Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


BAZA TEHNICO MATERIALA A TURISMULUI - Structuri turistice de cazare

Turism+ Font mai mare | - Font mai micBaza tehnico materiala a turismului

Baza tehnico-materiala a turismului cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se foloseste turismul pentru realizarea functiilor sale economice si sociale. In acest context se au in vedere atat mijloacele materiale specifice turismului, cat si cele comune, apartinand altor ramuri, dar folosite si de turism(infrastructura generala) In cadrul bazei tehnico - materiale a turismului, capacitatile de cazare, de alimentatie publica, agrementul, etc. prin numarul si structura lor reflecta, in cea mai mare masura, gradul de dotare si dezvoltare turistica, in ansamblu sau la nivel teritorial.Importantele resurse financiare alocate turismului s-au concretizat in realizarea unei puternice baze tehnico - materiale a turismului (de cazare, alimentatie publica, tratament, agrement, transport, etc.)care a permis valorificarea intr-o anumita proportie a bogatelor resurse turistice raspandite pe intregul teritoriu al tarii noastre.

Structuri turistice de cazare

Volumul, structura si calitatea serviciilor de cazare depind, in primul rand de existenta unei baze tehnico-materiale adecvate: hoteluri propriu-zise, moteluri, vile, hanuri, case de odihna, cabane, popasuri turistice, etc. Ele trebuie sa detina dotarile corespunzatoare, care sa ofere turistilor conditii optime si, care sa indeplineasca, dupa caz, si alte functii. Dintre toate tipurile de primire cu functiuni de cazare cele mai importante sunt: hotelul, motelul, vila, bungalowul, cabanele turistice, refugiile turistice, campingurile, casutele, satul de vacanta, camerele de inchiriat in locuintele familiale, spatiile de cazare de pe navele fluviale si maritime, pensiunile turistice si fermele agroturistice.

Structuri turistice de alimentatie publica

Alimentatia publica a cunoscut in tara noastra ritmuri inalte de dezvoltare superioare celor inregistrate de alte sectoare comerciale.

Unitatile sezoniere de alimentatie publica reprezinta un procent ridicat (20,5% din totalul retelei de alimentatie publica) ceea ce corespunde nevoilor turismului nostru puternic marcat de sezonalitate (in special pe litoral).

Pentru a satisface cat mai bine nevoile turistului a fost dezvoltata o retea de unitati cu specific reprezentative, care ofera preparate culinare traditionale, intr-un cadru placut, cu elemente de cultura, arhitectura, decoratiuni interioare si exterioare, cu programe artistice bine alese si executate, ceea ce confera alimentatiei publice noi valente, o mai mare atractivitate. Cu toate succesele obtinute pe linia diversificarii retelei de alimentatie publica, se simte inca nevoia de a extinde si mai mult reteaua unor unitati mult agreate de populatie si turisti, cum sunt: placintariile, covrigariile, a unitatilor de racoritoare, de meniuri dietetice.

Structuri de tratament

In statiunile balneare, concomitent cu spatiile de cazare, s-a dezvoltat si o baza de tratament moderna, integrata in baza de cazare. Principalele statiuni: Baile Felix, Baile Herculane, Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova, Baile Tusnad, Covasna, Vatra Dornei, Sovata , Eforie Nord, Mangalia, Neptun si altele, dispuneau in 1995 de 38 de baze de tratament din care, peste jumatate moderne si, cea mai mare parte, in incinta hotelurilor, la care se pot efectua zilnic aproape 95.000 de proceduri (din care peste 48.000 proceduri majore), ceea ce arata existenta unei baze materiale de tratament dezvoltata, puternic diversificata, apta sa satisfaca cerinte de tratament pentru toate afectiunile incadrate in Nomenclatorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (cardiovasculare, locomotorii, gastrice, renale, respiratorii, alergice, etc.)

Structuri de agrement.

Cuprind o gama de mijloace si dotari destinate sa asigure posibilitati cat mai largi si diversificate pentru petrecerea timpului liber de catre turisti. O grupare generala in cateva categorii mari sugereaza varietatea si importanta acestei componente a bazei tehnico - materiale: mijloace destinate distractiilor (cluburi, sali de jocuri, sali polivalente, parcuri de distractie, etc), mijloace de transport pe cablu, mijloace de agrement sportiv (terenuri de sport, centre de calarie, patinaj, sporturi nautice, etc.) bazine de inot deschise si acoperite (unele cu ape termale) etc, respectiv peste 1700 locuri in parcuri distractive, aproape 1.800 de locuri pentru sporturi agrementive , 2.800 locuri in discoteci, aproape 500 de sali cu jocuri mecanice si o capacitate de transport pe cablu de peste 4.000 persoane pe ora. Desigur, aceasta baza de agrement este concentrata indeosebi pe litoral si in principalele statiuni balneare si montane, dupa cum, in mijloacele de transport pe cablu, turismul prahovean, inclusiv Poiana Brasov detine aproape 70% din totalul instalatiilor.

Baza tehnico materiala a turismului de litoral

Litoralul romanesc al Marii Negre nu reprezinta altceva decat intalnirea atat de mult asteptata cu marea, cu prima zona turistica a tarii. Calitatile terapeutice ale apelor marii, ale plajei sau ale apelor mezotermale si ale namolurilor sapropelice, au fost intens valorificate prin puternica dezvoltare a bazei materiale de cazare, alimentatie publica, agrement, transport, tratament, menite sa asigure odihna, recreerea si tratamentul balnear pentru un numar din ce in ce mai mare de turisti romani si straini.

Vizitatorul litoralului, indiferent ca va sosi cu automobilul, cu trenul, cu avionul sau pe calea apelor, primul contact il va lua negresit cu municipiul Constanta, poarta de intrare si centrul de dispersie al turistilor catre statiunile de pe litoral, de la Navodari la Mangalia; apoi vor descoperi constelatia litoralului, care inseamna de fapt o salba de statiuni, una mai frumoasa ca alta: Navodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Costinesti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn si Mangalia.

Din cei 244 km. ai litoralului romanesc ai Marii Negre aproape 70 km. - de la Capul Midia la Vama Veche - constituie domeniul aproape exclusiv al turismului. Aici se gasesc cele 12 statiuni de odihna si tratament ale litoralului.

Capacitatea de cazare a litoralului depaseste 150.000 de locuri, statiunile sale fiind vizitate anual de peste 2 milioane de turisti.

Realizarea unei atmosfere de destindere si recreere, prin evitarea unor mari concentrari de tip urban, a fost poate obiectivul cel mai important urmarit atat in sistematizarea de ansamblu a statiunilor cat si in conceptia arhitecturala de detaliu. S-a reusit astfel sa se satisfaca una din tendintele caracteristice ale turismului contemporan: dorinta de evadare din marile aglomerari urbane si de trecere de la o structura urbana la un peisaj natural, dorinta de schimbare a modului de viata obisnuit, de la un program de lucru rigid la unul liber, de odihna si distractie.

Litoralul romanesc al Marii Negre ofera multiple posibilitati de petrecerea agreabila a timpului liber, dispunand de variate dotari de sport si agrement.

Pentru numerosi amatori de sport, litoralul nostru dispune de o remarcabila baza materiala sportiva si de agrement, piscine in aer liber si acoperite, terenuri de tenis, volei si baschet, baze nautice cu dotari corespunzatoare, terenuri de minigolf, bowlinguri, terenuri de tir cu arcul, spatii pentru practicarea echitatiei, etc. La Mamaia , pe lacul Siutghiol s-a pus in functiune o instalatie de teleschi nautic.

Foarte cautate, in special de tineret, sunt discotecile, iar in cursul verii la Mamaia se organizeaza un festival national de muzica usoara si un festival de folclor. Tot aici au loc numeroase spectacole de teatru, opera, opereta, varietati, zeci de expozitii de arta.

Un alt mijloc de petrece a timpului liber il constituie vizitarea muzeelor, veritabile omori de arta, istorie, arheologie, etc, precum si numeroase excursii turistice organizate pe principalele itinerare turistice ale Romaniei.

La sud de Capul Midia se desfasoara unul dintre cele mai lungi perisipuri din Europa - Navodari - Mamaia. Este cea mai extinsa plaja a litoralului. De aici, de la Capul Midia incepe turul statiunilor litoralului.

Navodari.

Navodari inseamna astazi, in turismul de litoral, capitala maritima estivala a copiilor din Romania. Ca expresie a prieteniei si ospitalitatii romanesti, aici sunt primiti anual si cca.15.000 de copii din peste 40 de tari ale lumii. Pentru micii turisti, la Navodari, in vara anului 1986 a fost inaugurat un adevarat orasel al copiilor care poate gazdui in fiecare vara peste 130.000 de reprezentanti ai celei mai tinere generatii din Romania, precum si oaspeti de aceeasi varsta din alte tari. In Navodari, exista un complex, impartit in mai multe zone: Delfinul, Albatrosul, Perla, Vacanta, Lebada. S-au inaltat vile cochete, s-au amplasat piscine in aer liber, topogane acvatice, cantine moderne, cabinete medicale, pavilioane pentru grupurile anexe si de gospodarie. Numeroase sunt dotarile de sport si agrement, intre care un stadion cu 6.000 de locuri, 17 terenuri de sport, o sala polivalenta. De un interes aparte se bucura aici trenuletul vacantei cu un traseu de 6,8 km., prevazut cu 4 statii ce inconjoara oraselul. Pentru mici naturalisti au fost create loturi de pomi fructiferi, gradini de flori si de legume. Este, intr-adevar, un orasel fantastic, o lume de basm pentru micii turisti.

Mamaia.

Asezata de-a lungul perisipului care desparte apele Lacului Siutghiol. Mamaia de cele ale marii, statiunea Mamaia face parte din punct de vedere administrativ, din municipiul Constanta. Prima amenajare balneara din Mamaia dateaza din anul 1906. Reprezenta o punte de lemn care inainta in mare avand cabine de ambele parti. Abia dupa anul 1919 s-a trecut la organizarea unei statiuni balneare. Au fost nivelate dunele de nisip, au fost construite Cazinoul, cateva vile particulare, un hotel (actualul hotel International) si o resedinta de vara pentru familia regala. In 1939 statiunea avea o capacitate de 500 locuri. Dupa al doilea razboi mondial Mamaia s-a dezvoltat necontenit, devenind statiunea maritima de pe litoralul romanesc al Marii Negre cu cea mai mare capacitate de cazare.

Plaja din Mamaia are 8 km. lungime si 100 - 200 m. latime, ocupand o suprafata de peste 70 ha. Plaja se imparte in mai multe sectoare, acestea fiind numite dupa complexele hoteliere in dreptul carora se afla, astfel: Neptun, Sirena, Ovidiu, Cazinou, Tomis, Bucuresti, International, Palas, etc.

In conceptia de arhitectura si sistematizare, la Mamaia au fost realizate mari ansambluri hoteliere, organizate pe principiul separarii functiunilor, dar grupand si concentrand o serie de servicii si instalatii tehnice. Ele se desfasoara de-a lungul cordonului litoral dintre Marea Neagra si Lacul Siutghiol (Mamaia) si reprezinta o reusita in valorificarea peisajului. Aceasta rezolvare urbanistica - prin grupuri de hoteluri legate cu alei si spatii verzi intercalate cu dotari comerciale si de agrement - contribuie la o individualizare mai accentuata in cadrul unitatii. S-a reusit sa se obtina o atmosfera specifica statiunii, care o deosebeste mult de celelalte statiuni de pe litoralul romanesc. O alta trasatura urbanistica a statiunii Mamaia este decorarea ei cu diverse statui originale, operele unor cunoscuti sculptori romani.

Una dintre amenajarile pitoresti din statiunea Mamaia este insula Ovidiu, situata in apropierea malului vestic al Lacului Sitghiol (Mamaia). Cei 600 m2 cat masoara insula in suprafata au fost judicios folositi, prin construirea unui restaurant rustic in mijlocul naturii(in care se servesc specialitati culinare romanesti - mai ales preparate din peste) apoi prin amenajarea unor colibe din stuf, etc. Seara de seara vizitatorii sositi aici cu ajutorul vaporaselor sau al altor ambarcatii, s pot convinge si pe aceasta cale de frumusetea cantecului si dansului popular romanesc.

Mamaia, cu peste 50 de hoteluri, cateva vile, un camping, 40 de restaurante, baruri si cu multe alte dotari, se mandreste cu unitatile sale. Prin specificul si ambianta lui se remarca "Hanul piratilor" care ofera oaspetilor alese specialitati culinare si program artistic adecvat numelui ce-l poarta. In centrul statiunii se afla restaurantul "Orient" cu program si specific oriental, foarte cautat de turisti.

Mamaia este si gazda unor festivaluri nationale si internationale de film, folclor, muzica usoara, care au loc pe scena teatrului de vara, unde pot fi vizionate spectacole date de mari teatre din tara si de peste hotare.

Constanta

Activitatea comerciala si de transporturi face din Constanta cel mai important port al Romaniei, prin care se efectueaza o mare parte a exportului, orasul fiind, in acelasi timp, si port de tranzit. Tot ca Constanta acosteaza navele care fac croaziere.

Constanta a devenit astazi poarta maritima, fereastra larg deschisa a Romaniei spre lume. Prin el - devenit cel mai mare port al Marii Negre - Romania participa la schimbul mondial de valori.

De la aeroportul Mihail Kogalniceanu, din gara Constanta, din port sau de pe arterele rutiere ce vin din nord, din vest sau din sud, Constanta se dezvaluie oaspetilor cu alura sa moderna, cu agitatia unui oras al vacantelor, dar si ca mare centru industrial si urban, adevarat oras emblema a litoralului romanesc. Pentru a ne face o imagine     asupra dimensiunilor sale estivale, voi preciza ca municipiul Constanta care administreaza si aprovizioneaza intregul litoral, ajunge vara, sa depaseasca populatia capitalei tarii (circa 2,2, mil. de locuitori). Valoroasele muzee contribuie si ele la sporirea atractivitatii acestui oras, dintre care amintesc: Muzeul de istorie nationala si Arheologie - unul dintre cele mai valoroase muzee din Romania - Muzeul Marinei Romane, Muzeul de arta, Muzeul de Arta Populara, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, care cuprinde Acvariul (primul acvariu public romanesc), Planetariul (primul deschis pentru marele public in tara noastra) Observatorul Astronomic si Statia de Observatii Solare, Muzeul Marii; primul Delfinariu din tara noastra si Microdelta.

Sala Sporturilor este o interesanta constructie a orasului Constanta, realizate in stil modern cu fatade decorate cu basoreliefuri pe teme sportive. Sala este destinata practicarii unor discipline sportive ca: scrima, tenis de masa, volei, baschet, box, gimnastica, lupte libere, atletism, etc. Sala este folosita pentru spectacole, conferinte, consfatuiri, in acest capacitatea fiind de aproximativ 200 de locuri.

Se mai intalnesc: Muzeul Oii, Muzeul Militar Central Filiala Constanta, Geamia Hunchiar, Moscheea, Casa cu lei, Vila Sutu situata deasupra portului turistic "Tomis" cu fatada spre mare si plaja si constituie un rar exemplar de constructie in stil neomaur, care se mai pastreaza in Constanta.

Se mai remarca: Biserica romano - catolica, Bustul lui Mihai Eminescu, Statuia lui Anghel Saligny, Statuia Timonierului. Faleza orasului Constanta este un placut loc de plimbare de unde se poate privi intinderea nesfarsita a marii. Pe faleza un obiectiv turistic interesant este Cazinoul din Constanta. Acest cazinou a fost in intregime restaurat de o echipa de artisti plastici. Cazinoul dispune de un restaurant de 160 de locuri, un bar de zi si o cafenea de 90 de locuri un salon de cofetarie de 70 de locuri, o sala polivalenta de 120 de locuri, o braserie de 120 de locuri, o terasa de vara de 300 de locuri, un bar de noapte de 225 locuri, unul dintre cele mai mari de acest gen din tara.

Plaja Constanta poate primi pana la 15.000 de persoane pe zi si este dotata cu cabine, solarii, umbrele, tonete, bufete, dusuri.

Parcul sportiv "1 Mai" este un mare ansamblu de spatii verzi si amenajari pentru practicarea sporturilor in aer liber. In cuprinsul parcului se gaseste stadionul 1 Mai, cu o capacitate de circa 20.000 locuri.

La marginea cartierului Tomis Nord al orasului se afla una dintre cele mai frumoase complexe turistice: Satul de vacanta Constanta, alcatuit din unitati de alimentatie publica, ridicate in stilul gospodariilor taranesti din diferite zone ale tarii. Oaspetii satului de vacanta Constanta gasesc aici gustoase mancaruri traditionale pregatite de mesteri bucatari din diferite zone ale tarii. In multe din casele acestui complex, turistilor li se ofera si camere de inchiriat.

Eforie Nord

In anii de dupa cel de-l doilea razboi mondial, prin ridicarea a numeroase edificii noi si prin modernizarea ei, Eforie Nord a devenit o remarcabila statiune de tratament si odihna, functionand in tot cursul anului. Complexul sanatorial Eforie Nord format din hotelurile Steaua de Mare, Meduza si Delfinul, are o capacitate totala de 1.386 de locuri. In acest modern si bine gospodarit sanatoriu tratamentele cuprind o mare varietate de forme. Plaja complexului are circa 10.000 mp, iar pe terasele celor trei hoteluri, la etajul 14 functioneaza solarii. La hotelul Delfinul se afla o piscina cu apa de mare incalzita.

Din edificiile arhitectonice ale statiunii se impune hotelul "Europa" cu 12 niveluri , unde toate camerele sunt orientate spre mare, in partea opusa aflandu-se serviciile si dotarile anexe. O pozitie pitoreasca are hotelul "Belona", de forma unei corabii.

Alte constructii interesante din Eforie Nord sunt restaurantele cu bucatarie romaneasca si programe folclorice nationale: "Berbec", "Rapsodia" si "Nunta Zamfirei".

Intr-o pozitie pitoreasca pe faleza statiunii, se afla barul "Acapulco" cu apreciate spectacole de varietati.

Hotelurile "Azur", "Diana", "Union", "Neptun", "Minerva" si "Venus" formeaza un grup in partea de Nord a statiunii, pe faleza, in apropiere de plaja. "Neptun" si "Union" au restaurante proprii.

In partea de sud a statiunii un alt grup este format din hotelurile: "Felix", "Belvedere", "Jupiter", "Cupidon", "Fortuna", "Apollo" si "Complexul Marea Neagra".

Techirghiol

Statiunea Techirghiol este una dintre cele mai vechi de pe litoralul romanesc. Denumirea statiunii si a lacului (techir-vargat, tigrat; ghiol-lac) este legata de o anumita proprietate a apei. Cand bate vantul, valurile inspumate rascolesc namolul din lac, apa devenind cenusie. Spuma valurilor si culoarea cenusie a apei rascolita de furtuna dau lacului un aspect vargat.

Pe malul lacului Techirghiol a inceput sa se dezvolte, pe la sfarsitul secolului al XIX -lea, statiunea balneara. In statiune s-a construit un modern sanatoriu (Reumatologie, boli ale aparatului locomotor, ginecologie) baze de tratament, policlinica, vile, etc.

Eforie Sud.

Statiunea Eforie Sud este cea mai intinsa de pe litoral si cea mai veche dintre statiunile litoralului romanesc al Marii Negre.

Sectorul de tratament este organizat sub forma de sanatorii balneare. Pentru copii reumatici exista un sanatoriu special amenajat, functionand si iarna. Principalele unitati de tratament ale statiunii sunt: Sanatoriul T.B.C, Pavilionul de bai calde, Pavilionul pentru bai reci de namol, etc. Dintre restaurantele si hotelurile de mare capacitate mentionam: restaurantul "Cazinou", situat in mijlocul falezei, unde au loc apreciate spectacole de varietati, apoi hotelurile "Ancora", "Capitol", "Excelsior", "Gloria", "Riviera" din cadrul complexului situat pe faleza in zona de nord a statiunii. Mai recent au fost construite si hotelurile "Flamingo", "Cosmos", Magura", "Parc", Sanziana", "Turist".

In Eforie Sud se afla unul dintre cele mai mari restaurante de pe litoral - "Splendid". Are circa 1.500 locuri la mese si ofera diferite specialitati culinare.

Numeroase spatii verzi, bulevarde si aleile pline cu flori, intinsele parcuri in mijlocul carora se inalta cele peste 20 de hoteluri si vile, confera statiunii Eforie Sud renumele de oras - gradina.

Costinesti

Statiunea Costinesti este considerata statiunea tineretului pentru ca, an de an, mii de studenti din toata lumea vin sa-si petreaca vacanta pe tarmul Marii Negre, alaturi de numerosi studenti romani.

Situata de-a lungul unei dintre cele mai mari plaje de pe litoralul romanesc, intre Eforie Sud si Mangalia, statiunea atrage anual peste 60.000 de tineri romani si straini. La dispozitia tinerilor turisti stau hotelurile: "Forum", "Azur", minihoteluri, vile, casute, corturi, restaurante, cantine, cofetarii, etc. Numeroase sunt manifestarile culturale organizate la Costinesti: Gala Tinerilor actori, Festivalul de Jazz, Serbarile Marii, cicluri de informare si educatie cinematografica realizate de Arhiva Nationala de Filme, simpozioane, etc. Variate sunt si activitatile sportive si de agrement: Cupa Costinesti la fotbal, volei, baschet, handbal, tenis, tenis de masa, sah si inot; intalniri cu renumiti sportivi romani, windsurfing , schi nautic, yachting si altele.

Olimp

Statiunea Olimp se compune din cateva unitati distincte. Intr-o prima etapa l nord de Neptun s-a construit un ansamblu de hoteluri cu putine niveluri si restaurante separate. Desi dimensiunile si capacitatea ansamblului sunt mici, el impresioneaza prin armonia si optimismul constructiilor, prin atmosfera de destindere pe care o creeaza; insumeaza 1560 paturi si este compus din 5 hoteluri, cu numele unor orase din tara noastra: Arad, Galati, Sibiu, Craiova si Slatina si trei restaurante: Arad, Galati si Craiova cu circa 1600 de locuri.

In continuarea acestui ansamblu se afla grupul de hoteluri denumite "Amfiteatru", "Panoramic" si "Belvedere". In zona Amfiteatru toate camerele au terase si din toate se vede marea. La decorarea restaurantelor, barurilor de zi, hotelurilor de primire si la alte spatii s-au folosit grile si lampi de fier forjat, elemente de sticla colorata, riflaje din diferite esente de lemn, placi ceramice si placi mozaicale.

In partea de nord a statiunii se contureaza ansamblul Olimp Nord care beneficiaza de una dintre cele mai favorabile pozitii de pe intregul litoral. Hotelurile si restaurantele formeaza o insiruire perimetrala de cladire parter , plus 14 etaje, delimitand la interior circulatiile si zonele de odihna si agrement. Toate hotelurile cu restaurante proprii au denumirile unor provincii istorice romanesti: "Transilvania", "Moldova", "Muntenia", "Oltenia", "Banat", "Maramures", "Dobrogea". Fiecare hotel poate caza un numar de 465 turisti in serie, in camere cu un pat, cu doua paturi si in apartamente.

Pe langa acestea mai exista si vile, campinguri, sate de vacanta.

Neptun.

Statiune Neptun valorifica o ambianta deosebita: o padure bogata si un lac cu apa dulce, pe malul marii. Compozitia urbanistica cuprinde hoteluri, vile, case de odihna si toate dotarile necesare. Printre cele mai vechi hoteluri din Neptun se afla: "Midia", "Neptun", "Decebal", "Ovidiu", "Traian", "Tomis", "Histria", "Calatis" la care se adauga "Terra" "Apollo", "Romanta", "Miorita", "Balea", cu o capacitate de 4.250 locuri. Dintre dotarile statiunii mentionam: Bazarul, ansamblu ce contine o zona comerciala amenajata cu constructii noi si o zona de alimentatie publica (terasa, restaurant, cafenea, patiserie, dulciuri, ceainarie). Ansamblul este dominat de terasa restaurant, care-si desfasoara spatiile pe niveluri diferite.

Restaurantul "Popasul Caprioarelor" a fost amenajat in stil rustic, cu specialitati culinare locale, prezinta programe artistice si muzicale de folclor romanesc.

Restaurantul "Calul Balan" cu specific culinar autohton, program muzical si artistic de folclor romanesc dispune de o sala pentru degustari de vinuri superioare din podgoriile dobrogene.

Policlinica balneara Neptun, este dota cu instalatii necesare aplicarii de tratamente ambulatorii in diferite boli, se fac aplicatii cu namol sau bai cu apa adusa din Lacul Techirghiol, electroterapie, galvanoterapie, raze ultrascurte si ultraviolete, magnetodiaflux, bai de plante medicinale si altele.

Jupiter.

Statiunea Jupiter beneficiaza si ea, de efectul mare - plaja - lac - statiune.

In interior statiunea cuprinde constructii in general joase, legate cat mai mult de vegetatie, prin crearea de spatii interioare (Satul de vacanta Zodiac) sau de curti interioare (ansamblul hotelier Cozia - Tismana).

Zona activa centrala este inconjurata de multe spatii verzi. Pentru a crea un spatiu cat mai intim si mai agreabil aici au fost concentrate principalele activitati ale statiunii: magazine, posta, teatru, dotari sportive, etc.

In centrul statiunii Jupiter se gaseste un mic lac artificial - Tismana - in jurul caruia se grupeaza cateva mari complexe hoteliere: "Cozia", "Tismana". Tot in aceasta zona centrala se grupeaza hotelurile "Delta", "Scoica", "Violeta", "Iris", "Nalba", "Mimoza", "Cometa". Chiar pe nisipul plajei se afla hotelurile in 8 etaje: "Meteor", "Cometa", "Atlas", Olimpia, dominate de blocul turn, cu 13 etaje, al hotelului "Capitol".

Satul de vacanta "Zodiac", alcatuit din vile - bungalow cu parter si etaj si cu o capacitate de circa 1500 de locuri constituie un punct de atractie al statiunii. Interesant este ca cele 740 camere sunt repartizate pe sectoare, in numar egal cu constelatiile "Zodiacului", Casutele sunt construite din lemn, vopsite in culori vii si inconjurate de vegetatie. Tot aici se afla un camping cu peste 2000 locuri.

Cap Aurora

Statiunea turistica Aurora se inscrie intr-o fasie de teren de circa 250 m. adancime, intre Venus si Jupiter, pe o lungime de aproximativ 1 km., completand suita de statiuni din zona de sud a litoralului romanesc. Aurora reprezinta cel mai mare complex turistic de pe litoralul romanesc al Marii Negre. Alcatuit din 10 hoteluri cu denumiri de pietre scumpe: Grant, Agat, Diamant, Opal, Safir, Rubin, Onix, Cristal, Topaz, Coral, din 8 restaurante, piscine terenuri de sport si alte dotari. Acest complex , socotit din punct de vedere arhitectonic si 7unul dintre cele mai frumoase din Europa, poate gazdui circa 3.000 de turisti pe serie.

Fiecarei grupari de trei sau patru hoteluri ii sunt destinate o piscina si un bazin pentru copii.

In partea de sud a statiunii se afla complexul Catunul, unde, printre altele, se organizeaza spectacole folclorice. "Catunul" este compus din cateva unitati distincte, concepute in stilul arhitecturii traditionale dobrogene: cafenea, cherhana cu specialitati dobrogene, o casa a olarului, o moara unde la comanda se prepara specialitati de brutarie, o berarie unde halbele de ceramica se fac pe loc, in fata vizitatorilor.

Venus.

Statiunea Venus, dezvoltata in jurul unui lac se desfasoara pe marginea Golfului Aurora, fata in fata cu faleza orasului Mangalia, care inchide orizontul spre sud.

Venus mai este cunoscuta si sub denumirea de statiunea fetelor, deoarece o mare parte din hotelurile de aici poarta nume feminine romanesti: "Dana", "Despina", "Anca", "Irina", "Corina", "Rodica", etc.

Trei blocuri turn: "Pajura", "Vulturul", "Cocorul", sunt asezate la limita de sud a statiunii si concentreaza, in vecinatatea plajei, un numar considerabil de paturi.

Ca arhitectura, se detaseaza hotelul "Raluca", cu forma circulara in jurul unei curti interioare. In sudul statiunii in imediata apropiere a plajei se afla hotelul si restaurantul Ileana, de forma serpuita.

Alte constructii caracteristice, care dau o nota de originalitate statiunii sunt: restaurantul "Esplanada", ansamblul hotelier "Florica", "Veronica", "Zamfira", hotelurile: "Pajura", "Vulturul", "Cocorul", barul "Calypso" s.a.

Saturn.

Statiunea are aspectul uni zone dens construite catre faleza si plaja. Spre cordonul litoral statiunea este marcata cu blocuri inalte, dispuse in evantai , pentru a asigura o mai buna incadrare in teren si a permite perspective interesante din toate directiile.

Oarecum separata de restul statiunilor din Mangalia Nord, Saturn prezinta la prima vedere un manunchi de constructii hoteliere de mari proportii si anume: grupul de trei blocuri - hotel cu 4 etaje- "Alfa", "Beta", "Gama", apoi cele doua constructii monumentale cu cate 14 etaje: "Diana" si "Atena", ansamblul fiind completat cu siragul constructiilor cu 5 etaje, aliniate chiar pe tarm, care adapostesc hotelurile : "Tosca", "Semiramis", "Narcis", "Cleopatra", "Cupidon", "Cerna", "Prahova", "Siret", . Tot aici se afla doua sate de vacanta: "Dunarea" si "Delta". Cele mai noi hoteluri din statiune sunt: "Balada", "Hora" si "Sirena".

Mangalia.

In ultimii ani Mangalia a devenit o importanta statiune maritima, aici simtindu-se influentele climatului mediteranean.

In raza orasului Mangalia au fost descoperite, relativ recent, numeroase surse de apa termala sulfuroasa ce au dat rezultate deosebite in tratarea reumatismului, afectiunilor ginecologice, ale aparatului locomotor si respirator si alte boli.

Pentru valorificarea acestui potential terapeutic natural, aici au fost construite numeroase hoteluri, vile, precum si unitati de tratament. Cel mai recent - hotelul de cura Mangalia - are 518 locuri, fiind echipat cu instalatii complexe, cu bazine de apa sulfuroasa, cabine cu namol, etc. Statiunea Mangalia dispune de baza de tratament si la Sanatoriul Balnear. Cazarea turistilor se asigura tot timpul anului, in hotelul de cura "Mangalia", in Sanatoriul Balnear si in hotelul "Scala". In sezonul estival functioneaza si alte hoteluri ca "Zefir", "Astra", "Orion" si "Zernit". Pentru masa turistii au la dispozitie restaurantele hotelurilor si pensiunea Sanatoriului Balnear.

Specialistii si-au indreptat atentia si spre valorificarea vastului depozit de namol de turba, precum si a izvoarelor de ape sulfuroase, ce reprezinta un imens "rezervor de sanatate". Ca principale obiective turistice ale orasului Mangalia se enumera: Lacul Mangalia, Muzeul de Arheologie Callatis, Zidul de incinta, Portul antic Callatis, colectia "Mercurius" - adapostita intr-o vila situata pe malul marii, in fata hotelului Mangalia, monumentul Geamia Esmahan Sultan, Casa de Cultura a Tineretului- o constructie moderna, dar care pastreaza rasaturile caracteristice ale arhitecturii locale dobrogene, traditionale, pe trei nivele si care adaposteste o eleganta si modrna sala de spectacole cu 365 locuri, un salon de conferinte u 80 locuri, discoteca, salon pentru expozitii, alte spatii pentru sport, agrement sau pentru functionarea a diverse cercuri cultural-educative si stiintifice.

La sud de Mangalia, spre granita cu Bulgaria sunt alte doua pitoresti localitati rurale - 2 Mai si Vama Veche - care, vara, functioneaza ca statiuni de odihna.

4.2. Baza tehnico materiala a turismului montan

In ceea ce priveste baza tehnico materiala a turismului montan principala componenta este reprezentata de reteaua de cazare si anume: hotelurile, motelurile, vilele, cabanele cu capacitati medii sau mici, cu camere separate si cu dormitoare comune, cu functiune sezoniera sau permanenta; sunt unitati de cazare cu o larga raspandire in zona montana, la care se adauga numeroase refugii sau adaposturi - constructii din lemn sau din piatra, lipsite de dotari si de personal de servire, destinate cazarii celor in trecere (amatori de drumetie sau de ascensiuni. In stransa legatura cu vertiginoasa dezvoltare a turismului automobilistic au aparut campingurile cunoscute in Romania sub numele de "popasuri turistice". Totusi in regiunea montana acestea sunt mai reduse. Se mai remarca si taberele scolare si un numar mare de spatii de cazare la cetateni.

Daca vorbim despre reteaua de alimentatie publica, aceasta este construita din restaurante, rotiserii, bufete, berarii, baruri , cofetarii, patiserii, chioscuri si alte unitati de alimentatie publica.

Agrementul reprezinta si in aceste regiuni un factor important de care trebuie sa se tina seama si care este in plin proces de privatizare.

Pornind din Carpatii Orientali , strabatand Obcinile Bucovinei , Muntii Rodnei, Bargaului, , Suhardului si Rarau - Giumalau descoperim adevarate frumuseti care incanta pe oricine.

Obcinile Bucovinei nu beneficiaza de o baza materiala bogata cu toate elementele constructive ale acesteia. Cele mai dese sunt cabanele turistice, la care se adauga cele cateva hoteluri si hanuri turistice de pe traseele ce strabat acesti munti.

Astfel intalnim hanul "Solca" din satul Cocica, de categoria I, ce dispune de un spatiu de cazare de 45 locuri, un restaurant, cu 160 de locuri, terasa cu 200 de locuri.

Mai exista un popas turistic "Trei brazi" cu cabane si casute si restaurant, restaurantul "Cocica", beraria "Solca" cu restaurant si terasa.

In continuarea traseului intalnim cabana turistica "Palma" care dispune de 24 de locuri pentru cazare si 12 camere, bar si sala de mese, terasa. Hotelul "Zimbru" de doua stele, care are la dispozitie pentru cazare 160 de locuri, cu restaurant, bar de zi, salon "Bingo" cu 120 de loc, magazin artizanat; complexul turistic "Strand" cu hotel si cabana, 10 casute, restaurant, bar, terasa, club, sala de sport polivalenta, teren de tenis, bazin de inot, bowling cu afisaj electronic, sauna, bai de cetina, partie de schi(cu baby schi lift) si alte dotari, plus restaurantul "Carpati", "Rarau", o cofetarie, toate acestea fac din orasul Campulung Moldovenesc o statiune cautata de turisti.

Orasul Gura Humorului dispune de un hotel, "Carpati" cu 18 locuri, un motel, o tabara pentru copii cu 130 de locuri, vile ca: "Romana" cu 15 locuri, bucatarie cu toate dotarile moderne necesare, salon, camera de studiu, terasa, crama, piscina, sauna finlandeza, "Montana Grup Voronet", "Fabian", "Simeria" si o serie de restaurante ca "Select", "Nadianca", "Dumbrava Humorului", discoteci, cofetarii.

In satul Lucina gasim cabana turistica "Lucina", categoria I, dispunand pentru cazare, de 30 locuri, cu bar si restaurant insumand 160 locuri.

Satul Manastirea Humorului beneficiaza de un camping numit "Butucea", casa "Gheorghita", de doua stele - pensiune agro-turistica omologata - cu 16 locuri terasa in apropierea careia sunt partii de schi neamenajate.

Satul Mestecanis ofera cazare la cabana turistica "Mestecanis" cu cabana si casute, un restaurant cu 94 de locuri si loc pentru corturi.

In orasul Solca, statiune balneo-climaterica se afla un motel. O cabana turistica, "Trei brazi", cu cazare la casute, loc pentru corturi, restaurant.

Sucevita dispune de un popas turistic de categoria I, cu hotel, restaurant si casute insumand 70 locuri pentru cazare, partie de schi, sauna, de un han turistic, cu cazare in han si in casute, cu restaurant, terasa si bar si o pensiune cu cazare si pensiune completa pentru 20 de persoane.

Satul Vatra Moldovitei se remarca prin popasul turistic "Vatra Moldovitei, care dispune pentru cazare de 44 de locuri, restaurant si terasa cu 160 de locuri, prin motelul Marul de Aur, care are 24 locuri pentru cazare, restaurant, terasa, sauna, partie de schi neamenajata, si prin pensiunea "Tradeus" cu terasa.

In satul Voronet intalnim cabana cu acelasi nume, complexul turistic "Luci-Leo" cu restaurant, locuri de cazare in numar de 20, amenajari pentru servirea produselor culinare specifice stanei, bazin cu pastravi, un grup de vile de lux dintre care vilele: "Nistor", "Lotus", "Gabriel".

Dintre toate locurile de cazare si popas in Obcinele Bucovinei cea mai cunoscuta este cabana turistica "Deia". In prezent este dezafectata, insa ea figureaza ca reper in hartile si ghidurile turistice. In apropiere gasim o partie de schi pentru incepatori. In afara posibilitatilor de cazare enumerate mai sus, in Obcinile Bucovinei intalnim o serie de cabane forestiere, cantoane silvice, stane, refugii, salase, etc.

Muntii Rodnei sunt compartimentati in trei mari masive sunt compartimentati in trei mari masive: Ineu, Pietrosul si Batrana . Acesti munti, o lunga perioada de timp au fost slab frecventati de turisti, poate si din cauza numarului redus de cabane turistice, ceea ce a atras putin interes pentru marcarea si remarcarea traseelor turistice. Satele si orasele din acesti munti precum si cele din imprejurimile lor detin o baza materiala variata cum ar fi:

- hoteluri ca cele din statiunea balneoclimaterica Borsa, care dispun de 125 locuri pentru cazare, restaurante, baruri, hotelul "Cerbul" cu restaurant si bar, hotelul "Perla Maramuresului", hotelul " Salauta", "Somesul", "Hebe" cu 900 de locuri pentru cazare, restaurant, pensiune, cu 480 de locuri, bar de zi, sauna, sala de sport, teren de tenis, teren de volei, parc pentru copii, magazin, baza de tratament hidro si fizioterapeutic;

- hanuri turistice ca "Butinarilor", Dealul Moisei", hanul turistic "Prislop" situat la altitudinea de 1.455 m., in Muntii Rodnei, care in prezent functioneaza cu intermitenta. Se mai intalnesc vile, cabane ca: vila "Cascada", "Stibina", "Bradet" care insumeaza peste 275 de locuri pentru cazare cu sauna, mofeta, masaj cu personal medical calificat, restaurant, bar, club, biblioteca, loc pentru corturi, vila "lotus" cu restaurant si o capacitate de cazare de 42 de locuri, cabana turistica Capra Neagra cu restaurant, "Preluca Izei" care beneficiaza de 20 locuri pentru cazare, un loc pentru corturi, partie de schi cu dificultate mica-medie, cabana meteorologica "Pietrosul" cu loc pentru corturi, "Pusdrele" care in prezent este distrusa insa ea figureaza ca reper in hartile si ghidurile turistice, cu loc pentru corturi, apa de izvor si partie de schi pentru avansati.

Cabana din Saua Curatel, parter plus etaj, care pune la dispozitie turistilor un numar de 44 de locuri pentru cazare, unde numai una dintre camere poate fi incalzita (din 5); nu se asigura hrana sau alte facilitati. Ultimele trei cabane turistice se afla la altitudinea de peste 1500 de m. in Muntii Rodnei.

Nu poate sa nu fie remarcata partia de schi de la Borsa care cuprinde teleschi (in 17 minute se parcurge o diferenta de nivel de 500 m.); capacitate 200 persoane (ora) pana pe culmea Runcu - Stiol, in continuarea acestuia telescaun (capacitate 400 persoane/ora)pana sub varful Stiol. Au fost amenajate trambuline naturale pentru sarituri cu schiurile, de 90 m. (nivel olimpic).

Importanta cabanelor forestiere din Muntii Rodnei este deosebita, deoarece masivul este relativ sarac in cabane turistice. Aceste cabane forestiere se afla ca puncte de reper, mentionate in descrierea traseelor montane. Dintre ele se remarca: grupul de cabane "Fundatura Izei", "Izvoarele Borcutului", "Izvoru Rece", "Gura Mihaiesei" si altele fara denumire.

Dat fiind caracterul de Parc National pe care il au Muntii Rodnei, locurile pentru montat corturile sunt in principal urmatoarele: cabana turistica "Pusdrele", Pasul Setref, Saua cu Lac, Saua Gargalau, Tarnita La Cruce, Saua Obarsia Rebri, Pasul Rotunda, Izvorul Albastru al Izei, poiana Stiol, La Jgheaburi, lacul Lala Mare etc.

Muntii Bargau bogati in fauna, flora, rezervatii naturale ofera privelisti minunate, iar pentru ca ele sa fie descoperite, cunoscute de catre mai multi turisti, acestia trebuie sa fie inzestrati si cu o baza materiala corespunzatoare.

Astfel si aici intalnim multe hoteluri, vile, hanuri turistice, popasuri turistice, cabane turistice si forestiere, partii de schi dotate corespunzator si multe altele. Dintre cele mai cunoscute sunt: cabana turistica "Cobilita" din satul cu acelasi nume situat la altitudinea de 830 m., care dispune de spatii pentru cazare cu 40 locuri, restaurant si o partie de schi pentru incepatori si avansati la care se adauga popasul turistic "Valea Strajii", cu restaurant si terasa.

Satul Piatra Fantanele, statiune balneo-climaterica, unde continutul de iod atmosferic este cel mai ridicat din tara, este cunoscut prin hotelul sau numit "Dracula", construit in 1983, cladirea fiind conceputa sub forma unui castel medieval, de trei stele, dispunand pentru cazare de 134 de locuri, un restaurant cu 200 locuri, bar de zi, crama, sauna, partie de schi, telescaun, baby-lift.

Nu pot fi trecute cu vederea nici restaurantele "Olti-Mona", "Est" din satul Poiana Stampei cu o capacitate de 70 de locuri, hotelul "Heniul" cu restaurant, terasa, bar si cofetarie.

Deoarece cabanele forestiere s-au dovedit a fi un refugiu si un loc de popas destul de cautat, cele mai importante din Muntii Bargau sunt: cabana forestiera "Dosul Gogoasei", "Fantanele" care poate oferi adapost la 10-12 turisti fiind dotata cu un magazin alimentar, "Dalbidonul", "Dorna Mica" si alte grupe de cabane si baraci al muncitorilor de la statiile de incarcare.

Cabanele turistice din Muntii Suhard sunt absente, fapt c la prim vedere ar crea mari probleme drumetilor care s-ar aventura in acest masiv, insa in realitate, pe teren, intalnim numeroase cantoane silvice, cabane forestiere, refugii si cabane pastorale, precum si foarte multe stane sau salase pastorale. Este evident ca in aceste locuri de cazare sau popas confortul este in multe cazuri minim, serviciile turistice neexistand, astfel ca drumetul trebuie sa vina echipat, dupa caz cu sac de dormit, hrana sau cort.

Problema se pune total diferit iarna, cand inainte de a pleca la drum, trebuie calculate bine etapele in functie de posibilitatile de cazare. Astfel intalnim: cabana turistica "Mestecanis", refugiul turistic "Ousor", este amplasat sub varful Ousor -1.639 m.- cabanele pastorale "Recele", "Omu", "Romego", cabanele forestiere "Parau Rece", "Diaca - Burcut", "Gandacu", "Rusoia", "Netedu", "Fagetel", "Brancusorul", "Ciotina", si alte cabane forestiere,; case de vanatoare ca cea din poiana Rotunda - "Rotunda" sau casa "Cerbu".

Langa acestea se adauga o serie de hoteluri, moteluri, cabane turistice pe care orice turist le poate frecventa parcurgand traseele montane din muntii Suhard, ca: hotelul "Bistrita" de trei stele, amplasat la poalele muntelui Suhard, si care dispune de un restaurant de 120 de locuri, o discoteca, loc pentru pescuit sportiv, magazin, hotelul "Dorna", cu restaurant si bar, hotelul "Caliman", "SNCFR", "Vera", restaurante ca Bucovina, Veverita, Valea Dornelor, Cazinou cu o sala de 300 locuri, aflat in reconstructie, doua baze de tratament, 15 vile si doua complexe balneare, insumand circa 1500 locuri si multe altele.

In muntii Rarau - Giumalau traseele montane nu se intind pe distante foarte mari, asa cum se intampla in alte masive, iar cele doua cabane turistice "Zugreni" si "Giumalau" precum si hotelul alpin "Rarau" ofera posibilitatea drumetilor de a strabate acesti munti fara dificultati majore din punct de vedere al spatiilor de cazare.

Cabana turistica "Zugreni" detine trei cladiri (cabana, P plus 2 etaje), pentru cazare 150 de locuri, un restaurant non - stop cu 90 de locuri, un salon pentru receptii cu 65 de locuri, salon de biliard, discoteca, terasa, sauna, sala pentru masaj, magazin, teren de sport, plaja pe malul raului Bistrita Aurie.

Cabana turistica "Giumalau" este amplasata in zona sudica a Vf. Giumalau si pune la dispozitia turistilor 30 de locuri, o partie de schi.

Hotelul alpin "Rarau" este amplasat in poiana dintre Piatra Soimului si Pietrele Doamnei, hotel de trei stele, cu restaurant, bar de zi, discoteca, terasa; in apropiere se afla partii de schi neamenajate. La circa 200 de m. se afla Statia meteorologica Rarau.

Cu toate acestea importanta cabanelor si a cantoanelor forestiere este majora ca locuri de popas sau la nevoie ca adapost pe timp nefavorabil, pe langa adaposturile pastorale, care se gasesc aproape in fiecare poiana. Cele mai importante cabane forestiere de care ar trebui sa se tina seama sunt: cabana "Rusca", in apropierea cabanei turistice "Giumalau", "Poiana Itcani", "Mestecanis", cantonul silvic "La Parau", si multe altele.

Toate aceste zone montane sunt incluse in circuitul turistic si datorita marilor rezervatii naturale, pesteri, defilee, lacuri, manastiri, schituri, apartinand deopotriva de ortodoxiei, catolicism, romano-catolici sau reformati, catedrale, biserici, monumente de arhitectura veche, care fac ca acest spatiu sa se constituie intr-o atractie pentru turismul intern si international, care gaseste aici o bogatie aproape unica in planul arhitecturii, lacaselor de cult a artei religioase, a picturii monumentale.

Dintre toate statiunile renumite din zona centrala a Carpatilor Orientali , ce se inscriu pe retina ochiului mai ales pentru izvoarele lor minerale, cele mai cunoscute sunt:

Vatra Dornei, complex balnear cu baza proprie de tratament, vile, pavilioane, hoteluri, cabane, popas turistic, pensiuni particulare,

Sangeorz - Bai, complex balnear cu baza proprie de tratament- Hebe (900 de locuri) si Sind-Romania(700 de locuri), vile, pensiune;

Tusnad, cu hoteluri cu baze proprii de tratament (Tusnad -200 locuri, Oltul - 250 de locuri, Ciucas - 150 de locuri, etc) vile, pensiuni, strand in aer liber, terenuri de sport, popas turistic - Moara lui Fagadau, mofete, ape minerale, drumetii la Lacul Sf. Ana, mlastina Mohos, Stanca Soimilor, etc,

Malnas Bai, Sovata, cu hoteluri cu baze de tratament, Sovata - 320 locuri, Bradet - 190 locuri, Alunis -270 locuri, etc, vile , pensiuni, terenuri de sport, piscina acoperita (hotel Bradet) stranduri (lacurile Ursu si Alunis), barci si posibilitati de pescuit pe Lacul Tineretului, partie de schi cu baby - lift, drumetii (popasul turistic "Stana de Vale", hanul turistic "Ursul Negru", pastravaria de la Campia Cetatii, etc);

Slanic Moldova, hoteluri cu baza proprie de tratament (Perla -174 locuri, Sind-Romania - 560 locuri)restaurante, vile, pensiuni, terenuri de sport, popicarie, partie de schi si sanius, discoteci, locuri de plimbare (Parcul statiunii si Valea Slanicului) scurte drumetii la pastravaria si cascada de pe Valea Slanicului pe muntele Pufu ( de unde se deschide o frumoasa panorama asupra statiunii), pe Muntele Cerbu, Dobru;

Covasna, hoteluri cu baza proprie de tratament (Bradul -200 locuri, Montana - 500 locuri, Herfaistos - 300 de locuri, Dacia - baza de tratament in incinta, aparatura de tratament cu laser, piscina, sauna, mofete, bai calde cu ape minerale, sali fitness, etc) Turist - 50 locuri, vile, pensiuni, popas turistic (Valea Zanelor - 40 locuri), scurte plimbari si/sau la "Balta Dracului" - in parcul statiunii )amenajata sub forma uni fantani larg deschise, in interiorul ei auzindu-se un zgomot permanent provocat de emanatiile de CO2, care in ascensiunea lor impreuna cu apa antreneaza un namol fin), la Siclaul sau Planul inclinat (Valea Zanelor, ingenioasa instalatie de transport construita in sec XIX care este formata din doua platforme ce aluneca pe sine la o diferenta de nivel de peste 300 m.), la Chiurus, locul unde s-a nascut Korosi Csomo Sandor, autorul primului dictionar tibetano - englez si a celei dintai gramatici tibetane, la cetatea zanelor, etc.

Actiunea conjugata a soarelui, padurii, apelor si altitudinii are efecte miraculoase asupra unor boli in care numai natura poate da asemenea rezultate.

In Muntii Baiului miscarea turistica se afla inca la inceput. Motivele principale care au determinat aceasta ramanere in urma sunt legate printre altele de vecinatatea muntilor Bucegi, care prin peisaje extrem de variate si prin amenajarile complexe ce au absorbit aproape total fluxul de turisti de pe Valea Prahovei.

Patrunderea pe toate traseele turistice se face fi dinspre Valea Prahovei, fie dinspre Valea Doftanei. Aceste vai sunt strabatute de cai de comunicatie moderne care permit accesul rapid la majoritatea punctelor de pornire. Pe Valea Prahovei se ajunge atat pe calea ferata, cat si pe sosea, in statiunile Sinaia, Poiana Tapului, Busteni, Azuga, Predeal, cele mai vizitate statiuni montane din Romania.

Sinaia, recunoscuta statiune balneo - climaterica, numita adesea "Perla Carpatilor" este situata pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi, la altitudinea de 1.000 m. Statiunea beneficiaza de o importanta baza materiala, cu dotarile corespunzatoare, care satisfac nevoile oricarui turist. In prezent Sinaia dispune de o capacitate de cazare de aproape 4.500 de locuri (2.015 in hotelurile Montana, Sinaia, Palas, Alpin, Paltinis, Caraiman, International, 2.050 in vile si case de odihna, 208 in hanuri, 233 la cabane, in sezonul estival se adauga 240 locuri in campinguri) restaurante multiple. Exista doua statii PECO, un serviciu Salvamont, magazin alimentar, foto-sport.

Formatia Salvamont Sinaia devine, prin activitatile de marcare, prevenire a accidentelor de salvare, de ocrotire a naturii de constructie a unui refugiu model, una din prestigioasele formatii de salvatori montani din Carpati.

Ocolul Silvic Sinaia, cu sediul chiar in centrul orasului a manifestat o grija permanenta pentru padurile Bucegilor si Baiului, pazindu-le de distrugere sui dezvoltandu-le, astfel incat azi acesti munti au cele mai frumoase paduri prahovene, adevarate parcuri nationale.

In extremitatea sudica, pe versantul stang al Prahovei se afla hanul "Izvorul Rece" cu 80 locuri, restaurant, braserie, camping cu 160 locuri, loc de recreere si de plecare in numeroase drumetii. In nordul orasului se afla hanul Vadul Cerbului (128 locuri, 80 in casute, restaurant)punct de plecare, dupa traversarea Prahovei, pe Muntele Cumpatu si in cartierul Cumpatu (vile, restaurante, rezervatie naturala, trenuri de sport, etc) De langa gara se urca la cabana Piscul Cainelui (950 m. altitudine, 17 locuri, restaurant, belvedere spre Sinaia si Muntii Bucegi).

Intre obiectivele turistice din oras retin atentia: manastirea Sinaia, castelul Peles, Foisorul, Expozitia de arta decorativa Europeana, Muzeul Rezervatia Naturala Bucegi si alte cladiri importante.

Turismul sportiv a pregatit poligoane cartate pentru concursuri, unul dintre ele fiind poligonul marelui Campionat National din 1978: Sinaia - cota 1500-Vanturis, care a cuprins aria Coltilor lui Barbes, platoul Pietrei Arse si Gemenea. Dupa 1989 turismul montan amator, desi desfasurat in cadrul general al unei economii de recul, a inceput sa dezvolte si activitati concurentiale moderne cu unele rezultate rapide si vizibile.

Au aparut societati comerciale de turism, cabane particulare si cabane noi sau refacute. In schimb Cabanele "Varful cu Dor" si Cabana Miorita au iesit din circuitul drumetiei montane. Cabana Piatra Arsa trece in patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului pastrand pentru drumetia montana o jumatate din capacitatea sa.

S-au imbunatatit instalatiile pe cablu care leaga orasul de Platoul Bucegilor (Telecabina Sinaia - cota 1400- 2328 m. lungime, 590 m. diferenta de nivel, 35 locuri; telecabina "Cota 1400"-"Cota 2000" - 1950 m. lungime, 550 m. diferenta de nivel,28 locuri, telescaun Cota 1400- Cota 1950 -2.100 m. lungime, 560 m. diferenta de nivel) numeroase dotari care permit desfasurarea in bune conditii a turismului si a tratamentelor in afectiuni ale tubului digestiv, nevroze, etc.

Poiana Tapului, asezare apartinand orasului Busteni, detine numeroase vile, ca si locuri unde iarna se pot practica sporturi de sezon. Aerul curat, bogat in ozon, linistea deosebita si cadrul natural pitoresc ii confera atributele unei importante statiuni climaterice.

Busteni se desfasoara indeosebi pe dreapta Prahovei, intre 800 m. si 940 m. altitudine. In prezent este o importanta statiune climaterica. Dispune de 2.183 de locuri de cazare dintre care 413 in hotelurile "Silva", "Caraiman", "Carmen" si "Caminul Alpin", 910 locuri in vile, 660 locuri in cabanele din Muntii Bucegi. Localitatea reprezinta cea de-a doua "poarta" insemnata de intrare in Muntii Bucegi si cel mai important punct de plecare pe trasee de alpinism cu grade diferite de dificultate. De aici pleaca telecabina care urca la cabana "Babele" (2611 m. lungime, 1237 m. diferenta de nivel, 20-25 locuri). De asemenea din Busteni se pot organiza excursii pe culmea Zamora si la Vf Cazacu. Obiectivele turistice mai importante din oras sunt: Muzeul memorial Cezar Petrescu, punctul zoologic, pastravaria, monumentul Ultima grenada, etc. In oras exista diverse magazine, locuri de agrement, etc.

Azuga, se desfasoara la o altitudine de 940-1020 m. In Azuga exista o pastravarie, iar in sudul orasului se afla popasul "Azuga" cu 40 de locuri in 20 de casute. Din diferite puncte ale orasului se poate porni in excursii pe Clabucete, in Muntii Neamtului, la Vf Cazacu, la poienile din lungul vaii Azuga.

Predealul prin conditiile naturale (bioclimat tonic, aer curat, puternic ozonat, prin dotari si servicii, reprezinta una dintre cele mai insemnate statiuni climaterice romanesti. In prezent in zona orasului exista aproape 4500 locuri de cazare dintre care:1632 locuri in 71 de vile, in majoritate pe culmea Cioplea, aproape 1100 locuri in hotelurile "Cioplea", "Orizont", "Carmen", "Bulevard", "Rozmarin", "Predeal", "Caprioara", "Cires", "Trei brazi"; 1513 locuri in cabane, din care 93 la "Clabucet Plecare" si 60 la "Clabucet Sosire", magazine, statie PECO, serviciu Salvamont.

In Predeal functioneaza 14 partii de schi, dintre care 7 cu grad de dificultate medie (cele mai lungi - Sub Teleferic, 1200 m., 350 m. diferenta de nivel, Clabucet, 2400 m., 400 m. diferenta de nivel) Ele sunt dotate cu instalatii de telescaun, doua instalatii de teleschi (pe Clabucet) si mai multe babyschiuri. Partii usoare se afla in jurul cabanelor Clabucet, al hotelurilor Trei Brazi, Orizont, ca si in lungul vaii Puristoaca. Predealul nu reprezinta numai o importanta statiune climaterica si a sporturilor de iarna ci si o insemnata baza de plecare in traseele turistice in toate masivele din imprejurimi.

Muntii Cindrel, Lotru si Sureanu, constituie impreuna unul dintre cele mai intins masive din tara, detinand o suprafata relativ mare in cadrul Carpatilor Meridionali si prezinta o serie de trasaturi comun, care se reflecta atat in caracterele geografice ale peisajului, cat si in obiectivele turistice pe care le detin. Dintre cele mai importante componente le bazei materiale constituite aici, pe traseul de culme care urca din localitatile de la margini spre varfurile cele mai inalte, care fac legatura intre cele trei masive muntoase, se remarca:

-in Muntii Cindrel: cea mai cunoscuta statiune climaterica si pentru sporturile de iarna, situata la altitudine de 1450 m., este Paltinis, bogata in zapezi de lunga durata. Cazarea si masa se asigura in peste 80 de vile, hoteluri moderne, pensiuni particulare, restaurante, cantine, baruri ca: Cabana Paltinis (82 locuri de cazare, restaurant), Cabana Casa Turistilor (180 locuri de cazare, restaurant), hotel Paltinis(80 locuri de cazare, restaurant). Statiunea dispune de un club cu sala de spectacole, biblioteca, terenuri de sport, sali de jocuri distractive, popicarie, partii de schi si sanius (telescaun, teleschi si babylift sub Vf. Oncesti).

In afara de statiunea Paltinis, pe traseele montane mentionate se mai gasesc si o serie de cabane cum sunt: cabana "Fantanele" cu partie de schi, bufet, 52 locuri de cazare. "Gatul Berbecului", 60 locui cazare, restaurant, "Curmatura", 10 locuri cazare in cabana si 14 in casute, restaurant, posibilitati de agrement: loc de campare, plaja, inot si pescuit in paraul Steaza, "Oasa", 60 locuri, restaurant, posibilitati de agrement: loc de campare, plaja, inot si pescuit. canotul silvic "La Dusi", refugiul Cinaia, 30 locuri la pricini, sala de mese si multe altele.

in Muntii Lotrului se remarca:

Voineasa, statiune climaterica, cea mai importanta de pe Valea Lotrului, cu numeroase hoteluri ("Lotru", "Bradisor", "Vornesita", "Poienita", "Lotrisor" cu peste 2000 de locuri pentru cazare) restaurante, terase, magazine, braserie, berarie, farmacie, moderna sala de spectacole (350 locuri), biblioteca (la hotelul "Lotru") importanta baza de tratament (hotel "Bradisor") 12 vile dotate in stil "familial". La aceste se adauga cabana "Prejba" situata sub Vf Prejba, 80 locuri de cazare, bufet;

orasul Brezoi care contine conditii deosebite pentru escaladarea muntilor si organizarea unor drumetii placute. Important centru economic cu posibilitati de divertisment diverse: cabana "Obarsia Lotrului"- un important complex turistic montan (cabana veche 35 locuri, 80 locuri in casute, 40 locuri in bungalow-uri), restaurant, statie meteo, magazine, loc de campare, cantoane forestiere, hanul "Gura Latoritei", 10 locuri de cazare, bufet, statie auto.

- in Muntii Sureanu gasim cabana "Sureanu" situata sub Vf Sureanu, cu

46 locuri de cazare, inaccesibila auto, cabana "Oasa", "Prislop", situata pe versantul nordic al muntilor Sureanu are 50 locuri de cazare, partii de schi pentru incepatori si avansati in vecinatate, "Voievodu", accesibila auto, cu 78 locuri de cazare; Gradistea de Munte- zona cetatilor dacice din muntii Orastie; cabana "Costesti", etc.

Masivul Fagaras, prezinta importanta in mod deosebit, pentru alpinismul de iarna. Parcurgerea crestei principale, in conditii de iarna, pe zapada si viscol reprezinta o performanta deosebita, in special pentru sportivii care urmeaza sa-si depaseasca normele stabilite in vederea obtinerii unei calificari de alpinism.

Intinsul masiv de granit rosu al Retezatului Central, prezinta un interes deosebit pentru alpinisti, avand in cuprins peste 150 trasee, unele din ele de cea mai mare dificultate. Ca si Fagarasul, masivul Retezat este recomandat practicarii alpinismului de iarna.

Muntii Cernei si Mehedinti ofera multiple trasee in special in apropierea statiunii Baile Herculane. In masivul Aninei si Semenicului, intalnim renumitele Chei ale Nerei, Carasului si peretele muntelui Rol cu numeroase trasee de alpinism.

Apusenii - cu nucleul lor Bihor - Vladeasa, de o frumusete nebanuita, ofera tuturor alpinistilor posibilitatea deschiderii unor noi trasee, atat in peretii de deasupra, cat mai ales in subteran (pesteri).

In afara de statiunile amintite se mai remarca prin dotarile lor menite sa atraga turistul, si cele de la Baile Herculane, importanta statiune balneoclimaterica , Soveja situata pe valea paraului Susita, la contactul Muntilor Vrancei cu Subcarpatii de Curbura. Aceasta pune la dispozitie hotelul "Zboina", o stea, cu 300 locuri, hotelul "Miorita", o stea,, 100 locuri si trei vile, o stea, capacitate totala 40 locuri. Vatra Dornei amplasata pe culoarul depresionar ce desparte grupa nordica de cea centrala a Carpatilor Or8ientali, are o capacitate de cazare de 220 locuri la hotelul "Cembra" si vilele "Ozon", "Suhard", "Partiei", "Pinului". Vidra, situata pe malul lacului Vidra (altitudine 2055 m.) pe versantul nordic al Muntilor Lotoritei, dispune de o capacitate de cazare de 100 locuri puse la dispozitie de cele 5 vile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 12177
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved