Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


POTENTIALUL TURISTIC SI STRUCTURI TURISTICE IN ORASUL SIGHISOARA

Turism+ Font mai mare | - Font mai micPOTENTIALUL TURISTIC SI STRUCTURI TURISTICE IN ORASUL    SIGHISOARAOrasul Sighisoara, asa numita PERLA TRANSILVANIEI, este localizata in Podisul Transilvaniei, unde Tarnava Mare se grabeste sa-si intalneasca la Blaj sora mai mica, ascunzand o adevarata bijuterie urbana, pastrata intacta pana in zilele noastre.

Rasarind brusc, semeata si luminoasa, cetatea te atrage intr-un adevarat labirint aritectural de ev mediu in care, odata ce ai intrat, vei incerca sa cauti iesirea.

Drumul international E 60 si magistrala feroviara nr.3, fac ca acest oras sa fie acesat usor de catre toti turistii care vor sa-l viziteze.

Datorita potentialuilui turistic ridicat, atrage an de an mii de turisti din toate colturile lumii, rezultand de aici o infranstructura destul de dezvoltata. Orasul detine peste 25 de pensiuni de 2 si 3 stele si 5 hoteluri de 3-4 stele plus altele care sunt in constructie. Pensiunile detin in jur de 9-10 camere iar hotelurile peste 100 de camere care primesc turisti in camere single, double sau apartamente luxoase, depinde de preferintele turistului, dotate cu internet, televizor cu cablu, frigider, jacuzii, sauna, sala de conferinte, sala de fitness, solar, masaj, manichiura, pedichiura, coafor, piscine, cu o capacitate de peste 1000 de locuri de cazare.

Orasul pune la dispozitia turistilor o infrastructura bancara destul de dezvoltata, peste 5 banci renumite in toata tara si in lume, plus un numar de peste 20 de bancomate care stau non stop la dispozia oricaruia.

Din punct de vedere al echipantelor tehnico-edilitare, Sighisoara detine sisteme de alimentare cu apa, curent, gaz metan pentru buna functionare o orasului.De asemenea, si sistemul de telecomunicatii s-a dezvoltat enorm in ultimii ani, acum fiind numeroase firme de telefonie mobile, cablu, internet nestiind la care sa mai apelezi, deoarece fiecare incearca o reclama cat mai buna pentru atragerea a cat mai multi potentiali clienti.

Nici dotarile pentru sanatate nu se lasa mai prejos. Cel mai important centru medical este SPITALUL MUNICIPAL SIGHISOARA, care sta la dispozitia localnicilor si nu numai, 24 din 24, in caz de urgente sau probleme de sanatate. Pe langa acest spital, Sighisoara mai detine un numar de peste 8 clinici private care stau la dispozitia oamenilor cu program limitat.

In afara de orasul CLUJ-NAPOCA, Sighisoara, dupa parerea mea, este al 2-lea oras din Transivania care are un loc aparte in inima mea. Potentialul natural cat si cel antropic dau o frumusete aparte acestui orasel transilvanean.

Sighisoara a fost mentinata pentru prima data in anul 1280, sub denumirea de CASTRUM SEX, fiind localizata pe actualul deal al cetatii care are 2 platouri. Primul este platoul superior, spre apus, mai inalt si mai ingust. Al doilea, platoul inferior, este localizat spre rasarit, cu aproximativ 40 m sub nivelul platoului superior, fiind insa mai larg. Aceasta pozitonare a determinat directia de dezvoltare a orasului, precum si constructia sistemului defensiv.

Pentru o mai buna aparare si observare a zonei apropiate cetatii, au mai fost ianltate 14 turnuri pentru a intari sistemul defensiv, in fata acestora au mai fost construite bastioane si platforme de tragere, in asa fel incat artileria putea sa deschida un foc de baraj extrem de eficace. Centura de fortificatie se pastreaza proape in intregime, impreuna cu 9 turnuri care au rezistat vitregiilor naturii pana in zilele noastre.

Planul si structura orasului, tipice asezarilor urbane ale EVULUI MEDIU TARZIU, in care dezvoltarea se facea in jurul a doua strazi principale parelele intre ele, s-au pastrat intacte, interventiile din secolele 18-20 alternand in mica masura reteaua sradala si aspectul general al cladirilor. Singura exceptie in acest sens a fost cladirea PRIMARIEI. Sighisoara, unul dintre putinele orase cetate inca locuite, se poate lauda cu fortificatiile pastrate in proportie de 90%, depasind cu mult alte orase medievale ale TRANSILVANIEI, care au pastrat doar partial structurile originale.

TURNUL TABACARILOR, este unul dintre cele mai vechi patriminii ale Sighisoarei, in forma de prisma patrata de dimensiuni mici, cu acoperisul intr-o singura apa inclinat spre interiorul cetatii

TURNUL COSITORILOR, una dintre cele mai ciudate constructii, puternica ca arhitectura si mereu adaptata la tehnica de lupta, odata cu trecerea timpului.

TURNUL GIUVAIERILOR sau AURARILOR, se afla in cel mai inalt punct al cetatii si este inconjurat de cele mai multe legende, avand o importanta istorica desavarsita.

TURNUL FRANGHERILOR, MACELARILOR, CROITORILOR, CIZMARILOR sau FIERARILOR, sunt alte turnuri care cu siguranta merita vizitate.

Intregul Oras de Jos este dominat de TURNUL CU CEAS, impunator, un adevarat simbol al locului, cu cele 4 turnulete secundare de pe acoperis, care aduc aminte de mult ravnitul JUS GADII (drepul la sabie), autonomie judiciara prin care se putea aplica pedeapsa cu moartea. Din sec al XVII -lea este dotat cu un ceas cu 2 cadrane, la care au fost adaugate ulterior statuete din lemn de tei, dupa modelul cetatilor occidentale, si care prin rotatie indicau trecerea timpului. Acestea sunt plasate catre ORASUL de JOS, figurinele zeitatilor romane indicau zilele saptamanii, iar cele reprezentand DREPTATEA, JUSTITIA si PACEA, insotite de 2 ingeri, aratau orele.

Transportul in interiorul orasului si al cetatii se face mai adesea pe jos de catre cei mai multi oameni. Nu sunt necesare autobuze, deoarece, orasul nu dispune de o suprafata destul de mare dar ca in orice aproape oras din tara, ne putem deplasa si cu taxiul care il putem apela sau gasi in statii special amenajate la gara, centru sau periferie.

Pe culmea dealului, trecand printre terasele cochete si magazinele de seveniruri si lasand in spate CASA VENETIANA, unde stilul gotic Venetian se regeseste in arhictectura usilor si ferestrelor, se ajunge in PIATA CETATII, locul de care se leaga practice intreaga viata a orasului, de la desfasurarea targurilor la procesele capitale care se derulau fioroase sub privirile multimii. Se trece pe langa Casa cu Cerb, constructie specifica RENASTERII transilvanene, se urca spre platoul superior al cetatii printr-un coridor special amenajat, denumit SCARA ACOPERITA sau SCARA SCOLARILOR, construit in anul 1642 cu scopul de a usura accesul elevilor in caz de vreme rea catre scoala situate in deal, la capatul tunelului din lemn. Dupa 175 de trepte, se ajunge sus, unde alaturi de cladirea LICEULUI JOSEPH HALTRICH si de cea a unei anexe datand din anul 1619, descoperim BISERICA din DEAL, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura ale cetatii.

Din 1992, in fiecare an, in ultimul sfarsit de saptamana al lunii iulie, mai precis intre 29-31, trecutul invie la Sighisoara. Cavalerii, clovnii si menestrelii revin si impanzesc stradutele inguste, aducand cu ei un strop din atmosfera de odinioara a cetatii. Desi ultimele cateva editii

ale FESTIVALULUI de ARTA MEDIEVALA au pus la grea incercare cetate din cauza ambiantei de kitsch, instalata de mici, bere si gunoaie. Acest festival se desfasoara in 10 sectiuni: teatru, muzica, arte plastice, expozitii, dans, film, recital de poezii medievele, expozitii de carte, concerte pentru tineret si conferinte presarate cu spectacole de animatie, concerte de seara, expozitii de costume medievale si cursuri de dans medieval. Anul acesta festivalul s-a aflat la a 15-a editie si au fost invitate trupe de teatru studentesc, trupe private si teatre profesioniste din tara si din strainatate.

La 3 zile dupa incheierea FESTIVALULUI MEDIEVAL, se desfasoara TARGUL MESTESUGARILOR, care se desfasoara in CETATEA SIGHISOAREI, anul acesta desfasurandu-se prima editie. Acest targ intruneste mesteri din tara si din strainatate, care isi expun cu drag meserii din cela mai vechi timpuri pana astazi.

Pana si mitul lui DRACULA isi face aici aparitia. Legatura celebrului personaj cu cetatea Sighisoarei este asigurata de frumoasa CASA VLAD DRACUL, situata in vecinatatea TURNULUI CU CEAS. Daca in prezent aici functioneaza un restaurant, in trecut cladirea apartinea corpului de paza, servind totodata si ca loc de primire a oaspetilor. Astfel, se pare ca ar fi fost gazduit, intre 1431-1436, insusi VLAD DRACUL, guvernatorul militar al Transilvaniei de la acea epoca, cel care a fost tatal lui VLAD TEPES. Exista asadar numeroase presupuneri ca acesta din urma s-ar fi nascut la Sighisoara.

BIBLIOGRAFIE:

REVISTA TERRA MAGAZIN NR.2(102) FEBRUARIE 2006

www.tourismguide.ro/html/orase/mures/sighisoara/obiective_turistice.phpPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1677
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved