Bucegilor, cu o diferenta de nivel fata de Valea Prahovei de peste 1000 m. De-a lungul acestei vai sunt situate statiunile Breaza, Sinaia, Busteni si Azuga, toate potrivite pentru sporturile de iarna sau pentru excursiile montane din celelate

Influentata de relief si asezare, Valea Prahovei, are in sud un caracter temperat continental de silvostepa, dealuri si coline, iar in nord, in munti, un caracter mai aspru, cu vanturi ce bat din nord si nord-est. Temperatura medie anuala este de 20C la altitudini mari si depaseste 10C in regiunile joase de campie. Cea mai calduroasa luna a anului este luna iulie, iar cea mai rece luna este ianuarie. In zona Prahovei precipitatiile atmosferice cresc gradat din zona de campie 550-600mm, la 700-900mm in regiunea de deal,ajungand in masivele inalte la 1200-1300mm anual.Verile sunt racoroase, toamnele lungi si blande, iar iarna sun vanturi puternice. In Bucegi si Piatra Craiului se intalneste climatul alpin cu temperaturi medii anuale sub 2C, iar precipitatiile sunt putine. Iarna stratul de zapada poate atinge chiar grosimea de 130cm, la fel de bine cum poate exista lipsa totala a stratului de zapada.

2

1.2. Statiunile montane din Valea Prahovei - scurta prezentare

Sinaia - "Perla Carpatilor"

Localitatea Sinaia apare mentionata documentar prima oara in 1690, cand in preajma Manastirii Sinaia (1690-1695), pentru paza sa au fost intemeiate locuinte pentru scutelnici. A fost declarata oras in 1880, cand localitatea a devenit locuinta de vara a regelui Carol I.

Atractii turistice

Castelul Pelisor, Punctul Fosilifer Plaiul hotilor, Rezervatia naturala Aninisul de la Sinaia, Muzeul National Peles, Manastirea Sinaia, Cladirea cazinoului, Festivalul toamnei, Casa memoriala Nicolae Iorga, Casa memoriala George Enescu, Colectia muzeala Rezervatia Bucegilor, Hotelul "Cota 1400".

3

Busteni - "Poarta a Bucegilor"

Strajuit de muntii Caraiman si Costila, strabatut de apele raului Prahova, Busteni - vechi centru al turismului si al alpinismului romanesc - cunoscut ca "Poarta a Bucegilor" - reprezinta in acelasi timp cel mai important punct de plecare in drumetiile si ascensiunile alpine in Bucegi.

Atractii turistice

Babele, Sfinxul, Biserica Nasterea Maicii Domnului., Castelul Cantacuzino, Casa memoriala Cezar Petrescu, Monumentul comemorativ Crucea Eroilor din Caraiman, Monumentul comemorativ Ultima Grenada, Festivalul international al tinerilor dirijori , Cascada Urlatoarea.

4

Azuga

Localitatea a fost intemeiata in anul 1830 si a fost declarata oras in 1948. Este situata pe valea superioara a Prahovei, la poalele muntilor Bucegi.

Atractii turistice

Partia de schi; targul de paie.

Predeal

Este situat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timisului, intre masivele muntoase Bucegi, Postavaru si Piatra Mare.

Obiective turistice

Partii de schi cu pante cu grade de dificultate diferite; telescaun Clabucet Sosire- Clabucet Plecare; trasee montane; Patinoar.

   

5

1.3. Obiective turistice in Valea Prahovei

Azuga

Obiectivele turistice din statiunea montana Azuga sunt partiile de schi si targul de paie. De asemenea turistii pot face plimbari cu telescaunul.

Predeal

Atractiile turistice din aceasta statiune montana sunt partiile de schi cu diferite grade de dificultate, telescaun Clabucet Sosire - Clabucet Plecare si cabanele cu specific montan.

Sinaia

Castelul Pelisor. Construit intre anii 1899-1902 de arhitectul ceh Karel Liman si decorat de vienezul Bernhard Ludwig, Pelisorul a fost locuit de perechea princiara, Ferdinand si Maria, din 1903. Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului.

Punctul Fosilifer Plaiul hotilor. Rezervatie naturala (paleontologica). Succesiune de formatiuni de flis cretacic. In formatiuni se gasesc olistolite de calcare bogate in fauna: gasteropode, crustacee, cefalopode etc. Rezervatia are 6 ha.

Rezervatia naturala Aninisul de la Sinaia. Rezervatie naturala-botanica. Rezervatia are o suprafata de 1,4 ha in care este ocrotit palcul de padure de foioase, in acesta predominand aninul (almus incana).

6

Muzeul National Peles. Este un monument istoric si de arhitectura. Profilul consta in arta plastica si decorativa. Pelesul are 160 de camere si sali in care pot fi vazute diferite obiecte ornamentale, covoare orientale, sculpturi fine din fildes, tapiserii, mobilier, colectii de arme (sec. XV-XIX), tablouri. Printre cele mai impresionante sali sunt: marea sala de arme (cu obiecte din India, Persia, Turcia, Arabia), sala de consiliu (vitralii elvetiene, sec. XVI-XVII), sala de muzica, sala florentina, sala oglinzilor, sala maura (cu o colectie inspirata de Palatul Alhambra din Spania), salonul turcesc, sala de teatru. In parcul inconjurator se afla si Foisorul, fosta casa de vanatoare, refacut de Carol II. Programul de vizitare este: zilnic intre 9-15; marti inchis.

Manastirea Sinaia. Monument istoric si de arhitectura religioasa. Este realizata in stil brancovenesc. In pronaosul bisericii se afla portretele regelui Carol I, ale reginei Elisabeta si ale fiicei lor, Maria).

Cladirea cazinoului. Monument de arhitectura laica. Constructie din 1912, dupa planurile arhitectului Petru Antonescu dupa modelul cazinoului din Monte Carlo. Aici se desfasoara intalniri nationale si internationale. In fata edificiului se afla bustul artistului I. Brezeanu opera sculptorului D. Paciurea. Programul de vizitare este: orele 9-15, luni si marti inchis.

7

Hotelul "Cota 1400". Situat pe Platoul Bucegi la altitudinea de 1400 m intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, aproape de partiile de schi de la Cota 2000, Cabana Miorita si la 15 minute pe drum asfaltat din Sinaia. Se poate ajunge cu masina sau cu telecabina.

Cabana Cuibul Dorului. Situata la aproximativ 10 km de Sinaia, ofera turistilor conditii bune de cazare intr-o locatie pitoreasca.

8

Busteni

Babele. Monument al naturii, format de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului. Culme muntoasa in partea central-nordica a masivului Bucegi (Carpatii Meridionali), cu directie nord-sud intre Valea Jepilor, la est, si Valea Sugarilor, la vest, constituita din conglomerate si gresii. Important obiectiv turistic de la care se poate pleca spre Varful Omu (2.505 m), spre izvorul si pestera Ialomitei, spre Crucea de pe masivul Caraiman, spre cabanele Piatra Arsa si Varful cu Dor.

Sfinxul. Monument al naturii, format de-a lungul timpului datorita ploilor si eroziunii vantului. Stanca uriasa, singuratica, in Muntii Bucegi, alcatuita din conglomerate. Exista si unele ipoteze conform carora Sfinxul ar fi o stanca megalictica.

Biserica Nasterea Maicii Domnului. Este un monument de arhitectura religioasa. Ctitorie din 1889 a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, dupa planurile arhitectului I. N. Socolescu, cu sprijinul unor constructori italieni. In altar se pastreaza pictura murala originala. Biserica a fost deteriorata dupa luptele din primul razboi mondial, fiind reparata si pictata ulterior.

Castelul Cantacuzino. Este un monument de arhitectura laica. Edificiul a fost construit in 1911, in stil neoclasic.

Monumentul comemorativ Crucea Eroilor din Caraiman. A fost inaltat intre anii 1926-1928 la initiativa reginei Maria si inchinat eroilor romani cazuti in luptele primului razboi mondial. Crucea este construita din otel si are o inaltime de 33 m. Este luminata noaptea.

Monumentul comemorativ Ultima grenada. Este o opera in bronz a sculptorului Dimitriu-Barlad din 1928, reprezentandu-l pe caporalul Musat, erou din primul razboi mondial.

Cascada Urlatoarea. Este situata pe versantul de est al Muntilor Bucegi, pe paraul Urlatoarea, care izvoraste de la poalele Muntilor Jepi si se varsa in Prahova. Numele ei este legat nu numai de zgomotul apelor de la cascada, ci si de vuietul celor intermitente care pornesc navalnice dupa ploile repezi. Apele cascadei au parcurs in adancuri un drum lung si, dupa ce stiva de conglomerate s-a terminat, au iesit la lumina.

9

1.4. Valea Prahovei - Cazare si agrement

Servicii de cazare ieftine - Rezervari on-line - reduceri de sezon - Turismul montan in urmatoarele statiuni turistice : Statiunea Sinaia, Statiunea Busteni, Statiunea Azuga si Statiunea Predeal, in vile de stat si particulare cu cost mic, case particulare, camere separate, apartamente, hoteluri si cabane din Muntii Bucegi. Unitatile de cazare ofera reduceri semnificative in statiunile montane in plin sezon.

Turism Montan Statiunile Turistice Orasul Sinaia, Orasul Busteni, Orasul Azuga si Orasul Predeal beneficiaza prin Mervani Travel pentru prima data in Turismul Romanesc de rezervari on-line la unitatile de cazare pentru odihna; de precizat ca orasele mai sus mentionate sunt vestite pentru tratamente balneoclimaterice si tratamente de boli pulmonare. Turismul montan romanesc se afla intr-o continua ascensiune pe scara mondiala, fapt datorat statiunilor montane si nu numai.

Ca statiuni turistice: Orasul Sinaia si Orasul Busteni, sunt cautate pe plan mondial pentru punctele de interes turistic.

In turismul romanesc montan, pe Valea Prahovei, vilele au tendinta de a reprezenta principala piata de oferte de cazare. Din ce in ce mai multi proprietari de vile isi fac SRL-uri sau transforma vilele in 'pensiuni' pentru a putea primi turisti. Acest lucru nu este nici pe departe gresit, incurajand astfel o dezvoltare a turism-ului in Romania. In aceasta vara cat si in toamna-iarna se va observa o crestere a numarului de turisti straini si romani in statiunile montane de pe Valea Superioara a Prahovei.

Servicii de agrement Orice statiune turistica ar trebui sa beneficieze de oferte de ghizi montani in Muntii Bucegi, excursii organizate, drumetii, initiere in alpinism, plimbari, vizitarea obiectivelor de interes turistic, plimbari pe mountain-bike, pe traseele din muntii Bucegi cu grupuri care ajung la 40 de persoane.

Pe Valea Prahovei, principalele structuri de agrement sunt:

Partiile de schi, partiile pentru sanii, partiile pentru bob;

Mijloacele de transport pe cablu: telescaunul, teleschiul, telecabina;

Patinoarele artificiale;

Saunele, piscinele acoperite;

Terenurile de fotbal, tenis, baschet;

Stadioanele, cinematografele, bibliotecile;

Salile de jocuri mecanice, bowling, popicarii;

Potecile si punctele de belvedere;

Biliardul, discotecile;

Unitatile de alimentatie cu specific, barurile de noapte;

Cazinourile;

CAPITOLUL II: Promovarea si comercializarea pachetelor turistice montane in Valea Prahovei

2.1. Promovarea turismului si a pachetelor turistice montane in Valea Prahovei

Omul modern a inceput sa-si doreasca din ce in ce mai mult sa-si petreaca timpul liber pentru a se relaxa, pentru a practica diferite sporturi, pentru a cunoaste destinatii, obiceiuri si traditii noi. Astfel a aparut cererea de turism materializata prin consumul de turism.

Oferta turistica din Valea Prahovei este alcatuita din potentialul turistic natural si antropic, echipamentul de "productie" a serviciilor turistice, bunurile materiale destinate consumului turistic, resursa umana, infrastructura turistica si conditiile de comercializare.

Cele mai importante zone turistice sunt: Sinaia, Busteni, Azuga, Breaza (judetul Prahova), Predeal (judetul Brasov).

Valorificarea potentialului turistic natural si antropic al judetului Prahova a inceput sa se faca din ce in ce mai mult. Consiliul Judetean Prahova a promovat imaginea judetului prin intermediul proiectelor si programelor destinate dezvoltarii turismului in general si a agroturismului in special.

Valea Prahovei dispune de un potential turistic valoros, de o oferta turistica atractiva pentru turistii dornici sa practice aproape orice forma de turism. In ultimii ani, Consiliul Judetean Prahova alaturi de Consiliile Locale si cativa investitori au facut eforturi pentru reconsiderarea locului turismului.

Promovarea serviciilor turistice pe Valea Prahovei aduce un beneficiu major acestei zone, aceasta avand potential turistic foarte ridicat. Datorita faptului ca au fost modernizate toate unitatile de cazare si bazele de agrement din statiunile turistice de pe Valea Prahovei, agentii hotelieri isi pot promova ofertele de cazare cu usurinta. De asemenea statiuni ca Sinaia, Predeal, Azuga si Busteni pot fi incluse intr-un circuit turistic atat intern cat si international dat faptul ca au potentialul turistic dezvoltat, iar resursele naturale sunt exploatate in mod pozitiv.

Agentii hotelieri isi mai pot promova ofertele si atrage clienti prin faptul ca practica preturi avantajoase, pentru ca orice client sa poata apela la serviciile unitatilor de cazare de pe Valea Prahovei.

Si faptul ca acestia folosesc aparate de ultima tehnologie pentru dotarea salilor de fitness, sau bazelor de agrement din cadrul unitatilor de cazare face ca promovarea ofertelor sa atraga cat mai multi clienti.Agentii hotelieri promoveaza ofertele atat prin brosuri, pliante si afise, cat si pe internet, unde creeaza website-uri cu oferta de cazare, facilitatile oferite de hoteluri si bazele de agrement din cadrul hotelurilor.

2.2. Comercializarea pachetelor turistice montane in Valea Prahovei

Agentia de turism "Mervani Travel" S.R.L.

Agentia Mervani Travel este o agentie de turism cu statutul de tour-operatoare, a carei activitate consta in comercializarea si oferirea unor servicii variate avand ca principala preocupare stabilirea, dezvoltarea si diversificarea de relatii de colaborare cu cat mai multi parteneri atat din tara cat si din strainatate.

Echipa Mervani Travel este formata din profesionisti, cu experienta in toate domeniile legate de organizare conferinte, evenimente, team buildinguri , in si out door, promovarea si valorificarea unei zone turistice.

Ofera servicii complete pentru organizare de seminarii si traininguri, calatorii de relaxare, vacante si sejururi, cea mai buna oportunitate de a fideliza clientii fiind faptul ca are cei mai eficienti angajati , atat in tara cat si in strainatate, la tarife deosebit de atractive, transport, petreceri, lasari de produse, evenimente speciale.

Pentru toti clientii care vor vacanta sau sejur pe Valea Prahovei, agentia dispune de o baza de date completa cu toate unitatile de cazare si agreement din zona, de asemenea rezervari bilete avion pe toate liniile aeriene, sejururi si circuite in intreaga lume, oferte litoral, munte si balneo .

Mervani Travel este deosebit de onorata sa gaseasca in toti clientii un partener profesionist, astfel ca impreuna sa dezvolte un turism profitabil.

Agentia de turism Mervani Travel tine cont de faptul ca activitatea turistica din Valea Prahovei s-a dezvoltat creandu-si propria piata de actiune, care, datorita "invizibilitatii" produselor specifice, se caracterizeaza prin elemente ca:

Locul ofertei coincide cu locul consumului, dar nu si cu locul de formare a cererii;

Oferta turistica este perceputa de catre cerere sub forma unor imagini formate prin cumularea tuturor informatiilor primite direct sau indirect de catre fiecare turist potential;

Piata turistica este complexa, datorita continutului sau complex de bunuri si servicii diferite.

12

Circuite turistice

Agentia tour-operatoare Mervani Travel si-a creat un website unde prezinta toate ofertele de pachete turistice in toata lumea. Aceasta comercializeaza pachete turistice care consta in circuite turistice sau trasee turistice in strainatate si in Romania, mai ales in statiunile montane din Valea Prahovei.

 1. Circuit turistic "Valea Prahovei - Destinatie de vis"

Durata: 12 zile

Perioada: 1.11.2009- 31.12.2009

Ruta: Bucuresti-Sinaia-Predeal-Ploiesti-Azuga-Busteni

Transport: CFR, Autocar Transeven, microbuz Linen Trans.

Cost: 1600 RON

Categorie sejur: 3*

Cazare:

Sinaia - Hotel Sinaia 3*, Hotel Palace 3*;

Azuga - Hotel Cautis 4*;

Busteni - Hotel Sarah 3*;Predeal - Hotel Roua 3*.

Ploiesti - Hotel Bulevard 4*.

Servicii incluse in pachetul turistic:

excursii organizate;

pastrarea obiectelor de valoare in seifurile de la receptiile hotelurilor;

facilitati de relaxare;

transport;

mic dejun si pranz;

organizari de evenimente festive sau de afaceri;

cazare asigurata;

ghid turistic local;

facilitati in zonele de agrement.

Servicii neincluse in pachetul turistic: toate serviciile nementionate in pachetul turistic.

Ziua I: Plecarea se va face din Bucuresti , Piata Victoriei, ora 09.00 cu metroul pana la Gara de nord Bucuresti de unde turistii vor lua trenul pe ruta Bucuresti-Brasov-Sinaia. La ora 16:00 turistii vor ajunge in Sinaia, se vor caza la hotel si se vor odihni.La ora 20:00 turistii vor beneficia de serviciul de SKI, costurile fiind suportate de agentie. Cazare in Sinaia, hotel Palace.

Ziua II Mic dejun. Ora 10:30, turistii vor vizita Castelul Peles - unul dintre cele mai frumoase casteluri din Romania - cu toate atractiile acestuia: sala de teatru, muzeul din cadrul castelului,    sala florentina, sala de consiliu, sala de arme si sala oglinzilor.La ora 13:30 turistii vor lua pranzul, iar apoi vor merge sa viziteze Castelul Pelisor - construit de Karel Liman, acesta detine o colectie de arta decorativa apartinand Art-Nouveau-ului printre care lucrari ale unor artisti ca E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann. Vor vizita intreg castelul cu toate vestigiile acestuia: "Dormitorul de aur", "Capela" si "Camera de aur". La ora 17:00 turistii vor vizita Cladirea Cazinoului Sinaia - monument de arhitectura laica - si vor putea face fotografii cu monumentul aflat in fata cazinoului, si anume, bustul artistului I. Brezeanu. Cazare in Sinaia, hotel Palace.

Ziua III: Mic dejun. Ora 10:00, vizita Manastirea Sinaia - monument istoric de arhitectura religioasa - edificiu construit in stil brancovenesc. La 12:30 turistii vor lua pranzul la hotel, iar apoi se vor odihni. Ora 18:30 vor vizita Casa memoriala "George Enescu" - cu o arhitectura deosebita, specifica reliefului montan, unde vor putea face fotografii. Cazare in Sinaia, hotel Sinaia.

Ziua IV: Mic dejun. Ora 11:00, turistii vor vizita Rezervatia naturala Aninisul, unde vor vedea cele mai speciala vegetatie, bine intretinuta de personalul angajat al rezervatiei, si vor putea face fotografii. La ora 14:00 turistii vor lua pranzul, si se vor odihni. La ora 20:00 se organizeaza concert in aer liber unde turistii vor putea participa daca doresc, costurile pentru concert fiind suportate de agentie. Cazare in Sinaia, hotel Sinaia.

Ziua V: Mic dejun. Ora 9:30, turistii vor pleca catre statiunea Predeal cu trenul. La ora 11:00 vor ajunge in Predeal, se vor caza la hotel si se vor odihni. La ora 16:00 turistii vor vizita cabanele si restaurantele cu specific tipic montan de la Clabucet plecare, pana acolo urcand cu telecabina, vor putea schia, si vor putea face fotografii.

Cazare in Predeal, hotel Roua.

Ziua VI: Mic dejun. La ora 11:00 turistii vor vizita Clabucet-Sosire, se vor organiza excursii catre Sinaia si Azuga cu telecabina sau cu autocarul. La ora 16:00 turistii vor vizita rezervatiile naturale din Predeal si vor putea achizitiona suveniruri si face fotografii. Seara la ora 21:00 va avea loc un concert in aer liber , pe partia Clabucet Sosire, unde vor concerta cativa dintre cei mai cunoscuti artisti romani, si va avea loc si un concurs cu "Cel mai bun schior" , unde turistii vor putea sa se inscrie daca au abilitati de schiat si vor fi premiati. Cazare in Predeal, hotel Roua.

Ziua VII: Mic dejun. La ora 10:30 turistii vor pleca spre orasul Ploiesti. Ora 15:00 turistii vor vizita monumente reprezentative ale acestui oras cum ar fi Monumentul Vanatorilor; de asemenea vor vizita si Casa memoriala "Nichita Stanescu". Cazare in Ploiesti, hotel

Ziua VIII: Mic dejun. Ora 11:00 turistii vor vizita muzeele din orasul Ploiesti: Muzeul Ceasului Nicolae Simache, Muzeul Judetean de Arta, Muzeul Memorial "Paul Constantinescu", Muzeul memorial "I.L. Caragiale" si Muzeul de Istorie si Arheologie. Cazare in Ploiesti, hotel

Ziua IX: Mic dejun. Turistii vor pleca spre statiunea Azuga , vor ajunge la hotel si se vor odihni. Ora 18:00 turistii au program de schiat, cu instructori calificati, la partiile de incepatori si avansati. Cazare in Azuga, hotel Cautis.

Ziua X: Mic dejun. Ora 16:00, turistii vor pleca spre statiunea Busteni, vor ajunge la ora 16:45 si se vor caza la hotel. La ora 21:30 vor merge in cel mai cunoscut club din Busteni, unde vor avea parte de o noapte plina de distractii. Cazare in statiunea Busteni, hotel Sarah.

Ziua XI: Mic dejun. Ora 10:00, turistii vor merge sa viziteze una dintre cele mai cunoscute cascade din Romania - Cascada Urlatoarea - iar apoi vor vizita, Sfinxul si Babele, unde vor putea face fotografii. La ora 18:00 turistii vor vizita Castelul Cantacuzino, unde vor putea face poze si achizitiona suveniruri. Cazare in zona Busteni, hotel Sarah.

Ziua XII: Mic dejun. Relaxare si recreere pentru turisti la partiile de ski pana in momentul in care vor parasi statiunea. Ora 16:00, plecare din statiunea Busteni pe ruta Busteni-Sinaia-Brasov-Ploiesti-Bucuresti, turistii vor fi transportati cu autocarul de la Gara de Nord pana in Piata Victoriei de unde au plecat la inceputul sejurului.

2. Programul circuitului turistic de doua zile "Valea Prahovei"

Pret: 160 Euro/ pers. Copiii pana la 8 ani beneficiaza de reducere 50%.
In pretul biletului sunt incluse transportul, intrarile la muzee, cazarea pentru o noapte, mesele principale ale circuitului.
Pe toata durata excursiei, turistii beneficiaza de asistenta turistica din partea unui ghid specializat. Transportul se realizeaza cu autocare ultramoderne ale firmei organizatoare, Mervani Travel.
Ziua I:
- Plecare din orasul Constanta la 06:00
- Micul dejun se serveste la restaurantul hotelului unde locuiesc turistii.
- Sosire in Poiana Brasov la ora 11:00.
- Vizitarea satiunii Poiana Brasov.
- Dejunul la restaurantul "Coliba Haiducilor "la ora 14:00.
- Plecare spre Brasov in jurul orei 15:30.
- Cazarea la hotelul "Capitol " de trei stele, din Brasov.
- Turul orasului Brasov.
- Cina cu program medieval la restaurantul "Cetate" din Brasov la ora 20:00.

15

Ziua II:
- Servirea micului dejun la hotelul unde sunt cazati turistii.
- Imbarcarea in autocare si plecarea spre castelul Bran in jurul orei 09:00.
- Vizitarea castelului Bran.
- Plecare spre Sinaia la ora 12:00.
- Dejun la Sinaia la restaurantul "Economat" aflat langa castelul Peles.
- Vizitarea castelului Peles.
- Plecare spre Bucuresti in jurul orei 16:00.
- Scurt tur al capitalei.
- Cina la restaurantul "Carul cu Bere".
- Plecarea spre Constanta in jurul orei 20:30.

Detalii cu privire la obiectivele turiastice incluse in program

Acest traseu nu a fost ales intamplator ci, dimpotriva,a fost gandit ca sa-l poarte pe turist spre inima tarii si sa-i ofere posibilitatea de a se delecta cu o parte din frumusetile Romaniei si in special cu cele ale judetului Brasov.

Cele mai indepartate urme ale civilizatiei nascute aici,in judetul Brasov,dateaza de peste 60.000ani. Trecut prin furcile vremii , acest loc a parcurs numeroase etape de dezvoltare sau regres, specifice vechilor civilizatii ce s-au stabilit in acesta regiune a lumii.

Prima escala a acestui circuit este in Poiana Brasov, situata la o altitudine de 950-1050 m. Este statiunea cea mai moderna si cea mai solicitata si face parte din teritoriul administrativ al judetului Brasov. Prima cabana a fost construita la inceputul secolului nostru ( 1907), pe locul denumit Poiana de Jos, iar in 1909 se desfasoara primul concurs intern de schi.

Aceasta perla a turismului montan, renumita mai ales pentru sporturile de iarna, se afla la 12km de Brasov, pe un drum judetean modernizat care leaga orasul amintit de localitatea Rasnov, situata pe E 60 si respectiv DN 73 A. Statia C.F.R. Brasov asigura un acces comod, ea fiind asezata pe traseul principalelor magistrale feroviare care leaga capitala de centrul, nordul si nord-vestul Romaniei.

Castelul Bran. Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea 'cu munca si cheltuiala lor proprie' In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund. La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.

16

Trasee turistice

Traseul 1: Busteni (885 m)- Cascada Urlatoare (1055 m) = (punct rosu ; 1 h 15 min).

Traseul este accesibil tot timpul anului. Se urca pe Str. Telecabinei spre telecabina. In tot acest timp turistii pot observa abruptul prahovean al Bucegilor dominat de Vf. Claia Mare in dreptul caruia se arcuieste Valea Seaca a Jepilor. Lasand in dreapta vechiul traseu spre Cabana Caraiman pe Valea Jepilor, dupa un urcus accentuat se ajunge la punctul denumit 'La Gratar'. De aici drumul se bifurca. Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa, in timp ce drumul turistilor trece peste un mic podet, traverseaza Valea Seaca a Jepilor si dupa un parcurs usor prin padure ajungem la Cascada Urlatoarea care este impresionanta prin debit si inaltime.

Traseul 2: Busteni - Poiana Costilei (1360 m)-Poiana Rosu (1400 m)-Cabana Poaiana Izvoarelor (1455 m)- Cabana Gura Diham (987 m)- Busteni Pichetul = (triunghi rosu pana in Poiana Pichetul Rosu, apoi banda rosie; 5-6 h).

Traseul este accesibil numai vara. In Busteni urmand strada Valea Alba se ajunge la Caminul Alpin, situat foarte aproape de iesirea din oras. De aici se urca o prima panta care ii scoate pe turisti intr-o poiana de unde li se dezvaluie o impresionanta priveliste asupra masivelor Caraiman si Costila. Continuand drumul, acestia ajung in timp scurt la 'Poarta Muntilor'. De aici drumul continua cu o usuoara curba spre dreapta apoi in urcus spre punctul 'La Masuratoarea Ursilor', de unde se ramifica spre stanga traseul marcat cu triunghi galben ce ii duce la refugiul Schiorilor din Valea Alba. Urmeaza o regiune aproape orizontala dupa care se coboara spre Poiana Costilei unde se ajunge dupa ce s-a traversat Valea Costilei si Valea Galbinelelor. Privind deasupra padurilor turistii pot observa Peretele Galbinelelor, Coltul Galbinelelor, Coltii Malinului. Dupa ce traverseaza Poiana Costilei poteca ii duce pe turisti la rascrucea de drumuri din Poiana Vaii Cerbului, iar la dreapta spre Busteni prin Plaiul Fanului, ambele cu banda galbena. Turistii traverseaza Valea Malinului, apoi Valea Cerbului si se indreapta spre Poiana Morarului, unde ajung dupa ce traverseaza firele vailor Comorilor si Bujorilor. Aici pot admira impunatoarele Ace ale Morarului. Dupa ce se traverseaza Valea Morarului si dupa o portiune aproape orizontala, se coboara spre rascrucea de drumuri din Poiana Pichetul Rosu. De aici, drumurile sunt raspandite in evantai. Ele ii pot conduce pe turisti spre Cabana Malaiesti sau Vf. Bucsoiu, spre Cabana Diham sau Cabana Poiana Izvoarelor. De aici turistii continua traseul cu marcajul de banda rosie si in aproximativ 15 min. ajung la Cabana Poiana Izvoarelor. In continuare turistii coboara spre Cabana Gura Diham pe o poteca lata si accesibila, de unde in aproximativ o ora ajung pe sosea in Busteni.

17

CAPITOLUL III: Concluzii si propuneri

3.1. Concluzii si propuneri

Aceasta zona dispune de un numar impresionant de resurse turistice, naturale si antropice, care din pacate nu sunt valorificate la valoarea lor reala. De asemenea, s-a mai observat ca exista o intreaga serie de proiecte concepute pentru imbunatatirea imaginii zonei.

Baza tehnico-materiala a intrat intr-un proces de renovare si modernizare in perioada 2006-2007, fiind construite noi structuri de primire turistica.

Unitatile de agrement si instalatiile de transport pe cablu au fost reamenajate sau sunt in curs de reamenajare, totodata existand si proiecte pentru realizarea unora noi.

In ceea ce priveste numarul de turisti sositi in unitatile de cazare in raport cu capacitatea de primire, se poate spune ca exista o neconcordanta, numarul turistilor fiind mai mic decat oferta de cazare.

Ca o concluzie generala, s-ar putea spune ca turismul din Valea Prahovei s-a dezvoltat in perioada 2006-2007, au fost relansate anumite zone si s-au demarat programe pentru o dezvoltare durabila a zonei.

S-au propus programe pentru dezvoltarea si modernizarea bazei turistice:

Organizarea serviciilor "Salvamont" care vor coordona actiunile de prevenire a accidentelor montane si de salvare a persoanelor accidentate;

Refacerea partiei de bob si sanie din Sinaia;

Realizarea unor amenajari turistice complexe pe Valea Cerbului - Busteni;

Realizarea unor trasee turistice cu caracter cultural-istoric;

Reabilitarea zonelor, monumentelor, cladirilor de interes turistic;

Sustinerea initiativei private in crearea si dezvoltarea de unitati turistice cu servicii la standarde internationale;

Amenajarea zonelor cu potential cinegetic, etnografic, cultural si ambiental;

Atragerea unui numar sporit de turisti prin actiuni promotionale in tara si strainatate;

Modernizarea infrastructurii rutiere;

Repararea bazelor sportive existente, precum si amenajarea unor baze noi in Sinaia si Busteni;

Dezvoltarea unor forme noi de turism: bungee-jumping, parapanta, mountain-bike.

18

3.2. Instructiuni privind sanatatea si securitatea in munca in turism

In conformitate cu "Legea securitatii si sanatatii in munca" nr. 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.

Angajatorul are obligatia sa ia masurile necesare pentru:

asigurarea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor;

preveniera riscurilor profesionale;

informarea si instruirea lucratorilor;

asigurarea spatiului organizatoric si a mijloacelor necesare securitatii si sanatatii in munca;

adaptarea la progresul tehnic;

inlocuirea a ceea ce este periculos, cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos;

adoptarea, in mod particular, a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuala;

furnizarea de instructiuni corespunzatoare lucratorilor.

INSTRUIREA LUCRATORILOR

Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specific locului de munca si postului sau:

la angajare;

la schimbarea locului de munca sau la transfer;

la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent ;

la introducerea oricarei tehnologii sau proceduri de lucru ;

la executarea unor lucrari speciale.

OBLIGATIILE LUCRATORULUI

Fiecare lucrator trebuie sa-si desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidententare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.

In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute in articolul de mai sus, lucratorii au urmatoarele obligatii:

19

sa utilizeze corect masinile, aparatura, uneltele, substantele periculoase, echipamentele de transport si alte mijloace de productie;

sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru prestare;

sa nu procedeze la scoaterea din functiune, la modificarea, schimbarea sau inlaturarea arbitrara a dispozitivelor de securitate proprii, in special ale masinilor, aparaturii, uneltelor, instalatiilor tehnice si a cladirilor si sa utilizeze corect aceste dispozitive;

sa comunice imediat angajatorului si/sau lucratorilor desemnati orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si orice deficient al sistemelor de protectie;

sa aduca la cunostinta conducatorului de munca si/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoana;

sa isi insuseasca si sa respecte prevederile legislatiei din domeniul securitatii si sanatatii in munca vor fi folosite mijloace, metode si metode de aplicare a acestora;

sa dea relatiile solicitate de catre inspectorii de munca si inspectori sanitari.

INSTRUIREA PERSONALULUI IN DOMENIUL SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA

Pentru instruirea personalului in domeniul securitatii si sanatatii in munca vor fi folosite mijloace, metode si tehnici de instruire, cum ar fi : expunerea, demonstratia, studiu de caz, vizionarea de filme, diapozitive, proiectii, instruire asistata de calculator.

Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde trei faze:

instruirea introductiva generala;

instruirea la locul de munca;

instruirea periodica.

20

BIBLIOGRAFIE

 • Luminita Marin Basarab, "Geografia Romaniei", Editura Mondan, Bucuresti, 1993
 • Nicolae Cianga, "Romania. Geografia turismului", Presa Universitara Clujeana, 2002
 • Ion Coman, "Alpinism odinioara si azi", Editura Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport, Bucuresti, 1982
 • Emilian Cristea, N. Dumitru, "Bucegi: turism-alpinism", Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1978
 • Daniela Firoiu, "Economia turismului si amenajarea turistica a teritoriului", Editura Sylvi, , Bucuresti, 2003
 • Daniela Firoiu, "Resursele umane in turism", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003
 • Milton F. Lehrer, "Sinaia", Editura Meridiane, Bucuresti, 1967
 • Vasile Neagu, "Servicii si turism", Editura Expert, Bucuresti, 2000
 • Velcea, Gheorghe Niculescu, "Ghid turistic al judetului Prahova", Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1979

Internet:

www.valeaprahovei.net

www.turismromania.ro

www.facultate.regielive.ro

www.infomontan.ro

www.calificativ.ro

www.carpati.org

www.infosinaia.ro

www.alpinnet.org

Materiale informative Valea Prahovei:

 • Ghidul turistic al zonei
 • Revista "Carpati"
 • Brosuri si pliante
 • Articole despre Valea Prahovei

ANEXE

Oferta de vacanta pe Valea Prahovei

pentru grup de 15 persoane --

Ziua 1: Punct plecare Gara de Nord Bucuresti, transportul se face cu autocarul firmei "Mervani" pe ruta Bucuresti - Busteni 131 km, cazare la pensiunea "Oti-Dor" Busteni;

Ziua 2: Drumetie pe traseul: Busteni - Babele (urcare cu telecabina, cu vizita obiectivelor turistice Babele si Sfinxul), Babele - Pestera (cu vizita la Pestera Ialomicioarei), Pestera - Cocora - Piatra Arsa - canton Jepi - Busteni;

Ziua 3: Cursuri alpinism pentru incepatori in Cheile Rasnov (includ catarare, rapel);

Ziua 4: Drumetie pe traseul: Busteni - Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - Predeal;

Ziua 5: Drumetie    pe traseul: Sinaia - Cota 1400 - Cota 2000 (urcare cu telecabina), Cota 2000 - Platoul Bucegi - Crucea Caraiman - Cabana Caraiman - Busteni;

Ziua 6: Activitate extraordinara - planari cu parapanta - in localitatea Darste, judetul Brasov;

Ziua 7: Reintoarcerea la Bucuresti.

Pretul include:

6 nopti cazare la vila "Oti-Dor" - Busteni;

6 mic dejunuri la restaurantul "Oti-Dor";

6 cine la restaurantul "Oti-Dor";

Transportul cu autocarul;

Servicii ghid turistic;

Servicii scoala de alpinism;

Servicii scoala parapanta;

Pret vacanta: 673,7 RON.

Tabelul nr. 1 - Numarul mediu de turisti pe Valea Prahovei in perioada 2005-2008

AniiNumarul mediu de turisti

Tabelul nr. 2 - Statiuni turistice si localitati cu amenajari balneare existente in Valea Prahovei:

Nr. crt.

Statiunea, localitatea

Clasificarea statiunii

Functionare

Altitudine (m)

Permanenta

Sezoniera

Breaza

Climaterica in general

X

Busteni

Climaterica in general

X

Poiana Tapului

Climaterica in general

X

Sinaia

Balneo-climaterica

X

Tabelul nr. 3 - Instalatii de transport pe cablu existente in Valea Prahovei

Nr. crt.

Statiuni, localitati, puncte turistice

Instalatii de transport pe cablu

Lungime (m)

Capacitate pers/ora

Total

Telecabina

Telegondola

Telescaun

Teleschi

Paraul rece

Sinaia

Busteni

Azuga

Pestera - Padina

TOTAL

Tabelul nr. 4 - Structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica deschise pe Valea Prahovei in perioada 2005-2008

Structuri de primire turistica

TOTAL, din care:

Hoteluri

Moteluri

Hanuri

Vile turistice

Cabane turistice

Pensiuni turistice, din care:

- pensiuni turistice urbane

- pensiuni turistice rurale

Pensiuni agroturistice

Campinguri

Popasuri turistice

Sate de vacanta

Bugalow-uri

Tabere pentru elevi si studenti

Casute turisticeTabelul nr. 5 - Caracteristici tehnice ale partiilor de schi din Sinaia

Denumire

Lungime

Dificultate

CARP

2500 m

Dificil

VANTURIS

2350 m

Intermediar

VALEA DORULUI

1180 m

Intermediar

TURISTICA

2800 m

Intermediar

DORULUI

600 m

Intermediar

Tabelul nr. 6 - Caracteristici tehnice ale partiilor de schi din Azuga

Denumire

Lungime

Dificultate

SLALOM SORICA

2100 m

Dificil

OLIMPICA

3042 m

Dificil

Tabelul nr. 7 - Partii de schi din Predeal

Denumire

Lungime

Dificultate

Clabucet

2100 m

Mediu

Subteleferic

1200 m

Dificil

Clabucet sosire

800 m

Usor

Clabucet varianta

790 m

Usor

Clabucet scoala

200 m

Foarte usor

Subteleferic

670 m

Usor

Clabucet 3

3200 m

Mediu

Paraul rece

520 m

Mediu

Tabelul nr.    8 - Mijloace de transport pe cablu in Predeal

Nume teleschi

Lungime

Durata

Altitudine

Capacitate transport

Telescaun Clabucet

1713 m

14 min

1053/1445 m

600 persoane

Telescaun Clabucet 2

1713 m

14 min

1053/1445 m

600 persoane

Teleschi Clabucet sosire 1

640 m

4 min

1040/1194 m

600 persoane

Teleschi Clabucet sosire 2

648 m

4 min

1040/1194 m

700 persoane

Teleschi Clabucet plecare

489 m

3 min

1271/1420 m

700 persoane

Miniteleschi

200 m

1 min

1050/1080 m

200 persoane

Teleschi Paraul Rece

480 m

3 min

860/1016 m

600 persoane

Tabelul nr. 9 - Numarul turistilor cazati in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica din judetul Prahova pe tipuri de structuri in perioada 2005-2008

Anii / Structuri de primire turistica

Hoteluri

Moteluri

Hanuri

Vile turistice

Cabane turistice

Pensiuni turistice, din care:

- pensiuni turistice urbane

- pensiuni turistice rurale

Pensiuni agroturistice

Campinguri

Bugalow-uri

Tabere pentru elevi si studenti

TOTAL

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3123
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved