Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Desenul de ansamblu al scripetului

autocad

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
COMENZI DE EDITARE
Realizarea desenelor 2D in AutoCad
Circuit - Procedura de desenare in autocad
TIPURILE SI GROSIMILE DE LINII - Tipurile de linie
CREAREA OBIECTELOR ELEMENTARE - Notiunea de Zoom si cea de Pan
APLICATII IN GEOMETRIE
EDITAREA OBIECTELOR - Selectarea obiectelor
COMENZI DE COTARE
AutoCad - Prezentare generala
EDITAREA DESENELOR

    EXERCITIUL NR. 1: Desenul de ansamblu al scripetului

    EXERCITIUL NR. 1: Desenul de ansamblu al scripetului

Este inevitabil ca, de indata ce incepeti sa lucrati pe ecran, sa nu apara necesitatea de a sterge sau de a corecta anumite elemente create anterior. Obiectivul acestui exercitiu este sa va familiarizeze cu cateva comenzi si tehnici utilizate la editarea unui desen si sa demonstreze usurinta cu care se pot modifica desenele realizate anterior in AutoCAD. De asemenea exercitiul va va inzestra cu experienta in utilizarea comenzii zoom (marire sau micsorare) pentru a lucra mai precis pe suprafata de desenare. Exercitiul urmareste crearea unui desen de ansamblu bidimensional pentru un scripete, realizat prin asamblarea partilor componente deja existente, asa cum acesta se prezinta pe prima pagina a referatului.

Comenzi noi

Grid si Snap

Move: mutare obiecte

Osnap: Midpoint – mijloc segment, Intersection – intersectie segmente si Centre – centru cerc

Zoom: Window – cu fereastra de selectare si All – intregul format

Erase: stergere (cu fereastra de selectare)

Redraw: redesenare

Trim: taiere

Save: salvare fisier

Exit: inchidere AutoCAD

    Procedura de desenare

Alegeti optiunea OPEN din meniul FILE din bara de meniuri (meniul principal de comenzi) iar pentru a deschide desenul prototip pentru acest exercitiu selectati calea: <H:CURSURIAn1Utilizarea CalculatoarelorDESENAutoCADLevel1Prototipuri Parts.dwg>.

Mentionam ca orice fisier poate fi folosit ca prototip (baza pentru realizarea unui nou desen). Apasati tasta ENTER sau selectati 'OK'.

Mutati cursorul in partea de sus a ecranului in meniul TOOLS din bara de meniuri, apoi selectati optiunea Drafting Setings. AutoCAD-ul va afisa o fereastra de dialog care va permite sa dati valori variatelor instrumente de desenare pe care le veti folosi.

    Utilizarea comenzilor grid si snap

In acest exercitiu veti utiliza instrumentele de desenare Grid si Snap.

Grid este o retea de puncte de referinta care apare pe ecran. Acestea nu sunt parte a desenului si pot fi afisate sau nu. Snap face ca orice punct introdus cu un mijloc de punctare sa fie localizat automat in nodurile unei retele invizibile. Daca grid este afisat, snap poate fi setat sa coincida cu gridul vizibil setat anterior, spre exemplu, la acelasi spatiu sau la jumatatea distantei dintre liniile grid. In partea de sus a ferestrei de dialog Drafting Setings, din comanda TOOLS, veti vedea trei optiuni. Acestea pot fi activate punctand in casuta respectiva. Daca se activeaza Snap and Grid se pot seta diferite valori pentru snap si grid si se pot activa sau dezactiva aceste instrumente de desenare. Daca se activeaza Object Snap se pot seta permanent diferite object snap. Object Snap sunt puncte importante ce apartin entitatilor deja desenate (intersectie, centru etc.)

Activati Grid si Snap, dati valori 10 si 5 pentru grid si respectiv snap apoi selectati OK pentru a confirma setarile facute.

Selectati meniul Modify din bara de meniuri si apoi alegeti comanda Move. In bara de comenzi va apare mesajul select objects. Tastati semnul intrebarii ( ? ) si vor apare toate optiunile de selectare. Alegeti optiunea window (tastati w urmat de apasarea tastei Enter) care va ofera posibilitatea de a selecta orice entitate inclusa in totalitate in perimetrul unei ferestre de selectare.    Moduri de selectare a obiectelor in AutoCAD

Window - Selecteaza toate obiectele din interiorul unui dreptunghi definit prin doua puncte specificate de la stanga la dreapta sau printr-o fereastra de selectare desenata cu mouse-ul.

Crossing - Selecteaza obiectele din si care traverseaza aria definita de doua puncte, ca si colturi ale unui dreptunghi, de la dreapta spre stanga. Obiectele selectate sunt afisate punctat, pentru a le distinge de obiecte selectate printr-o fereastra (window).

Wpolygon - Selecteaza obiectele dintr-un poligon definit de puncte date in jurul obiectului de selectat. Poligonul poate avea orice forma, dar nu se poate intersecta pe sine. AutoCAD-ul schiteaza ultimul segment, astfel incat acesta sa ramana inchis tot timpul.

Cpolygon - Selecteaza obiectele din si care traverseaza un poligon definit prin specificarea unor puncte in jurul obiectelor. Poligonul poate avea orice forma, dar nu se poate intersecta pe sine. AutoCAD-ul schiteaza ultimul segment, astfel incat acesta sa ramana inchis tot timpul.

Fence - Selecteaza toate obiectele care traverseaza un front de selectie. Este similara cu Cpolygon, doar ca AutoCAD-ul nu inchide ultimul vector al frontului, iar frontul se poate intersecta pe sine.

Undo - Anuleaza selectia obiectului cel mai recent adaugat la lista de selectie.


Figura 1

Selectati o zona care sa cuprinda proiectia vederii din dreapta a suportului scripetelui, inclusiv linia de axa, ca in fig. 1. Atunci cand va fi selectata, entitatea va apare punctata; astfel se va sti ca
s-a realizat selectia. Apasati <ENTER> pentru a confirma si a termina selectia.

    Object Snap

In AutoCAD se folosesc puncte ce caracterizeaza entitatile desenate cum ar fi: endpoint, midpoint, intersection, center (punct de capat, de mijloc, intersectie, centru etc.) care se folosesc pentru a facilita o precizie mai mare pentru operatiile de mutare, asamblare, desenare etc.

Pentru a putea fi accesate usor se activeaza bara cu instrumente (butoane) specifice object Snap. In consecinta se deschide meniul View si se alege comanda Toolbars. La activarea comenzii Toolbars se deschide o fereastra de dialog. Se valideaza casuta din dreptul optiunii Object Snap. In acel moment va fi afisata bara cu instrumente utilizate in cadrul comenzii Object snap.

La aparitia prompterului Base point (punctul initial, de plecare sau de prindere) pentru deplasare selectati simbolul intersection. Alegeti coltul din stanga sus al suportului si apoi mutati obiectul selectat anterior in aria goala a ecranului punctand cu mouse-ul pozitia finala. Acolo vor fi asamblate rola, suportul, carligul si axul. Cand sunteti multumiti cu noua pozitie punctati pe ecran pentru a o confirma.

    Repetarea comenzilor in AutoCAD

Pentru a repeta orice comanda pe care tocmai ati executat-o apasati tasta <Enter>.

Utilizand din nou comanda Move cu optiunea Window, selectati proiectia laterala a rolei, asa cum se poate vedea si in figura 2.

La aparitia prompterului Base point, selectati Object Snap - Midpoint din bara de comenzi. Pe intersectia cursorului va apare un triunghi care va permite sa selectati mijlocul liniei din partea stanga a rolei scripetelui, marcat cu un punct in partea stanga a figurii 2 (practic linia al carei mijloc doriti sa-l selectati).

Pentru a localiza al doilea punct al deplasarii (destinatia) pentru rola se alege Intersection din bara de comenzi si apoi selectati intersectia prezentata cu un punct in partea dreapta a figurii 2. Acesta va fi punctul in care se va „lipi” punctul selectat la comanda Base point.

Figura 2

Selectati comanda zoom cu optiunea window din meniul view din bara de meniuri si creati o fereastra care include cele doua parti asamblate anterior.

Selectati comanda erase din meniul modify din bara de meniuri. Cursorul se va transforma acum intr-un dreptunghi care poate fi utilizat pentru stergerea unei singure entitati. Cele 4 linii intrerupte de pe cadrul scripetelui nu sunt necesare pentru acest simplu desen de ansamblu asa ca selectati-le pentru a le sterge din desen.Dreptunghiul de selectare se numeste PICKBOX si marimea lui se poate modifica din meniul Tools (din bara de meniuri) cu optiunile: Options - Selection.

    Utilizarea comenzii Redraw pentru a reface desenul de pe ecran

Comanda Redraw din meniul View din bara de meniuri va permite sa refaceti ecranul. Apasand tasta F7, care are ca efect activarea sau dezactivarea grid-ului, veti avea un drum mai rapid pentru a face aceasta, insa grid-ul obtinut nu trebuie sa fie prea dens pentru a putea fi afisat.

Selectati comanda zoom cu optiunea all din meniul view din bara de meniuri pentru a reveni la imaginea initiala.

Utilizand comanda move, aliniati a doua proiectie a suportului pe partea stanga a ansamblului existent. Alegeti primul punct al deplasarii in centrul cercului de pe proiectia laterala a suportului. Pentru cel de-al doilea punct al deplasarii, utilizati grid si snap pentru a alinia vederea laterala cu linia de centru a suportului la linia din asamblare existenta, ca in figura 3.

Figura 3.

Stergeti axele care indica centrul cercului de pe proiectia laterala a suportului din stanga folosind comanda erase.

.Avand ca referinta figura 4, mutati rola scripetelui in acel loc utilizand optiunea centre pentru a selecta punctul de plecare in centrul rolei, si la fel si pentru al doilea punct care este centrul cercului de pe cadrul scripetelui.

Cand utilizati optiunea centre, trebuie selectata circumferinta respectivului cerc specificand astfel cercul al carui centru il doriti.

Figura 4

Comanda TRIM

Comanda trim va permite sa stergeti parti ale unor entitati delimitate de muchii taietoare specificate. Mai intai se definesc entitatile ce au fost desemnate ca muchii taietoare si apoi obiectele care vor fi taiate. Rezultatul este prezentat in figura urmatoare.

Utilizand comanda trim din meniul modify din bara de meniuri selectati muchiile taietoare indicate in figura 5 si apoi stergeti portiunea din circumferinta rolei care nu se vede in aceasta proiectie.

Figura 5

. Pentru a completa ansamblul scripetelui, mutati ambele vederi ale carligului in pozitiile corespunzatoare desenului de referinta. In ambele cazuri, utilizati optiunea midpoint pentru a alege punctul de mijloc a liniei de baza a carligului ca punct de pornire pentru deplasare si punctul de mijloc al partii de sus al ansamblului scripetelui ca punct final al deplasarii, ca in figura 6.

Figura 6

Stergeti entitatile text provenite din desenul initial. Puteti de asemenea sterge axul, care nu apare in desenul de ansamblu, in ambele proiectii pozitia axului fiind suprapusa peste linii (cercuri) deja existente, continute in celelalte elemente ale desenului de ansamblu.

    Incheierea unei sesiuni de lucru in AutoCAD

Puteti termina o sesiune de lucru in AutoCAD utilizand una din comenzile CLOSE sau EXIT. Cand realizati un desen in AutoCAD este mai bine sa salvati periodic modificarile facute. Aceasta va va proteja munca in caz de intrerupere accidentala a curentului sau de erori de sistem.

Comanda save in AutoCAD scrie starea curenta a desenului intr-un fisier pe disk si de asemenea produce o copie backup a desenului in starea de dinainte de salvare.

Introduceti comanda save la prompterul command si AutoCAD-ul va afisa fereastra de dialog cu fisierele de tip desen, cu numele dat de dumneavoastra fisierului, listat ca fisier curent. Selectati 'OK' pentru a salva desenul.

Introduceti comanda EXIT, pentru a iesi din AutoCAD.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 943
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site