Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


INITIEREA PROGRAMULUI PC DE PARAMETRIZARE

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSTRUIRE ASISTATA DE CALCULATOR - INTERNETUL, RETEAUA WORLD WIDE WEB
Calculator Numeric - Sistem de prelucrare a informatiilor
Pentru functionarea programului de transfer
Elemente Microsoft Draw
ELEMENTELE DE BAZA ALE UNUI SISTEM (PC)
Curs SOLIDWORKS
Configuratia Hardware a unui Microcalculator PC
EVOLUTIA METODELOR DE PROIECTARE A SISTEMULUI INFORMATIC
PROIECT ASDN - dispozitivul de comanda a semafoarelor
Interconectarea retelelor locale

Initierea programului PC de parametrizare

Intrarea in regimul de parametrizare a casei de marcat electronice fiscale (ACEMF) se face astfel:
T        Se porneste casa de marcat, pe display afisandu-se ora curenta;

T        Casa de marcat trebuie sa fie conectata la calculator, la unul din porturile COM libere (Com 1 ÷ 4) prin intermediul unui cablu RS232;

T        Se lanseaza programul PC de parametrizare.

lansarEA programului PC de parametrizare

Se lanseaza fisierul „ECRSetupRO.exe” si, ca urmare, pe ecran apare fereastra principala a programului:

selectia Portului COM

Portul COM la care este conectata casa de marcat, se selecteaza in felul urmator:

De la Combo Box-ul “Portul COM al ACEMF:” se selecteaza numarul portului COM. Dupa selectare, se apasa pe butonul Deschide Portul”.Daca s-a reusit deschiderea portului, textul de pe buton se modifica in Inchide Portul, iar butonul Intrare in regim de service devine accesibil. Daca la deschiderea portului apare un mesaj de eroare, atunci fie portul COM ales nu exista, fie este ocupat in momentul de fata cu alta aplicatie. In cazul acesta trebuie sa se selecteze un alt port COM, sau sa se inchida aplicatia care il intrebuinteaza si sa se faca o noua incercare de deschidere. Daca aceste actiuni sunt reusite, fereastra programului va arata in felul urmator:

Intrarea in regim de service

Se apasa pe butonul Intrare in regim de service”. Programul trimite comanda de intrare in regim de service spre casa de marcat si aceasta trebuie sa raspunda ca a primit si identificat comanda, dupa care toate butoanele Citire din ACEMF devin accesibile. Daca programul nu primeste raspuns de la aparat, dupa terminarea timpului necesar (Time Out – aprox. 3 secunde) se afiseaza un mesaj de eroare. La aparitia acestui mesaj, trebuie sa se verifice daca aparatul de marcat este conectat la portul COM corect, sau daca nu este cumva intrerupta legatura dintre calculator si casa de marcat. Fereastra programului trebuie sa arate in felul urmator:

Observatie Inainte de a introduce informatii in rubricile corespunzatoare, este obligatoriu sa se apese succesiv toate butoanele „Citire din ACEMF”. In felul acesta toate butoanele „Inregistrare in ACEMF” vor deveni accesibile. Daca nu se procedeaza in acest mod toate butoanele de inregistrare vor fi inaccesibile. Daca in rubrici se introduce o informatie si se apasa dupa aceea pe butonul de citire din ACEMF, aceasta noua informatie va fi stearsa din rubricile respective si inlocuita cu cea care exista in aparat la momentul respectiv.

Dupa inregistrarea fiecarui grup de informatii este bine ca acestea sa fie citite din casa de marcat, prin apasarea butonului „Citire din ACEMF”, pentru a fi siguri de corectitudinea inregistrarii lor.

In vederea respectarii ordinii cronologice a intrarii si inregistrarii informatiei in aparat, precum si pentru a putea fi ea mai usor inteleasa si interpretata de catre operator, informatia necesara pentru lucrul cu casa de marcat, este impartita in grupuri tematice separate, dupa cum urmeaza

Datele comerciantului

Sabloanele de reclama

Logotipul de reclama al comerciantului

Reglarea datei si orei la ceasul de timp real, incorporat in casa de marcat

Setul de cote de impunere cu care se lucreaza

Informatia despre raioane si articole

Informatia despre operatori

Numerele de serie al casei de marcat si al memoriei fiscale, data fiscalizarii si codul fiscal

Citirea, introducerea, modificarea si inregistrarea diversilor parametrii ai aparatului pe grupe (este bine ca citirea, modificarea si inregistrarea informatiei respective sa se faca in ordinea descrisa mai jos, cu exceptia cazurilor in care, din intreaga informatie necesara pentru lucrul cu casa de marcat, numai o anumita grupa tematica trebuie sa fie citita, modificata si inregistrata).

Daca apar mesaje de eroare in timpul citirii sau inregistrarii, va rugam sa consultati capitolul „Mesaje de erori” al acestui indreptar, pentru a vedea ce semnificatie are respectivul mesaj.

Date despre comerciant:

La apasarea butonului Citire din ACEMF”, in rubricile acestei grupe se afiseaza informatia despre unitatea comerciala si comerciant. Observatie: Toate rubricile in care se introduc informatii alfanumerice urmaresc automat sa se introduca numai caracterele permise (numai litere, numai cifre sau cifre si litere impreuna), precum si ca informatia introdusa sa aiba numarul maxim de caractere permise. Aceasta observatie se refera la toate grupele de informatii ale programului prezentat in acest manual. Pentru usurinta, la descrierea fiecareia dintre rubrici se va indica setul de caractere permise si lungimea maxima a informatiei introduse, precum si apartenenta ei la „Parametrii de sistem” sau la „Parametrii de utilizare” – adica de inscris o singura data sau cu posibilitatea de modificare de nenumarate ori.

T        Numele unitatii”: „Parametru de sistem” denumirea comerciala a unitatii. Permite inscrierea unei informatii cu litere si cifre cu lungimea maxima 30 caractere.

T        „Adresa comerciantului „Parametru de sistem adresa persoanei impozabile. Permite inscrierea unei informatii in litere si cifre, cu lungimea maxima 30 caractere.

T        „Alte date”: „Parametru de sistem” – spatiu disponibil pentru alte informatii, eventual continuarea adresei. Daca nu este necesar acest spatiu, atunci el poate ramane gol prin introducerea unui spatiu liber si inregistrarea acestuia.T        „Numele comerciantului”: „Parametru de utilizare”numele persoanei impozabile (poate sa fie diferita de „Numele unitatii”). Permite inscrierea unei informatii cu litere si cifre, cu lungimea maxima de 30 caractere. Se poate modifica si dupa fiscalizare.

T        „Numarul statistic”: „Parametru de utilizare” – numarul de inregistrare al persoanei impozabile la Registrul Comertului. Permite inscrierea unei informatii in litere si cifre, cu lungimea maxima de 30 caractere. Se poate modifica si dupa fiscalizare.

T        „Codul fiscal al comerciantului”: „Parametru de sistem codul fiscal al persoanei impozabile. Permite inscrierea unei informatii in litere si cifre, cu lungimea maxima de 3 caractere.

Dupa ce au fost introduse datele necesare, pentru a le inregistra in casa de marcat se apasa butonul Inregistrare in ACEMF, care se afla in partea de jos a acestui grup.

Texte de reclama:

La apasarea butonului Citire din ACEMF”, in rubricile acestui grup se afiseaza informatia din casa de marcat, precum si faptul ca tiparirea acestora este permisa sau nu. Daca se doreste ca un rand sa apara pe bon, trebuie bifat Check Box-ul respectiv. Daca toate randurile pentru reclama sunt active, grupul va arata in felul urmator:

Cele doua randuri de sus se imprima imediat inainte de tiparirea informatiilor despre articolele vandute, iar cele doua randuri de jos – la sfarsitul bonului de casa. Textele de reclama sunt „Parametrii de utilizare” si permit sa se inregistreze in ele informatie alfanumerica cu lungimea maxima de 31 caractere.

Logotipul grafic de reclama al comerciantului

La apasarea butonului Citire din ACEMF, in rubrica acestui grup se vizualizeaza informatia citita din casa de marcat despre logotipul grafic de reclama, care se tipareste pe fiecare bon de casa eliberat de catre aparat, precum si daca tiparirea lui este permisa. Daca logo-ul nu are permisiune de tiparire, trebuie sa se efectueze clic pe Check Box-ul Stampila pe logotip , dupa care se poate inregistra logotipul. Prin apasarea pe butonul Incarcarea logotipului din fisier, care, intre timp, a devenit accesibil se poate aduce un logotip creat anterior. Dupa apasarea acestui buton, pe afisaj apare caseta de dialog pentru selectarea unui fisier, care arata in felul urmator:

Din lista de fisiere se selecteaza fisierul dorit (cu extensia *bmp!!!). Dupa selectarea fisierului, continutul sau se vizualizeaza in partea dreapta a casetei de dialog, iar caracteristicile logo-ului - deasupra ei.

Observatie Logo-ul trebuie sa aiba urmatorul format: 1 bit, bitmap alb-negru, 256x128 puncte.

Daca nu aveti la dispozitie un fisier cu logotip realizat, puteti sa va creati unul cu ajutorul programului grafic, care poate realiza fisiere BITMAP, de ex. Programul PAINT, parte componenta a sistemului de operare Windows.

Urmeaza descrierea modului de creare a unui logotip personal, cu ajutorul programului PAINT. Intai se lanseaza programul din meniul Start >Programs>Accessories>Paint, dupa care se afiseaza fereastra sa principala. Din meniul Image se selecteaza Attributes

Si ca urmare, se vizualizeaza o caseta de dialog, prin care se introduc parametrii imaginii:

Parametrii trebuie sa fie inscrisi, asa cum este aratat in figura de mai sus, adica Width = 256, Height = 128, Units – Pixels, Colours – Black and White. Dupa aceea se apasa butonul OK”. Suprafata de lucru are astfel dimensiunile si parametrii necesari. Urmeaza crearea logotipului dorit cu ajutorul instrumentelor de pe bara din partea stanga a ferestrei de baza a programului:

Dupa ce ati creat logo-ul dorit, trebuie sa il salvati. In acest scop selectati din meniul File optiunea Save as. Se afiseaza caseta de dialog pentru salvarea unui fisier:

In rubrica Save in: se selecteaza directorul ales pentru a se inregistra in el fisierul cu logotipul; cel mai bine este ca acest director sa fie cel care contine programul de parametrizare a casei de marcat. In rubrica File name: se introduce numele ales de Dvs. pentru fisierul care contine logotipul de ex. „Logo” . In rubrica Save as type: se selecteaza Monochrome Bitmap (*bmp; .*dib). Se apasa butonul „Save”. Cu aceasta se incheie crearea fisierului cu logotipul personal.

Logotipul grafic de reclama este „Parametru de utilizare”.

Reglarea datei si orei

Odata inscrise, data si ora se pastreaza si actualizeaza in memoria ceasului de timp real incorporat in casa de marcat.. Datorita epuizarii bateriei de acumulatoare care alimenteaza ceasul, s-ar putea ca data si ora sa fie aduse la zero. In aceasta situatie aparatul va refuza lucrul, pana cand data si ora nu vor fi reglate cu ajutorul programului de parametrizare.

cote de TVA

Accesul la grupul de rubrici pentru citirea sau inscrierea setului de cote de TVA se face printr-un clic pe Grupe fiscale, standuri si articole:” din fereastra de baza a programului de parametrizare:

Ca urmare, pe ecran se afiseaza rubricile pentru citirea, corectarea si inregistrarea setului de cote de TVA cu care se va lucra.Setul de cote de TVA este compus din cinci rubrici (cate una pentru fiecare cota de la A la E), din Check Box, care arata cu ce fel de numere se lucreaza – intregi sau fractionare- si din Combo Box, care arata data la care au fost modificate cotele de TVA.

Inainte de inregistrarea setului cotelor de TVA cu care se va lucra, toate rubricile trebuie sa fie completate. In caz contrar, programul va afisa mesaj de date eronate.

La citirea setului de cote de TVA (prin apasarea butonului Citire din ACEMF), programul de parametrizare afiseaza un mesaj care arata de cate ori se mai poate modifica setul de cote de TVA cu care opereaza casa de marcat

Setul cotelor de TVA poate fi modificat de 49 de ori. Dupa epuizarea acestei limite, cotele nu mai pot fi modificate.

Inregistrarea noului set de cote de TVA cu care se va lucra, se realizeaza prin apasarea butonului Inregistrare in ACEMF”.

raioane si articole

Accesul la grupul de rubrici de citire si inregistrare a informatiei despre raioane si articole, se realizeaza printr-un clic pe Grupe fiscale, raioane si articole: din fereastra de baza a programului de parametrizare:

Rubricile de date au urmatoarele semnificatii:

T          Numele raionului - in aceasta rubrica se afiseaza denumirea fiecarui raion. Poate fi introdusa o informatie alfanumerica, continand pana la 24 caractere.

T          Regim de restaurant se selecteaza lucrul in regim de restaurant.

T          Reducere fixa: - in aceasta rubrica se inscrie reducerea procentuala fixa, care se utilizeaza apasand butonul “-%”. Poate avea valori intre 0,00% si 99,99%.

T          Adaos fix: - in aceasta rubrica se inscrie adaosul procentual fix, care se utilizeaza apasand butonul “+%”. Poate avea valori intre 0,00% si 99,99%.

T          Denumirea articolului - aici se afiseaza sau se introduce denumirea unui articol. Poate fi introdusa o informatie cu cifre si litere, continand pana la 28 caractere.

T          Raion (Combo Box) - in aceasta rubrica se afiseaza sau se inscrie apartenenta articolului respectiv la un anumit raion.

T          Pret in aceasta rubrica se afiseaza sau se introduce pretul articolului respectiv.

T          Grupa fiscala (Combo Box): - in aceasta rubrica se afiseaza sau se introduce apartenenta articolului respectiv la o anumita grupa fiscala - de la A la E.

Dupa citirea din aparat a informatiei referitoare la articole, aceasta poate fi inregistrata intr-un fisier, de unde va putea fi citita ulterior. Inregistrarea se realizeaza apasandu-se butonul Inregistrare in fisier”, ca urmare apare urmatoarea caseta de dialog:

cu ajutorul careia puteti sa inscrieti numele fisierului (implicit numele fisierului este ART XXXXXXXX.DAT, unde XXXXXXXX este numarul de serie al casei de marcat). Dupa ce numele fisierului este ales, se apasa butonul Save”. Dupa salvarea informatiilor in fisier, programul afiseaza urmatorul mesaj:

Citirea datelor articolelor din fisier se efectueaza in mod similar, cu ajutorul butonului Citire din fisier”.

Daca dorim sa modificam datele pentru un anumit articol, trebuie selectat articolul cu un clic pe numele lui din tabel, ca urmare datele lui vor fi afisate in rubrica de deasupra tabelului. Dupa efectuarea modificarilor, se apasa butonul Corectie, dupa care noile date sunt salvate in tabel.

Dupa corectarea facuta, informatia despre articole se transfera in casa de marcat, prin apasarea butonului Inregistrare in ACEMF”.

Informatia despre operatori si valute

Accesul la rubricile referitoare la operatori se obtine printr-un clic pe Operatori:” din fereastra de baza a programului de parametrizare:

Ca urmare, se afiseaza rubricile de citire, corectare si inregistrarea informatiilor:

Rubricile au urmatoarele semnificatii:

T        Numele operatorului : - se introduce numele operatorului. Se poate introduce informatie alfanumerica, maximum 24 caractere.

T        Parola operatorului se introduce parola de identificare a operatorului. Informatia este numai cifrica si poate contine intre 4 si 8 caractere.

T        Parola administratorului se introduce parola cu care este identificat administratorul. Informatia este numai cifrica si poate contine intre 4 si 8 caractere.

T    Parola de service - se introduce parola cu care este identificat specialistul de service. Informatia este numai cifrica si poate contine intre 4 si 8 caractere.

T         Denumirea valutei se introduce numele valutei sau a tipului de plata. Se poate introduce maxim 13 caractere, litere si cifre.

T         Cursul valutar: - se introduce cursul de schimb al valutei. Se poate introduce numai informatie cifrica – numere intregi sau fractionare

IntroduCerea Numarului de serie al casei de marcat (numarul de ordine fiscala) si al memoriei fiscale, data fiscalizarii si codul fiscalDupa citirea informatiilor prin apasarea butonului Citire din ACEMF , in rubricile Numarul de serie al ACEMF:” Numarul de serie al MF:” si Codul fiscal:” vor fi afisate informatiile respective. Daca aparatul nu este fiscalizat, in rubricile:

o       Data: si Ora: ale grupului Intrat in exploatare:”, se poate introduce data si ora fiscalizarii casei de marcat,

o       Numarul de serie al MF:”    se va introduce numarul de ordine fiscala al clientului Ex. MB02930012345

o       Codul fiscal:” se va completa codul fiscal al clientului.

Pentru a le inregistra in aparat, se apasa butonul Inregistrare in ACEMF”, care se afla in dreapta lor, dupa care programul afiseaza urmatorul mesaj:

Data si ora intrarii in exploatare, numarul de serie al MF (numarul de ordine fiscala) ca si codul fiscal, apartin asa numitilor „Parametrii de sistem”, care pot fi inregistrati numai o singura data, dupa care pot fi doar cititi, nu si modificati.

Inainte de fiscalizarea casei de marcat verificati inca o data corectitudinea antetului inregistrat in casa de marcat, operatiune efectuata la rubrica DATE DESPRE COMERCIANT.

Daca acestea sunt datele corecte pentru fiscalizare trebuie sa apasati butonul YESsi casa de marcat se va fiscaliza, daca nu, atunci trebuie sa apasati butonul NO si inregistrarea lor nu se va mai efectua.

Daca dupa inregistrare datele din aceasta grupa vor fi citite – rubricile lor vor deveni inaccesibile si datele nu vor mai putea fi modificate.

Butonul Inreg. NS al MF noua(inregistrarea numarului de serie al noii memorii fiscale): se utilizeaza pentru a indica aparatului sa lucreze cu o memorie fiscala noua. Aceasta se face daca memoria fiscala anterioara este defecta sau atunci cand ea este plina.

Daca toate operatiile au fost incheiate cu succes si in casa de marcat au fost inregistrati parametrii necesari functionarii sale, atunci se poate iesi din regimul de parametrizare a aparatului (regim de service). Acest lucru se face prin apasarea butonului Iesire din regimul de service din fereastra de baza a programului de parametrizare. Programul trimite la casa de marcat comanda de iesire din regimul de service, iar dupa primirea ei, aparatul trimite raspuns ca a iesit din regimul de service. Daca totul s-a incheiat cu succes, textul de pe butonul Iesire din regimul de service se modifica in Intrare in regim de service si toate butoanele de citire si inregistrare devin inutilizabile.

Daca aceasta a fost ultima casa de marcat care trebuia parametrizata, urmeaza sa se apese butonul Inchide Portul”, dupa care programul inchide portul COM care este deschis, eliberandu-l pentru a putea fi folosit de alte aplicatii. Textul de pe butonul Inchide Portulse schimba in Deschide Portul iar butonul Intrare in pozitie de servicedevine inaccesibil.

Iesirea din program se face prin apasarea butonului „Iesire”.

Mesaje de erori, afisate de programul de parametrizare:

Eroare port COM - portul selectat fie nu exista, fie este folosit de alt program in momentul de fata.

Trebuie sa se selecteze un COM port existent si liber la momentul respectiv.

COM Port Time Out – s-a terminat timpul in care programul de parametrizare asteapta raspunsul casei de marcat la comanda data de el. Cauza acestei erori poate sa fie una dintre urmatoarele:

T        Casa de marcat este conectata la un alt port decat cel ales de programul de parametrizare.

Conectati aparatul la COM portul ales de programul de parametrizare, sau selectati in program COM portul la care este conectat aparatul.

T        Cablul de legatura intre calculator si casa de marcat este deteriorat.

Verificati daca este deteriorat, sau incercati cu un alt cablu.

T        Casa de marcat este blocata.

Aparatul trebuie sa fie restartat. Aceasta se face apasand butonul de service S1 de pe placa circuitului de comanda si tastatura

T        Casa de marcat nu este alimentata.

Alimentati aparatul sau verificati starea cablului de alimentare.

T        Casa de marcat este defecta.

Adresati-va persoanelor autorizate, pentru a indeparta defectiunea.

Acest mesaj arata ca datele din memoria fiscala nu pot fi citite si (sau) inregistrate. Cauza poate fi una dintre urmatoarele:

T        Legatura intre casa si memoria fiscala este intrerupta.

Verificati cablul si conectorul de legatura intre ele.

T        Defectiune a modulului memoriei fiscale.

Adresati-va persoanelor autorizate pentru a indeparta defectiunea.

Acest mesaj arata ca datele pe care incercati sa le inscrieti in casa de marcat nu corespund criteriilor de informatie valida pentru rubrica in care au fost introduse. De ex. – in rubrica care permite informatie numai sub forma de cifre a fost introdusa si una cu litere.

Trebuie sa consultati capitolul din acest manual care se ocupa cu descrierea diverselor rubrici, pentru a face cunostinta cu criteriile de validitate a informatiei in rubrica respectiva.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 565
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site