Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Conceptul de turism rural si agroturism

Turism+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de turism rural si agroturism

Desi pare simplu sa fie definita notiunea de turism rural, ca turism ce se desfasoara in mediul rural,definitia nu include complexitatea acestei activitati si diferitele forme si sensuri dezvoltate in tari.

Conform unei traditii mai largi, "turismul rural include o serie de activitati, servicii, amenajari oferite de fermieri, tarani si locuitori din mediul rural pentru a atrage turistii in zona lor, fapt ce genereaza venituri suplimentare pentru afacerile lor".Conform acestui concept mai larg, turismul rural cuprinde nu doar turismul la ferme sau agroturismul, ci si activitatile privind vacantele in natura, excursii in zonele rurale,    precum si turismul rezidential, in care serviciile includ, pe langa cazare, evenimente sociale, festivitati, recreare in aer liber, producerea si vanzarea de produse manufacturate si a produselor agricole, etc.

Daca definitia clasica a turismului il prezinta ca o "activitate cu caracter recreativ si/sau sportiv, constand in parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor regiuni pitoresti sau interesante dintr-un anumit punct de vedere", turismul rural este deci turismul practicat in mediul rural, ca factor economic de dezvoltare locala, rezultand din serviciile prestate clientilor in vederea satisfacerii nevoilor acestora (Bran Florina, 1997).

Termenul de turism rural are intelesuri variate;acestea de multe ori fiind in functie de teritoriul national.

In Finlandia, de exemplu, inseamna, de obicei, inchirierea unor cabane sau oferirea de servicii in mediul rural, tip hrana sau transport.

In Ungaria este utilizat termenul de " turism la sat ", indicand ca singurele activitati si servicii in mediul rural, tip hrana sau transport.

In Slovenia cea mai importanta forma de turism rural este turismul la ferme, unde oaspetii locuiesc fie cu familia de fermieri, fie in case de oaspeti, dar viziteaza ferma pentru a lua masa sau pentru a explora curtea fermei.

In Olanda turismul rural inseamna, in special, camparea la ferme, unde majoritatea serviciilor oferite sunt legate de rute, cum ar fi: ciclismul, plimbari cu caii.

In Grecia turism rural inseamna cazare in camere mobilate in stil traditional, de multe ori preparat din produse realizate in casa.

Turismul rural este una din principalele prioritati ale dezvoltarii turismului in multe tari europene. Romania nu face exceptie: turismul, in general, ce include si pe cel rural este una din ramurile de importanta ale economiei nationale, ce isi propune dezvoltarea turismului in mediul rural in stransa corelatie cu economia locala, existand o stransa legatura intre turism si celelalte ramuri ale economiei locale si in mod special cu agricultura.

Privit din acest punct de vedere, turismul rural este o forma particulara de turism, mai complexa, cuprinzand atat activitatea turistica propriu-zisa(cazare, pensiune, circulatie turistica, derularea programelor, prestarea serviciilor de baza si suplimentare), cat si activitatea economica, de regula agricola, practicata de gazdele turistilor (activitati productive de prelucrare a produselor agricole in gospodarie si de comercializare a acestora catre turisti sau prin retele comerciale), precum si modul de petrecere a timpului liber.

In ansamblul economiei globale a turismului, turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica(Glavan V., Glavan N.2000)

a spatiilor rustice, a resurselor naturale, a patrimoniului cultural, a imobilelor rurale, a traditiilor satesti, a produselor agricole;

prin intermediul unor produse de marca (consacrate), ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii;

in scopul unei dezvoltari locale durabile si a unui raspuns    adecvat la nevoile de recreare din societatea moderna, intr-o noua viziune sociala oras-sat.

Desi actioneaza in spatiul rural, agroturismul si turismul rural sunt doua concepte, care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru, iar pentru altii sunt doua notiuni diferite.

Privit in ansamblu, turismul rural include o paleta larga de modalitati de cazare,de activitati, evenimente, festivitati, sporturi si distractii, toate desfasurandu-se intr-un mediu tipic rural. Cu toate acestea, o definitie cat mai exacta a termenului de turism rural si care sa fie utilizata in mod unitar pe tot continentul european, se confrunta cu numeroase probleme specifice.

In lipsa unei alte definitii adecvate a turismului rural, agreata pe teritoriul Uniunii Europene si in afara acesteia, termenul indeobste folosit este acela de "turism verde", culoare-simbol, avand sensul de a distinge aceasta forma de turism de celelalte, cum sunt:"turismul alb"(sporturile de iarna),"turismul albastru"(vacantele la mare) si asa-numitul "turism al luminilor" (turismul urban). In acest fel, ""turismul verde" poate fi definit ca o activitate turistica practica atat in zonele rurale si in acele locuri de litoral unde turismul specific nu este prea dezvoltat, cat si in zonele de dealuri si montane, care nu au o destinatie speciala privind practicarea sporturilor de iarna, precum si in alte spatii rurale. In toate aceste areale, "turismul verde" vine in intampinarea dorintelor vizitatorilor de a se integra ei insisi mediului ambiant, natural si uman, precum si in implicarea directa a populatiei locale in prestarea de servicii catre turisti.

Turismul rural constituie o alternativa la turismul traditional, clasic, desfasurat in statiuni si centre turistice, precum si la oferta turistica "standard" de tip industrial.

Agroturismul este o forma a turismului rural practicata in mediul rural care foloseste gospodaria agroturistica cu toate facilitatile ei, este un mijloc de valorificare integrala a mediului rural cu potentialul sau agricol, turistic, uman si tehnico-economic. Aceasta forma de turism utilizeaza pentru cazare si servirea mesei numai in    pensiunile turistice si de valorile cultural-istorice, de traditiile si obiceiurile prezente in mediul rural.

Se poate arata ca turismul rural prezinta unele trasaturi ce-l diferentiaza de turismul traditional, standard si anume(Leescu S.,2002,Glavan V.,2000):consumul turistic se petrece in mediul rural; oferta turistica este autentica; este o activitate economica complementara exploatatiei agricole; ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna si reconfortare in mediului rural; se evita marile aglomerari turistice de pe litoral sau din statiunile balneare sau montane; nu este compatibil cu turismul de masa.

In concluzie, sfera de turism rural include activitatile de agroturism sau de turism la ferma. Turismul rural priveste toate formele de turism practicate in spatiul rural, fiind vorba aici de activitati in aer liber (echitatie, pescuit, vanatoare, plimbari pe jos sau cu bicicleta, turism de sanatate), turism de cunoastere(biserici, cetati diferite vestigii istorice), de descoperire a mediului natural, de cunoastere si intelegere a culturii locale, turism gastronomic etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4663
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved