Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Prezentare Aplicatie DECONT 2002

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PLACA DE BAZA
Sisteme informatice de gestiune (PSI)
Mass SMS - Manualul Utilizatorului
Sisteme de operare; definitii, componente, clasificari
Programarea Calculatoarelor - TEME PREGATITOARE LABORATOR
Interconectarea retelelor locale
Curs SOLIDWORKS
Viper Computer de Clima si Productie - Manualul Utilizatorului
Configuratia Hardware a unui Microcalculator PC
Instalarea serviciului PPPoE pe Windows-95/98/ME

Prezentare Aplicatie DECONT 2002

Aplicatia DECONT 2002 este continuarea aplicatiei OFERTA 2002. Aplicatia OFERTA 2002 rezolva partea de ofertare pana la incheierea contractului, daca oferta a fost castigata. Aplicatia DECONT 2002 rezolva problemele legate de situatiile lunare de lucrari pentru decontare si pastreaza o evidenta cantitativa si valorica a lucrarilor pe parcursul executiei obiectivului. Cele doua aplicatii au la baza NORMELE DE APLICARE a procedurilor pentru atribuirea contractelor de achizitie publica aprobate prin H.G.R. Nr. 729 / 30 august 2000 In realizarea aplicatiei s-a pornit de la cerinta ca oferta castigata sa fie lansata in executie si urmarita pe acelasi calculator pe care a fost intocmita sau pe alt calculator (cel de la executant).
Daca urmarirea se face pe acelasi calculator pe care a fost intocmita, ea se copiaza din directorul OFERTE in directorul LUCRARI si se lanseaza in executie programul de urmarire.

In cazul in care urmarirea se face in alt loc, oferta castigata este primita pe suport magnetic (de regula arhivata pe o disketa) si copiata pe calculator in directorul LUCRARI. Calculatorul pe care se face urmarirea poate sa aiba aplicatia OFERTA 2002 sau nu. Daca nu o are, atunci la instalare DECONT 2002 se va livra si baza de date cu care lucreaza aplicatia (fisiere de resurse, indicatoare de norme de deviz, norme proprii).

Aplicatia poate fi impartita in 4 zone principale :

BazaDate

Lucrari

Oferta

Realizari

BazaDate

In aceasta zona poate fi consultata si completata Baza de Date livrata odata cu aplicatia. In Baza de Date veti gasi fisierele de resurse (materiale, manopera, utilaje, auto), unitati de masura, listele anexe (articole, materiale, utilaje), indicatoarele de norme de deviz (norme vechi COCC, norme noi INCERC, norme proprii). Tot aici aveti posibilitatea de programare a imprimantei pentru listarea rapoartelor. Pe optiunea <Terminat> iesiti din aplicatie. Aceasta zona este identica cu cea din OFERTA 2002

Lucrari

In aceasta zona aveti posibilitatea de a selecta lucrarea curenta si de a introduce datele necesare in editarea Talonului pentru decontare.

Cand apelati prima data selectarea unei lucrari din directorul LUCRARI, se va face o modificare a structurii fisierelor din oferta pe structura unei lucrari cu pastrarea datelor de la ofertare (cantitati, preturi, valori). Structura fisierelor unei lucrari o gasiti in directorul STRUCLCR (echivalentul directorului STRUCTUR din OFERTA 2002). La primul apel este actualizat si fisierul Lucrari.dbf din directorul BAZADATE prin adaugarea unei noi pozitii pentru fiecare executant declarat la crearea ofertei.

In aceasta zona aveti si posibilitatea de intretinere a fisierului de lucrari : adaugare, modificare, stergere, listare. In fisier puteti introduce noi pozitii fara preluarea lor dintr-o oferta. Valorile corespunzatoare unei lucrari sunt afisate in 5 ecrane. Trecerea dintr-un ecran in altul se face cu tastele Page Up si Page Down. Aici se pot introduce sau modifica date ca : valori realizate in anii precedentI, in ultima luna sau cumulat de la inceputul anului si date asemanatoare referitoare la valoarile incasate, avansuri, garantii, facilitatI. Mentionam ca aici veti gasi doua rubrici de preturi : actuale [PA] si de oferta [PO]. Valorile care apar la rubrica PA sunt calculate in functie de metoda de decontare prevazuta in contract pentru actualizarea preturilor. Amanunte veti gasi in zona de Realizari

Inainte de a apela optiunile de stergere / listare este necesara marcarea pozitiilor care se doresc a fi sterse / listate cu litera S pentru stergere si L pentru listare. Marcarea se poate face fie pozitie cu pozitie in campul de semnal [S], fie apeland optiunea de selectare / deselectare care se poate face pe zone de fisier carora li se specifica inceputul si sfarsitul.

Cand se apeleaza optiunea de listare, sunt listate pozitiile marcate cu L, grupate pe obiectiv, intr-un Talon de decontare a productiei pe luna curenta, cu cate o pozitie pentru fiecare executant si cu valori la PO si PA

Oferta

In aceasta zona aveti posibilitatea de a face modificari la oferta initiala in functie de executia efectiva a lucrarii : lucrari suplimentare, renuntari, modificare de cantitatI, etc. Precizam ca toate aceste modificari se fac pe copia din directorul LUCRARI a ofertei initiale. Se recomanda crearea unui obiect nou pentru evidentierea lucrarilor suplimentare si in cadrul lui a categoriilor ce contin articole suplimentare.

Apeland aceasta optiune sunteti introdusi in meniul familiar din OFERTA 2002 si aveti la dispozitie posibilatile oferite de aplicatia de ofertare. Se poate actualiza, recalcula si lista oferta dupa necesitatile impuse de executie si convenite impreuna cu beneficiarul si cu proiectantul. De aici rezulta necesitatea ca cel care va exploata aplicatia de urmarire sa cunoasca si aplicatia de ofertare pentru a putea face modificarile necesare.

Realizari

Aceasta este zona din aplicatie care rezolva problemele referitoare la situatia de lucrari lunara [SLC]. Cand selectati aceasta optiune, vi se cere sa precizati data (luna conteaza) pentru care intocmiti situatia si modul de decontare.

Atentie !

n      O situatie dintr-o luna poate fi reluata de cate ori doriti pentru o aceeasi luna dar nu va puteti intoarce la o luna anterioara !

n      Odata precizat modul de decontare, nu mai aveti voie sa-l schimbati ulterior !

Aplicatia va permite sa selectati unul din urmatoarele opt moduri de decontare :

a. Preturi Curente Resurse,

b. Coeficienti Polinomiali,

c. Curs Euro / Dolar (Varianta I),

d. Coeficient Glisare,

e.     Indici Statistici,

f.       Indice Pret Total (Varianta II),

g.     Ordin 553/5.367/NN,

h.     HGR 729/30.08.2000 (Varianta III).

a. Preturi Curente Resurse :

In calculul valorii realizarilor se vor utiliza pentru resurse preturile din luna mentionata

b.     Coeficienti Polinomiali :

Valoarea lucrarilor executate in luna [Sa] se calculeaza inmultind valoarea lucrarilor calculata cu preturile la resurse din oferta [So] cu coeficientul K dat de formula de mai jos :

Sa = K x So unde

K = ao + a1 x (Ma / Mo) + a2 x (Sa / So) + a3 x (Ua / Uo) + a4 x (Ta / To)

- ao, a1, a2, a3, a4 sunt coeficientii polinomiali ai categoriei de lucrari pentru care se face calculul si au fost stabiliti la ofertare.

Reamintim ca :

Vo = valoarea totala a categoriei de lucrari la ofertare,

ao = (Go + Po) / Vo, Go = Generale, Po = Profit

a1 = Mo / Vo    , Mo = Materiale

a2 = mo / Vo    , mo = Manopera

a3 = Uo / Vo    , Uo = Utilaje

a4 = To / Vo    , To = transport

Trebuie sa avem : a0 + a1 + a2 + a3 + a4 = 1

In formula lui K mai avem :

- Ma = Valoare materiale / categorie in luna la preturi curente

Mo = Valoare materiale / categorie in luna la preturi oferta

- Sa = Salariul minim pe economie in luna curenta

So = Salariul minim pe economie in luna de ofertare

- Ua = Valoare utilaje / categorie in luna la preturi curente

Uo = Valoare utilaje / categorie in luna la preturi oferta

- Ta = Valoare transport / categorie in luna la preturi curente

To = Valoare transport / categorie in luna la preturi oferta   c.     Curs Euro / Dolar (Varianta I):

Valoarea actualizata a situatiei de plata [V] se calculeaza inmultind valoarea situatiei de plata intocmita la nivelul preturilor declarate in oferta [Vo] cu coeficientul de actualizare KA dat de formula de mai jos :

V = Vo x KA unde KA = E / Eo si

E = Curs mediu euro / dolar in lei calculat de BNR in ziua premergatoare

prezentarii situatiei de plata.

Eo = Curs mediu euro / dolar in lei calculat de BNR in ziua din Fisa de date a achizitiei, la D.8.6

d.     Coeficient Glisare :

Valoarea lucrarilor executate in luna [Sa] se calculeaza inmultind valoarea lucrarilor calculata cu preturile la resurse din oferta [So] cu coeficientul K dat de formula de mai jos :

Sa = K x So unde K = Ra / Ro si

- Ra = Valoarea resurselor directe la preturi din luna curenta :

Ra = Ma + ma + Ua + Ta

- Ro = Valoarea resurselor directe la preturi de oferta :

Ro = Mo + mo + Uo + To

e. Indici Statistici :

Valoarea lucrarilor executate in luna [Sa] se calculeaza inmultind valoarea lucrarilor calculata cu preturile la resurse din oferta [So] cu coeficientul K dat de formula de mai jos :

Sa = K x So unde

K = 0.10 + aM x IM + aS x IS + aU x IU + at CF x It CF + at AUTO x It AUTO + at ALT x It ALT

- aM, aS, aU, at CF, at AUTO, at ALT sunt ponderile resurselor in valoarea lui So.

- IM, IS, IU, It CF, It AUTO, It ALT sunt indicii statistici de crestere a preturilor la resurse.

Precizam ca :

- So = M + m + U + (TCF + TAUTO + TALT) + (I + P) ,

aM = M / So , M = Materiale

aS = am + (a0 - 0.10)

am = m / So , m = Manopera

a0 = (I + P) / So , I = Indirecte, P = Profit

aU    = U / So , U = Utilaje

at CF = TCF / So , TCF = Transport CF

at AUTO = TAUTO / So , TAUTO = Transport AUTO

at ALT = TALT / So , TALT ALT Transport

Trebuie sa avem : 0.10 + aM + aS + aU + at CF + at AUTO + at ALT = 1

In formula lui K mai avem :

- IM = Indicele mediu de crestere a preturilor la materiale calculat dupa formula :

IM = (C1 x P1 x I1 + C2 x P2 x I2 + . . . ) / (C1 x P1 + C2 x P2 + . . .)

C1 , C2 , . . . sunt cantitatile de materiale principale consumate in SLC,

P1 , P2 , . . . sunt preturile de oferta ale materialelor

I1 , I2 , . . . sunt indicii de crestere a preturilor la materiale in perioada

[OFERTA - SLC] comunicati de CNS.

- IS = Indicele de crestere a salariului in perioada [OFERTA - SLC] stabilit prin H.G. pentru personalul din sectorul bugetar.

- IU = Indicele de crestere tarife utilaje de constructii, calculat pe baza de indici comunicati de CNS dupa formula :

IU 0.35 + 0.25 x IS + 0.20 x IC + 0.20 x IP

- pondere amortisment, indirecte si profit in calcul actualizare,

- pondere salarii mecanici de utilaje si salarii pentru intretinere si reparatii

IS = Indicele de crestere a salariului stabilit prin H.G. pentru bugetari.

0.20 - pondere cheltuieli de carburant pentru utilaje de constructii.

IC = Indicele de evolutie a preturilor la combustibil comunicati de CNS

- pondere cheltuieli cu piese schimb si materiale de intretinere si reparatii.

IP = Indicele de crestere a preturilor productiei de utilaje comunicat de CNS

- It AUTO = Indicele de crestere tarife transport AUTO, calculat pe baza de indici comunicati de CNS dupa formula :

It AUTO 0.25 + 0.35 x IS + 0.15 x IC + 0.10 x IANV + 0.15 x IPS AUTO

- pondere amortisment, indirecte si profit in calcul actualizare,

- pondere salarii conducatori auto si salarii pentru intretinere si reparatiiIS = Indicele de crestere a salariului stabilit prin H.G. pentru bugetari.

- pondere cheltuieli de carburant pentru transport auto.

IC = Indicele de evolutie a preturilor la combustibil comunicati de CNS

- pondere cheltuieli cu anvelopele.

IANV = Indicele de crestere a preturilor la anvelope comunicat de CNS

- pondere cheltuieli cu piese schimb si materiale de intretinere si reparatii.

IPS AUTO = Indicele de crestere a preturilor productiei industriale la mijloacele de transport rutier comunicat de CNS

Coeficientii de pondere utilizati in calculul indicilor IU si It AUTO pot fi modificati in functie de natura principalelor utilaje si mijloace de transport.

- It CF = Indicele de crestere tarife transport CF se stabileste conform tarifelor practicate de Ministerul Transporturilor - SNCFR.

It ALT = Indicele de crestere tarife ALT transport (naval, aerian) se stabileste conform tarifelor practicate de Ministerul Transporturilor - departamentul corespunzator

f. Indice Pret Total (Varianta II):

Valoarea actualizata a situatiei de plata [V] se calculeaza inmultind valoarea situatiei de plata intocmita la nivelul preturilor declarate in oferta [Vo] cu coeficientul de actualizare KA dat de formula de mai jos :

V = Vo x KA unde

- KA se calculeaza prin inmultirea succesiva a indicelui pretului de consum comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica si se determina pe intervalul cuprins intre luna de referinta (D.8.6. din Fisa de date a achizitiei) a elaborarii ofertei si luna in care se prezinta situatia de plata.

Coeficientul de actualizare KA se poate calcula si cu formula :

KA = IPR_ANP x IPR_LUN

- IPR_ANP = Indice Pret Consum in DECEMBRIE AN PRECEDENT fata de LUNA DE REFERINsA (D.8.6. din Fisa de date a achizitiei) comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.

- IPR_LUN = Indice Pret Consum in LUNA SITUAsIEI DE PLATA fata de DECEMBRIE AN PRECEDENT, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.

g. Ordin 553/5.367/NN :

Valoarea lucrarilor executate in luna [V] se face inmultind valoarea lucrarilor calculata cu preturile la resurse din oferta [Vo] cu coeficientul K dat de formula de mai jos :

V = K x Vo unde

K = a1 x K1 + a2 x K2 + a3 x K3 + a4 x K4

- a1, a2, a3, a4 sunt coeficienti de pondere determinati la data decontarii, aferenti cantitatilor realizate in luna, pentru fiecare categorie de lucrari la preturile din oferta si se calculeaza astfel :

a1 = Mo / To    , Mo = Cheltuieli Directe Materiale

a2 = mo / To    , mo = Cheltuieli Directe Manopera

a3 = Uo / To    , Uo = Cheltuieli Directe Utilaje

a4 = to / To    , to = Cheltuieli Directe Transport

- To = Mo + mo + Uo + to, Total Cheltuieli Directe

Trebuie sa avem : a1 + a2 + a3 + a4 = 1

- Io    = To x % , Cheltuieli Indirecte

- Po = (To + Io) x % , Profit

- Vo = To + Io + Po , Total General La Preturi Oferta.

- K1, K2, K3, K4 sunt coeficienti de actualizare pe tipuri de resurse si se calculeaza astfel :

K1 = M1 / Mo

M1 = Valoare materiale / categorie in luna la preturi curente (facturi !).

Mo = Valoare materiale / categorie in luna la preturi oferta.

- K2 = m1 / mo

m1 = Salariul mediu brut in constructii cu o luna in urma lunii de decontare.

mo = Salariul mediu brut in constructii corespunzator lunii intocmirii ofertei.

K3 = 0.8 x U2 / U1 + 0.2 x m1 / mo

- U2 = Pret Carburant / Energie Electrica in luna de decontare (facturi !).

- U1 = Pret Carburant / Energie Electrica declarat in oferta.

K4 = 0.8 x t2 / t1 + 0.2 x m1 / mo

- t2 = Pret Carburant in luna de decontare (facturi !).

- t1 = Pret Carburant declarat in oferta.

h. HGR 729 / 30.08.2000 :

Valoarea actualizata a situatiei de plata [V] se calculeaza inmultind valoarea situatiei de plata intocmita cu preturi din oferta [Vo] cu coeficientul de actualizare KA dat de formula de mai jos :

V = Vo x K unde

K = a1 x K1 + a2 x K2 + a3 x K3 + a4 x K4

- a1, a2, a3, a4 sunt coeficienti de pondere determinati la data decontarii, aferenti cantitatilor de lucrari realizate in perioada de referinta, pentru fiecare categorie de lucrari la preturile din oferta si se calculeaza astfel :

a1 = Mo / To    , Mo = Cheltuieli Directe Materialea2 = mo / To    , mo = Cheltuieli Directe Manopera

a3 = Uo / To    , Uo = Cheltuieli Directe Utilaje

a4 = to / To    , to = Cheltuieli Directe Transport

- To = Mo + mo + Uo + to, Total Cheltuieli Directe

Trebuie sa avem : a1 + a2 + a3 + a4 = 1

- Io    = To x % , Cheltuieli Indirecte

- Po = (To + Io) x % , Profit

- Vo = To + Io + Po , Total General La Preturi Oferta.

- K1, K2, K3, K4 sunt coeficienti de actualizare pe tipuri de resurse si se calculeaza astfel :

K1 = M / Mo

M = Valoare materiale / categorie in luna la preturi curente (facturi > 80 % !).

Mo = Valoare materiale / categorie in luna la preturi oferta.

- K2 = S / So

S = Salariul mediu brut in ramura de constructii din luna de decontare publicat in Buletinul statistic lunar al Comisiei Nationale pentru Statistica.

So = Salariul mediu brut in ramura de constructii corespunzator lunii intocmirii ofertei publicat in Buletinul statistic lunar al Comisiei Nationale pentru Statistica.

K3 = 0.8 x U2 / U1 + 0.2 x S / So

- U1 = Pret mediu ponderat al combustibilului corespunzator lunii de intocmire a ofertei si se calculeaza astfel :

U1 = (Vut termice x Co + Vut electrice x Eo) / (Vut termice + Vut electrice)

Vut termice , Vut electrice reprezinta valoarea utilajelor termice si electrice din situatia de plata cu preturi oferta, astfel incat :

Vut termice + Vut electrice = Uo

Co reprezinta pretul carburantului corespunzator lunii intocmirii ofertei al furnizorului declarat in oferta (se va prezenta oferta de pret).

Eo reprezinta pretul energiei electrice corespunzator lunii intocmirii ofertei.

- U2 = Pret mediu ponderat al combustibilului din luna de decontare si se calculeaza astfel :

U2 = (Vut termice x C + Vut electrice x E) / (Vut termice + Vut electrice)

C reprezinta pretul carburantului din luna de decontare al furnizorului declarat in oferta, justificat pe baza de factura sau oferta de pret.

E reprezinta pretul energiei electrice din luna de decontare, justificat pe baza de factura sau oferta de pret.

K4 = 0.8 x C / Co + 0.2 x S / So

Precizare :

Pentru modurile de decontare b. (Coeficienti Polinomiali) si c. (Curs Euro / Dolar) puteti introduce Salariul minim (modul b. ) sau Cursul Euro / Dolar (modul c.) la selectie mod decontare.

Dupa confirmare luna si mod decontare sunteti introdusi in meniul pentru situatii de lucrari care este asemanator cu cel de la ofertare.

Optiunea Oferta din meniul principal are cateva lucruri specifice :

a.     Pentru OBIECTIV apare un al doilea ecran cu valoarea situatiei de lucrari din luna la preturi de oferta [PO] si actuale [PA] dupa efectuarea calculelor.

b.     Pentru CATEGORII se afiseaza valorile la preturi PO si PA pe categorii de resurse si se marcheaza cu [ x ] tipul de pret la care s-a efectuat ultima data calculul.

c.     Pentru COEFICIENTI (daca este cazul) vi se afiseaza valoarea lor si datele primare care intra in calcul.

d.     La INCEPUT AN se fac cumularile si initializarile necesare la trecerea de la un an la altul.

Optiunea Norme permite introducerea cantitatilor de articol realizate in luna si se calculeaza resursele aferente.

Cantitatile se pot introduce pe zone : se poate selecta un obiect si in cadrul lui o categorie. Daca nu se precizeaza categoria, vor fi afisate toate categoriile de la acel obiect. Daca nu se precizeaza obiectul vor fi afisate toate obiectele (si implicit toate categoriile ce le contin).

Cantitatile realizate se pot introduce si procentual din cantitatea ofertata. Aceste cantitati introduse procentual (ca valori de pornire) pot fi modificate apoi in mod obisnuit. Vi se afiseaza cantitatea de oferta, realizata in anii precedenti, in anul curent, totala de la inceputul lucrarii. Daca se depaseste cantitatea de oferta, sunteti atentionat printr-un mesaj dar depasirea este permisa. Articolele atrase (liste anexe, corectii) sunt si ele modificate automat. Nu se permite modificarea lor independenta !

Dupa introducerea cantitatilor de articole se apeleaza Calcul Resurse. Acest calcul se poate face pe cantitati lunare [L] de articol sau pe rest de executat [R]. In functie de optiune se calculeaza cantitatile necesare de resurse. Tipul de cantitate pentru care s-a efectuat calcul se memoreaza si se afiseaza unde este necesar.   

Optiunea Preturi permite introducerea preturilor actuale ale resurselor si calculul realizarilor la PA si PO. Se pot afisa apoi valorile rezultate de la nivel de articol pana la nivel de obiectiv. Odata cu calculul acestor valori sunt actualizate si valorile din fisierul de LUCRARI corespunzatoare. Se recomanda efectuarea calculelor la ambele preturi. Valorile care vor aparea in liste sunt cele la tipul de pret la care s-a efectuat ultima data calculul si corespund cantitatilor lunare sau ramase de executat in functie de optiunea specificata la calculul resurselor. In liste se va indica pentru ce cantitati si ce preturi sunt valorile.

Listele care se pot scoate au toate varianta ecran si imprimanta. Ele sunt similare cu cele de la ofertare numai ca se refera la cantitati realizate in luna respectiva. De remarcat o lista suplimentara [Situatie Realizari] care contine cantitatile de oferta, cele realizate de la inceputul lucrarii si cele realizate in ultima luna.

NecesitatI hardware pentru livrare / executie aplicatie :

- Daca aveti instalata aplicatia OFERTA 2002 sau o versiune anterioara, pentru livrare, aveti nevoie de diskete de iar pentru instalare de 10 MB spatiu liber pe HD

- Daca nu aveti instalata aplicatia OFERTA 2002 sau o versiune anterioara, pentru livrare aveti nevoie de diskete de iar pentru instalare de 60 MB spatiu liber pe HD

- Daca oferta pe care doriti sa o urmariti a fost calculata cu o alta versiune de program de ofertare decat OFERTA 2002 atunci, inainte de a o introduce in LUCRARI, oferta va fi recalculata cu OFERTA 2002.

- Pentru executie, calculatorul trebuie sa fie cel putin PC 386 cu 4MB memorie interna (se recomanda PENTIUM cu 8MB), mouse, imprimanta A3. Majoritatea listelor sunt format A4 dar unele liste interne de lucru sunt in format A3loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 711
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site