Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Reprezentari grafice: Crearea diagramelor

excel

+ Font mai mare | - Font mai micReprezentari grafice

Sistemul Excel permite crearea de diagrame care sa reprezinte grafic datele dintr-o foaie de lucru. Folosind aceste reprezentari grafice se usureaza intelegerea unor fenomene si uneori se pot evidentia tendinte de evolutie.

Excel pune la dispozitie 14 tipuri de diagrame, din care 8 sunt bidimensionale (2D) iar 6 sunt tridimensionale (3D). In plus, fiecare tip are o serie de subtipuri sau formate din care se poate alege cel dorit.Crearea diagramelor

O diagrama se poate introduce:  

  1. direct in foaia de lucru (se numeste diagrama fixata) - se creeaza cel mai simplu cu butonul Chart Wizard;
  2. intr-o foaie de lucru noua (care se va insera inaintea celei curente) - se creeaza cu Insert - Chart - As New Sheet.

Pentru crearea unei diagrame, parametrii necesari se precizeaza in cinci ferestre de dialog gestionate de asistentul Chart Wizard. In cei cinci pasi se specifica:

  1. zona de date;
  2. tipul dorit de diagrama;
  3. subtipul de diagrama;
  4. modul de alegere a datelor (pe linii, coloane);
  5. legenda, titlurile pentru diagrama si axe.

La sfarsit, se alege butonul Finish. De la un pas se poate reveni la anteriorul cu Back, iar la urmatorul se poate trece cu Next. Finish declanseaza crearea graficului iar Cancel anuleaza procesul. Pentru diagramele fixate, la inceput se va delimita zona in care va aparea diagrama.

Diagramele folosesc reprezentari grafice prin puncte, linii, suprafete, coloane (2D), bare (3D), sectoare de cerc sau alte simboluri.

Intr-o diagrama 2D, axa X se numeste axa categoriilor iar axa Y este axa valorilor. In cazul in care diagrama reprezinta un tabel de valori in care liniile si coloanele au etichete (si nu o simpla succesiune de valori), vom putea opta intre considerarea categoriilor ca linii sau coloane ale tabelului. Daca categoriile sunt linii, atunci elementele de pe coloane vor fi numite serii si vor aparea in legenda. Numele lor vor fi selectate din prima linie a domeniului. Daca categoriile sunt coloane, elementele de pe linii vor fi numite serii si vor aparea in legenda; numele lor vor fi selectate din prima coloana a domeniului.

Pentru o diagrama 3D, axa X va fi axa categoriilor, axa Y - a seriilor iar axa verticala Z - a valorilor.

Tipuri de diagrame

Tipul de diagrama dorit se alege in functie de aspectele pe care dorim sa le evidentiem prin reprezentarea grafica: Area, Bar, Column, Line, Pie, Doughnut. Dintre acestea, tipul histograma 2D sau 3D (Column sau Bar - 'turn') este foarte des folosit.
Figura nr.15 - Exemple de diagrame de tip Column si Bar

In tabelul de date al graficului din figura nr.15:

  • daca categoriile sunt linii (si seriile - coloane), antetele de linii sunt: 1st Qtr, 2nd Qtr, 3rd Qtr, 4th Qtr iar antetele de coloane sunt: East, West, North;
  • daca categoriile sunt coloane (si seriile - linii), antetele de linii sunt: East, West, North iar antetele de coloane sunt: 1st Qtr, 2nd Qtr, 3rd Qtr, 4th Qtr.

Pentru exemplul din figura nr.7, s-a ales un grafic de tip functie. Valorile de pe abscise nu s-au mai specificat in domeniu fiindca s-au folosit valorile implicite (0,,10).

Figura nr.7

Operatii cu diagrame

Chiar si dupa crearea unei diagrame, asupra acesteia se pot realiza numeroase operatii: selectare (clic), mutare (deplasare cu mouse-ul), redimensionare (deplasarea marginilor), eliminare (tasta Delete), activare/editare (clic dublu). In plus, orice element al unei diagrame poate fi selectat cu clic pe elementul respectiv si ulterior modificat (uzual, se folosesc optiunile din meniul sau contextual).

Diagrama poate fi actualizata prin modificarea elementelor ei. Se pot specifica optiuni de formatare sau chiar se pot schimba modul de interpretare a datelor, tipul si forma diagramei.

La o diagrama se pot adauga serii sau categorii noi de date prin deplasarea lor in zona diagramei (se mai pot utiliza optiunile din meniul sau contextual).

Aspectul fiecarui element dintr-o diagrama se poate modifica prin operatii de formatare (schimbarea dimensiunii sau formei caracterelor, schimbarea culorilor, dimensiunii si formei liniilor, orientarii textelor etc.).

De asemenea, se pot combina doua reprezentari intr-o diagrama (diagrame combinate).

Cu butoanele din bara Drawing Toolbar, analoaga celei din Word, se pot desena obiecte grafice care ulterior se pot prelucra cu facilitatile cunoscute din Word.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1824
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved