Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Transmisia de date intr-o retea

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micTransmisia de date intr-o retea


Intr-o retea transmisia de date se poate realiza in trei feluri:

Simplex - datele circula intr-o singura directie, astfel un calculator poate fi sau receptor sau transmitator de dateSemiduplex - datele circula in ambele sensuri, dar nu simultan

Duplex - datele pot circula in ambele sensuri, simultan.


Placi de retea si lucrul cu ele


Un aspect important al construirii unei retele este selectarea componentelor hardware pentru calculatoare personale client si pentru serverele de retea.

Din punct de vedere al conectari la retea, placa de interfata pentru retea(Network Interface Card) este unul din cele mai importante dispozitive ale calculatorului personal. Fiecare din calculatoarele dintr-o retea, atat serverele cat si clientii, au nevoie de un astfel de dispozitiv, deoarece placa de retea este cea care asigura legatura dintre calculator si mediul fizic al retelei (cum ar fi cablul din cupru sau fibrele optice). Exista placi de retea incluse in dotarea standard a unui calculator, acestea sunt incorporate pe placa de baza a calculatorului.

Placa de retea, nu numai ca asigura calculatorului conectarea la retea, dar mai indeplineste si functia de conversie de date. Datele circula in paralel prin magistrala calculatorului, insa prin mediul de retea este nevoie de o transmisie seriala. Transiver-ul (un transmitator si un receptor) din placa de interfata pentru retea este cel care modifica modul de transfer al datelor din format paralele in format serial si invers.

Placile de retea asigura de asemenea si sistemul de adresare de baza utilizat pentru a transfera datele de la un calculator din retea la altul. Aceasta adresare wardware, numita adresare MAC(Media Acces Control) este inscriptionata intr-un cip ROM(Read only memory) de pe placa de interfata pentru retea.

Placile de interfata pentru retea sunt de diferite tipuri, in functie de arhitectura de retea care este folosita. Acestea mai difera si dupa tipul de slot de pe placa de baza in care se instaleaza. Astfel exista doua tipuri de placi de retea: placi care se instaleaza pe slotul PCI si placi care se instaleaza in slotul ISA. Magistrala de date ISA suporta transmisia pe 16 biti, pe cand PCI suporta transferul a 32 de biti, iar versiunea PCI 2.1 suporta 64 biti si chiar specificatii mai rapide. Desi placile de interfata pentru retea pe slot ISA sunt in general mai ieftine decat cele pe slot PCI, acestea din urma ofera in mod evident o performanta globala superioara, deoarece au potentialul de a suporta rate de transfer mai mari. Mai exista si alte avantaje care rezulta din utilizarea unei placi de interfata pentru retea care imbunatateste transferul de date intre placa de interfata pentru retea si procesorul calculatorului:

  • Memoria temporara (Buffering). Cipurile de memorie sunt de fapt plasate pe placa de interfata pentru retea. Aceasta memorie RAM este utilizata ca memorie temporara. Ea poate detine date care asteapta servicii furnizate de procesorul calculatorului. De asemenea mai poate detine date care asteapta sa fie transmise in mediul retelei locale.
  • Accesul direct la memorie(Direct Memory Access, DMA). Calculatoarele care detin DMA permit dispozitivelor precum placile de retea sa transfere si sa acepte date direct de la memoria RAM a calculatorului. Asta inseamna ca procesorul nu trebuie sa se implice in procesul de transfer de date dintre placa de interfata pentru retea si memoria RAM.
  • Controlul magistralei. Placile de interfata pentru retea pot controla magistralele de date, sa transmita si sa primeasca date de la memoria RAM a calculatorului.

Dispozitivele necesare pentru a realiza o retea de tip stea sunt mult mai ieftine si mai usor de instalat decat cele necesare pentru o retea de tip inel.
Instalarea unei placi de interfata pentru retea


Pentru a instala o placa de interfata pentru retea, aceasta trebuie pozitionata pe placa de baza, in slotul corespunzator, dupa care se reporneste calculatorul. Daca dorim sa instalam o placa de interfata pentru retea de tip plug - and - play si utilizam un sistem de operare care suporta aceasta tehnologie, tot ce trebuie sa facem este sa folosim driverele de instalare de pe discheta sau CD-ul primit odata cu placa de interfata pentru retea.

Daca in schimb folosim un sistem de operare care nu detecteaza noile dispozitive hardware, placa de retea trebuie instalata manual. Pentru aceste tipuri de sisteme de operare trebuie selectata o valoare IRQ(Intrerrupt Request) pentru noua placa de interfata pentru retea. Fiecare dispozitiv din calculator: mouse, tastatura, imprimanta si placa de interfata pentru asociata o valoare IRQ unica, altminteri va aparea un conflict IRQ in calculator. Fiecare sistem de operare furnizeaza un instrument de determinare a valorilor IRQ, de aceea alocarea unei valori IRQ disponibila pentru palca de interfata pentru retea nu este dificila.

Accesarea instrumentului Device Manager din Windows se face in felul urmator se da un clic dreapta pe icoana de la My Computer, din fereastra care se deschide se selecteaza Hardware si Device Manager.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2055
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved