Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Notiuni de radiosalvamont

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micNotiuni de radiosalvamont

1. Legislatie si necesitatea legaturilor radio (avantaje/dezavantaje)Activitatea Salvamont se desfasoara de obicei in conditii dificile, atat din punct de vedere al terenului cat si al conditiilor meteorologice, eficienta actiunilor depinzand si de viteza de alarmare si interventie, cunoscut fiind faptul ca "omul puternic este omul informat".

Coordonarea echipelor de cercetare, prevenire si interventie este mult mult usurata de existenta unei legaturi radio. Astfel o echipa Salvamont trebuie sa utilizeze atat statii portabile care sa fie in dotarea echipei de interventie cat si o statie centrala (fixa) care sa asigure coordonarea cat si cooperarea cu celelalte organe abilitate (Ambulanta, Aparare Civila, Politie, etc.).

In Romania detinerea, construirea, instalarea, experimentarea si folosirea unui emitator radio este permisa persoanelor fizice sau juridice numai pe baza de autorizari in conditiile legii date Inspectoratul General de Comunicatii.

Actiunile enumerate, la care se adauga si modificarea caracteristicilor de lucru ale unei statii de emisie - daca au fost savarsite fara autorizatie - constituie infractiuni.

Refuzul persoanelor ce detin statii de emisie-receptie de a se supune controlului efectuat de organele in drept, constituie contraventie.

Fiecare centru Salvamont ce are in dotare statii de emisie-receptie trebuie sa aiba un responsabil radio.

Acesta va fi instruit, o data la doi ani, in cadrul Scolii Nationale Salvamont organizata de ANSMR si de IGC-ul zonal.

Responsabilul Radio are obligatia de a mentine in orice moment statiile fixe si cele portabile in stare de functionare si de a-i instrui pe ceilalti salvamontisti asupra protocoalelor radio.

Din punct de vedere istoric, trebuie sa amintim de G. Marconi (un italo-irlandez) care, in 1896 sistematizand rezultatele de pana la el, a oferit lumii primul sistem practic de radioemisie-receptie bazat pe undele electromagnetice.

Revolutia electronica a constituit in aparitia radioului, termenul de radio incluzand procesele de emisie si receptie. Radio vine din latinul "radius" ce inseamna "raza": asa cum emite o statie aflata in centrul unui cerc si receptia facandu-se in toate directiile sau numai intr-o directie, dupa modelul razei de lumina.

Formatiile Salvamont au asigurata o frecventa nationala (160,00MHz), ceea ce constituie un avantaj in ceea ce priveste dotarea cu aparatura si cooperarea in interventii.

Asigurarea unei frecvente inseamna permisiunea data de catre autoritatea competenta dintr-o tara (la noi IGC) ca o anumita statie radio sa foloseasca acea frecventa sau canal in cauza.

Salvamontul din Romania mai poate utiliza si frecventa Serviciilor Medicale de Urgenta, respectiv 149,200 MHz, 149,225 MHz sau 149,250 MHz, cu acordul Directiilor Sanitare Judetene.

Cu acordul Prefecturilor, Primariilor sau al Apararii Civile locale se pot incheia "protocoale de colaborare" pentru situatii de urgenta montana sau de calamitati naturale si se pot utiliza frecvente guvernamentale de urgenta intre anumite institutii.

Existenta unui singur canal poate constitui un dezavantaj in cazul interventiilor importante, cu multi participanti, precum si prin faptul ca nu se pot folosi statii de retranslatie.

Aceasta presupune o disciplina stricta radio din partea utilizatorilor.

Sisteme de retranslatie se pot utiliza totusi, dar acestea sunt numai de tipul SIMPLEXOR (papagal), ceea ce permite legaturi in zone de teren accidentate, dar care prezinta avantajul prelungirii duratei mesajelor.

O legatura radio se va face cu puterea minima care asigura transmiterea integrala a unui mesaj, aceasta atat pentru o autonomie indelungata, cat si pentru a evita interferente inutile cu alte retele.

2 Frecvente utilizate in comunicatiile Salvamont

Legaturile radio se realizeaza in domeniul undelor ultrascurte, caracterizae prin propagarea undelor radio in linie dreapta si in zona de vizibilitate directa. Datorita acestui lucru este dificil de asigurat legatura radio intre statiile situate in versanti sau vai diferite.

Se lucreaza de obicei in modul de lucru "SIMPLEX", care consta in trecerea alternativa de pe emisie pe receptie si utilizarea unei singure frecvente.

In traficul radio exista si moduri de lucru "DUPLEX" dar, in acest caz, sunt necesare frecvente diferite pentru emisie si receptie. Acest mod de lucru se intalneste atunci cand se lucreaza prin intermediul repertoarelor.

Un repertor este o statie de emisie-receptie amplasata intr-o zona cu buna vizibilitate (inaltime), care lucreaza pe frecvente diferite la emisie si receptie. In acest caz utilizatorii transmit pe o frecventa si receptioneaza pe alta, fiind necesare astfel doua canale radio. Receptorul functioneaza simultan in emisie si receptie, de aceea frecventele respective trebuie sa fie cat mai departate, iar antena se va conecta printr-un filtru separator (duplexor).

In cazul repertoarelor de tip simplexor, emisia si receptia se face pe aceeasi frecventa, statia de baza avand o memorie electronica (digitala) care inregistreaza mesajul transmis, mesaj care de obicei nu va depasi 30 sec, dupa care automat il retransmite (repeta), de aici si denumirea de "papagal".

Datorita pozitiei inalte, degajate, unde este amplasata aceasta statie, mesajul retransmis poate fi receptionat intr-o arie extinsa.

In acelasi timp trebuie mentionat faptul ca statia de baza poate avea o putere de ordinul zecilor de Watts, intrucat e alimentata de la retea.

Statiile portabile au de regula puteri reduse, de ordinul 0,5-5 W, datorita faptului ca sunt alimentate din baterii de acumulator, care au o autonomie limitata.

Statiile uzate folosesc de regula modulatia de frecventa, ceea ce consta in modificarea usoara a frecventei de emisie in ritmul semnalului vorbirii.Vor putea fi receptionate numai emisiunile mai puternice, care depasesc un anumit nivel.

3. Statiile de emisie

3.1. Statiile de emisie-receptie pot fi:

-fixe

-mobile

-portabile

Statiile fixe sunt statiile de puteri mari, 25-100 W, cu alimentare incorporata, legata la 220 V, cu antene exterioare, inalte, cu eficienta crescuta la emisie-receptie.

Statiile mobile sunt cele montate pe mijloace de transport auto, cu antene externe flexibile, alimentate de regula de la bateria masinii si au puteri ~10-50 W.

Statiile fixe si cele mobile au "indicative de statie"

Statiile portabile sunt statiile cu putere redusa (0,1 - 5 W) cu alimentare si antena incorporata. Indicativele de apel sunt ale celor ce le utilizeaza - "indicative personale"

3.2. Descrierea unei statii radio

O statie de emisie-receptie este compusa din: emitator, antena, sursa de alimentare, accesorii.

Pe panoul frontal se gasesc urmatoarele butoane:

-pornit-oprit

-volum

-squelch (prag de zgomot)

-putere: -low (mica)

-high (mare)

-canale (eventual)

-display (frecventa poate fi afisata in clar -160,00MHz - sau codificata prin numar de canal).

Emitatorul transforma semnalele vocale preluate de un microfon in semnale de radiofrecventa pe care, dupa amplificare, le aplica la antena.

Parametrul principal al unui emitator este puterea etajului final. De obicei, statiile folosite au cel putin doua nivele de putere, denumite:

-low power

-higt power.

Evident, si consumul, deci durata de functionare (autonomia), depinde de puterea emisa.

Antena la statiile portabile este realizata sub forma unui conductor spiralat, acoperit cu o protectie de cauciuc.

Nu prindeti niciodata statia de antena sau nu indoiti antena, deoarece aceasta se poate dezacorda, respectiv eficienta emisiei - receptiei dumneavoastra devine mai scazuta.

Eficacitatea unor astfel de antene este foarte redusa, de aceea, la statiile fixe sau mobile (instalate pe masini) se folosesc antene exterioare verticale.

Exista mai multe tipuri de asemenea antene, cele mai folosite fiind cele avand lungimea egala cu ¼ sau 5/8 lungimi de unda.

Aceste antene asigura si un oarecare castig, ceea ce contribuie la imbunatatirea legaturilor radio.

Aceste antene asigura o polarizare verticala a undelor electromagnetice transmise si au o caracteristica de radiatie omnidirectionala, adica transmit si receptioneaza la fel semnalele venind din toate directiile.

Cand sunt necesare legaturile numai pe anumite directii, la statiile fixe se pot folosi antene directive tip Yagi.

Sursa de alimentare este asigurata (la statiile portabile) in general din baterii de acumulatoare de tipul "Cadmiu - Nichel Cd-Ni) sau din elemente galvanice clasice.

Acumulatoarele sunt caracterizate de tensiunea oferita la borne (1,24 V pentru Cd-Ni si 1,5 V pentru bateriile clasice), precum si de capacitate (C).

Acumulatoarele Cd-Ni trebuiesc incarcate cu un curent constant, curent egal cu 1/10 din valoarea capacitatii. Datorita faptului ca randamentul incarcarii este mai mic de 100%, durata (timpul) de incarcare va fi de aproximativ 14h.Incarcatoarele moderne pot asigura si cicluri rapide de incarcare, cu durate mai scurte, dar in acest caz scade numarul de cicluri de incarcare (durata de viata a acumulatoarelor).

Temperaturile scazute reduc semnificativ capacitatea bateriilor. Feriti-le de inghet, caci se distrug.

In practica Salvamont, incarcarea acumulatoarelor se face de regula in momentele de repaus si nu atunci cand trebuie, respectiv la descarcarea totala a acumulatoarelor, acest lucru ducand in timp, dupa mai multe cicluri de reincarcari, la scaderea capacitatii lor.

Pentru a le reface, se recomanda ca, la circa 6 luni, acumulatoarele sa fie incarcate la maxim (~14 ore) si descarcate fortat cu un bec auto de 12 V - 5 W, de 2-3 ori pentru a se reformata.

Statiile moderne folosesc o sinteza de frecventa, deci pot fi programate direct de pe panou sau cu ajutorul unui calculator, pe frecventa dorita.

In practica se mai utilizeaza diferite accesorii, cum sunt:

- cablu de alimentare ce permite utilizarea unei baterii suplimentare, baterie care se poate mentine intr-un buzunar interior la temperatura corpului, iar statia in exterior;

- garnitura casca - microfon, care permite comanda vocala a trecerii pe emisie (vox) si mentinerea ambelor maini libere;

- microfon exterior prevazut cu comutator pentru trecerea pe emisie;

- antene externe directive, cu eficienta crescuta de emisie-receptie, legate cu un cablu scurt, flexibil ( ~ 1m ) la statie, etc.

4. Trafic radio

In retelele radio, fiecare statie sau utilizator are un indicativ de apel care ajuta la indentificarea corespondentului.

Apelul radio poate fi de tipul "apel general" (pentru toti) sau directionat (pentru un anumit corespondent).

Regulamentul radiocomunicatiilor solicita ca in timpul legaturilor radio sa se foloseasca indicative de apel, formate din prima litera sau numele intreg al orasului din care face parte formatia Salvamont si un numar de ordine, atribuit la nivelul Primariilor, pentru fiecare membru al formatiei salvamont ce are dreptul sa vorbeasca pe frecventa Salvamont (indiferent daca are sau nu in permanenta statie de radioemisie).

Exemplu: "B10"= formatia Salvamont Brasov, operatorul cu nr. 10 - dl. Mircea OPRIS sau "Salvamont Lupeni 18" = formatia Salvamont Lupeni, operatorul cu nr. 18, sau "Salvamont Bucura" = statia "Refugiul Salvamont Bucura, din Retezat".

Atentie!

Numai statiile fixe sau mobile ( de pe masini ) au " indicative de statie ", toate celelalte indicative fiind personale, chiar daca utilizeaza aceeasi statie portabila sau mobila.

La fiecare centru Salvamont trebuie sa existe tabelul cu indicativele statiilor fixe si indicativele tuturor persoanelor ce au dreptul sa foloseasca reteaua radio-salvamont. Aceste tabele trebuie trimse si la ANSMR impreuna cu tabelul de frecvente utilizat de respectiva formatie in colaborare cu alte servicii locale cat si date despre puterea organizatorica radio ( nr. statii active si in rezerva, tipul lor, posibilitati de schimbare rapida a frecventelor pentru colaborari in cazuri de dezastre, telefoane de urgenta si alte mijloace de alarmare, etc ).

La inceputul fiecarei legaturi radioa este obligatoriu a spune indicativele statiilor de lucru.

Acest lucru se face in felul urmator:

-indicativul statiei chemate - repetat de 2 sau maxim 3 ori - "de" statia care cheama;

De exemplu in eter, se va "auzi" astfel: "Salvamont L12, Salvamont L12 de L 20, receptie".

Din practica, a rezultat ca este necesar sa repetam la prima chemare primul indicativ de 2-3 ori, deoarece este posibil ca statia sa fie pe volum mic sau sa nu fim atenti la primul apel, dar sa-l auzim pe al doilea sau doar al treilea indicativ clar.

Daca se vorbeste de la o statie fixa se spune indicativul statiei fixe "operata de" indicativul personal.

Este bine sa apasam butonul de emisie, asteptam circa o jumatate de secunda dupa care incepem sa vorbim, iar la sfarsit, cand am terminat de vorbit, asteptam iar circa o jumatate de secunda si dam drumul butonului de emisie, intrand in receptie. Astfel riscam sa se piarda prima si ultima silaba din apelul nostru radio.

Dupa stabilirea legaturii, raspunsul statiei chemate este:

statia care a raspuns, "pentru" statia care a chemat;

de exemplu: "L 20 pentru L12, receptie" sau "Comunicatie pentru L 12, receptie".

La cateva schimburi de legaturi radio, se recomanda a se repeta indicativele salvatorilor montani care executa traficul radio, cat si pozitia lor pe munte.Recomandam sefilor formatiilor Salvamont sa colaboreze cu Radiocluburile orasenesti sau judetene pentru imbunatatirea continua a tehnicilor de comunicatii, dezvoltarea bazei materiale, prin cooptarea de radioamatori in rindul colaboratorilor Serviciilor Publice Salvamont cat si ridicarea pregatirii profesionale a salvatorilor montani prin pregatirea si intrarea lor in rindul radioamatorilor. Acest lucru ar duce si la legalizarea utilizarii de catre salvatorii montani a repertoarelor profesionale ce acopera aproape intreaga tara, cat si a frecventelor de urgenta sin serviciul de radioamator.

Se interzice folosirea indicativelor de urgenta atribuite altor servicii, cum ar fi - SOS - folosit de serviciul maritim sau "may-day" folosit de serviciul aviatic.

Recomandam folosirea apelului "APEL DE URGENTA" sau " APEL GENERAL DE URGENTA" urmat obligatoriu de "SALVAMONT", indicativul propriu si locul de unde emiteti .

Exemplu: "Apel de urgenta, apel general de urgenta, de Salvamont L21 din Varful Straja, receptie"

In momentul in care se receptioneaza un apel de urgenta, toate celelalte legaturi radio inceteaza, iar participantii la traficul radio au obligatia sa sprijine prin toate mijloacele pe cel ce a solicitat ajutorul.

Se interzice utilizarea altor frecvente decat cele aprobate pentru serviciul Salvamont, folosirea de expresii triviale sau emiterea de muzica pe frecventele radiosalvamont sau alte frecvente utilitare.

Recomandam ca un corespondent radio sa nu emita continuu mai mult de maxim 30 secunde, iar celalalt corespondent sa lase o pauza de 2-3 secunde inainte de a emite, pentru a crea posibilitatea interventiilor apelurilor de urgenta.

In situatii de urgenta, cand sunt in pericol vieti omenesti, sunteti obligati sa folositi toata tehnica pe care o detineti, pentru salvarea lor (deci orice frecventa utila!).

5. Instructiuni de tehnica a securitatii

Cunoasterea si respectarea instructiunilor de tehnica a securitatii si protectia muncii la statiile radio are ca scop sa inlature pericolele de accidentare ce pot survine in special din cauza elctrocutarilor.

Raspunderea pentru respectarea instructiunilor si pentru eventualele accidente, revine in cazul statiilor individuale detinatorului statiei, iar cazul statiilor colective responsabilului statiei.

Responsabilul statiei colective are urmatoarele indatoriri:

sa identifice si sa studieze, impreuna cu colectivul de lucru de la statiile locurile periculoase ale instalatiei si sa ia masurile necesare pentru asigurarea securitatii celor care opereaza statia;

sa aplice masurile de protectia muncii si tehnica a securitatii astfel ca lucrul la statie sa se desfasoare in conditii lipsite de pericol;

sa supravegheze buna stare a utilajului, sculelor si dispozitivelor de protectie, neadmitand sa se lucreze cu scule, utilaje si disopozitive defecte sau necorespunzatoare.

Masuri de tehnica a securitatii la aparatele de emisie

Sistemul de alimentare a emitatorului va fi prevazut cu sigurante automate sau fuzibile de valoare corespunzatoare pe circuitul de retea. Se recomanda sa se prevada sigurante si in circuitele secundare ale transformatorului de retea.

Locurile periculoase ale instalatiei vor fi marcate cu inscriptia:

NU ATINGETI! PERICOL DE MOARTE!

In camera unde este instalat emitatorul nu se va permite intrarea copiilor si a persoanelor straine de statie, fara un insotitor din partea personalului statiei.

Aparatele de emisie nu vor fi lasate in functiune, fara supraveghere, deoarece prezinta pericol de incendiu.

Pe acoperisurile cladirilor se pot instala piloni cu ancorare, de cel mult 8m inaltime. Pilonii cu inaltime mai mare pot fi instalati numai cu aprobarea organelor care au calitatea de a da asemenea aprobari.

Ancorele pilonilor instalati pe acoperisurile cladirilor trebuie legate de carlige sau inele insurubate in grinzile acoperisurilor sau in peretii caselor. Este interzisa legarea ancorelor ai a pilonilor de cosurile de fum, lucarne, felinare de iluminat, etc.

Prizele de pamant vor fi de tipul artificial, tubulare sau radiale. Pentru realizarea lor se vor folosi tevi sau platbande de otel. Rezistenta electrica a prizelor de pamant va fi sub 4 Ohmi. Daca este imposibil de realizat o priza de pamant artificiala se vor folosi in acest scop si conductele de alimentare cu apa, cu conditia de a se verifica daca este din punct de vedere electric asigurata legatura dintre tevi iar rezistenta electrica este mica.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6728
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved