Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


TURISM - Asociatia Nationala de Turism, Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC, Turismul rural in zona Bran-MOECIU

Turism+ Font mai mare | - Font mai mic 

TURISM

Asociatia Nationala de Turism, Rural, Ecologic si Cultural - ANTREC

Turismul rural in zona Bran-MOECIU

Traiul nemijlocit in natura, chiar si pentru cateva zile, te ajuta sa vezi viata in culori mai optimiste, respiri mai bine, gandesti mai liber, zambesti mai mult, traiesti cu mai multa incredere si curaj fiecare secunda. Este o alta lume, mai fireasca, mai pura. Alaturate-i-te!

VINO CA TURIST, PLEACA PRIETEN!".

1. Istoricul aparitiei ANTRECIn tara noastra se practica de multa vreme, in mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor ocazional ai unei asezari rurale. Incepand din 1967-1968, in mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice in mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul romanesc al Marii Negre.

Din 1972 Centrul de Cercetari pt. Promovarea Turismului International, printr-un ordin al Ministerului Turismului, a trecut la identificarea unor localitati rurale reprezentative pentru satul romanesc cu scopul dea fi lansate si promovate in turism. In urma acestor studii s-a stabilit ca pot fi introduse in turismul intern si international cca.118 localitati rurale, din Brasov au fost desemnate: Rucar, Fundata, Sirnea.

In 1974 s-a interzis cazarea turistilor straini in locuintele particularilor, facand inaccesibile satele pentru turistii straini.

Dupa 1989 primele gospodarii inscrise in turismul rural au fost in zona Moeciu-Bran-Rucar. Apoi s-au extins gospodariile inscrise din zonele Barsei, Dornelor, Maramures, Muntilor Apuseni, Clujului si Marginilor Sibiului.

1.1. Organizatiile de turism si atributiile lor

Dupa 1990 masurile privind constituirea si intarirea cadrului organizatoric necesar stimularii turismului rural s-au concretizat in constituirea cu sprijinul Ministerului Turistic a ANTREC, avizarea de catre Ministerul Turismului a constituirii unor organizatii neguvernamentale ce au drept scop dezvoltarea acestei forme de turism; infiintarea Agentiei Nationale a Zonei Montane si constituirea Federatiei Romane pentru Dezvoltare Montana.

Dintre realizarile unor astfel de forme de forme asociative ce contribuie la dezvoltarea si implementarea turismului rural in Romania, amintim:

Federatiei Romane pentru Dezvoltare Montana a initiat propuneri legislative ce au contribuit la inlaturarea vidului existent in domeniu. A creat o politica si un management propriu ce a contribuit la dezvoltarea agroturismului in Romania. A initiat proiecte si programe de promovare interna a produselor agroturistice. A promovat un proiect PHARE si prin protocolul din mai 1994 cu Ministerul Sportului, s-au pus bazele colaborarii pentru integrarea tinerilor in mediul rural.

Asociatia Operatiunea Satelor Romanesti - cunoscuta ca "Operation Vilagge Roumains" a fost constituita in anii 1988-1989 pentru a proteja satele romanesti de campania de sistematizare a satelor initiata de fostul regim comunist in cadrul caruia urmau a fi demolate multe sate si catune. A contribuit la intarzierea actiunilor de stramutare a gospodariilor taranesti. Dupa 1990 asociatia a actionat pentru sprijinirea si ajutorul umanitar, apoi a desfasurat actiuni de parteneriat in vederea dezvoltarii satelor romanesti.

ANTREC: devenind membra, in 1995, a Asociatiei de profil EUROGITES , aceasta calitate a ajutat-o in promovarea turismului rural romanesc in lume. . In cadrul proiectului PHARE pentru dezvoltarea turismului in Romania, este desemnata pentru alegerea actiunilor de promovare si marketing, proiectul prevazand crearea unei retele nationale concepute ca un sistem integrat si computerizat, cu posibilitati de racordare la piata turistica europeana.    . Comisia Europeana a emis o serie de actiuni cum ar fi: declansarea actiunii "viitorul lumii rurale" si a reformei structurale a mediului rural; organizarea la inceputul anului 1992 a unor serii de proiecte cu finantare proprie, sub titlul "Ecoturismul - cultura si ruralitate" la care au participat 22 de state printre care si Romania: programul PHARE privind Europa Centrala si de Est ce vizeaza dezvoltarea rurala. Vicepresedintele ANTREC Brasov si presedintele Fundatiei Fundata, Ciprian Benga, a intocmit un dosar pentru acest program PHARE. Din 465 dosare intocmite si trimise au fost selectionate doar 28, printre care si acesta. Programul de Dezvoltare Economica Locala Durabila, bazat pe activitatea sport-turism, este o modalitate de subventionare a turismului rural in proportie de 53% din fondurile Comisiei Europene, 28% din banii unor investitori francezi, iar 18% din fondurile Consiliului Judetean Brasov. Partea de finantare ramasa cade in sarcina Fundatiei si a Consiliului Local Fundata. Pentru punerea in practica a proiectului, doi tehnicieni au fost trimisi la specializare in strainatate pentru a se documenta in domeniul schiului. Partenerii straini ai Fundatiei au livrat echipamentele: 25 biciclete de mountain-bike, sanii de transport si 375 de perechi de schiuri. . Un alt proiect pilot in care este implicat ANTREC este cel aflat sub auspiciile Bancii Mondiale, care a incheiat un acord de parteneriat cu Ministerul Culturii si urmareste refacerea satelor sasesti si a vechilor biserici fortificate evanghelice. ANTREC a identificat case in satele incluse in proiect: Viscri, Cincu, Mojna si Biertan - care se preteaza la desfasurarea turismului rural de calitate, I-a ajutat pe proprietari sa intocmeasca dosare de omologare si au constituit centre de informare. Fiecare dintre cele patru localitati beneficiaza pe perioada derularii proiectului de cate 50.000 USD.

2. Pariul cu turismul a fost castigat de braneni

Pe branenii cu simt practic, somajul, ce si-a intins ghiarele si peste Tara Barsei, se poate spune ca i-a ocolit. Aici oamenii prospera si, odata cu ei, intreaga zona. Peisajul aduce mai mult a Elvetia decat cu imaginea satului in tranzitie zugravita prin alte regiuni. Curatenia cu care ne obisnuiau fetele in casa din cartile lui Rebreanu sau Ionel Teodoreanu, toate iti sugereaza ca Branul nu sta in loc in asteptarea unui semn Divin. Semnul acela l-au intrevazut cu aproape un deceniu in urma si l-au urmat cu incredere. Acea incredere, ca se poate ca taranul roman sa razbeasca in haosul economic in care ne-am trezit cu totii dupa '89, le-a insuflat-o o mama cu fiica sa, o profesoara si o economista: Mioara si Marilena Stoian.

Originare din Mehedinti, dar apreciind corect potentialul zonei si amintindu-si de un vis al copilariei, cele doua doamne se stabilesc la Bran, isi cumpara o bucata de pamant si impreuna incep sa convinga satenii sa-si deschida portile gospodariilor pentru practicarea turismului rural, altfel spus, pentru gazduirea turistilor intr-o forma organizata. Majoritatea taranilor au fost sceptici la inceput, dar a functionat argumentul de statornicire. Incercand, si reusind in cele din urma, sa se integreze in viata satului, Mioara si Marilena Stoian, treptat au fost acceptate ca fiind de-ale locului. Turismul rural a avut ca punct de pornire experienta marilor firme profesioniste de turism, mai exact evitarea greselilor esentiale facute de acestea, care au distrus peIisajul practicand turismul in masa, fara a tine seama de modul in care acesta afecteaza mediul.

in 1994, Marilena Stoian a participat si la o bursa oferita de Societatea Americana a Agentiilor de Calatorii (ASTA), care a cuprins cursuri de management si modalitati de colaborare in echipa, organizat prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Internationala a USA (USAID) si a vazut cat de importanta este ideea de retea si de organizatii neguvernamentale. Astfel a ajuns atunci la concluzia ca ar fi bine sa creeze si la Bran o asociatie nationala, mai ales ca venisera din Vatra Dornei, din Apuseni, din Harghita, de pe Litoral, ca sa se intereseze despre experienta lor in zona Bran-Moeciu. Se simtea nevoia de comunicare, de schimb de idei si informatii. Nu se putea spune ca ei vroiau sa copieze ceea ce faceau branenii, pentru ca intr-un fel se face turism rural la Bran si altfel in Apuseni, dar trebuia sa stie unul de la celalalt cu ce greutati s-au confruntat ca sa fie pregatiti si sa gaseasca cele mai bune solutii.

ANTREC - Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania este o organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit, membra a Federatiei Europene de Turism Rural (EUROGITES). ANTREC a luat fiinta in 1994, avand in prezent o retea de 30 de filiale (din tot atatea judete), cu un numar de 2.500 de membrii, peste 2.500 de pensiuni turistice si pensiuni agroturistice omologate, insumand 7.500 de camere. Parcurgand intreg teritoriul de la Marea Neagra spre Bucovina si Maramures peste 2.500 de case au conditii proprii pentru practicarea turismului rural.

Binecunoscutul patrimoniu natural si cultural al Romaniei impreuna cu ospitalitatea traditionala sunt principalele atuuri in dezvoltarea acestui tip de turism.

3. Scopul ANTREC

Printr-o campanie eficienta, ANTREC a reusit sa implice un numar mare din randul membrilor sai sa realizeze programe turistice apreciate atat pe plan intern cat si pe plan extern. In zona Bran-Moeciu exista un adevarat cult al caselor. Fiind o zona ferita de ghearele cooperativizarii, oamenii si-au investit, de-a lungul anilor, toti banii agonisiti in constructia si amenajarea caselor. Pornind cu aceste date nu a fost chiar dificila conturarea, treptat, unui altfel de sistem de petrecere a vacantelor, mai aproape de natura, obicei la moda acum in Occident.

Scopul ANTREC este:

de a identifica si promova potentialul turistic rural,

de a organiza cursuri de pregatire profesionala pentru gazde, agentii de turism rural, prin seminarii, cursuri de scurta si lunga durata, schimburi de experienta intre ANTREC si organizatii similare din tara si strainatate,

de a transmite informatii legate de turismul rural intregii retele ANTREC si institutiilor implicate in mod direct sau indirect in promovarea si dezvoltarea turismului rural;

de a organiza campanii de publicitate pentru unitatile clasificate si omologate, incluse in retea, prin mijloace mass-media;

de a participa la evenimentele importante specifice, atat pe plan intern (regional si national), cat si extern (targuri si burse de turism), cu o oferta diversa.

Prin ordinul Ministrului Turismului, toate unitatile din turismul rural trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in functie de confort, pentru a fi omologate si clasificate (pe margarete). Comisia tehnica este formata din reprezentanti ai Ministerului Turismului si al ANTREC (un grup de 30 de membrii ai asociatiei, fiind experti in clasificarea si omologarea unitatilor din turismul rural, in urma absolvirii cursurilor de specialitate).

Impreuna cu Mirabilis Media, ANTREC a realizat un sistem national de rezervari in turismul rural, prin intermediul caruia amatorii vor putea sa-si aleaga inclusiv pensiunea dorita. In prezent, ANTREC are relatii de colaborare cu touroperatori din Franta, Anglia, Italia, Statele Unite. Adresa de internet a asociatiei este www. antrec.ro.

Lunar, ANTREC editeaza un buletin informativ "Vacanta la tara" - pentru membrii sai si pentru cei interesati sa devina membrii ai asociatiei. Sumarul cuprinde informatii referitoare la activitatile ANTREC, evenimente din cadrul asociatiei atat la nivel central cat si local, recomandari, decizii, etc.

Evenimente ANTREC

Seminarii de marketing in turismul rural;

Festivalul International al Sarmalelor, Praid, Harghita;

Festivalul International al Placintelor, Bacau;

Mos Nicolae la Bran;

Week-end-ul indragostitilor (Sf. Valentin), Bran;

Targul International de Turism Rural, Brasov;

Targul National de Turism (alaturi de ROMEXPO, ANAT, FIHR, FPT si OPTBR);

Seri romanesti la Clubul Francez, Casa Americii Latine, World Trade Center, etc;

Sarbatoarea Recoltei 1997 si 1998 - World Trade Center, Bucuresti;

Saptamana Romaniei la Paris, noiembrie 1999

Ziua Mondiala a Femeii din Mediul Rural ;

Lansarea Catalogului National al Pensiunilor Turistice si Agroturistice;

Lansarea paginii web a ANTREC, august 2000.

ANTREC a primit din partea Casei de Editura Capital premiul OSKAR CAPITAL pentru Initiativa cu cel mai mare impact social in 1995.

In ianuarie 2000 ANTREC a primit diploma pentru stradania de a impune turismul rural in Romania, acordata de AJSTR. In acelasi an, ANTREC primeste diploma pentru identificarea si conservarea filonului folcloric, acordata de Amplus International Ltd., cu ocazia Salonului de Carte si Presa 2000.

Din 1994 ANTREC a devenit membru al EUROGITES - Federatia Europeana de Turism Rural - fiind inclusa in catalogul acesteia in editiile 1995, 1996, 1997, pe langa unitati reprezentative ale retelei de turism european. Alaturi de Franta, Germania, Belgia, Portugalia, Spania si alte tari europene (in numar de 17) pot fi vazute in catalog si case traditionale din cele 30 de filiale ale ANTREC.

Pe parcursul celor opt ani de activitate, ANTREC si-a demonstrat initiativa si capacitatea sa organizatorica in crearea unei retele viabile in aceasta parte a Europei, aflata in adevarata competitie cu tari cu o veche traditie in acest domeniu. Ca urmare a meritelor deosebite si a contributiei aduse la dezvoltarea turismului rural, Marilena Stoian - presedinte ANTREC - a fost numita presedinte EUROGITES, pozitie pe care a detinut-o in perioada 1997-1999. In prezent ea este vicepresedinte EUROGITES.

In iulie 2001, la Bran, s-a inaugurat prima "Scoala National de Formare Manageriala in Turism"

Turismul rural practicat in Romania a reusit sa capteze inca de la inceput atentia Uniunii Europene, valoarea totala a finantarii acordate tarii noastre de catre UE, prin intermediul a doua programe PHARE pentru dezvoltarea turismului, se ridica la circa 10 milioane ECU. Primul program PHARE destinat turismului romanesc a inceput in 1992, fiind finantat cu circa 4,9 milioane ECU, iar al doilea, finantat cu cinci milioane ECU, a inceput in 1995. Principalul proiect al celui de-al doilea program a fost sprijinirea turismului rural din Romania, acesta beneficiind de un buget de 900.000 de ECU. Proiectul a avut ca obiective promovarea turismului rural (sectiune coordonata de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural din Romania - ANTREC) si dezvoltarea turismului rural in patru zone pilot: Valea Izei, Vama, Valea Ariesului si Bran - Rucar (coordonata de Operation Villages Roumains - Belgia).

Seminarul final al proiectului pentru sprijinirea turismului rural s-a desfasurat in zilele de 29 si 30 noiembrie 1997, la Bran. Intre principalele realizari ale proiectului se numara crearea primelor centre de informare turistica in patru zone pilot; finantarea a peste 40 de micro-proiecte private in domeniul turismului rural; realizarea primelor materiale promotionale si a primului catalog de prezentare a turismului rural romanesc.

Proiectul pentru sprijinirea turismului rural s-a incheiat in iunie 1998.

Pentru Bran, turismul rural inseamna si probleme edilitare, iar sprijinul intern si extern acordat comunei s-a facut simtit repede. Cele mai profunde schimbari sunt in mentalitati. Taranul a inteles ca turism nu inseamna sa iei banii omului si apoi sa-i dai papucii, trebuie sa ii si oferi ceva. In primul rand confort. Oamenii si-au mutat WC-ul in casa si si-au construit bai cu apa calda la discretie. Femeile au devenit mai atente la tinuta, asa cum au vazut de multe ori ca o fac doamnele de la oras. Asta inseamna civilizatie si pentru ei. Apoi, toti isi indeamna copiii sa invete limbi straine. Pana acum ziceau ca daca stiu romana, la ce iti mai trebuie engleza? Acum au nevoie de cineva sa se inteleaga cu strainii. S-au dezvoltat vechile meserii: tamplaria - oamenii isi fac case noi, special pentru turism - si meseriile artizanale. Turistii cumpara pulovere, caciuli, plapumi, iar branenii nu mai sunt nevoiti sa stea prin piete, la oras, sa-si vanda marfa. Asadar, se poate constata cu usurinta, de ce turismul clasic a pierdut partida, la Bran. Hotelul din localitate practica tarife mai mici, dar solicitarile sunt mult sub cele catre Agentia de Turism Rural BRANIMEX. O explicatie? Agroturismul in Romania are o deviza: "VINO CA TURIST, PLEACA PRIETEN!".

4. Sprijinul statului in consolidarea turismului rural

Desi recunoasterea internationala devenise o certitudine, atingerea standardelor oferite turistilor necesita anumite amenajari interioare si exteriorare ale gospodariilor-gazda (intrarea separata pentru turisti, grupuri sanitare pentru acestia, parcari acoperite etc.). Pentru realizarea acestora erau si mai sunt si acum, neceasare importante sume de bani. Din fericire, interventiile si memoriile la Guvern nu au ramas fara un raspuns, din contra, cand acesta a venit, a fost chiar multumitor. Astfel ca, Ordonanta de Guvern 63/1997, privind stabilirea unor facilitati pentru dezvoltarea turismului rural, venita in completarea Legii nr. 145/1994, a mai usurat din problemele branenilor si, in general, a practicantilor de turism rural din Romania. Conform acestei ordonante, "persoanele fizice, asociatiile familiale si societatile comerciale care au ca obiect unic de activitate asigurarea serviciilor turistice in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice beneficiaza de scutire de plata impozitului pe venit, respectiv pe profit, pe o perioada de 10 ani."     In varianta adoptata de Camera Deputatilor, ordonanta prevede ca persoanele fizice si juridice mentionate pot beneficia de credite cu dobanda preferentiala, acordate pe o perioada de maximum zece ani. Pentru astfel de credite, acordate pentru dezvoltarea si amenajarea capacitatilor de cazare, dobanda va fi stabilita la un nivel reprezentand 50% din valoarea dobanzilor practicate pe piata bancara. Asigurarea sumelor necesare acordarii de credite preferentiale se face din Fondul special pentru dezvoltarea si promovarea turismului, in limitele prevazute de Ministerul Turismului.

Potrivit prevederilor aceleiasi ordonante, pensiunile turistice si cele agroturistice vor plati energia electrica si gazul metan consumate la tariful stabilit pentru consumul casnic, iar serviciile de telecomunicatii la tariful pentru persoane fizice. Pensiunile au beneficiat, de asemenea, de acordarea de prioritati la instalarea de linii pentru telecomunicatii, la racordarea la reteaua electrica, de alimentare cu apa si gaz metan, precum si la sistemul de canalizare.

Din pacate aceste oportunitati nu au fost mentinute in totalitate, astfel ca de la inceputul anului trecut s-a reintrodus impozitarea intreprinzatorilor pe veniturile/profiturile obtinute, iar obtinerea creditelor a fost destul de dificila. De asemenea, presedinta ANTREC considera drept ridicata taxa de autorizare solicitata detinatorilor de pensiuni de catre Oficiul de Autorizare si Control in Turism din cadrul Autoritatii Nationale de Turism, in prezent aceasta putand ajunge la 3.000.000 lei.

Cu toate aceste greutati, datele privitoare la fluxul de turisti in mediul rural, cu sprijinul agentiilor de turism afiliate ANTREC, semnaleaza o expansiune a cazarilor la pensiuni in ultimii ani.

5. BIBLIOGRAFIE:

Suplimentul "TURISM" al cotidianului AZI, 25-26 noiembrie 2000

Botez G., Lupu N., Miron A., Penciu A., Stoian M. - "Indrumar pentru turismul rural", Ed. Rentrop&Straton, Bucure;ti, 1998

Mitrache St., Manole V., Stoian M., Bran Fl., Istrate I. - "Agroturism si turism rural", Ed. Fax Press, Bucuresti, 1996

xxx Buletine informative ANTREC - Bucuresti, 1995-1997Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2611
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved