Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Venetia obiective turistice

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micVenetia obiective turistice

Datorita istoriei foarte vechi si perpetuarii in timp, dezvoltarii economice si artistice deosebite, cadrului geografic cu totul aparte in care s-a format, Venetia grupeaza in prezent o serie de obiective turistice unicat, care anual atrag turisti din toate colturile lumii. Caracteristic Venetiei este imbinarea de stiluri arhitectonice, cel bizantin cu cel european. Dupa decaderea economica de la 1700, orasul isi dezvolta valentele turistice si culturale, devenind un paradis al turistilor bogati si al celor cu moravuri libertine. O caracteristica a orasului este lipsa aproape in totalitate a constructiilor in stil modern, caci de la 1700 nu s-a mai construit nimic.In jurul anului 1300 aria Venetiei actuale era aproape in intregime edificata, desi pe atunci era strabatuta de mult mai multe canale. De fapt, numele de canal este atribuit numai celor din afara orasului, in interiorul orasului numele de canal fiind dat numai celor largi si importante - Canal Grande (3800 m lungime, 30 - 70 m latime, adancime maxima 5,20 m), Canale della Giudecca, Canale di Canareggio. Toate celelalte poarta numele de rii, pentru ca traseul lor urmeaza cursul raurilor cu numeroase ramificatii.

Constructiile au trebuit sa se adapteze mersului capricios al acestor foste rauri, pentru a exploata la maxim putinul teren disponibil. Sistematizarea stradala are aspect de labirint, iar unele palate au traseul fatadei nu rectiliniar, ci curbat.

In raport cu edificiile si cu spatiile pietonale din fata si de-a lungul lor, se disting trei tipuri de canale. Unele sunt flancate de edificii care rasar parca din apa, cum sunt fatadele celor peste 100 de palate de pe Canal Grande. Fiecare palat are in spate o curte si o iesire pe uscat. Alte canale au o strada pietonala pe una din laturile lor, strada numita fundamenta. Alte canale au cate o fundamenta de-a lungul ambelor laturi. Strazile din Venetia pot fi uneori inguste de 2 - 3 metri si se numesc calli. Tipuri mai rare de strazi sunt: via - o strada larga si de data recenta; sallizada - strada pavata cu piatra, lista - este o strada ce trece prin fata palatului unui ambasador.

Cele peste 100 de canale sunt traversate de aproximativ 400 de poduri, care la 1500 erau din lemn. Dintre ele celebre sunt: Podul Rialto si Puntea Suspinelor. Turistii pot face o calatorie pe canale cu vaporetto sau pot opta pentru celebra gondola, cuvant derivat din grecescul kondi, scoica. Dimensiunile sale sunt fixe: 11 m lungime si 1,75 latime, si transporta pana la 6 persoane. Spre deosebire de orasele moderne, in Venetia nu au existat, separat, zone rezidentiale aristocratice si cartiere populare. Multe palate ale nobililor aveau incaperi situate la demisol sau plasate intre etaje, in care locuiau familii cu posibilitati materiale foarte reduse. Bogatii traiau astfel cot la cot cu cei saraci. Elementele caracteristice multor case sau palate venetiene sunt scarile interioare, care urca din curte in loggia de la etaj, si terasele din lemn construite pe acoperis, impodobite cu lampioane si flori, loc de reuniune a familiei in serile de vara.Fiecare campo are o fantana publica, de piatra sau de marmura, cu sculpturi in basorelief.
Numeroase biserici cu picturi deosebite sun incluse in circuitul turistic: Sf. Eremia, Biserica Fratilor, Santa Maria Maggiore, St. Gheorghe, St. Marco, St. Maria din Nazaret, St. Rocco. Bazilica San Marco este una dintre cele mai mari din lume, cu elemente arhitecturale orientale (coloane de diverse culori aduse din Orient), fresce ce amintesc de lumea bizantina. Adaposteste moastele Sfantului Marcu, patronul marinarilor. Aceasta bazilica impreuna cu Palatul Dogilor aflate in Piata San Marco formeaza principalul ansamblu turistic al orasului.

Puntea Suspinelor ce lega Vechea Inchisoare a Palatului Ducal de Noua Inchisoare, a fost construit la inceputul secolului VII si de-a lungul secolelor si-a captat acest nume datorita plansetelor si tanguirilor detinutilor ce au trecut pe aici. De-a lungul secolelor suspinele si-au pierdut fondul dramatic: astazi cei indragostiti suspina jurandu-si dragoste eterna. Piata San Marco este dominata de Palatul Ducal, unde traia dogele. Vechea capela a dogilor, devenita catedrala a orasului incepand cu 1807, imbina cu maiestrie diverse stiluri: coloane bizantine, metrica greceasca, cupole false cu cruci tridirectionale dupa modelul persan, iconostase, mozaicuri.

Venezia a fost de-a lungul timpului un important centru politic si cultural. De remarcat in cazul Venetiei este peisajul arhitectonic inedit, precum si dispozitia canalelor care fac posibila incursiunea turistica a orasului intr-una din ambarcatiunile nautice. O plimbare cu gondola este pe cat de romantica, pe atat de costisitoare. In ultimele decenii datorita pericolului scufundarii orasului s-au desfasurat ample actiuni de salvare a valorilor culturale ale Venetiei prin intermediul UNESCO valori care sunt incluse in patrimoniul turistic mondial.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1080
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved