Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Serviciile, elemente de baza in turism

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micServiciile, elemente de baza in turism

Probabil, cea mai pregnanta tendinta simtita in economia contemporana o reprezinta extinderea si dezvoltarea exploziva a sectorului serviciilor. In principalele tari europene, precum si in America si Japonia, sectorul serviciilor cuprinde mai multi angajati decat in toate celelalte sectoare ale economiei luate impreuna, deasemenea contribuie, in aceste tari, in proportie de 60 - 70 % la crearea venitului national.In aceasta categorie a serviciilor, intra atat cele prestate de organizatiile specializate - hotelurile, agentiile de turism, banci, - cat si cele care desfasoara activitati de productie a bunurilor materiale si care pot oferi servicii financiare de design, publicitate, consultanta. Serviciile de consum sunt destinate indivizilor si familiilor, in vreme ce serviciile industriale sunt oferite firmelor. Se poate considera ca o agentie de turism ofera atat servicii de consum cat si industriale (in cazul tour - operatorilor).

Aceasta explozie a cererii pentru servicii se datoreaza mai multor factori dintre care:

- situatia tot mai buna a populatiei, ce a dus la degrevarea indivizilor de unele activitati gospodaresti cotidiene (curatenie) dand nastere unei adevarate industrii care se ocupa de acestea.

- cresterea veniturilor si a timpului liber a dus la cresterea cererii pentru servicii de petrecere a timpului liber, adica la practicarea turismului in diverse forme.

- cresterea cererii de consum pentru tehnologii sofisticate (calculatoare personale, sisteme multimedia de divertisment), a dus la nevoia de servicii de specialitate pentru intretinerea si instalarea lor.

Serviciul = orice activitate sau avantaj pe care o parte il ofera alteia si care are in esenta un caracter intangibil neavand ca rezultat transferul proprietatii asupra "vreunui lucru prestarea sa poate fi sau nu legata de un produs tangibil"

Caracteristicile serviciilor turistice
Serviciile turistice se prezinta sub forma prestatiilor realizate de personalul intreprinderii turistice, care au rolul de a satisface nevoile turistului. Serviciile turistice prezinta o serie de caracteristici decurgand din modul particular de realizare a activitatii, din natura muncii desfasurate in domeniul turismului. Dintre aceste caracteristici, unele sunt comune tuturor componentelor sectorului tertiar, iar altele sunt specifice numai turismului.

Caracteristicile de ordin general sunt:

Caracterul nematerial al prestatiei, serviciul turistic existand doar in forma potentiala. Acest caracter este redus de unele elemente materiale care insotesc prestatia.

Caracterul nestocabil, este legat de nematerialitate. Dezavantajele rezultate de aceasta caracteristica sunt: greutatea realizarii echilibrului, cerere - oferta, greutatea de comercializare, iar avantajele consta in eliminarea cheltuielilor privind stocarea si cele privind distributia fizica. Caracterul nestocabil este dat de faptul ca produsul turistic se consuma pe masura producerii sale.

Coincidenta in timp si spatiu a productiei si consumului Consumul turistic presupune prezenta fizica la locul productiei atat a prestatorului cat si a beneficiarului. Daca nu se intampla acest lucru rezulta fie o oferta sub utilizata, fie o cerere nesatisfacuta.

Complexitatea serviciilor turistice, reiese din numarul mare de combinatii ce se pot realiza intre elementele naturale si antropice, de atractie, pe de o parte si serviciile turistice, pe de alta parte. In urma acestor combinatii rezulta o larga paleta de produse turistice.Eterogenitatea serviciilor turistice, deriva din caracterul lor complex, si se datoreaza numarului mare de prestatori implicati in realizarea produsului turistic.

Dependenta si inseparabilitatea serviciilor de persoana prestatorului sunt determinate de faptul ca valorificarea efectiva a serviciilor presupune contactul direct si nemijlocit intre prestator si consumatorul turistic. Aceasta caracteristica impune un nivel ridicat de pregatire a personalului, competenta, seriozitate si responsabilitate, deoarece, aceste elemente sunt determinate pentru realizarea unui produs turistic de calitate si pentru satisfacerea turistului.

Caracterul intangibil, presupune ca serviciile turistice nu pot fi cunoscute inainte de cumparare, ceea ce determina o suspiciune a clientului, o neincredere, el formandu-si mental o imagine asupra produsului, ce trebuie satisfacuta de intreprindere (pentru aceasta trebuie sa realizeze studii de piata, in vederea cunoasterii nevoilor clientilor).

Individualizarea serviciilor, la nivelul grupului sau unei persoane, impune adaptarea serviciilor fiecarui client, fiindca fiecare va avea un comportament individual si o motivatie specifica.

Dinamismul inalt al serviciilor, rezultat in urma dezvoltarii economiei si a cresterii cererii pentru servicii, combinat cu modificarile produse in comportamentul indivizilor.Philip Kotler, Principiile marketingului, editura Teora, 1998, Bucuresti , pag. 698

Dan Badulescu, Alina Badulescu, Managementul serviciilor turistice, Editura Treira 2000, Oradea, pag. 57   

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1151
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved