Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Diferite sisteme de coordonate in AutoCAD

autocad

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
APLICATII
CREAREA DESENELOR IZOMETRICE
Realizarea desenelor in Auto-CAD
TEHNICI ELEMENTARE DE DESENARE 2D
MODELAREA IN SPATIUL TRIDIMENSIONAL
EDITAREA DESENELOR
Hasurarea - Comanda BHATCH
Tema 01 Autocad exemple
INTRODUCERE IN AUTOCAD - GHID
Diferite sisteme de coordonate in AutoCAD

Diferite sisteme de coordonate in AutoCAD

AutoCAD utilizeaza mai multe tipuri de coordonate si metode de specificare a punctelor intr-un desen. Toate aceste metode folosesc sistemul de coordonate cartezian (rectangular). Sistemul de coordonate cartezian are trei axe, X, Y si Z, utilizate de program pentru a pozitiona puncte si, implicit, pentru a crea desene. Originea acestui sistem se afla in punctul numit origine, de coordonate (0, 0, 0).
AutoCAD pune la dispozitie doua sisteme de coordonate: WCS (World Coordinate System - sistemul de coordonate universal) si UCS (User Coordinate System - sistemul de coordonate utilizator). Ambele sisteme de coordonate sunt ortogonale si tridimensionale, avand orientari diferite.

In timp ce sistemul WCS este nemodificabil, sistemul UCS poate fi orientat liber, potrivit preferintelor utilizatorului. Implicit, la lansarea in executie a programului AutoCAD, cele doua sisteme sunt suprapuse.

Fig. 1. Sisteme de coordonate

Suprapunerea este vizibila datorita literei W care apare pe pictograma sistemului de coordonate, asa cum se observa in figura 1.a. Stabilirea unui sistem de coordonate, altul decat cel implicit (WCS), se realizeaza cu ajutorul comenzii UCS. Acest sistem de coordonate utilizator (UCS) este afisat printr-o pictograma asemanatoare cu cea a sistemului de coordonate universal (WCS), dar din care lipseste litera W (figura 1.b).

Sistemul de coordonate universal are urmatoarea orientare:

-axa X este paralela cu latura orizontala a ecranului de lucru, fiind orientata inspre dreapta;

-axa Y este paralela cu latura verticala a ecranului de lucru si este orientata in sus;

-axa Z este perpendiculara pe suprafata ecranului de lucru, orientata spre utilizator.

Desigur, literele X si Y indica sensul pozitiv al respectivelor axe de coordonate.

La inceperea unei noi sesiuni de desenare, AutoCAD utilizeaza, in mod implicit, sistemul de coordonate universal. Axele X si Y sunt utilizate pentru crearea desenelor bidimensionale (2D), iar axa Z este folosita, alaturi de celelalte doua, pentru desenele tridimensionale (3D). Valorile coordonatelor punctelor pe cele trei axe sunt masurate din originea sistemului.Sistemul de coordonate universal nu poate fi redefinit si sta la baza tuturor celorlalte sisteme de coordonate create de utilizator.

In cadrul unui sistem de coordonate definirea unui punct se poate face in trei moduri: utilizand coordonate absolute, relative sau polare.

Coordonatele absolute se obtin tastand valorile fata de originea sistemului de coordonate (WCS sau UCS), separate prin virgula. In exemplul din figura 2, punctul A are coordonatele 25,53 (abscisa 25 unitati si ordonata 53 unitati).

Fig. 2.Coordonate absolute

Fig. 3. Coordonate relative

Fig. 4. Coordonate polare

In alte situatii este mai simpla definirea unui nou punct fata de cel anterior definit, cu ajutorul coordonatelor relative. Pentru aceasta, se tasteaza caracterul '@', urmat de deplasarile pe axe de la ultimul punct definit, la cel nou. In exemplul din figura 3, punctul B are coordonatele absolute 49,89, dar daca acestea sunt definite relativ la punctul A, atunci punctul B are coordonatele relative @24,36. Astfel, B reprezinta un punct situat cu 24 unitati spre dreapta si cu 36 unitati deasupra punctului A, anterior definit.

Coordonatele polare sunt introduse ca o distanta relativa si un unghi fata de coordonatele absolute sau relative ale ultimului punct specificat. Astfel, se introduce o distanta si un unghi, separate printr-o paranteza unghiulara, '<'. In exemplul din figura 4, punctul C, de coordonate polare 93<60, indica un punct aflat la o distanta de 93 unitati fata de originea sistemului de coordonate, sub un unghi de 600. Intotdeauna unghiurile sunt masurate fata de axa X, in sens trigonometric.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 840
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site