Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Notiune de baza de date. Tipuri de baze de date

access+ Font mai mare | - Font mai micNotiune de baza de date. Tipuri de baze de datePrintre multiplele forme de organizare a datelor, bazele de date ocupa un loc aparte.

O baza de date reprezinta o colectie de date integrata, anume structurata si dotata cu o descriere a structurii si a relatiilor dintre date. In functie de modul de organizare a informatiilor, se cunosc cateva modele de baze de date: ierarhic (arborescent), retea, relational s.a.

Modelul ierarhic. Cu ajutorul modelului conceptual ierarhic, schema bazei de date poate fi reprezentata sub forma unui arbore in care nodurile exprima colectii de date, iar ramurile reflecta relatiile de asociere intre inregistrarile colectiilor de date superioare si inferioare.

Accesul la inregistrarile colectiilor de date inferioare se face prin traversarea arborelui, adica se parcurg toate colectiile aflate in subordonare ierarhica dintre colectia - radacina si colectia cercetata. Unui element superior ii pot corespunde unul sau mai multe elemente inferioare, iar unui element inferior ii corespunde un singur element superior.

Modelul retea. Modelul retea se aseamana cu cel ierarhic, diferenta constand in aceea ca unui element inferior ii pot corespunde unul sau mai multe elemente superioare.

Modelul relational. Modelul relational este in prezent cel mai raspandit model de baze de date. Acest model are o singura structura de date: relatia sau tabelul. O baza de date relationala este un ansamblu de relatii (tabele) grupate in jurul unui subiect bine definit. Deci, o relatie poate fi redata printr-un tabel, in care fiecare rind reprezinta o inregistrare diferita, iar fiecare coloana un atribut. Coloanele tabelului sunt identificate prin nume diferite si reprezinta campurile (atributele, caracteristicile) modelului conceptual. In fiecare coloana datele trebuie sa fie de acelasi tip. Cautarea in acest model de baza de date se face secvential toate articolele si comparand criteriile de cautare. Articolele ce satisfac conditiei cautarii se selecteaza si pot fi afisate.

Subiectele pe care se axeaza tabelele unei baze de date pot fi cele mai diverse: activitatea unei firme, stocarea marfurilor la un depozit, rezultatele unui recensamant,etc. Desi in modelul relational principala structura de date o reprezinta tabelul, o baza de date este mai mult decit o simpla multime de tabele. Pe parcurs vom vedea ca intre tabelele bazei de date exista o interdependenta strinsa, in timp ce intre tabelele de calcul obisnuite aceasta interdependenta practic lipseste.

Gestiunea bazelor de date.

Sistemul de gestiune a bazelor de date (SGBD) este acel sistem de programe care faciliteaza si supervizeaza introducerea de informatii in baza de date, actualizarea si extragera din baza, controlul si autorizarea accesului la date. Un sistem de gestiune a bazelor de date trebuie sa fie capabil sa indeplineasca urmatoarele functii:

- de descriere, care rezida in definirea structurii datelor, a relatiilor dintre acestea si a conditilor de acces la informatile continute in baza de date;

- de actualizare, care presupune inserarea, redactarea si suprimarea datelor;

- de interogare a bazei de date, care permite obtinerea diferitor informatii din baza de date conform unor criterii de cautare;

- de obtinere de date noi, care consta in prelucrarea informatiei initiale in scopul obtinerii unor totaluri, medii etc.;

- de intretinere, care consta in crearea copiilor de rezerva, compactarea bazei de date si repararea ei in cazul deteriorarii;

- de securitate a datelor, care rezida in protejarea bazei de date impotriva accesului neautorizat si in atribuirea drepturilor de acces.

Administrarea bazelor de date.

Administrarea bazei de date presupune coordonarea lucrarilor de proiectare a bazei de date, protectia (securitatea) informatiei, dezvoltarea bazei de date,etc. Aceste functii le indeplineste administatorul bazei de date. El defineste obiectele sistemului , elaboreaza principiile de protectie a datelor, raspunde de alegerea si implimentarea sistemului de gestiune a bzei de date, asigura functionarea normala a sistemului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3690
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved