Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Foile electronice de calcul tabelar

excel

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cautarea si inlocuirea - continutul unei celule
Editarea datelor - Modificarea sau inlocuirea continutului unei celule
INTRODUCEREA SI EDITAREA DATELOR
Referinte catre celule
Foile electronice de calcul tabelar
Reprezentari grafice: Crearea diagramelor
Operatii cu mape(registre) de lucru
Sortarea datelor
Formatarea celulelor
Utilizarea formulelor


Consideratii generaleFoile electronice de calcul tabelar sunt pachete software specializate initial pe calcule financiare care au revolutionat munca de rutina a functionarilor din firme, institutii, corporatii etc. si actualmente au ajuns sa fie utilizate chiar si in familie. Ideea care sta la baza acestui gen de programe consta intr-o matrice ale carei linii si coloane numerotate se afiseaza pe ecran si a fost lansata de firma Visicorp; primul program realizat si lansat pe piata a avut numele de Visicalc. Elementele de lucru sunt celulele care rezulta din intersectia liniilor cu a coloanelor. In celule pot fi introduse informatii text sau date numerice si ceea ce determina calitatea deosebita a foilor de calcul, formule, functii, secvente de programe sau/si de macroinstructiuni. Prin referinte absolute sau relative, continutul oricarei celule poate fi utilizat in calcule/operatii ulterioare. Fiecare modificare care survine in continutul unei celule determina actualizarea automata in toate celelalte celule unde se face referire la marimea modificata.

Matricea oricarui pachet software de acest tip este, de regula, suficient de mare ca dimensiuni si nu constituie un criteriu de alegere/achizitie al pachetului. Mult mai important este setul de functii, programe si macrocomenzi care permite dezvoltarea de aplicatii. Se poate lucra pe linii sau coloane si se pot apela functii foarte puternice precum lucrul cu matrici de mari dimensiuni. Toate pachetele actuale contin functii statistice si financiare precum si facilitati de trasare a graficelor in coordonate si a diagramelor circulare. O facilitate deosebita este cea care face apel la functii specifice sistemelor de gestiune a bazelor de date ceea ce permite dezvoltarea unor aplicatii foarte performante.

Printre cele mai cunoscute foi electronice de calcul tabelar amintim:
  • Lotus 1-2-3
  • Excel
  • Quattro Pro


Lotus 1-2-3 (fig.I.1.) constituie un fel de standard printre pachetele software de acest gen si toate comparatiile fac referire la el. A aparut imediat dupa produsul Visicalc si a cunoscut mai multe versiuni, atat pentru computere personale (PC) cat si pentru Apple Macintosh. Pentru computere personale sunt disponibile versiuni atat pentru sistemul de operare DOS cat si pentru Windows, acestea din urma fiind cele mai performante. Lotus 1-2-3 pentru Windows contine un modul de ajutor on-line numit Multimedia SmartHelp capabil sa ghideze interactiv orice utilizator dornic sa cunoasca facilitatile pachetului si sa afle pas cu pas modalitatile prin care se pot face aplicatii complexe care pot include si grafica animata.

Lotus 1-2-3
Fig.I.1. Lotus 1-2-3
Excel (fig.I.2) este un produs al renumitei firme Microsoft care exploateaza integral interfata grafica utilizator disponibila prin apel la functii grafice foarte puternice. Meniurile sunt clare si foarte usor de invatat, mai ales daca utilizatorul este deja familiarizat cu exploatarea editorului de text Word, produs al aceleiasi firme. Utilizarea pachetului este foarte simpla si se bazeaza pe simboluri iconice standard. Calculele matematice, statistice, financiare etc. sunt de mare flexibilitate iar sistemul de gestiune al bazelor de date are instructiuni specifice si foarte puternice. Prin apel la un modul specializat se pot dezvolta prezentari multimedia la care se pot adauga cele mai diverse tipuri de tranzitie al imaginilor. Video digital tip QuickTime sau AVI sunt de asemenea posibile prin utilizarea legaturilor cu documentele Excel. In fine, posibilitatile de import-export fisiere sunt prevazute cu facilitati deosebite.

Microsoft Excel
Fig.I.2. Microsoft Excel
QuattroPro (fig.I.3) este un pachet inspirat dupa Lotus 1-2-3 si Excel, este cel mai nou si cel mai puternic, depasind concurentii la toate capitolele. Toate facilitatile pozitive intalnite la pachetele precedente sunt preluate integral la care au fost adaugate altele noi, deosebit de puternice si folositoare dezvoltatorilor de aplicatii pretentioase, complexe si fiabile. Modul de lucru ecran poate fi 'reglat' in functie de modul de afisare disponibil iar grafica se situeaza la nivelul celor mai mari exigente. Quattro Pro ste un produs destinat indeosebi profesionistilor dar poate fi abordat in egala masura si de catre nespecialisti.

QuattroPro
Fig.I.3. QuattroPro


Printre foile electronice de calcul tabelar cunoscute, insa mai putin utilizate amintim:

  • Microsoft Works
  • StarOfficeWorks este tot un produs al firmei Microsoft si este de fapt o suita care cuprinde in principal, printre altele, un utilitar pentru calcul tabelar (fig.I.4) si unul pentru gestiunea bazelor de date. Utilitarul pentru calcul tabelar este mult mai simplu decat Excel-ul insa are mai multe exemple gata rezolvate. Meniul este mult redus si cu mult mai putine optiuni. Trusele cu instrumente atat de cunoscute de la pachetele performante sunt reprezentate doar de instrumentele standard. Avand in vedere raportul performanta-cost, acest pachet software este ideal pentru aplicatiile demonstrative din mediul educational, inregistrarea performantelor sportive, optimizarea bugetelor de familie, planificari etc.

Utilitarul pentru calcul tabelar din MS Works
Fig.I.4. Utilitarul pentru calcul tabelar din Microsoft Works
StarOffice este un pachet software creat de firma Sun Microsystems care are multe utilitare valoroase, dintre care cele mai importante sunt:

  • StarWriter;
  • StarCalc;
  • StarImpress;
  • StarBase.Aplicatia pentru calcul tabelar este StarCalc (fig.I.5) foarte complexa si performanta. Aici se cuvine un comentariu: pana nu demult, suita StarOffice putea fi obtinuta gratuit insa firma Sun a inceput recent sa perceapa o suma pentru aceasta, fie in ambalaj fie descarcata din mediul Internet.

Utilitarul pentru calcul tabelar din StarOffice 5.1
Fig.I.5. Utilitarul pentru calcul tabelar din StarOffice 5.1
IMPORTANT: StarOffice sta la baza suitei OpenOffice, solutie gratuita oferita impreuna cu sistemul de operare Red Hat Linux 8.0 (5 CD-uri!), care, bineinteles, are in componenta sa si un utilitar de calcul tabelar (fig.I.6).

Solutia gratuita OpenOffice oferita cu sistemul de operare Linux 8.0
Fig.I.6. Solutia gratuita OpenOffice oferita cu sistemul de operare Linux 8.0
Daca sunteti familiarizat cu un editor de text precum Microsoft Word, Lotus Word, WordPerfect (Corel), Quark XPress etc. cu siguranta ca pachetele software destinate calculului tabelar va vor oferi numerose functiuni asemanatoare. Capitolele care urmeaza incearca sa va demonstreze si sa ilustreze acest lucru.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 693
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site