Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


APLICATIA DE CALCUL TABELAR MICROSOFT EXCEL

excel+ Font mai mare | - Font mai micAPLICATIA DE CALCUL TABELAR MICROSOFT    EXCEL

A.  SCURT ISTORICDezvoltarea rapida a componentelor hardware si a programelor software a facut ca integrarea informaticii in activitatea economica,decizionala,sociala si chiar casnica sa devina o realitate.Iata in cateva dintre momentele importante ale acestui process, care marcheaza evolutia aplicatiilor de calcul tabelar:

Dan Bricklin si Bob Frankston dezvolta primul limbaj pentru foi electronice de calcul:VisiCalc.In aceeasi perioada,DEC,IMB si alte companii au inceput sa comercializeze sisteme de automatizare a lucrarilor de birou cu ajutorul mini-calculatoarelor.

IMB produce primul PC cu sistem de operare MS-DOS precum si primul sistem de gestiune pentru baze de date relationale:SQL/DS.

Compania Lotus produce primul sistem integrat pentru foi de calcul electronice:Lotus 1-2-3,care include functii de calcul pentru bazele de date,ruine pentru grafice si limbaj pentru macrocomenzi.

Apple produce primul calculator Macintosh si apare procesarea textelor pe calculator.

Microsoft produce Windows si Excel.Chiar de la prima versiune,Excel are un puternic limbaj de nacrocomenzi.

Microsoft produce Windows v3.1,Excel v3.0 si Word for Windows/WordBasic.

Microsoft produce Visual Basic si Access/AccessBasic.

1987 reprezinta un moment important care a schimbat modul de utilizare a PC-urilor si activitatea de programare in general:este anul aparitiei versiunii a 2-a a Windows si a primei versiuni a Ms Excel.Printre primii "curajosi" care au utilizat Ms Excel v1.0 sunt de amintit companiile Merrill Lynch si Bankers Trust.

In aceasta perioada,cateva dintre cele mai importante institutii financiare au decis sa-si reproiecteze apilicatiile contabile pe foi de calcul electronice.Lucru considerat natural din moment ce bancherrii si contabilii "gandesc si comunica prin foi de calcul"!Ms Excel este prima aplicatie care a rulat sub Wndows precum si primul mediu de proiectare de aplicatii sub Windows.De fapt,pentru o buna perioada de timp,limbajul de programare de macrocomezi al Ms Excel a fost singurul limbaj de programare sub Windows.

Aplicatia de calcul tabelar Ms Excel permite introducerea,editarea,formatarea si tiparirea informatiei organizate pe linii si coloane.Alte facilitate oferite de Ms Excel sunt:prezenarea informatiei pe grafice si diagrame,efectuarea unor calcule variate si complexe cu ajutorul functiilor proprii,analiza datelor,luarea deciziilor.

B.  DESCHIDEREA UNEI SESIUNI DE LUCRU

Aplicatia Ms Excel poate fi lansata in mai multe moduri.De exemplu:

Se selecteaza pictograma aplicatiei Ms Excel sau:

Pas 1. clik pe butonul Start de pe bara de setare a Windows.

Pas 2. meniul START→comanda sau subcomenzile Microsoft Office si Microsoft Excel.

In fiecare caz,se deschide fereastra apicatia Ms Excel si, pe suprafata ei,se deschide fereasra unui fisier.Fisierele create cu Ms Excel se numesc registre de calcul (workbooks),au extensia .xls si constau din una sau mai multe foi de calcul(woksheets).Intr-un registru pot exista maximum 255 foi de calcul.

Elemente care compun fereastra aplicatiei Ms Excel sunt:

Bara de titlu - se afla in extremitatea superioara a ferestrei;afiseaza butonul si numele aplicatiei,numele registrului de calcul current,vbutoanele de minimizare,restaurare/maximizare si,respective,de inchidere a ferestrei aplicatiei.

Bara de meniuri - se afla sub bara de titluri;cuprinde aceleasi meniuri ca si bara de meniuri aaplicatiei Ms Word cu o exceptie:in locul meniului TABLE apare meniul DATA.Daca selectam un meniu(cu mose-ul sau cu combinatia de tasta ALT si tasta corespunzatoare literei subliniate din numele meniului) atunci se afiseaza o lista de comenzi.

Barele de butoane(instrumente) - se afla sub bara de meniuri;impicit sunt afisate barele Standard si Formatting,asemanatoare celor din Ms World.

Caroiajul celulelor de calcul - ocupa cea mai mare parte a ferestrei.Fiecare foaie de calcul este impartita in linii si coloane;liniile sunt numerotate de la 1 la 65.536 iar coloanele (in nr de 256) sunt etichetate de la A la IV.Rezulta ca o singura foaie de calcul dispune de 16.777.216 celule pentru preluarea si prelucrarea informatiei!

Bara de formule - se afla sub barele de butoane;cuprinde trei zone:zona adresei celulei selecate,zona butoanelor de stergere,validare si initiere aformulei si zona de introducere si editare a formulei.

Bara taburilor pentru foile de calcul - se afla sub caroiajul foii;cuprinde butoanele pentru parcurgerea si selectarea foilor de calcul si butoanele foilor de calcul.

Bara de stare - se afla sub bara taburilor foilor de calcul;afiseaza masajele privind interactiunea cu aplicatia.

C.CREEAREA UNUI REGISTRU DE

CALCUL

Ca si Ms World,aplicatia Ms Excel dispune de mai multe sabloane(templates) cu ajutorul carora se pot crea mai usor noi fisiere (registre de calcul).pe langa sablonul standard(numit Workbook) exista sabloane pentru realizarea bilanturilor (Balance Sheet),decorurilor (Expense Statement),tabelelor de amortizare a impruuturilor (Loan Amortization),facturilor de cheltuieli (Sales Invoice),fiselor de pontaj(Timecard).

Pentru a crea un registru de calcul pe baza unui sablon se parcurge secventa de comenzi:

Pas 1. FILE→New→fereastra-dialog Templates.

Pas 2. tabul General sau tabul Spreadsheet Solution.

Pas 3. se selecteazasablonul dorit → Ok.

In oricare dintreacesre cazuri,registrul nou creat se bazeaza implicit pe sablonul standard.

D.SALVAREA UNUI REGISTRU DE   

CALCUL

Sa presupunem ca am creat o foaie de calcul(pe baza unui sablon) si ca am intodus in celulele acesteia informatia necesara.Pentru a nu pierde aceasta informatie trebuie sa "salvam"registrul de calcul.procedam atfel:

Pas 1. FILE→Save→fereastra-dialog Save As.

Pas 2. selectam directorul in care vom pune fisierul,tastam numele fisierului si validam sau modificam tipul sau(implicit,tipul este Ms Excel Word-book,indicat prin extensia .xls)→butonul Save.

E.DESCHIDEREA UNUI REGISTRU DE CALCUL EXISTENT

Putem proceda in unul din urmatoarele moduri:

♦deschidem meniul FILE si dam click direct pe numele fisierului;

♦butonul START de pe baza de stare Windows →comanda Documents →alegem numele registrului de calcul din lista afisata;ca urmare'se deschide fereasta aplicatiei Ms Excel si,pe suprafata ei,se deschide fereastra fisierului;

♦butonul Open de pe bara Standard sau comanda FILE→Open sau tastele CTRL + O;ca urmare,se deschide fereastra-dialog Open in care se poate alege calea,numele si tipul fisierului care tebuie deschis;fereastra se inchide cu click pe butonul Open;

♦localizam fisierul pe disc si excutam dublu click pe eticheta lui;ca urmare,se deschide fereastra-aplicatiei Ms Excel si,pe suprafata ei,se deschide fereastra fisierului.

F.INCHIDEREA UNUI REGISTRU DE   

CALCUL SI A APLICATIEI MS EXCEL

Pentru a inchide registrul de calcul activ se procedeaza astfel:

♦click pe butonul Close al ferestrei fisierului,sau:

♦meiul sistem al fisierului→Close,sau:

♦FILE→Close.

Pentru a inchide aplicatia Ms Excel se procedeaza astfel:

♦click pe butonul Close al ferestrei aplicatiei,sau:

♦meniul sistem al aplicatiei→Close,sau:

FILE→Exit,sau:

♦ALT + F4.

G.FOLOSIREA FUNCTIEI HELP

Aplicatia Ms Excel dispune de facilitati de afisare a explicatiilor privind modul de lucru.Se procedeaza astfel:

♦ click pe tasta F1 sau:

♦ click pe HELP→Microsoft Excel Help→in fereastra dialog se tasteaza intrebarea→click pe butonul Search→se afiseaza o lista de capitole cu teme in care se afla subiectul cautat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3752
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved