Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Oradea - o viitoare destinatie turistica

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micOradea - o viitoare destinatie turistica

Premise:

toate destinatiile turistice sunt CREATE, nu devin destinatii in mod naturalturismul NU ESTE UN PANACEU pentru dezvoltarea economica a unei zone, contribuie la dezvoltare, trebuie vazut ca un mijloc si nu ca un scop in sine

turismul produce pe langa un impact POZITIV si un impact NEGATIV la nivel social, de mediu si chiar economic

orice destinatie turistica ajunsa la maturitate sau in formare (asa cum este cazul Oradiei) este pusa in fata unei provocari majore: dezvoltarea turismului intr-o maniera care sa raspunda la nevoile prezente, insa care sa nu pericliteze integritatea resurselor naturale si culturale (resurse finite) pe care se fundamenteaza aceasta dezvoltare

Destinatiile turistice:

Dezvoltare durabila prin turism

Oradea poate deveni o destinatie de turism RESPONSABIL in Romania

  1. Minimizand impactul negativ economic, de mediu si social al turismului
  2. Generand beneficii economice crescute pentru localnici si imbunatatind calitatea vietii comunitatii locale si conditiile lor de munca
  3. Implicand localnicii in deciziile care le afecteaza viata si dezvoltarea viitoare a zonei
  4. Contribuind pozitiv la conservarea patrimoniului natural si cultural local
  5. Furnizand experiente mai placute turistilor prin o mai buna conectare intre acestia si realitatile locale si o facilitare a intelegerii de catre turisti a problemelor culturale, sociale si de mediu locale
  6. Furnizand un acces egal si nediscriminatoriu persoanelor cu dizabilitati de orice fel
  7. Fiind sensibil din punct de vedere cultural, facilitand respectul dintre turisti si gazde

Proiecte pe componenta institutional-strategica

Realizarea unei strategii de dezvoltare si a unui plan de actiune pentru 2008-2012 cu perioada de implementare a proiectului iulie - decembrie 2008; buget: 15.000 euro; finantare de la bugetul local.

Initierea unui "Parteneriat local pentru turismul responsabil in Oradea", care sa fie un cadru de dialog, planificare si implementare a unor proiecte majore de dezvoltare a turismului, PMO avand rolul de coordonator, fiind implicati mediul de afaceri din turism, Camera de Comert, Consiliul Judetean Bihor, Ministerul Turismului, Universitatea Oradea. Initiere proiect: septembrie 2008; buget: 1500 euro/an; finantare de la bugetul local.

Crearea unui birou/serviciu de turism in cadrul PMO cu responsabilitati vizand planificarea dezvoltarii turismului la nivelul ZMO (zona metropolitana Oradea), promovare, implementarea de proiecte de dezvoltare regionala si zonala. Initiere: primavara lui 2009; finantare de la bugetul local.Proiecte pe componenta de servicii si facilitati locale

Dezvoltarea unor zone de agrement si recreere pentru turistii din regiune (romani si maghiari) in ZMO in paralel cu dezvoltarea de zone verzi (piste de biciclete : padurea din Baile Felix, padurea de la Baile 1 Mai, padurea Saldabagiu, padurea de la Sauaieu; lacuri pentru pescuit: la Sauaieu, plimbari cu caiacul sau barca in zona Podului de Pontoane pe Crisul Repede si Sauaieu, panou de catarare artificiala in Santul Cetatii Oradea, piste pentru alergat pe malul Crisului Repede si malul paraului Peta, terenuri de sport cu acces liber prin deschiderea unor terenuri de sport in cartierele Nufarul, Velenta si Rogerius). Initierea si realizarea proiectului: 2009-2011; finantare: bugetul local si fonduri structurale POR Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere, domeniul major de interventie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbana.

Dezvoltarea Aeroportului Oradea ca aeroport international (parteneriat cu CJ Bihor + companie privata). Initierea si realizarea proiectului: 2009-2011; finantare: bugetul local si fonduri structurale.

Dezvoltarea unui centru de afaceri regional (spatiu expozitional, centru de conferinte si seminarii - in viitorul Parc Industrial Bors). Initierea si realizarea proiectului: 2009-2011; finantare: bugetul local si fonduri structurale.

Modernizarea autogarii Oradea si scaderea nivelului de taxare in autogara pentru firmele de transport, pentru a creste atractivitatea nodului regional de transport de persoane a orasului Oradea. Initierea si implementarea proiectului: 2010-2011; finantare de la bugetul local si fondurile structurale POR Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere, domeniul major de interventie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbana.

Oferirea de facilitati pentru dezvoltarea de servicii locale turistice pentru toate nivelurile: atat hoteluri de calitate superioara (4,5 stele), cat si pensiuni locale, restaurante de familie cu specific, campinguri etc.

Refacerea si regenerarea arhitectonica a fatadelor cladirilor istorice ale Oradiei si realizarea unui traseu turistic de tip heritage trail axat pe istoria si arhitectura orasului Oradea (trasee cu panouri de informare postate pe cladiri, brosuri de prezentare si de ghidare in limbi de circulatie internationala distribuite gratuit, formarea de ghizi locali specializati). Exemple de trasee: Oradea - la belle epoque (cladiri in stilul secession), Spiritualitate si religie (biserici si sinagogi), Istorie si mit in Oradea (Cetatea Oradea, palatul episcopal catolic etc.). Initierea proiectului: 2009; implementare: 2010-2011; finantare de la bugetul local si fondurile structurale POR Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere, domeniul major de interventie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbana.

Reabilitarea si punerea in circuitul turistic si cultural al Cetatii Oradea, ca pol cultural-turistic euro-regional, cu o abordare integrata bazata pe un plan strategic de punere in valoare a acestui monument.

Crearea a minimum 3 noi evenimente locale specifice cu caracter anual, care sa atraga turisti romani si straini, precum si schimbarea conceptului Toamna Oradeana intr-un eveniment mult mai concentrat in timp (maximum 2 saptamani) si cu un specific clar definit; realizarea unui calendar local de evenimente culturale, turistice, sportive si de afaceri (inclusiv formarea unui corp de manageri de evenimente culturale si turistice la nivelul PMO).

Elaborarea unui plan de management al traficului care sa reglementeze traficul auto in Oradea, parcarile, accesibilitatea orasului din diferite directii (inclusiv inchiderea traficului auto la sfarsit de saptamana in zona Piata Unirii). POR Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere, domeniul major de interventie 1.1: Planuri integrate de dezvoltare urbana.Facilitarea dezvoltarii in parteneriat cu mediul de afaceri a minimum 3 pachete turistice pe componentele : turism de afaceri, turism cultural, turism de sanatate si wellness pentru turisti straini. Initiere si implementare proiect: anul 2009; finantare de la bugetul local.

Proiecte pe componenta informare / promovare / imagine turistica

Realizarea unei marci turistice a orasului Oradea si ZMO (logo, slogan etc.), de tipul Visit Oradea! (promovarea imaginii orasului Oradea ca oras secession / art nouveau (pozitionarea si diferentierea imaginii Oradiei in peisajul european). Initierea proiectului: 2009; finalizare: 2010; finantare: bugetul local; buget aproximativ 15.000 euro.

Dezvoltarea unui portal de turism pentru Oradea si ZMO in minimum 4 limbi de circulatie internationala, de tipul www.oradea.travel. Initierea proiectului: 2009; finalizare : 2010; finantare: bugetul local; buget aproximativ 5.000 euro.

Dezvoltarea unui centru de informare si promovare turistica in zona centrala a orasului (nu e necesara construirea unei cladiri noi, este suficient ca centrul sa fie pozitionat strategic si sa promoveze prin amenajarea interioara si celelalte servicii, marca turistica a Oradiei si imaginea de oras seccesion + serviciile locale turistice; centrul sa fie dotat si cu un magazin de suveniruri, documentatie turistica gratuita, infokiosk-uri etc). Initierea proiectului: 2009; finalizare: 2010; finantare bugetul local si fondurile structurale; buget aproximativ 250.000 euro (poate fi redus daca nu se construieste cladirea, ci doar se amenajeaza).

Amplasarea in locurile intens vizitate/tranzitate (gara, autogara, aeroport, mall-uri, in fata magazinului Crisul, Corso, Piata Ferdinand, Piata Unirii etc.), a unor panouri de informare turistica (realizate in stil seccesion, cu harta, informatii despre serviciile turistice din zona, informatii despre monumente arhitectonice si atractii turistice). Initierea proiectului: 2009; finalizare: 2010; finantare: bugetul local; buget aproximativ: 20.000 euro.

Tiparirea si distribuirea gratuita (prin intermediul centrului de informare si hoteluri, restaurante, benzinarii) a hartii turistice a Oradiei si ZMO si a prezentarii principalelor atractii turistice (banii de tiparire si machetare pot fi obtinuti din spatiul de publicitate pus la dispozitia ofertantilor de servicii turistice locale). Initierea proiectului: 2009; finalizare: 2010; finantare: bugetul local; buget aproximativ: 5.000 euro.

Proiectele de pe aceasta ultima componenta pot fi (co)finantate prin programul POR Axa prioritara 5 Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul major de interventie 5.3 - Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1426
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved