Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PROPUNERI PRIVIND IMBUNATATIREA ACTIVITATII DE TURISM RURAL IN ZONA - COMUNA ARIESENI

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micPROPUNERI PRIVIND IMBUNATATIREA ACTIVITATII DE TURISM RURAL IN ZONA - COMUNA ARIESENI

1.Propuneri pentru valorificarea si comercializarea produsului turistic ruralAvand in vedere conditiile geografice existente in aceasta zona, in localitatea Arieseni se poate realiza o statiune turistica la standarde internationale cu consecinte pozitive asupra dezvoltarii zonei. Datorita conditiilor naturale climatice , terenurilor potrivite pentru extinderea activitatilor de agrement , a partiei de schi existe la Vartop se poate realiza un proiect complex care presupune, o sustinere adecvata din partea autoritatilor judetene si locale.

Bazinul superior al Ariesului constitui un punct de atractie pentru turisti datorita zapezilor abundente, favorabile sporturilor de iarna, cat si diverselor frumuseti naturale (pesteri, cascade, trasee turistice) ce prezinta interes indeosebi in timpul verii.

Pe timpul verii, existenta cadrului natural foarte placut, a conditiilor ecologice favorabile (puritatea deosebita a aerului si a apei), a iprejurimilor bogate in puncte de interes turistic (naturale si antropice) pot conduce la practicarea diferitelor activitati sportive, precum si la implicarea turistilor in activitatile mestesugaresti si artizanale specifice locuitorilor din zona.

Spatiul rural din Arieseni detine un potential deosebit in ce priveste patrimoniu cultural prin existenta unor ansamblu de biserici, case memoriale, prin pastrarea traditiilor si obiceiurilor locale, prin practicarea agriculturii ecologice care deserveste atat activitatea de turism rural cat si protectia mediului.

Propuneri pentru valorificarea si comercializarea produsului turistic rural :

-indeplinirea conditiilor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice, criterii necesare pentru pastrarea acestui statut. Este vorba despre numarul minim de locuri de cazare, amenajarea de spatii comerciale, sali de fitness si locuri de promenada. Statiunea Arieseni nu are probleme din cauza numarului de spatii de cazare ,numarul minim de locuri de cazare intr-o statiune de interes local asa cum este catalogata Arieseni, ar tebui sa creasca de la 50 la 100, conditie indeplinita deja , care poate oferi 200 de locuri de cazare;

-din veniturile obtinute din taxa hoteliera , autoritatle locale ar trebuie sa construiasca 2 terenuri de sport, cel putin o sala de fitness, spatii comerciale, locuri iluminate pentru plimbari, parc, dezvolatarea cailor de acces;

-statiunea trebuie sa dispuna de un centru de informare si promovare turistica care sa fie in legatura online cu unitatile de cazare;

-stoparea depopularii populatiei , atragerea tineretului prin crearea de locuri de munca;

-crearea de noi trasee turistice , de locuri de popas, de campare ;

-cresterea numarului de locuri de recreere, de divertisment, de paracticare a diferitelor sporturi cum ar fi echitatie, tenis, golf, pescuit sportiv de pastravi, etc.;

-cresterea numarului de actori implicati in dezvoltarea si promovarea serviciilor turistice;mediatizarea mai intensa a patrimoniului peisagistic, cultural, al traditiilor, a diverselor trasee turistice;

-cresterea nivelului de pregatire si instruire a populatiei, implicarea persoanelor calificate in turism, intoarse din mediu urban in mediul rural si care pot ajuta comunitatea locala.

-promovarea si dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a produselor locale, prin construirea , modernizarea si dotarea cu echipamente specifice atelierelor de prelucrare a lanii, lemnului, pilariei, broderie, croitorie, instrumente muzicale traditionale, etc.

-clientii cer permanent cazare de calitate mai buna, dar majoritatea unitatilor de cazare in functiune sunt sub standardul solicitat.

Exista un mare dezechilibru intre oferta actuala de cazare si cererea estimata. Exista o cerere imediata pentru camere cu standard mai ridicat (5 si 4 stele); exista suficiente spatii de cazare de standard mediu (2 stele); in timp ce exista o cerere dubla pentru camere cu standard scazut (1 stea si neclasificate).

Sistemul actual de clasificare a cazarii este inutil de complex si dificil de evaluat. Criteriile trebuie rationalizate si trebuie introdus un sistem revizuit de evaluare a calitatii care sa includa standardele de servire si facilitatile.

Se impun urmatoarele masuri:

  • Imbunatatirea spatiilor de cazare de standard mediu pentru a raspunde asteptarilor din ce in ce mai mari ale vizitatorilor
  • Transformarea unor spatii de cazare de standard scazut pentru a fi utilizate in alte scopuri - cazare studenti, birouri etc. - sau scoaterea completa din sector
  • Imbunatatirea semnificativa a unor spatii de cazare de standard scazut pana la un nivel de cel putin de 3 stele
  • Continuarea imbunatatirilor la toate nivelurile de cazare, inclusiv unitati din rezervatiile naturale

-este necesara o varietate de atractii care poate oferi mai multe oportunitati de vizitare. Acestea pot fi usor accesibile fie pe itinerariul turistului, fie intr-o excursie pe care acesta o face de la locul unde este cazat. Se recomanda imbunatatirea atractiilor existente si introducerea altora 'noi' in circuitele turistice, incluzand:

Muzee si atractii culturale

Facilitatile de interpretare, ospitalitate si cumparaturi din multe muzee, galerii si cladiri de patrimoniu sunt invechite, nici nu pun in valoare patrimoniul cultural si istoric si nici nu atrag noi vizitatori. Pentru a imbunatati perceptia si accesibilitatea acestor institutii culturale si de patrimoniu, directorii si institutiile care le administreaza sunt incurajate:

Sa organizeze cursuri de pregatire a personalului in ceea ce priveste grija fata de clienti

Sa introduca tehnici inovatoare de prezentare

Sa ofere facilitati de servire a mesei unde este posibil

Sa extinda magazinele cu literatura de specialitate in cadrul muzeelorMuzeelor si cladirilor memoriale de importanta nationala sau locala trebuie sa li se acorde o importanta prioritara in ceea ce priveste sustinerea cu resurse si asistenta tehnica.

Pesterile

Trebuie dezvoltat accesul vizitatorilor, iluminatul tematic, interpretarea si facilitatile de primire a vizitatorilor si sa le promoveze ca puncte de atractie a vizitatorilor.

sporturile de iarna sunt foarte la moda in Romania in ultimii ani.

Zona Arieseni se bucura de o mare atractie in randul sporturilor de iarna prin partea de nord, unde predomina un relief muntos si exista o infrastructura care poate sustine derularea acestor sporturi.

-sistem de semnalizare

Pentru a facilita orientarea numarului crescand al vizitatorilor individuali, sistemul de semnalizare turistica ar trebui sa suporte mari interventii pe plan national. Este necesar un protocol national pentru instalarea acestor semne conform standardelor internationale.

Autoritatile judetene trebuie sa intocmeasca un plan de cerinte de semnalizare turistica optima in concordanta cu criteriile stabilite la nivel national, pentru a exista un sistem unitar national de semnalizare.

-centrele de informare turistica

S-a acceptat necesitatea unei retele de centre de informare turistica imbunatatite (CIT). In conditiile unei tehnologii informatice avansate, turistii se asteapta la informatii cand si acolo unde doresc ei. Aceasta se poate realiza in etapa de pre-planificare, planificare (website) sau pe durata vizitei.

CIT reprezinta o resursa valoroasa de furnizare a informatiilor pe loc si de influentare a optiunilor vizitatorilor.    Ele pot avea influenta asupra prelungirii duratei sejurului si pot incuraja vizitatorii sa revina. Existenta CIT-urilor se bazeaza pe informatii coerente, impartiale si de actualitate. Legislatia in ceea ce priveste functionarea CIT-urilor este inca nedefinitivata si se afla inca in curs de analiza si clarificare a unor detalii.

Dezvoltarea Muntilor Apuseni se poate realiza prin dezvoltarea integrata a unor statiuni montane precum: Baisoara, Vladeasa, Vartop, Arieseni, dublate de crearea unor culoare de legatura intre aceste zone turistice (Vartop-Arieseni si Belis-Fantanele), iar in cadrul statiunii Arieseni si prin repunerea in functiune si exploatarea in scop turistic a mocanitei pe valea Ariesului.

Existenta mediului natural nepoluat va atrage un numar considerabil de turisti romani si straini, iar realizarea unor    amenajari turistice in concordanta cu resursele va permite posibilitatea aplicarii unor tarife prin care sa se asigure recuperarea in termen scurt a investitiilor si obtinerea unui profit apreciabil.

Amenajarea statiunii va contribui la cresterea rapida a nivelului de trai a populatiei din zona atat prin creare de locuri de munca, cat si prin exigentele impuse de prezenta si buna deservire a turistilor.

2.Principalele metode de promovare

O importanta metoda de promovare a turismului rural este insasi calitatea serviciilor oferite, servicii care determina satisfactia turistilor, ceea ce ii poate transforma in clienti fideli. Mai mult, ei pot recomanda pensiunea la care s-au simtit bine altor persoane, prin aceasta reclama verbala, gradul de ocupare poate creste considerabil.

Existenta unui site pe Internet atrage atentia asupra existentei unei pensiunii si popularizarea ofertei este intotdeauna binevenita. Mai putin eficenta se dovedeste o promovare costisitoare (presa scrisa, radio, TV ), care de cele mai multe ori nu isi justifica prin sporul de eficienta costurile foarte ridicate. Exceptie fac revistele sau emisiunile care au ca subiect calatoriile, turismul. O alta modalitate de promovare sunt targurile si festivalurile, sarbatori folclorice care pastreaza si prezinta datinile stravechi.

Existenta masurilor promotionale nu se ridica la nivelul potentialului turistic din zona, intensificarea turismului rural impune acordarea unei atentii suplimentare. Locutorii acestei zone turistice impreuna cu administratia locala trebuie sa intreprinda anumite masuri pentru repararea , modernizarea si intretinerea cailor de acces, serviciilor de cazare, agrementului si animatiei, dotarilor sportive, factorului uman. Astfel se impune:

-repararea cailor de acces, mai ales a celor care fac legatura cu statiunea Arieseni, dinspre marile orase. Aceasta cale de acces este DN 75 care face legatura cu orasul Turda, Cluj-Napoca, drum national aflat intr-o stare deplorabila, problema care afecteaza fluxul de turisti, care evita sa vina spre aceasta statiune;

-organizarea unui centru de turism care sa coordoneze activitatea turistica din zona, prin gruparea mai multe pensiuni care sa asigure servicii de receptie, turistii care sosesc sa nu fie nevoiti sa caute cazare in toata statiunea, din contra sa aiba sentimentul de siguranta, incredere;

-atragerea studentilor si a tinerilor pentru organizarea unor cursuri de invatarea unei limbi straine, mai ales pentru cei care detin o pensiune turistica si sunt inscrisi intr-o asociatie;

-diversificarea serviciilor de baza si cele de agrement prin asigurarea pensiunii complete sau demipensiune, zilnic gazda impreuna cu turisti sa stabileasca meniul, chiar sa ii implice in prepararea alimentelor daca doresc. Prezentarea turistilor produsele alimentare specifice, dulciurile traditionale, siropurile si duceturile din fructe de padure preparate in casa;

-organizarea de demonstratii in atelierele mestesugaresti la care sa asiste turistii. In apropiere sa fie amplasat magazinul cu produse de artizanat cum ar fi: plosti, butoiase cu paharele frumos ornate, ciubere, donite si cani miniaturale, fluiere si pungute de piele, locul de frunte ocupandu-l tulnicele de cele mai variate dimensiuni, produse de artizanat la care motii sunt adevarati maestri.

-crearea si comercializarea de materiale documentarea despre Tara Motilor, Arieseni, la obiectivele sale turistice: carti de istorie, albume, monografii, vederi, pliante, timbre, harti, ghiduri turistice.3.Promovarea unui turism rural viabil prin dezvoltarea durabila a zonei

Dezvoltare ce satatisface nevoile generatiilor actuale fara a prejudicia interesele generatiilor viitoare reprezinta dezvoltarea durabila.[1]

Bogatul patrimoniu turistic al zonei Arieseni, in egala masura un dar al naturii dar si o creatie a muncii si a inteligentei umane, asociat cu proverbiala ospitalitate a locuitoriilor, au facut ca comuna Arieseni sa capete reale valente si vocatii turistice.

Prin punerea in valoare a ofertei de cazare si servicii a tuturor structurilor turismului rural, prin crearea unor programe de turism variate se dezvolta circulatia turistica rurala. O strategie de dezvoltare pe termen lung aduce beneficii atat pentru locuitorii acestei zone, cat si pentru beneficiari, respectiv pentru turisti. Lipsa unei planificarii poate conduce la aparitia degradarea resurselor turistice naturale si antropice.

Promovarea unui turism rural prin dezvoltarea durabila a zonei vizeaza trei domenii:

Economic, prin cresterea gradului de exploatare si valorificare a resurselor, acest lucru se poate realiza prin conservarea resurselor turistice naturale si antropice, in scopul utilizari continue in viitor. O asemenea masura nu poate contribui decat la binele locuitorilor, prin asigurarea unor venituri suplimentare, venituri care contribuie la cresterea nivelului de trai a comunitatii locale.

Ecologic, prin evitarea degradarii mediului. Calitatea sporita a mediului in peisaje bine conservate, absenta poluarii factorilor de mediu (aer, apa, sol, vegetatie, fauna) constituie un

element de atractivitate turistica. Conservarea resurelor turistice, multe dintre ele    fiind epuizabile mai devreme sai mai tarziu, se poate realiza prin cunoasterea mai buna si constientizarea de catre populatie si vizitatori a ideii de conservare.

Social, prin cresterea numarului de locuri de munca, atragerea tinerilor prin fixarea fortei de munca o consecinta importanta intrcat majoritatea zonelor rurale se confrunta cu fenomene de depopulare. Favorizarea practicarii meseriilor traditionale atrage populatia in practicarea turismului.

Pentru realizarea acestei promovari trebuie avut in vedere urmatoarele aspecte:

-amenajarea resurselor turistice, atragerea gospodariilor private in practicarea turismului;

-realizarea unor cursuri de instruire locala pentru practicarea unor meserii specifice turismului;

-acordarea de asistenta financiar bancara pentru obtinerea de credite pentru construirea de noi locuint care sa inglobeze si o functionalitate turistica;

-sprijinirea proprietarilor particulari in obtinerea certificatelor de omologare a structurilor turistice si de obtinere a licentelor si brevetelor profesionale in domeniu;

-mentinerea in stare de functionare a traseelor si potecilor turistice;

-pregatirea unor consilieri locali in probleme de turism.

Ceea ce s-a realizat pana acum in materie de ocrotirea naturii nu este suficient. Exploatarile forestiere si pasunatul prea intens risca sa strice echilibrul biologic si sa distruga peisajul atat de armonios si aparte al acestor locuri.

Responsabilitatea realizarii unui turism de calitate trebuie sa revina atat sectorului public, cat si celui privat. Procesele de planificare a activitati de turism in zona Arieseni presupune planificarea atractiilor naturale si culturale pentru diversificarea formelor de turism. O societate dezvoltata presupune servicii, inclusiv circulatie turistica, dar si echilibru ecologic.

Muntii Apuseni reprezinta o regiune de concentrate frumuseti naturale, ca in nici o alta parte a tarii. Ea este una dintre cele mai complexe si interesante regiuni carstice din muntii nostri, ce adaposteste cateva formatiuni de valoare mondiala. Pe langa aceste frumuseti naturale este un tinut plin de istorie. Locurile pe care le strabat turistii sunt pline de amintirea luptelor purtate de moti de-a lungul secolelor pentru libertate si dreptate.

Depinde de noi sa pastram aceste locuri si valori traditionale cu respect ,fara a ne pierde identitatea nationala si culturala.

CONCLUZIIImpactul turismului asupra culturii si comunitati din comuna Arieseni este unul pozitiv, efectele negative aparand minore in cadrul fenomenelor pozitive. La dezvoltarea favorabila si ocrotirea naturii , un important rol il joaca omul, el putand sa aduca un echilibru in zona si in activitatile pe care le desfasoara.

Efectele impactului in zona au aparut si se manifesta pozitiv prin urmatoarele:

-aparitia statiuni Arieseni in cadrul sociosistemului, stimuleaza productia de bunuri si servicii. Atrage turistii romani si straini prin frumusetea locurilor, istoricul locurilor, datini si obiceiuri, stimuland consumul ;

-fixarea tinerilor la sate prin crearea de noi locuri de munca, implicarea acestora activitatile turistice care se desfasoara;.

-turismul a devenit un element esential nu numai in dezvoltarea economica a zonei, ci si pentru dezvoltarea culturala si sociala a acesteia. Turismul a contribuit la largirea orizontului gandirii in randul locuitorilor, devenind " o fereastra deschisa" catre lume, un factor de educatie;

- tendinta de dezvoltare a turismului in zona se manifesta prin schimbari asupra calitatii vietii, relatiilor interfamiliale, atitudinilor, caracteristicilor comportamentale a comunitatii gazda;

-datorita turismului s-a pastrat activitatile mestesugaresti, de artizanat, exemplu: meseria de dogar care se mosteneste din tata in fiu. Turismul contribuie la pastrarea si transmiterea mestesugurilor, obiecte de artizanat pentru care sunt adevarati maestri;

-prin potentialul pe care il detine atrage numerosi investitori care au construit pensiuni, moteluri, restaurante ca sa poata fi satisfacuta tot mai mare;

-prin intermediul turismului rural, a insusilor estetice ale cadrului natural sau a atractilor antropice, se pot obtine beneficii echivalente industriei sau agriculturii, cu investitii mult mai mici si cu un consum infim de materii prime.

Statiunea Arieseni pe langa faptul ca este de o frumusete tulburatoare, are un avantaj foarte rar intalnit: din cauza conditiilor meteo are zapada mare parte din an. Mai exact, se poate schia in conditii foarte bune cel putin 6 luni pe an. Acest atu si inclinatia pantelor au constituit atuuri pentru amenajarea celor doua partii de la Vartop care in prezent atrag mii de iubitori ai sporturilor de iarna in fiecare weekend si nu numai.

Chiar si asa suntem departe de statiunea veritabila pe care ne-o dorim la Arieseni. Este nevoie de un proiect amplu de dezvoltare turistica in zona care presupune costuri uriase, dar

care va aduce si profituri pe masura. Propunerile au inceput sa apara dar din cauza unor dispute politice, interese economice, incompetenta anumite proiecte au fost anulate sau amanate. Problema cea mai grava este ca dupa aproape 20 de ani de cand s-a pus bazele turismului la Arieseni, lucrurile s-au schimbat foarte putin. Doar o initiativa privata poate salva zona din impasul actual.

Localnicul din Arieseni nu are prea multe variante, dar in loc sa stea cu vaca sau sa taie lemne, ar putea sa astepte turistul in pensiune.

Realitatea din Arieseni arata cam asa: drumul pana acolo te face sa te gandesti la service pentru masina, spatii de parcare pe unde poti, aglomeratie pe partii cat cuprinde, de cealalta parte zapada din belsug cel putin jumatate de an, localnici ospitalieri, peisaje de vis, aer curat. Nu este pacat sa avem asemenea bogatie in curte si sa nu avem grija sa ne aduca prosperitate si un trai mai bun.

BIBLIOGRAFIE

1.Alexandru,D.,Negrut,S.,Istrate,I.,Geografia turismului,Editura Meteor Press,Bucuresti,2003

2.Bleahu,M.,Bordea,S.,Muntii Apuseni Bihor-Vladeasa,Editura Uniunii de cultura,fizica si sport,Bucuresti,1967

3.Bran,P.(coordonator),Bran,F.,Rosca,I.,G..,Componenta ecologica a strategiei de dezvoltare economica a zonei Muntilor Apuseni,Editura ASE,Bucuresti,2003

Cosmescu,I.,Turismul-Fenomen complex contemporan,Editura Economica,Bucuresti,1998

5.Emilian,R.Fundamentele managementului firmei,Editura ASE,Bucuresti,2004

6.Ielecnicz,M., Comanescu,L., Romania potential turistic, Editura Universitara , Bucuresti, 2006

7.Istrate,I.,Bran,F.,Rosu,A.G.,Economia turismului si mediului inconjurator,Editura Economica,Bucuresti,1996

8.Minciu,R.,Economia turismului,Editura Uranius,Bucuresti,2005

9.Lupu,N.,Hotelul-Economie si management,Editura All Beck,Bucuresti,2003

10.Nistoreanu,P.(coordonator)Tigu,G.,Popescu,D.,Padurean,M.,Tala,M.,Condulescu,C., Economia turismului-teorie si practica,Editura ASE,Bucuresti,2005

11.Nistoreanu,P.,Ecoturism si turism rural,Editura ASE, Bucuresti, 2006

12.Petrea,R.,Turism rural in Muntii Apuseni,Editura Universitatii din Oradea,2004

13.Rondelli,V.,Cojocaru,S.,Managementul calitatii serviciilor din turism si industria ospitalitatii,Editura THR-CG,Bucuresti,2005

1***-Judetele patriei-Alba, Editura Sport-turism,Bucuresti,1980

15.***-O.M.T.nr.510/2002,privind clasificarea structurilor de primire turistice,Anexa 1.5

16.***-www.antrec.ro

17.***-www.ariseni.info

18.***-www.eco_romania.ro

19.***-www.guv.ro

20.***-www.primariaarieseni.ro

21.***-www.bucovinatravel.com

22.***-www.romaniatravel.com

23.***-www.t-turism.ro

2***-www.wikipedia.com

25.***www.uiaa.chPuiu Nistoreanu,op.cit.,pg.13

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3389
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved