Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Publicarea site-urilor Web

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Guvernare si administratie in societatea informationala
Elemente de baza ale retelei Internet
Structuri si elemente de programare
World Wide Web
Problema deciziei (Decision Analysis)
STRUCTURA SISTEMULUI DE FISIERE DOS
GESTIUNEA STRATEGICA A SISTEMELOR INFORMATICE SAP
Mediul de programare SCILAB
DACTILOGRAFIE „OARBA”
MANUAL ASAMBLARE CALCULATOR

TERMENI importanti pentru acest documentPublicarea site-urilor Web


Dupa crearea site-ului si verificarea acestuia urmeaza etapa publicarii pe Web a site-ului, pentru ca paginile create sa poata fi vizitate de utilizatori, iar site-ul sa isi atinga scopul pentru care a fost creat .
In etapa publicarii pe Web a site-ului se parcurg urmatorii pasi:

1.     Stabilirea unui nume de domeniu

2.     Stabilirea serverului Web pe care va fi stocat (gazduit) site-ul

3.     Organizarea si denumirea fisierelor in conformitate cu cerintele serverului gazda

4.     Transferul fisierelor

Numele de domeniu este cel care da identitate site-ul pe Web. Numele de domeniu al site-ului va face parte din adresa URL a fiecarei pagini si va oferi site-ului o prezenta distincta pe Web.

Pe Web exista mai multe domenii principale care pot fi grupate astfel:

comerciale .com

educationale .edu

guvernamentale .gov

furnizorii de servicii de retea .net

institutii non-profit .org

domeniile corespunzatoare tarilor lumii (.ro – pentru Romania)

Exista doua posibilitati de obtinere a unui nume de domeniu pentru site:

domeniu platit

domeniu gratuit

Optiunea domeniului platit asigura o prezenta stabila si credibila pe Web. Achizitionarea si inregistrarea unui domeniu nu este foarte costisitoare si asigura site-ului o identitate serioasa si credibilitate. Fiind proprietarul unui domeniu se poate schimba locatia site-ului (serverul Web pe care este gazduit) fara sa fie necesara schimbarea domeniului.

Adresa URL a site-ului in cazul unui domeniu platit va fi de forma:

http://www.nume_site.com

Lista de gazde web cu taxa

www.cnet.com/internet

www.findahost.com

www.hostfinders.com

www.hostindex.com

www.thelist.internet.com

www.tophosts.com

Pentru a obtine un nume de domeniu gratuit se apeleaza la companii on-line care ofera astfel de domenii si spatiu de gazduire pentru site. Pentru cei care realizeaza pentru prima data un site Web este chiar indicat sa foloseasca pentru publicarea site-ului un domeniu si un serviciu de hosting gratuite.

Un domeniu gratuit poate aduce si multe dezavantaje site-ului, cum ar fi: restrictii, atat in ceea ce priveste cantitatea, cat si tipul de date ce pot fi stocate (fara reclame), obligativitatea afisarii in paginile proprii a unui banner pentru furnizorul de gazduire. De asemenea prima judecata de valoare asupra unui site este facuta pe baza numelui sau de domeniu.

In cazul unui domeniu gratuit adresa URL a site-ului va fi:

http://www.numefirmagazda.com/~nume_site sau

http://www.nume_site.numefirmagazda.com

Prin acest URL vizitatorii site-ului vor sti ca se foloseste un serviciu de hosting gratuit ceea ce va afecta credibilitatea. Daca site-ul este unul de afaceri, folosirea unui domeniu si serviciu de hosting gratuit este contraindicata. Afisarea unor bannere publicitare impusa de furnizorii de serviciu distrag atentia vizitatorilor de la continutul site-ului si maresc timpul de incarcare al paginilor.

Lista cu gazde gratuite:

www.100best-free-web-space.com

www.fwpreview.com

www.freewebsiteproviders.com

www.freeindex.com

www.freewebspace.net

dir.yahoo.com/Business_and_Economy/

Serviciul de gazduire Web (Web hosting)

Pentru a determina ce fel de cont se potriveste site-ului creat inainte de a publica site-ul pe Web este necesara o evaluare a necesitatilor de acces. In aceasta etapa sunt necesare cunoasterea necesitatilor de natura tehnica cum ar fi: latimea de banda, mediul de transmisie (antena satelit, cablu cu fibre optice, unde radio), tipul de server folosit, asistenta tehnica oferita.

Exista 3 optiuni de gazduire:

Instalarea unui server Web propriu

Utilizarea serverului Web al providerului de servicii Internet

Utilizarea unui server Web apartinand unei firme care ofera servicii de hosting

Instalarea unui server Web propriu este solutia cea mai costisitoare, dar si cea care ofera avantaje semnificative. Daca dispunem de o conexiune dedicata se pot furniza servicii Web 24 de ore/zi utilizatorilor. Exista un control complet asupra serverului Web si se poate publica orice se doreste. Se poate configura serverul si pentru alte servicii, cum ar fi FTP, Telnet, scripturi CGI, etc. Avand un server propriu putem avea propriul domeniu care va stabili o prezenta distincta pe Web. Adresa URL va avea forma urmatoare:

http://www.nume_firma.com/

Costurile necesare echipamentului hardware, conexiunii la Internet, configurarii si intretinerii unui server propriu depasesc, insa, posibilitatile unui utilizator obisnuit.

Utilizarea serverului Web al providerului de Internet este o optiune economica. Furnizorii de servicii Internet ofera in cadrul contului de acces si un anumit spatiu pe serverele proprii pe care se poate plasa site-ul, fara a percepe taxe suplimentare. Spatiul oferit este de obicei mic( 1-3 Mb) si nu sunt oferite facilitati pentru crearea de pagini dinamice. Daca se doreste obtinerea de facilitati suplimentare trebuie sa platit in plus.

Contul la ISP este accesibil pe baza unei conexiuni dial-up care permite o legatura cu o viteza de pana la 56 Kbps.

Daca se doreste deschiderea unui cont la ISP trebuie verificate detaliile privind spatiul de stocare, taxele pentru spatiul aditional, eventualele alte taxe. Trebuie verificata de asemenea disponibilitatea altor servicii, precum: FTP, Gopher, Telnet, scripturi CGI, care ar trebui sa poata fi utilizate gratuit, in cazul in care exista.

Un cont la un provider ISP este o optiune economica dar, in acelasi timp, limitata. Nu exista control al serverului Web, serviciile aditionale raman la latitudinea providerului, nu exista domeniu propriu. Adresa URL va arata astfel:

http://www.provider.com/~nume_site

Utilizarea unui serviciu de hosting platit reprezinta cea mai buna solutie din punctul de vedere al raportului servicii/pret . Ofertele sunt numeroase si variate ca pret. Inainte de a alegere trebuie realizat un studiu comparativ al ofertelor in privinta spatiului pus la dispozitie, al traficului impus precum si al prezentei diverselor facilitati: scripturi CGI, baze de date, email personalizat, al modului de transfer al fisierelor, , etc. trebuie avut in vedere ca site-ul se poate dezvolta ulterior, astfel incat spatiul de stocare rezervat la inceput poate deveni insuficient.

Adresa URL a site-ului va avea forma urmatoare:

http://www.nume_site.com

In acest caz se poate beneficia si de una sau mai multe adrese de email personalizate de tipul:

adresa@nume_site.com

Folosirea serviciilor unei firme de hosting va permite ca, odata ce detineti propriul nume de domeniu, sa va transferati site-ul pe serverul Web al firmei si sa beneficiati de o prezenta stabila pe Web. Firmele de hosting ofera uneori si nume de domenii pentru clientii lor insa exista riscul ca daca se doreste renuntarea la serviciile acelei firme se poate pierde domeniul. De aceea este mai bine ca domeniul si gazduirea sa fie tratate separat.

Organizarea si denumirea fisierelor

Serverul Web are un director 'radacina' (root) unde vor fi stocate toate fisierele site-ului. Este indicat sa se organizeze fisierele care fac parte din site pe computerul personal exact asa cum ele vor fi organizate pe serverul Web.. Folderul unde veti stoca aceste fisiere pe computerul personal va juca rolul directorului 'radacina' al serverului. In directorul 'radacina' va fi plasat fisierul care va contine pagina 'home' a site-ului, acest fisier fiind denumit de obicei index.html sau index.htm.

Daca site-ul este de mici dimensiuni se pot plasa toate fisierele in acelasi director. Daca site-ul este mai mare, este recomandat sa se creeze pentru fiecare sectiune principala a site-ului cate un subdirector care va contine fisierele asociate acelei sectiuni. Subdirectoarele pot contine la randul lor cate un fisier index. Atunci cand se transfera fisierele de pe computerul personal pe serverul Web se poate transfera intregul subdirector cu fisierele continute in el. Aceasta metoda va face si intretinerea site-ului mult mai usoara.

Pentru stocarea imaginilor se poate crea un subdirector special in directorul radacina. In acest caz este important sa cream un subdirector similar cu aceeasi amplasare si pe computerul personal.

Calea de la pagina care apeleaza o imagine la imaginea respectiva trebuie sa fie aceeasi si pe computerul personal si pe server, in caz contrar imaginile nu se vor afisa dupa ce site-ul a fost transferat pe server.

Stocare a imaginilor mai poate fi realizata si prin crearea unui subdirector destinat imaginilor, plasat in subdirectorul fiecarei pagini. SE respecta aceleasi cerinte legate de calea corecta catre imagini. Aceasta metoda imbunatateste viteza de incarcare a imaginilor in pagini, prezinta insa dezavantajul este necesar sa se retina mai multe copii ale aceleiasi imagini in diferite subdirectoare, in functie de paginile unde este folosita.

La mutarea fisierelor pe serverul Web se impune verificarea numelor fisierelor care trebuie sa fie compatibile cu sistemul pe care sunt mutate. Trebuie verificata denumirea si extensia fisierelor(.html sau .htm). Trebuie retinut in sistemele UNIX, care sunt cele mai des folosite ca servere Web, denumirile fisierelor este case-sensitive. O pagina denumita homepage.html nu este totuna cu pagina HomePage.html. De aceea este indicat sa se foloseasca pentru denumirea fisierelor numai litere mici.

Transferul fisierelor

Transferul fisierelor care compun site-ul de pe computerul propriu pe serverul Web consta in copierea fisierelor pe server in locatia destinata site-ului. Exista firme de hosting care asigura o aplicatie speciala destinata transferului fisierelor. Cea mai utilizata metoda de transfer este prin intermediul unui client FTP.

Client FTP (File Transfer Protocol) este o aplicatie prin intermediul careia se poate realiza transferul fisierelor de pe un sistem pe altul. Operatia de copiere a fisierelor de pe computerul personal pe un alt computer se numeste Upload, iar operatia preluare a fisierelor de pe un alt computer, pe computerul personal se numeste Download.

Cele mai folosite programe FTP sunt CuteFTP (http://www.cuteftp.com) si WS_FTP (http://ipswitch.com). Dupa instalarea unui client FTP, inregistrarea numelui de domeniu si obtinerea unui cont la un serviciu de gazduire sunt create conditiile pentru transferul fisierelor care compun site-ul pe serverul gazda.

Pentru a realiza transferul fisierelor, se parcurg urmatorii pasi:

se realizeaza conectarea la Internet

se deschide programul FTP. Utilizand casetele de dialog se introduc informatiile necesare programului pentru a realiza conexiunea cu computerul gazda.

se furnizeaza programului adresa FTP a host-ului. Aceasta adresa este furnizata de firma de hosting la deschiderea contului. Programul va cere numele de utilizator si parola stabilite la deschiderea contului. Se de-bifeaza optiunea Anonymous din meniul Login. Se introducerea numele de utilizator si a parola si astfel se obtine accesul contul personal, avand accesul la directorul unde vor fi plasate fisierele site-ului.

Programul trebuie sa cunoasca tipul fisierelor transferate, pentru fisierele HTML se foloseste optiunea ASCII iar pentru celelalte fisiere, optiunea binary. Exista si posibilitatea alegerii optiunii AutoDetect prin care programul determina singur tipul fisierului si modul cum va face transmiterea lui.

Dupa furnizarea acestor informatii programul FTP va realiza conexiunea cu serverul gazda.

Fereastra aplicatiei FTP este impartita in doua: intr-o parte sunt directoarele de pe computerul personal, in cealalta parte directoarele de pe computerul gazda. Se selecteaza directorul care contine fisierele personale si se da comanda de transfer in directorul care este destinat pe serverul gazda.

Folosirea scripturilor CGI asociate site-ului necesita atentie speciala. Majoritatea serverelor necesita instalarea scripturilor CGI intr-un subdirector special numit cgi-bin, aflat in directorul personal. Pentru plasarea si setarea corecta a scripturilor trebuie contactat administratorul serverului gazda care va va oferi indicatiile necesare.

Daca dupa transferul fisierelor apar probleme cum ar fi: paginile publicate nu pot fi accesate deloc, scripturile nu functioneaza,se verifica, mai intai, daca fisierele se afla in directoarele potrivite. Urmeaza verificarea permisiunilor de acces pentru directoare si fisiere, extensiile fisierelor, fisierele index. Cea mai sigura cale de rezolvare a lor este sa luati legatura cu administratorul serverului gazda .

Pentru a atrage noi vizitatori,un site trebuie intretinut si actualizat periodic. Pentru a mentine continuu interesul vizitatorilor, un sit web nu trebuie sa fie static. Daca nu ofera informatii noi si atractive sau resurse utile, surferii nu vor avea nici un motiv sa mai revina iar situl isi pierde popularitatea.

Intreținerea si actualizarea unui sit web se realizeaza din urmatoarele motive:

pentru imbunatațirea proiectarii si machetarii

pentru actualizarea sau adaugarea unor informatii suplimentare

pentru a raspunde comentariilor, cerintelor sau observatiilor vizitatorilor

pentru a corecta erorile si problemele aparute in timpul proiectarii


Fisierele HTML si componentele grafice sau multimedia care alcatuiesc o pagina web sunt legate intre ele, de aceea orice adaugare sau modificare afecteaza relatia care exista intre aceste fisiere. Apar: legaturi rupte, imagini lipsa sau pagini web care nu se incarca intr-un mod satisfacator. De aceea, trebuie acordata o atentie deosebita intretinerii sitului web, pentru a va asigura ca toate fisierele si structura sitului sunt optime iar toate paginile web pot fi vizualizate fara probleme.

Intretinerea unui sit web personal, difera foarte mult fata de intretinerea unui sit de comert electronic. In functie de complexitatea sitului, este posibil ca intretinerea si actualizarea acestuia sa reprezinte sarcina permanenta a unui webdesigner sau chiar a unei echipe.

Pentru a realiza o intretinere eficienta a sitului web, se poate intocmi o baza de date care trebuie sa contina:

scurta descriere a continutului paginilor web

frecventa de actualizare

imbunatatirile sau modificarile aduse

legaturi si alte resurse folosite

comentariile sau recomandarile vizitatorilor .

Deoarece plasamentul in motoarele de cautare se schimba permanent, deci este necesara verificarea periodica a plasamentului.

Importanta este si urmarirea traficului. Numar de vizitatori, care sunt paginile cele mai frecventate sau care pagini web constituie o poarta de iesire din sit? Sunt informatii care se poate obtine prin folosirea eficienta a unui contor de trafic.

Pe baza analizei rezultatelor obtinute se poate face modificarea, actualizarea sau chiar inlocuirea paginilor web cele mai putin accesate si care nu prezinta interes pentru vizitatori. 

Prin actualizarea unui sit web se intelege, in principal, modificarea continutului. Aceasta poate presupune adaugarea sau modificarea unor legaturi externe sau chiar adaugarea unui formular.

Schimbarea continutului unui sit web nu inseamna neaparat renuntarea la continutul vechi. Unele materiale ( articole, recenzii, etc. ), care pot fi in continuare utile cititorilor se pot pastra sub forma unor arhive. Prin organizarea judicioasa a acestor arhive se va oferi un acces facil tuturor persoanelor interesate. De asemenea, se poate adauga o pagina cu noutati care trebuie actualizata periodic.

Resursele si costurile necesare actualizarii unui sit web depind foarte mult de felul sitului si complexitatea acestuia. Trebuie stabilit cat de des va fi actualizat situl si cat de extinse vor fi aceste actualizari.

Activitatea de invatare 10.1.1 Publicarea site-urilor Web

Competenta: realizeaza publicarea site-ului Web creat

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Achiziționezi un domeniu

Alegi o gazda pentru site

Transferi și organizezi date pe server

Administrezi site-ul Web creat

Durata: 30 minute

Tipul activitatii: Urmeaza pașii

Sugestii:

elevii se pot organiza in grupe mici (2 – 3 elevi) sau pot lucra individual

Sarcina de lucru:


Etapa finala ce trebuie parcursa la realizarea unui site Web este etapa etapa publicarii pe Web a site-ului. In etapa publicarii pe Web a site-ului intervin mai multi pasi:


Stabilirea unui nume de domeniu

Stabilirea serverului Web pe care va fi stocat (gazduit) site-ul

Organizarea si denumirea fisierelor in conformitate cu cerintele serverului gazda

Transferul fisierelor

Urmariți și notați pașii urmatori.

1.     Stabilirea unui nume de domeniu

Numele de domeniu al site-ului face parte din adresa URL a fiecarei pagini. Pentru a obtine un nume de domeniu pentru site exista doua posibilitati:

domeniu platit

domeniu gratuit

Optiunea domeniului platit asigura o prezenta stabila si credibila pe Web. Achizitionarea si inregistrarea unui domeniu nu este foarte costisitoare si asigura site-ului o identitate serioasa si credibilitate. Adresa URL a site-ului in cazul unui domeniu platit va fi de forma:

http://www.nume_site.com

Lista de gazde web cu taxa

www.cnet.com/internet

www.findahost.com

www.hostfinders.com

www.hostindex.com

www.thelist.internet.com

www.tophosts.com

Pentru a obtine un nume de domeniu gratuit se apeleaza la companii on-line care ofera astfel de domenii si spatiu de gazduire pentru site.

In cazul unui domeniu gratuit adresa URL a site-ului va fi:

http://www.numefirmagazda.com/~nume_site sau

http://www.nume_site.numefirmagazda.com

Lista cu gazde gratuite:

www.100best-free-web-space.com

www.fwpreview.com

www.freewebsiteproviders.com

www.freeindex.com

www.freewebspace.net

dir.yahoo.com/Business_and_Economy/

2. Serviciul de gazduire Web (Web hosting)

Exista 3 optiuni de gazduire:

Instalarea unui server Web propriu

Utilizarea serverului Web al providerului de servicii Internet

Utilizarea unui server Web apartinand unei firme care ofera servicii de hosting

Instalarea unui server Web propriu este solutia cea mai costisitoare, dar si cea care ofera avantaje semnificative. Daca dispunem de o conexiune dedicata se pot furniza servicii Web 24 de ore/zi utilizatorilor. Exista un control complet asupra serverului Web si se poate publica orice se doreste. Se poate configura serverul si pentru alte servicii, cum ar fi FTP, Telnet, scripturi CGI, etc. Avand un server propriu putem avea propriul domeniu care va stabili o prezenta distincta pe Web. Adresa URL va avea forma urmatoare:

http://www.nume_firma.com/

Costurile necesare echipamentului hardware, conexiunii la Internet, configurarii si intretinerii unui server propriu depasesc, insa, posibilitatile unui utilizator obisnuit.

Utilizarea serverului Web al providerului de Internet este o optiune economica. Furnizorii de servicii Internet ofera in cadrul contului de acces si un anumit spatiu pe serverele proprii pe care se poate plasa site-ul, fara a percepe taxe suplimentare. Spatiul oferit este de obicei mic( 1-3 Mb) si nu sunt oferite facilitati pentru crearea de pagini dinamice. Daca se doreste obtinerea de facilitati suplimentare trebuie sa platit in plus.

Contul la ISP este accesibil pe baza unei conexiuni dial-up care permite o legatura cu o viteza de pana la 56 Kbps.

Un cont la un provider ISP este o optiune economica dar, in acelasi timp, limitata. Nu exista control al serverului Web, serviciile aditionale raman la latitudinea providerului, nu exista domeniu propriu. Adresa URL va arata astfel:

http://www.provider.com/~nume_site

Utilizarea unui serviciu de hosting platit reprezinta cea mai buna solutie din punctul de vedere al raportului servicii/pret . Ofertele sunt numeroase si variate ca pret. Inainte de a alegere trebuie realizat un studiu comparativ al ofertelor in privinta spatiului pus la dispozitie, al traficului impus precum si al prezentei diverselor facilitati: scripturi CGI, baze de date, email personalizat, al modului de transfer al fisierelor, , etc. trebuie avut in vedere ca site-ul se poate dezvolta ulterior, astfel incat spatiul de stocare rezervat la inceput poate deveni insuficient.

Adresa URL a site-ului va avea forma urmatoare:

http://www.nume_site.com

In acest caz se poate beneficia si de una sau mai multe adrese de email personalizate de tipul:

adresa@nume_site.com

Folosirea serviciilor unei firme de hosting va permite ca, odata ce detineti propriul nume de domeniu, sa va transferati site-ul pe serverul Web al firmei si sa beneficiati de o prezenta stabila pe Web. Firmele de hosting ofera uneori si nume de domenii pentru clientii lor insa exista riscul ca daca se doreste renuntarea la serviciile acelei firme se poate pierde domeniul. De aceea este mai bine ca domeniul si gazduirea sa fie tratate separat.

3. Organizarea si denumirea fisierelor

Serverul Web are un director 'radacina' (root) unde vor fi stocate toate fisierele site-ului. Este indicat sa se organizeze fisierele care fac parte din site pe computerul personal exact asa cum ele vor fi organizate pe serverul Web.. Folderul unde veti stoca aceste fisiere pe computerul personal va juca rolul directorului 'radacina' al serverului. In directorul 'radacina' va fi plasat fisierul care va contine pagina 'home' a site-ului, acest fisier fiind denumit de obicei index.html sau index.htm.

Daca site-ul este de mici dimensiuni se pot plasa toate fisierele in acelasi director. Daca site-ul este mai mare, este recomandat sa se creeze pentru fiecare sectiune principala a site-ului cate un subdirector care va contine fisierele asociate acelei sectiuni. Subdirectoarele pot contine la randul lor cate un fisier index. Atunci cand se transfera fisierele de pe computerul personal pe serverul Web se poate transfera intregul subdirector cu fisierele continute in el. Aceasta metoda va face si intretinerea site-ului mult mai usoara.

Pentru stocarea imaginilor se poate crea un subdirector special in directorul radacina. In acest caz este important sa cream un subdirector similar cu aceeasi amplasare si pe computerul personal.

Calea de la pagina care apeleaza o imagine la imaginea respectiva trebuie sa fie aceeasi si pe computerul personal si pe server, in caz contrar imaginile nu se vor afisa dupa ce site-ul a fost transferat pe server.

Stocare a imaginilor mai poate fi realizata si prin crearea unui subdirector destinat imaginilor, plasat in subdirectorul fiecarei pagini. SE respecta aceleasi cerinte legate de calea corecta catre imagini. Aceasta metoda imbunatateste viteza de incarcare a imaginilor in pagini, prezinta insa dezavantajul este necesar sa se retina mai multe copii ale aceleiasi imagini in diferite subdirectoare, in functie de paginile unde este folosita.

La mutarea fisierelor pe serverul Web se impune verificarea numelor fisierelor care trebuie sa fie compatibile cu sistemul pe care sunt mutate. Trebuie verificata denumirea si extensia fisierelor(.html sau .htm). Trebuie retinut in sistemele UNIX, care sunt cele mai des folosite ca servere Web, denumirile fisierelor este case-sensitive. O pagina denumita homepage.html nu este totuna cu pagina HomePage.html. De aceea este indicat sa se foloseasca pentru denumirea fisierelor numai litere mici.


Activitatea de invatare 10.1.2. Achiziționare domeniu

Competenta: Realizeaza publicarea site-ului Web creat

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Achiziționezi un domeniuDurata: 20 minute

Tipul activitatii: Studiu de caz

Sugestii: Activitatea se poate face individual, un elev la cate un calculator, folosind fișa de lucru. Activitatea se poate face și pe grupe sau in perechi

Sarcina de lucru:

Imaginați-va ca ați construit un site-web și urmeaza sa il publicați. Analizați posibilitațile de publicare a unui site, analizați avantajele și dezavantajele fiecareia. Alegeți una dintre variante , motivați alegerea.


Activitatea de invatare 10.1.3. Stabilire gazda site Web

Competenta: Realizeaza publicarea site-ului Web creat

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Alegi o gazda pentru site-ul creat

Durata: 20 minute

Tipul activitatii: Studiu de caz

Sugestii: Activitatea se poate face individual, un elev la cate un calculator, folosind fișa de lucru. Activitatea se poate face și pe grupe sau in perechi

Sarcina de lucru:

Imaginați-va ca ați construit un site-web și trebuie sa stabiliți locul de gazduire a acestuia. Analizați posibilitațile de gazduire unui site, analizați avantajele și dezavantajele fiecareia. Alegeți una dintre variante , motivați alegerea.Activitatea de invatare 10.1.4 Transferul datelor pe server

Competenta: Realizeaza publicarea site-ului Web creat

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Transferi și organizezi date pe server

Durata: 30 minute

Tipul activitatii: Urmeaza pașii

Sugestii:

elevii se pot organiza in grupe mici (2 – 3 elevi) sau pot lucra individual

Sarcina de lucru:


Transferul fisierelor care compun site-ul de pe computerul propriu pe serverul Web consta in copierea fisierelor pe server in locatia destinata site-ului. Cea mai utilizata metoda de transfer este prin intermediul unui client FTP.

Client FTP (File Transfer Protocol) este o aplicatie prin intermediul careia se poate realiza transferul fisierelor de pe un sistem pe altul. Operatia de copiere a fisierelor de pe computerul personal pe un alt computer se numeste Upload, iar operatia preluare a fisierelor de pe un alt computer, pe computerul personal se numeste Download.

Dupa instalarea unui client FTP, inregistrarea numelui de domeniu si obtinerea unui cont la un serviciu de gazduire sunt create conditiile pentru transferul fisierelor care compun site-ul pe serverul gazda.

Urmariți și realizați pașii urmatori:

1.     Se realizeaza conectarea la Internet

2.     Se deschide programul FTP. Utilizand casetele de dialog se introduc informatiile necesare programului pentru a realiza conexiunea cu computerul gazda.

3.     Se furnizeaza programului adresa FTP a host-ului. Aceasta adresa este furnizata de firma de hosting la deschiderea contului. Programul va cere numele de utilizator si parola stabilite la deschiderea contului. Se de-bifeaza optiunea Anonymous din meniul Login. Se introducerea numele de utilizator si a parola si astfel se obtine accesul contul personal, avand accesul la directorul unde vor fi plasate fisierele site-ului.

4.     Se furnizeaza programului FTP tipul fisierelor transferate. Pentru fisierele HTML se foloseste optiunea ASCII iar pentru celelalte fisiere, optiunea binary. Se poate alege optiunea AutoDetect prin care programul determina singur tipul fisierului si modul cum va face transmiterea lui. Celelalte casete de dialog pot fi lasate necompletate sau cu setarile preexistente

5.     Dupa furnizarea informatiilor programul FTP va realiza conexiunea cu serverul gazda.

6.     Se selecteaza fișierele ce se dorește a fi copiate. Fereastra aplicatiei FTP este impartita in doua: intr-o parte apar directoarele de pe computerul personal, iar in cealalta parte directoarele de pe computerul gazda. Se selecteaza directorul care contine fisierele ce trebuie transferate si se da comanda de transfer in directorul care este destinat transferului pe serverul gazda.

Observații:

Folosirea scripturilor CGI asociate site-ului necesita atentie speciala. Majoritatea serverelor necesita instalarea scripturilor CGI intr-un subdirector special numit cgi-bin, aflat in directorul personal. Pentru plasarea si setarea corecta a scripturilor trebuie contactat administratorul serverului gazda care va va oferi indicatiile necesare.

Daca dupa transferul fisierelor apar probleme cum ar fi: paginile publicate nu pot fi accesate deloc, scripturile nu functioneaza,se verifica, mai intai, daca fisierele se afla in directoarele potrivite. Urmeaza verificarea permisiunilor de acces pentru directoare si fisiere, extensiile fisierelor, fisierele index. Cea mai sigura cale de rezolvare a lor este sa luati legatura cu administratorul serverului gazda .


Activitatea de invatare 10.1.5 Administrarea unui site Web

Competenta: Realizeaza publicarea site-ului Web creat

Obiectivul/obiective vizate:

La sfarșitul acestei activitați vei fi capabil sa:

Administrezi, actualizezi și imbunatațești site-ul Web

Durata: 50 minute

Tipul activitatii: Starbursting

Sugestii:

elevii se pot organiza in grupe mici (2 – 3 elevi) sau pot lucra individual, rezultatul fiind prezentat in fața clasei.

Sarcina de lucru: Folosind surse diferite (internet, manual, reviste de specialitate, caietul de notițe etc) adunați informații despre administrarea, organizarea și imbunatațirea permanenta a site-ului Web. Ajutați-va de intrebari precum cele de mai jos:

1.      Ce doresc sa administrez site-ul ?

2.      Cum vreau sa actualizez site-ul?

3.      De ce actualizez?

4.      Pot sa imbunatațesc : multimedia, documente, componente software, baze de date?

5.      Cum actualizez multimedia, documente, componente software, baze de date?III. GlosarAdresa IP Adresa Protocolului Internet. Reprezinta un sir unic de numere, grupate in serii ce identifica un computer din mediul Internet.

ASCII - este un acronim pentru American Standard Code of Information Interchange și reprezinta o lista de litere, numere și semne de punctuatie și un numar de la 0 la 127, asociat simbolului respectiv. Spre exemplu, litera A (mare) are codul ascii 65.

Autentificare (authentication) - Autentificarea reprezinta procedeul prin care un utilizator este interogat, apoi ii sunt verificate numele de utilizator și parola pentru a determina validitatea aceste combinații și pentru a i se acorda acces la anumite resurse.

Banner - Un banner este o imagine plasata pe unele situri web cu scop publicitar.

Bit - Un bit este unitatea indivizibila pentru cantitatea de informație. Un bit poate lua valorile 0 sau 1. Un șir de 8 biți formeaza un byte.

Byte (octect) - Un byte (octet) este o unitate de masura pentru cantitatea de informație. Un byte este un șir de 8 biti. 1024 de bytes alcatuiesc un kilobyte sau kilooctet. 1024 de kilobytes = 1024 x 1024 bytes alcatuiesc un megabyte.

Blog - Un jurnal tinut pe un anumit server de web (public in cele mai multe cazuri). Procesul de actualizare a acestui jurnal, poarta denumirea de “blogging”. Toate informatiile ce se regasesc in blog sunt actualizate zilnic sau la intervale scurte de timp, de catre proprietari, cu ajutorul unor programe ce permit acest lucru, accesibile oricui.

Browser - O aplicatie utilizata pentru a accesa fisierele din Internet. Browserele obisnuite sunt Microsoft Internet Explorer și Netscape Navigator.

Cache - Cache este o zona de memorie folosita pentru stocarea temporara a unei cantitati de date (conținutul unor pagini web in caz particular). Daca utilizatorul acceseaza aceeași pagina intr-un interval scurt și pagina nu a suferit modificari, browserul nu va mai copia din nou conținutul sitului web de pe internet ci va rula pagina din cache.

Cod (code) - Orice text scris intr-un anumit limbaj de programare, destinat interpretarii de catre calculatoare.

Conexiune Asincrona - O conexiune asincrona este o conexiune realizata intre doua calculatoare sau procese, nesincronizata de semnale de ceas.

Conexiune Permanenta (Direct Connection) - O conexiune permanenta, pastreaza legatura cu Internetul tot timpul cat calculatorul este deschis. Se mai foloseste termenul de linie inchiriata.

Conexiune Sincrona (Synchronous Connection) - O conexiune sincrona este o conexiune analogica sau digitala care permite rularea a doua procese in același timp, prin intermediul semnalelor de sincronizare.

Contor (Counter) - Mic program care contorizeaza numarul de vizitatori a unei pagini web și eventual creeaza statistici mai avansate despre referrer-ul paginii web, momentul accesarii, software-ul folosit etc.

Cookie - Un cookie este un fișier ce stocheaza cantitați de informație de dimensiuni reduse și cu o anumita durata de viața. Un site poate salva cookie-uri pe calculatorul unui vizitator pentru a salva anumite setari sau opțiuni pe care vizitatorul le-a facut la un anumit moment dat, astfel incat utilizatorul nu va mai trebui sa le reintroduca. Prin aceasta metoda sunt salvate și numele de utilizator și parola la un anumit site, astfel incat la urmatoarea vizita, utilizatorul este autentificat automat.

Criptare (encryption) - Procesul prin care o anumita informație este securizata, pentru a nu putea fi citita de catre alte persoane decat cele care cunosc algoritmul de criptare.

CSS (Cascade Style Sheet) - Cascade Style Sheet este un limbaj de formatare pentru paginile web folosit pentru a defini proprietațile elementelor dintr-un document HTML.

Cuvant cheie (keyword) - Un cuvaant cheie este un index pentru o baza de date care identifica o anumita informație sau document. Cautarea dupa cuvinte cheie este cea mai folosita metoda de cautare pe internet.

Client - Este un program care adreseaza anumite cereri (intr-o pereche client/server); de exemplu, functionarea unui browser de web este legata de aceste cereri adresate de catre acesta unui server.

Dns (domain name server) - Un DNS este un server care convertește un URL intr-o adresa IP. Oricand introduceți o cere de pagina prin URL-ul paginii (numele ca șir de caractere), cererea este transmisa unui DNS care convertește șirul de caractere intr-o adresa IP numerica, deoarece un calculator pe internet este identificat și apelat folosindu-se adresa lui IP.

DNS intors (Reverse DNS) - Un server ce face opusul unui server DNS, adica transforma o adresa IP in URL-ul sitului.

Domeniu (domain) - Un domeniu reprezinta un nume unic alocat unui site web (sau unui alt tip de resursa web).

Download - Procesul de copiere a unuia sau a mai multor fișiere de pe un server web, pe calculatorul dumneavoastra personal.

DOM - Modelul de obiect al documentului DOM constituie o specificatie dezvoltata de W3C, ce permite manipularea tuturor elementelor unei pagini Web (grafica, text, stiluri etc.) de catre programe software și limbaje de programare (de tipul: JavaScript și VBScript). DOM face posibila definirea drept obiect a fiecarei litere individuale din cadrul unei pagini Web, alocand ulterior caracteristici separate, de genul: culoare, dimensiune și stil. DOM este una din tehnologiile de baza ale DHTML, impreuna cu CSS, HTML traditional și limbajele de programare.

E-mail - Electronic mail este un serviciu de poșta electronica prin intermediul caruia se pot transmite mesaje și fisiere intre doua calculatoare/adrese de e-mail. Fiecare utilizator al acestui serviciu detine o adresa proprie de tip nume@domeniu.

Firewall - Un mecanism folosit in cadrul unei retele de calcularoare pentru a o proteja de intruși exteriori, cat și de accese neautoriazate din interior. Un firewall poate fi un dispozitiv hardware, un software sau un ansamblu format din ambele.

Fisier de log (Log file) - Un fișier in care se salveaza toata activitatea unui anumit proces. Spre exemplu, un program poate salva toate acțiunile pe care le-a interprins la instalarea sa. De asemenea, un server web poate salva toate informațiile referitoare la activitatea pe server.

Frame - O zona de afisare dreptunghiulara in cadrul ferestrei unui browser, folosita pentru a afișa in interiorul ei o anumita pagina web, in timp ce in alte frame-uri se poate afișa in paralel alte pagini web.

FTP - File Transfer Protocol. Reprezinta cea mai usoara modalitate de a transfera fisiere pe Internet, de a efectua copierea acestora intre diferite computere conectate la retea. FTP permite transferul de aplicatii freeware sau shareware

GIF - Extensie pentru fișiere grafice care comprima imaginea fara pierdere de calitate. Formatul GIF este cel mai raspandit format pentru graficele unei pagini web in special pentru ca produce fișiere de dimensiuni mici pentru acest tip de grafice de o calitate superioara și suporta animații. Nu este eficient de folosit cu fotografii deoarece nu suporta decat o paleta de maxim 256 de culori. Versiunea imbunatațita a GIF-ului este formatul PNG.

GUI (Graphic User Interface) - GUI este acronimul pentru Graphic User Interface și se refera la interfața ce realizeaza o legatura facila dintre o aplicație și utilizator.

HTML - Hyper Text Markup Language este un limbaj de programare prin care diferite imagini texte, campuri marcate sau codificate sunt organizate intr-un fisier special, ce poate fi accesat pe “www”, printr-un browser.

HTTP - Hypertext Transfer Protocol. Un protocol folosit pentru a cere și a transmite fisiere, in special pagini web și componente ale acestora, pe Internet sau intr-o retea de calculatoare.

Hyperlink - Fondarea de interactivitate online. Acesta este link-ul care poate fi accesat prin click in text sau grafice intr-o pagina web care te duce in alt loc pe aceeasi pagina, pe alta pagina, sau in alt website.

Hypertext - Versiunea text a hyperlink-ului.

Hypertext Markup Language (HTML) - Un limbaj codificat utilizat pentru a face documentele hypertext pentru a fi utilizate online.

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) - Protocolul de retea care permite hyperlink-urilor sa functioneze.

Internet - Reteaua Internet a fost infiintata in anul 1969, sub forma unei retele antinucleare finantata de Ministerul Apararii Nationale al SUA. in mod curent, aceasta retea de comunicare este formata dintr-un numar vast de retele și computere din diferite locatii geografice, ce permit accesul in masa la informatii de ordin public.

Internet protocol address ( IP Address) - Sistem numeric utilizat pentru a identifica componentele Internetului. Fiecare sistem conectat la Internet are un IP de adresa unic. in sistemele utilizate in prezent ( IPv4), exista doar 4,3 miliarde IP-uri unice.

ISP - Este un furnizor de servicii internet ce ofera acces cu viteza ridicata la retele de servere (poșta electronica, stiri, web etc.), routere și modem-uri conectate permanent la noduri Internet. Optional, ISP-ul ofera servicii de e-mail, news, gazduire de pagini web etc.

Java Script - Acest cod poate fi adaugat paginilor HTML standard pentru crearea de documente interactive; este considerat o sursa relevanta pentru dezvoltarea de formulare interactive, cu utilizare in mediul Web.

Java - Limbaj de programare inventat de Sun Microsystem, foarte puternic datorita portabilitații pe diferite platforme, motiv ce a facut ca aplicațiile Java sa fie foarte raspandite pe Internet.

JavaScript - Limbaj de scripting care poate fi atașat unei pagini web. Un astfel de script se va executa pe calculatorul clientului cand acesta va vizualiza pagina deci poate fi folosit pentru a realiza diverse animații și efecte. Interpretat de browserul clientului, acesta are acces la codul sursa.

JPEG (JPG) - JPEG este acromimul pentru Joint Photographic Experts Group și este un tip de imagine foarte raspandit care folosește o compresie cu pierdere de calitate, insa cu rezultate foarte bune, mai ales cu fotografiile digitale.  

LAN (Local Area Network) - O rețea de calculatoare locala, de dimensiuni restranse, care cuprinde cel mult mai multe cladiri. Un LAN poate fi inchis sau poate avea acces la Internet.

Lațime de banda (bandwidth) – Lațimea de banda reprezinta cantitatea de informație care poate fi transmisa prin intermediul unui anumit canal de comunicație intr-un interval prestabilit de timp. Pentru serviciile digitale, latimea de banda se masoara in biti pe secunda (bps) sau bytes pe secunda (Bps).

Layout - Layout-ul reprezinta forma de prezentare a unei pagini sau a unei colecții de pagini ale unui site și se refera la aranjarea elementelor in pagina, a imaginilor și a graficelor, utilizarea anumitor fonturi și a altor tehnici vizuale, precum și imbinarea aspectelor funcționale (ca formular de autentificare etc.). Layout – așezare in pagina.

Link (Hyperlink) - Zona de text sau imagine din cadrul unei pagini web care va duce utilizatorul la o alta pagina web in momentul apasarii.

Motor de Cautare (Search Language) - Un program care cauta intr-un anumit set de documente, acele documente ce conțin cuvantul cheie de cautare. Termenul este folosit și pentu a descrie sisteme complexe ce permit cautarea de documente pe Internet.  

MPEG (MPG) - MPEG este acronimul pentru Moving Pictures Experts Group și este un standard pentru compresia video.

Navigare - Parcurgerea paginilor componente ale unui site.

Nod - Un nod (intr-o rețea) reprezinta orice dispozitiv conectat la acea rețea, capabil sa comunice cu rețeaua și care are o adresa atribuita in cadrul retelei.

Nume de Utilizator (Username) - Username-ul este un nume unic atribuit unei persoane, in cadrul unui sistem cu mai mulți utilizatori, pentru a se putea autentifica, impreuna cu o parola, pentru a avea acces la diverse resurse.

Offline - Un termen general ce se refera la orice dispozitv care este conectat fizic la o rețea, dar nu este capabil de a comunica cu alte dispozitive.

Online - Un termen general ce se refera la orice dispozitiv conectat și gata de comunicare in cadrul unei rețele.

Pagina de Start (Home Page) - Pagina ce este afișata prima data la accesarea unui domeniu. De asemenea pagina de start poate fi considerata și pagina afișata la deschiderea browserului.

Pagina Favorita (Bookmark) - O referința la o anumita pagina web, salvata de catre utilizator in browser cu scopul de a crea o lista de pagini favorite la care sa revina ulterior.

Pagina web (webpage) - O pagina web este definita ca fiind un singur fișier aflat pe un server web. O pagina poate fi un document HTML, un script Java sau orice alt document.

Pagini de eroare (error pages) - Pagina de eroare este acea pagina web care este afișata utilizatorului atunci cand incearca sa apeleze o pagina inexistenta sau interzisa lui. Un utilizator poate primi o pagina de eroare cand calculatorul personal nu indeplinește anumite condiții pentru a vizualiza pagina respectiva sau anumite operațiuni in interiorul serverului au eșuat la acel moment.

Paianjen (Spider) - Un paianjen este un program care gasește pagini web prin urmarirea de linkuri din alte pagini. Cand un paianjen ajunge pe un anumit site, viziteaza toate linkurile pe care le gasește astfel incat iși poate incepe cautarea aproape de oriunde. Paianjenii sunt folosiți in general de motoarele de cautare pentru a indexa paginile web.

PDF (Portable Document Format) - Format de fișier pentru documente, creat de Adobe Systems, care este portabil pe orice sistem sau platforma. Un fisier PDF va fi afișat identic pe orice sistem echipat cu Adobe Reader, indiferent de software-ul cu care a fost creat.

POP3 (Post Office Protocol v3) - Un protocol (set de reguli) folosit de anumite sisteme server-client de e-mail pentru copierea mesajelor de pe server pe client.

Protocol - Un protocol reprezinta o anumita metoda de comunicare dintre doua calculatoare. Cele mai cunoscute protocoale sunt HTTP, FTP, SCP.

Proxy (Server de proxy) - Un server proxy actioneaza ca un intermediar dintre un calculator și internet, asigurand astfel securitate, control administrativ și caching.

Retea (Network) - Doua sau mai multe calculatoare conectate astfel incat pot comunica și partaja resurse. Internetul este o rețea de rețele, la nivel global.

Router - Un router este un dispozitiv atașat unei rețele ce are funcția de a transmite datele pe cea mai eficienta ruta posibila.

RSS (Really Simple Syndication) - RSS este un format care incapsuleaza informații adesea dinamice. Site-urile sau serviciile web pot folosi acest format pentru a oferi știri, articole sau alte informații creand un RSS feed (o sursa), numit și stream RSS sau canal RSS. Vizitarea site-ului web ce ofera feed-ul in acest caz nu mai este necesara. Utilizatorul foloseste un program special, numit agregator sau feed reader, pentru a se abona la respectivul web feed și a recepționa conținutul, citindu-l intr-un format agreabil. Programele de tip feed reader sunt aplicații care ruleaza pe calculatorul propriu, dar exista și site-uri cu funcții de agregare, dand astfel posibilitatea utilizatorului de a-și accesa feed-urile favorite de la orice statie cu acces la internet.

Script - Un program scris intr-un limbaj simplificat de programare, numit și limbaj de script. Exemple de limaje de script sunt JavaScript, VBScript.

Server - Este un calculator performant, situat intr-un Network Operation Center cu legaturi multiple catre diferiti furnizori de servicii Internet. Gazduieste fisiere destinate vizitarii prin Internet sau transferarii prin FTP. Un server este capabil sa stocheze mai multe site-uri web.

Server web (web server) - Un computer conectat la internet, ce gazduieste pagini web și le furnizeaza vizitatorilor. un server dedicat gazduieste un singur site web. Un server ne-dedicat gazduieste mai multe pagini web. Serverele dedicate sunt mai rapide, dar și considerabil mai scumpe.

SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) - Un protocol (set de reguli) folosit de anumite sisteme server-client de e-mail pentru copierea mesajelor de la client la server.

SO (OS) - Un Sistem de Operare (Operating System) este un ansamblu de software-uri de baza pe un calculator care gestioneaza resursele hardware ale calculatorului pe care este instalat. (exemplu Windows XP, Windows 98, Windows 2003 Server , Fedora Core 4, Suse 10 etc)

Socket - Un socket reprezinta o asociere dintre un port și o adresa de IP și o aplicație care prelucreaza datele ce se transmit prin acel port. Aplicația poate citi și scrie date prin port ca și cum ar lucra cu fisiere.

Software - Set de programe și rutine care lucreaza impreuna pentru indeplinirea unui set de funcții.

Sursa (Cod Sursa) - Textul propriu-zis care definește funcționalitatea unui program, așa cum a fost scris de programator și care de obicei nu este vizibil utilizatorului.

TAG - Fragment HTML care permite unui website sa serveasca o impresie.

Upload - Copierea de fisiere de pe calculatorul clientului catre server.

URL (Uniform Resource Locator) - URL-ul este un nume folosit pentru identificarea unei anumite resurse pe internet.

Web Page - Prezentarea traditionala a informatiilor online. Website-urile sunt facute din pagini web, analoge cu paginile unei carti.

Website - O locatie virtuala online conceputa de catre un URL unic. Un website este alcatuit din una sau mai multe pagini web.

World Wide Web - Cunoscut și sub abrevierea WWW, W3 sau Web, și dezvoltat initial de laboratoarele CERN din Geneva, Elvetia. Dezvoltarea continua a mediului Web este supravegheata de World Wide Web Consortium. Mediul Web poate fi descris și sub forma unui sistem de hypertext pentru server și client, utilizat in furnizarea de informatii din reteaua Internet. Toate elementele componente ale mediului Web au o reprezentare sub forma de/in format HTML și este legat de alte documente prin intermediul adreselor tip URL. Mediul Web incorporeaza protocolul HTTP, FTP, Gopher și Telnet.

XML = este un acronim pentru eXtensible Mark-up Language și reprezinta un limbaj de marcare de nivel scazut folosit in special pentru documente web.

V. Bibliografie

  1. McFredies, Paul. (2003). Crearea paginilor Web, București: Editura B.I.C.ALL
  2. Williams, Robin. Tollett, John (2003). Design pentru Web, București: Editura Corint
  3. Gugoiu, Teodoru. (2005). HTML, XHTML, CSS și XML prin exemple – Ghid practic, București: Editura Teora


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 160
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site