Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


OFERTA DE SERVICII IN STRUCTURILE DE ALIMENTATIE PENTRU TURISTI

Turism+ Font mai mare | - Font mai micOFERTA DE SERVICII IN STRUCTURILE DE ALIMENTATIE PENTRU TURISTI

Alimentatia publica, alaturi de transport si cazare, constituie o componenta importanta a activitatii din domeniul turismului, incadrandu-se integral in categoria serviciilor de baza. Privita prin prisma calitatii sale de componenta a produsului turistic, respectiv a serviciilor de baza, alimentatia publica determina calitatea prestatiei turistice in ansamblul ei, influenteaza continutul si atractivitatea ofertei turistice cu majore implicatii asupra dimensiunilor si orientarii fluxurilor turistice.1. Tipuri de unitati de alimentatie pentru turisti si caracteristicile lor

Activitatea de profil din alimentatia publica se desfasoara prin aportul a trei grupe de unitati: unitati pentru servirea consumatorilor, unitati de productie, unitati de depozitare si pastrare.

In conformitate cu normele aprobate, in Romania pot functiona urmatoarele tipuri de unitati de alimentatie pentru turism:

restaurant - categoria lux, I, a II-a, a III-a;

bar- categoria lux, I, a II-a, a III-a;

unitati de fast-food - categoria I, a II-a, a III-a;

cofetarie - categoria lux, I, a II-a, a III-a;

patiserie, placintarie, simigerie, covrigarie - categoria    I, a II-a, a III-a;

1. RESTAURANTUL este local public care imbina activitatea de productie cu cea de servire, punand la dispozitia clientilor o gama diversificata de preparate culinare, preparate de cofetarie-patiserie, bauturi si unele produse pentru fumatori.

a) restaurantul clasic este local public cu profil gastronomic in care se serveste un larg sortiment de preparate culinare (gustari calde si reci, minuturi, salate), produse de cofetarie, patiserie, fructe, bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din tutun etc.

b) restaurantul specializat serveste un sortiment specific de preparate culinare si bauturi care se afla permanent in lista-meniu, in conditiile unor amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentului (pescaresc, vanatoresc, rotiserie, zahana, dietetic, lactovegetarian, familial, pensiune etc.), care formeaza obiectul specializarii.

c) restaurantul cu specific este o unitate de alimentatie de recreere si divertisment care, prin dotare, profil, tinuta vestimentara a lucratorilor, meniurile recreative si structura sortimentala trebuie sa reprezinte obiceiuri gastronomice locale, nationale si traditionale, ori specifice diferitelor zone.

d) braseria asigura in tot cursul anului servirea consumatorilor, in principal, cu preparate reci, minuturi, un sortiment restrans de mancaruri, specialitati de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice calde si reci, bauturi alcoolice fine si bere.

e) beraria este o unitate specifica pentru desfacerea berii de mai multe sortimente in recipienti speciali (tap, halba, cana) de diferite capacitati si a unor produse si preparate care se asociaza in consum cu berea, precum si branzeturi, gustari calde si reci, minuturi etc.

f) gradina de vara este o unitate amenajata in aer liber, dotata cu mobilier specific "de gradina" si decorata in mod adecvat. Serveste un sortiment diversificat de preparate culinare, bauturi alcoolice si nealcoolice, cafea, fructe, produse de tutun.

2. BARUL este unitatea de alimentatie cu program de zi sau de noapte, in care se serveste un sortiment diversificat de bauturi alcoolice si nealcoolice si o gama restransa de produse culinare. Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii muzicale, video, TV (bar de noapte, bar de zi, caf-bar cafenea, disco-bar, bufetul-bar).

3. UNITATI DE TIP    FAST-FOOD

a) restaurant-autoservire este o unitate de desfacere rapida, in care consumatorii isi aleg si se servesc singuri, produsele fiind proportionate si asezate in linii de autoservire.

b) bufet tip expres unitate cu desfacere rapida in care fluxul consumatorilor nu este dirijat, servirea se face de vanzator, iar plata se face anticipat. Unitatea este dotata cu mese tip expres, mai inalte ca mesele obisnuite si fara scaune.

c) pizzeria unitate specializata in desfacerea sortimentelor de pizza. Se mai pot desface gustari, minuturi, salate, racoritoare, bere, vin la pahar, sau bauturi slab alcoolizate.

d) snack-bar unitate caracterizata prin existenta unei tejghele-bar, cu front de servire, consumatorii fiind serviti direct la tejghea cu sortimente pregatite total / partial in fata lor.

4. COFETARIA unitate specializata pentru desfacerea unui sortiment larg de prajituri, torturi, fursecuri, inghetata, patiserie fina, bauturi nealcoolice calde si reci si unele bauturi alcoolice fine.

5. PATISERIA unitate specializata pentru consumul pe loc sau desfacerea la domiciliu a productiei proprii specifice, in stare calda (placinta, strudele, pateuri etc.). Sortimentul de bauturi include bere la sticla, bauturi nealcoolice, racoritoare, lactate.

In afara unitatilor cu grad de confort si regim de preturi clasificate prin normele in vigoare (lux, I, a II-a, si a III-a categorie), trebuie adaugate si unitatile cu grad de confort si regim special de frecventare, "cantina-restaurant" (infiintate in incinta fabricilor, uzinelor, a institutiilor, scolilor etc., pentru asigurarea servirii mesei).

Indicatori de exprimare a ofertei de servire in structurile de

alimentatie pentru turisti

Cei mai semnificativi si totodata operationali indicatori sunt:


productivitatea muncii:


beneficiul mediu pe lucrator:

cheltuielile de circulatie la 1000 lei desfaceri:


unde : D = desfacerile de marfuri prin unitatile de alimentatie publica

Ch = cheltuieli totale

Np = numar personal lucrator

rata rentabilitatii economice, a resurselor consumate si financiar


valoarea desfacerilor pe loc la masa:


incasarea medie pe consumator:


afluxul de consumatori la masa:numarul consumatorilor pe lucrator operativ:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1283
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved